K tomu, aby se nám přijaté jídlo ukládalo co nejméně do tuků a aby co nejvíce bylo využito, nám pomůže látková přeměna v našem těle – metabolismus.

Co je lepší, rychlý nebo pomalý metabolismus?

Pomalý metabolismus způsobuje větší únavu po jídle a větší ukládání do zásob – tuků pro případ nouze. Ke zpomalení metabolismu dochází tím, když jíme nepravidelně, ve velkých intervalech nebo ve velkých porcích. Pokud neplánujete ztroskotání na pustém ostrově bez jídla, pomalý metabolismus nebudete potřebovat.

Jak ale metabolismus zrychlit?

Určitě ho nezrychlíte dietami a hladověním, protože cca 3-4 hodiny po jídle (v závislosti na tom co jste snědli) je jídlo natráveno a tělo zjistí, že nemá žádné další živiny a tak začne šetřit energii na zlé časy a zpomalí spalování přijatých živin i zásobního tuku. Proto, aby tělo většinu času spalovalo, musí mít jistotu, že má zdrojů energie – jídla – dostatek. Vaše tělo zde neošálíte, musíte mu živiny pravidelně dodávat. Když budete každé 3 hodiny jíst, tělo si zvykne a metabolismus příjmu potravy přizpůsobí, tedy zrychlí. Pozor, nezaměňujte ale pravidelné jedení za jedení neustálé (každé jídlo má svůj začátek a svůj konec) a za přejídání se. Zároveň když jedno jídlo vynecháte, nesnažte se deficit dohnat, jen byste tím způsobili zbytečné zpomalení metabolismu.

Pamatujte si! Pouze pravidelným přísunem živin dojde ke zrychlení metabolismu, tělo si zvykne a nebude zbytečně ukládat.

Diety

Ty jsou typickým příkladem toho, jak budovat pomalý metabolismus.

Pokud jídlo vynecháte úplně nebo sníte jen okurku nebo rajče, které neobsahují žádné základní živiny a jsou tvořeny téměř výhradně vodou, tělu nedodáte možnost získat energii žádnou a necháte ho dále hladovět.

Jak bylo řečeno, pouze pravidelným přísunem živin dojde ke zrychlení metabolismu, tělo si zvykne a nebude zbytečně energii ukládat do tuků.

Základní pravidla stravování

  • jíme každé dvě až tři hodiny a to od probuzení až do chvíle než jdeme spát
  • jezte v klidu, jídlo pořádně rozžvýkejte, sliny vám pomohou s trávením
  • než sníst jedno velké jídlo, raději si jej rozdělte na dvě menší porce v rozmezí 3 hodin
  • nevynechávejte správné přílohy
  • naučte se rozpočítávat přísun sacharidů bílkovin a tuků, jinak budete žít v naivní představě, že svému tělu dodáváte od všeho správná množství

Jen jídlo ve správných dávkách a správném složení je klíčem ke kýžené postavě!

Co jíst ráno a dopoledne

Když si ráno brzy po probuzení dáte snídani složenou z plnohodnotných dlouhých sacharidů, máte energii na další 3-4 hodiny.

Když do dalších +-3 hodin přijmete další složené cukry, udržujete si celé dopoledne vyrovnanou hladinu krevního cukru i zásobu energie.

Co jíst odpoledne

Odpoledne byste měli poměr přijatých sacharidů již srovnávat s příjmem bílkovin. Samozřejmě při dodržování správných rozestupů mezi jídly.

Co jíst večer

Poslední jídlo by mělo být nejpozději dvě hodiny před tím, než půjdete spát a to bez ohledu na to, kolik hodin je. Protože spánek by měl trvat ideálně 8-9 hodin, nepřipravíte se na to, aby se metabolismus nezastavil. Pokud z důvodu směn máte ráno a večer posunuté, jen si zaměňte ráno za čas, kdy vstáváte a večer za čas, kdy jdete spát.

Dokonce i v noci musí Váš metabolismus pracovat. Ve spánku funguje tělo stejně jako ve dne, jen pomaleji.

I před spaním je tedy nutné přijmout dostatečné množství sacharidů. V porovnání se začátkem dne Vám jich bude stačit tak 1/3. Získanou nadbytečnou energii ve spánku byste ve spánku nevyužili a tak by byla zbytečně ukládána. Ideální večeří pro Vás tedy bude zelenina, malé množství složených sacharidů a dlouhé bílkoviny, které Vám zajistí, že k zastavení metabolismu nedojde zbytečně brzy.

 

2. díl: Kdy co jíst?
5 (100%) 3 hlasovalo