Články o cukrovce a novinkách ze světa diabetu

Odborník odpovídá na dotazy

Naše diabetologická poradna je tu pro Vás. Nebojte se, napište nám. Na Váš dotaz se už těšíme.

Napsat nový dotaz


Filtrovat dotazy podle oblasti:

21. 4. 2021 Jiřina Turinová

Dobrý den.Prosím jednou týdně si píchám TRULICITY 1,5.mg.Vždy v úterý.Dnes je čtvrtek a nevím jestli jsem si dávku aplikovala.Co mám dělat.Děkuji za odpověď.

Odpověď ordinace

Dobrý den,

preparát Trulicity doporučujeme podávat 1x týdně. Pokud zapomenete, lze dávku podat ještě dva dny po Vašem obvyklém termínu. Pokud si ale nejste jistá, že jste si dávku aplikovala a hodnoty glykémií se pohybují mezi 4-10mmol/l, doporučovala bych Vám počkat do další dávky, takže jednu injekci vynecháte. Zdvojnásobení týdenní dávky by mohlo vést k vzniku nežádoucích zažívacích potíží.

S pozdravem


MUDr. Dagmar Bartášková

13. 4. 2021 Pavla

Dobrý den, je mi 21 let a mám diabetes 1.typu. Jsem docela dobře kompenzovana. Nyní se pokouším otěhotnět. Dnes mi vyšel pozitivní test. Chtěla bych se zeptat, zda mám přejít k nějakému SPECIALISTOVI- gynekologovi a na diabetologii. Mám obavy, chtěla bych aby bylo vše v pořádku.

Odpověď ordinace

Dobrý den,

pokud máte cukrovku 1. typu, je obvykle lepší svěřit se v průběhu těhotenství lékaři (a to jak diabetolog i gynekolog), který má s těhotenstvím diabetiček 1. typu zkušenosti.
A to zejména pokud máte nějaké komplikace diabetu (zejména postižení ledvin) nebo máte cukrovku déle než 10 let.

V Praze je to nemocnice U Apolináře, FN Motol, Podolí, kde Vám nabídnou zároveň péči DIA i gynekologickou. Specialisté na léčbu diabetu v těhotenství jsou obvykle ve všech velkých městech v nemocnicích (např. Plzeň, České Budějovice, Liberec). Pokud si nebudete vědět rady zeptejte se na Vaší diabetologii.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

8. 4. 2021 Michaela

Dobry den, chtela jsem se zeptat zda je tento postup spravny. Jsem 26+5tt, vcera 29.3.2021 jsem postoupila test OGTT kde mi udelali pouze jeden odber krve ze zily s tim, ze mam vysokou hodnotu cukru v krvi a ze se test tedy musi prerusit a druhy den si mam zavolat na gynekologii. Dnes jsem volala na gynekologii kde mi sestra sdelila ze mam tehotenskou cukrovku a ze me poslou k diabetologovi. Jelikoz pritel ma cukrovku, tak mame doma glukometr. Dnes jsem mela na lacno 5,3 po 1. hod. 6,9 a po 2. hodine 6,3. Zajima me jak muze nekdo z jedne hodnoty urcit tehotenskou cukrovku. Myslim si ze hodnoty mam v norme, nemel by me doktor spise poslat na opakovany test OGTT? Dekuji

Odpověď ordinace

Dobrý den,

doporučení pro diagnózu těhotenské cukrovky v týdnu 24 až 28 zní následovně:

Nejprve se dělá glykémie nalačno. Pokud je větší nebo rovna 5,1mmol/l, oGTT se ten den neprovede a glykémie se opakuje následující den. Pokud je opět větší nebo rovna 5,1mmol/l, oGTT se neprovede a je stanovena diagnóza těhotenské cukrovky (GDM). Pokud je druhá hodnota menší než 5,1 mmol/l, provádí se zátěžový test (oGTT) a podle jeho výsledku se rozhoduje zda-li se jedná o GDM.

Ve vašem případě by se měla hodnota cukru v krvi opravdu opakovat ev. dodělat oGTT.

S pozdravem


MUDr. Dagmar Bartášková

6. 4. 2021 Aneta

Dobrý den,
aktuálně podstupuji stimulaci IVF. Při předoperačním vyšetření mi na odběrech zjistili cukr 5.52, což před otěhotněním je číslo ještě v normě. Nicméně u těhotenské cukrovky se problém stanovuje už při hodnotě 5.1 a výše.. Znamená tedy muj aktuální výsledek pravděpodobnou těhotenskou cukrovku? Samozřejmě se s tím pokusím ještě něco udělat, ale pokud by IVF vyšlo, tak už to nestihnu.. Předem děkuji za odpověd!

Odpověď ordinace

Dobrý den,

ano, tento výsledek trochu dopředu předpokládá těhotenskou cukrovku. Ale to budete řešit, až to přijde.
Držím Vám palce ať to dobře dopadne

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

1. 4. 2021 Dana

Dobrý den,
je možné u Vás získat kód na očkování proti Covid-19 z důvodu obezity (BMI > 35 kg/m2)?Děkuji.

Odpověď ordinace

Dobrý den,

registrační kódy přidělujeme pouze pacientům, kteří jsou registrovaní v naší péči. Takže pokud ano, zavolejte si k nám do ordinace. Pokud ne, kontaktujte svého diabetologa.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

31. 3. 2021 V. Krištof

Dobrý den, mám zvýšený cukr nebo diabetes 2. typu, beru ráno i večer Metformin 1000 a Diaprel mr. Ráno na vysoký krevní tlak Zorem. Nejsem úplně štíhlý, spíše naopak. Věk 57. Mám teoreticky nárok na zařazení do očkování "osoby s chronickým onemocněním" ?
Díky

Odpověď ordinace

Dobrý den,

ano, očkování je pro pacienty, kteří jsou na cukrovku léčeni prášky nebo inzulínem a mají nějakou přidruženou nemoc. Ve vašem případě je to vysoký krevní tlak.
Zažádejte svého diabetologa o registrační kód.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

30. 3. 2021 Majo

Dobrý den prajem pán doktor. Mám 26 rokov a mám problemy zdravotne. Mam po nehode problemy s krcnou chrbticou a hrudnou(chodim na dornovu metódu sa napravit ) nakolko sa mi vysuvaju stavce a tlačí mi to na nervy asi a ked mam vysokcene stavce tak mam tlaky v hlave na spánkoch , zalahuju mi usi a zvykne mi v nich aj pískat. Pred par rokmi mi diagnostikovali aj panicku poruchu a uzkosti na zaklade velmi stresujucej prace (podnikanie) a maval som stavy na odpadnutie busenie srdca atd.. klasika uzkosti. Beriem sertralin 100mg. Liecili ma aj na vyssi TK nakolko sa mi zvykol zdvihnut ale to bolo pred cca 3 rokmi, dali mi tensiomin 12mg tusim. Minuly rok som bol na internom , kde ekg echo krv vsetko v poriadku a tlak som mal 120/80 vravela mi lekarka ze ja mam situacnu hypertenziu z uzkosti a dala mi na bušenie srdca nebilet pol tabletky rano. Pulz mavam ok uz ale tlak si nemohem merat sam ani u lekara lebo ma chyta panika uz z tlakomeru . Minuly tyzden som bol u obvodnej pre lieky na uvolnenie krcnej a samozrejme mi musela merat tlak a mal Som 140/80 lenže ked ma videla ze som ostal biely ked doniesla tlakomer tak sa len smiala ze nemam vysoky tlak ze to mam Zo stresu iba a ze na digitalnom je to aj tak ocosi menej tak ze mam Tlak fajn ze kedze som dosiel a hned mi merala . Rano este aj pred uzitim nebuletu som ok nebolieva ma ani ta hlava skor ma zacne okolo 10 a este aj navecer ma tlaci v spankoch a bolieva ma krčma chrbtica. Chcem sa spýtat pan doktor na vas nazor , naozaj mam tlak okej a toto vsetko mam zo strachu (ze mam asi vysoky tlak mi ide vtedy hlavou) a z krcnej chrbtice? Lebo tieto stAvy som mal, napravili ma a predtali aj na pol roka (vtedy som sa ani nebal co s tlakom) a teraz ked ma zasa boli krk tak sa toho bojim zas a chytaju ma z toho velke strachy. Moze z krcnej tak tlacit v hlave a usiach? Ked ma zacne ta hlava tak akoby som mal Semtam aj take zablesky v ociach . Pracujem 12 hosin denne a na nohach nakolko pri tejto praci nemozem sediet.

Odpověď ordinace

Dobrý den,

naše poradna je zaměřena na léčbu cukrovky. Vaše potíže prosím proberte nejlépe na interním oddělení, kde se léčbou vysokého tlaku zabývají.
Potíže, které udáváte, mohou být způsobeny jak poruchou krční páteře, tak vysokým tlakem, ale i psychickým stavem. Nelze takto po mailu stanovit příčinu.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

25. 3. 2021 Marcela

Dobrý den. Od dnešního dne se mohou registrovat k očkování proti covid-19 i chronicky nemocní pacienti mladší 70 let. Kód by měli dostat od specialistů. Ve zveřejněné tabulce jsou uvedeni i lidé s diabetem, ale pouze s přidruženými nemocemi. Nerozlišuje se typ 1. a 2. Pacienti s 1. typem (autoimunitní onemocnění), zcela závislí na inzulinu a bez přidružené nemoci nemají na přednostní očkování nárok? Nebo to posuzuje odborný lékař (případně jak)? Děkuji.

Odpověď ordinace

Dobrý den,

pokyn ministerstva zdravotnictví zní následovně: registrační kód má být přidělen následujícím pacientům: diabetes mellitus léčený PAD či inzulinem, který je
komplikován alespoň jednou z následujících komorbidit (přidružených nemocí):
• ischemická choroba srdeční
• arteriální hypertenze
• chronická ledvinovou nedostatečnost a po transplantaci
• s obezitou či plicním onemocněním
• s chronickým jaterním onemocněním bez fibrózy či s mírnou fibrózou

Z výše uvedeného vyplývá, že diabetik 1. typu, který je mladší než 70 let a nemá žádné komplikace (viz výše), nebude doporučen k přednostnímu očkování proti COVID 19. Rozhodnutí a vydávání kódu provádí ambulantní specialista diabetolog.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

24. 3. 2021 Jarek

Dobrý den, pane profesore.
1. Může býti z medicinského hlediska zvolen postup, kdy se začne dávkovat OZEMPIC /podmínky preskripce jsou splněny/ rovnou v síle 1 mg a vynechat 1. měsíc na 0,25 mg a 2. měsíc na 0,5 mg pokud tato terapie nahradí užívání SAXENDY v síle 3 mg? Jde mi o pohled ve smyslu NÚ na GIT. SPC nepočítá s variantou že pacient přechází z jednoho glutidu na druhý a jiný důvod postupné titrace než výše uvedený není znám.
2. Může takovýto postup z hlediska pojiš´ťovny být důvodem například k neuznání započitatelného doplatku pacientovi, který již postupně titroval a platil Saxendu /BMI nad 35/ tak proč nepřejít rovnou k 1mg, kdy je cena nižší než u 0,25 resp 0,5 a současné započitatelný doplatek je u 1 mg 2x vyšší a celkový doplatek u 1 mg 2x nižší. Úhrady jsou všech tří dávek stejné.
Děkuji Jarek

Odpověď ordinace

Dobrý den, 

titrace GLP1 analog (Ozempicu) se provádí z důvodů postupného přivykání těla na preparát a také kvůli vlivu na kompenzaci diabetu, protože je zatím určena pouze pro diabetiky. Nárok na nějakou uhradu či započitatelný doplatek mají diabetici pouze, pokud mají hladinu HbA1C nad 60mmol/mol. Pokud k tomu mají ještě obezitu nad BMI 35, hradí VZP vše a to až do 1mg.

Saxenda je lék schválený pouze pro léčbu obezity, i když jej může užívat i diabetik. V síle 3mg je cena na měsíc cca 5.500 Kč. Nemá ale žádnou úhradu od pojištovny, tedy žádný započitatelný doplatek. Jinými slovy přípravek si pacient celý hradí sám a pojištovna mu ni nevrací.

K Vašemu dotazu stran tolerance. Asi by šlo změnu ze Saxendy z 3mg na Ozempic 1mg stran možných nežádoucích účinků přejít. Ppkud máte cukrovku, lze podle vašich výsledků dporučit nějaký stupeň úhrady od pojištovny.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

19. 3. 2021 Petr

Dobrý den , velmi prosím o radu, či konzultaci k následujícímu. Mám cukrovku 2.typu. Věk 64.Muž. Na cukrovku jsem léčen zhruba 15 let. Nejdříve to byl inzulin 3x denně + noční. Časem jsem přešel na "tabletky". Ty přestaly stačit .
V současnosti ráno 1x Oltar+ 1x Glucophage XR 1000, pak až večer opět 1x Glucophage XR1000 a dávku Lantus ( doktorem nastaveno 20j. )Dále aplikace 1x týdně Trulicity 1,5mg. Mírná, opakuji mírná nekázeň, hodnoty jdou nahoru 11-19 výkyvy., dlouhodobý přes 65. Zvedl jsem si Lantus na 30j, efekt nic moc. Můžu si zvýšením dávky Lantusu ublížit ? Prosím , jsou mnou užívané léky a přípravky správně ? Nehodlám se s vaší odpovědí nikde operovat, či se na ní odvolávat. Přece jen Dr. je jen člověk a každý jiný.

Odpověď ordinace

Dobrý den,

cukrovku máte již delší dobu a tomu odpovídá silnější léčba.

Každý z vašich léků ovlivňuje cukr trochu jinak. Inzulín Lantus je zodpovědný hlavně za dobrou ranní glykémii (pochopitelně je nutno zejména večer dodržovat dietu).
Dávka se obvykle navyšuje dokud není hodnota nalačno kolem 6-6,5mmol/l. Obvykle to bývá mezi  20-40j, takže zde můžete ještě navyšovat. Zvyšuje se o 2j po 3 dnech.

Trulicity by mělo snižovat cukr nalačno i po jídle, tam je dávka daná.

Glucophage  v dávce 1-0-1 ovlivnuje cukr nalačno, dávka opět maximální.

Oltar je lék, který nutí slinivku, aby uvolňovala inzulín a zlepšuje tak glykémie přes den a po jídle. Nepíšete jakou máte sílu, kolik miligramů užíváte.
Pokud je vysoký cukr po jídle, držíte dietu a užíváte více než 3mg Oltaru je pravděpodobné, že vaše slinivka vyrábí již méně inzulínu.
Testy v laboratoři můžete zjistit kolik vaše slinivka vyrábí inzulínu a podle toho lékař může zvolit optimální léčbu. Není vyloučené ani znovu zahájení podávání inzulínu přes den.

Závěrem: doporučila bych vám držet dobře dietu, zvyšovat dávku Lantusu tak aby byl cukr nalačno kolem 6-7mmol/l. Dávky ostatních léků pak musíte konzultovat na diabetologii

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

18. 3. 2021 Pavla

Dobrý den, prosím o radu. Byla jsem ve 12tt na ranních odběrech na lačno kdy mi byla zjištěna hodnota glukózy 5,5. Kontrolní odběr byl proveden na třetí den a hodnoty byly fyziologické. Paní doktorka zhodnotila, že je vše v pořádku. Dočetla jsem se, ale že pokud je výsledek jednoho z měření mimo fyziologické rozhraní posílá se rovnou na oGTT. Jen se chci ujistit, že je tento postup v pořádku a můžu se stravovat bez omezení. Předem velice děkuji za odpověď.

Odpověď ordinace

Dobrý den, 

riziko vzniku těhotenské cukrovky (tzv. GDM) se stanovuje během těhotenství 2x. Jednou po zjištění těhotenství a podruhé mezi  24 až 28. týdnem těhotenství, kdy je riziko vzniku těhotenské cukrovky vyšší.

Nyní cituji z doporučení odborné společnosti pro hodnocení glykémie v I. trimestru gravidity: Je-li glykémie nalačno ≥ 5,1 mmol/l, vyšetření se opakuje následující den. Je-li také druhá glykémie nalačno ≥ 5,1 mmol/l, je stanovena diagnóza GDM. Je-li druhá glykémie nalačno v normě, žena podstoupí tříbodový 75g oGTT.

Z výše uvedeného je zřejmé, že postup nebyl v pořádku a měla byste ještě absolvovat zátěžový test tzv. oGTT.
Více viz: http://www.diab.cz/dokumenty/Screening_GDM_2014_souhrn.pdf

S pozdravem


MUDr. Dagmar Bartášková

17. 3. 2021 Jana

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jsem v 36. týdnu těhotenství a až nyní mi byla zjištěna těhotenská cukrovka. V 25. týdnu jsem absolvovala glukózový toleranční test s hodnotami 5 - 8,6 - 6,2 (mmol/l), takže výsledek v normě, hodnoty mi sděleny nebyly; informace pouze byla, že test je negativní. V 32. týdnu se mi začaly objevovat ketony v moči, stejně tak příští týden, ale doporučení znělo "pít sklenici džusu před spaním každý den", že tělo hladoví. Od 35. týdnu již mám cukr v moči. Tento týden byl na moji žádost proveden druhý zátěžový test (den předtím jsem jedla jen zeleninu, min. žitného chleba bez překročení doporučené denní dávky sacharidů) a výsledek zátěžového testu byl 4,6 - 11,7 - 9,8. Od zjištění výsledku testu mám zapůjčený glukometr a snažím se držet stravu s ohledem na omezení sacharidů, ale ranní lačnou hodnotu jsem zatím vždy naměřila na 5,1 mmol/l. Konkrétně 5,1, další den 5,3 a další den 5,6 mmol/l. Chtěla bych se proto v souvislosti s tím zeptat (až příští týden mě čeká návštěva diabetologické poradny), jestli se mohla cukrovka zjištěná takto později negativně podílet např. na mozkových dysfunkcích nebo jiných poruchách plodu. Dále jestli lze mluvit o cukrovce již v době, kdy byly ketony v moči, nebo až jak se objevil cukr v moči. Nebo jak dlouho se mohu domnívat, že neléčenou cukrovku mám? Předpokládám, že v případě vysokých lačných hodnot se přistupuje k inzulinu, případně jiným antidiabetikům. Moc děkuji za odpověď, popravdě jsem ve stresu, jestli za tu dobu "nevědění o cukrovce" nemohlo dojít k poškození plodu.

Odpověď ordinace

Dobrý den,

těhotenská cukrovka vzniká nejčastěji mezi 24. až 28. týdnem těhotenství. Je to dáno produkcí placentárních hormonů, které snižují citlivost těla na jeho vlastní inzulín.  U většiny žen dojde provedeným zátěžovým testem k odhalení gestační cukrovky.

Ve vašem případě byl první test zřejmě proveden příliš brzo, nedošlo ještě k poruše metabolismu cukrů. Je těžké odhadnout, kdy došlo k rozvoji těhotenské cukrovky, odhadovala bych, že v období, kdy jste zjistila ketony a pak cukry v moči, tedy kolem 32týdně těhotenství. Lze tedy předpokládat, že lehce vyšší hodnoty cukru působí na vaše miminko cca 3-4 týdny. Jedná se jen o mírné zvýšení, které rozhodně nemá vliv na vývoj psychických či mozkových funkcí.  Vyšší hladiny glykémie v tomto období těhotenství mohou vést k tzv. fetopatii, tedy většímu plodu (více viz www.tehotenskacukrovka.cz).

Fetopatie rozhodně neznamená vývojovou vadu, rozhodně to neznamená ohrožení dítěte. Vznik fetopatie vidíme u žen s těhotenskou cukrovkou ne příliš často. Definitivně uvidíte podle dalšího UZ vyšetření plodu. V případě vyšší lačných hodnot by se ve Vašem případě přistupovalo k léčbě inzulínem.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

16. 3. 2021 Lenka

Dobrý den,
jsem v 17 tt a v 16 tt mi při testu na glykemii byla zjištěna hodnota 5,6. Den předtím jsem jedla hodně sladkého. Jinak si cukr hlídám. Občas jsem měla skleničku coca coly z důvodu nevolnosti. Jinak sladké moc nejím. Občas slazený čaj. Včera jsem byla na kontrole a měla hodnotu 5,14. Prý si mám jen nasadit dietu. Mohla bych poprosit, co můžu a nemůžu jíst, abych neublížila miminku (doufám, že už jsem mu nějak neublížila).
Při měření doma glukometrem jsem měla ráno vždy hodnoty do 4,5. Hodinu po jídle max 6, dvě hodiny po jídle max 5. Hodnoty u mudr jsem měla po více než 11 hodinovém lačnění. A tedy, než jsem šla včera na odběr asi 15 min před ním, jsem si měřila glukometrem a měla 4,1. Pak odběr, který se posílal až za hodinu do laboratoře. Zkusím si ještě půjčit nový glukometr a měřit tím.
Děkuji za doporučení ohledně diety, popřípadě rady, jak mám postupovat. Jestli si mám zajít na větší test k diabetologovi, nebo počkat do 24tt na velký test na cukrovku v poradně.

Odpověď ordinace

Dobrý den,

zátěžový test (tzv oGTT) se provádí po 8 hodinách lačnění. Takže i když jste den před vyšetřením jedla sladké, ale před testem jste byla 8 hod nalačno, mělo by vaše tělo srovnat cukr do normálu. Obě vaše hodnoty jsou nad normu, jedná se tedy o těhotenskou cukrovku a další testy (po 24 týdnu těhotenství) již nejsou třeba.

Doporučuji Vám podívat se na stránky www.tehotenskacukrovka.cz, kde je dieta a rovněž způsob vedení těhotenské cukrovky dobře popsán.

Je správné, že se měříte glukometrem. Hodnoty nalačno by měly být pod 5,1-5,3 (glukometr není tak přesný jako laboratoř, proto tolerujeme hodnoty do 5,3mmol/l). Hodnoty 1 hodinu po jídle do 7,8mmol/l. Nyní máte hodnoty zcela v normě, je ale třeba měření cukru provádět po celé těhotenství, protože se glykémie mohou vyvíjet. Někdy se horší kolem 3 týdne těhotenství a je třeba zahájit jinou léčbu, než jen dietu.

Nezapomínejte, že glukometr nemusí být 100% přesný a shodný s testem v laboratoři, rovněž tak různé glukometry mohou měřit s tolerancí +-10%. Obvykle nemá smysl používat různé glukometry. Ženy s těhotenskou cukrovkou jsou sledovány v diabetologické ambulanci až do porodu.


S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

15. 3. 2021 David Dočkal

Hezký den, od MUDr. Fantové z polikliniky Litochleby mám žádanku (poukaz) na vyšetření na Endokrynologii z důvodu lab. známky autoimunitní tyreoiditidy, stacionární, eutyreóza. Rád bych se zeptal, zda je možnost se u vás objednat. Děkuji za odpověď, David Dočkal, r. 1978, tel. 723055572, email: davdoc@seznam.cz.

Odpověď ordinace

Dobrý den, termín si domluvte se sestrou na tel. 602 216 130

S pozdravem

Diabetologická ambulance

12. 3. 2021 Standa

Dobrý večer se schci zeptat jestli my nemůžete poradit je mi 25 a pýcham si apidru a mam problémy z obědem na oběd si pýchnu 4 j apidry na 60 sacharidů a i když si pýchnu min tak pokaždé za 30 minut mam 2 nb 3 nb 4 glikemii a kdyz na zo začnu jist nebo výpisu i půllitr koly tak se to vůbec ne zvedá nebo se my zvedne cukr a pak zase spadne dolu a pokaždé až kolem 15.00 hodiny mýto jde nahoru cukr dřív ne a kvůli tomu že jim na nízkej cukr tak my to pokaždé vyletí na 15 až 17 v 15.00 hodin a kdyz bych nic nejedl a nepil nic sladkého tak mam zase 2 až 3 hodiny nízké cukr a je mi pak spatne a nikdo my ještě nic neporadil a i když čekám 15 minut před jídlem tak už to taky začne klesat tak čekám 5 minut a taky to klesá a nejvíc na ten oběd stim mam porad problémy ze mě to omezuje a tak podobně a kdyz mam třeba na oběd 16 glikemii tak si pichnu 5 apidry a jim za 20 minut a stejně to zase vy stejnou dobu klesne na nízkou hodnotu nevím jak se toho mam zbavit ze kdyz pak piju kolo nebo jim tak se to stejne furt drží na nízkéjch hodnotách a pak až kolem té 15.00 hodině mýto jde moc nahoru a nerozumím děkuji naschle Standa

Odpověď ordinace

Dobrý den,

Vaše hodnoty glykémií jsou hodně rozkolísané.

Hodnoty glykémie se mění podle toho jaká je výchozí glykémie, jestli plánujete  pohyb a zejména podle množství  a kvalitu cukrů v potravě.

Každý diabetik by měl vědět kolik gramů cukru mu pokryje jedna jednotka inzulín. To se zjištuje podle vaší spotřeby inzulínu a podle váhy.
Můžete si to orientačně spočítat sám: (5,7xváha) děleno celková dávka inzulínu. Např: pokud vážíte 70kg a na den si aplikujete 40j inzulínu tak bude výpočet následující: 5,7x 70/40=  9,9   tedy  1j inzulínu vám pokryje 10g cukrů. Potom když sníte např 20g cukrů, aplikujete 2j inzulínu atd.

Proto, pokud vám hodně kolísají glykémie, doporučuji:
1. správně počítat g cukrů v potravě (to vás musí naučit na diabetologii)
2. správně stanovit tzv. sachridový poměr, tedy kolik g cukrů vám pokryje 1 jednotka inzulínu
3. jsou novější inzulíny místo Apidry, které se mohou aplikovat těsně před jídlem a neměly by vést k poklesu cukrů 2-3hod po jídle

Toto vše byste ale měl probrat na diabetologii, kde vás sledují.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

10. 3. 2021 Rakso

při měření glukometr ukazuje opakovaně hodnoty HI, ještě jsem se s tím nesetkal .Glukom. používám asi 5 let

Odpověď ordinace

Dobrý den,

pokud je na glukometru HI, znamená to, že je hodnota glykémie vyšší, než je přístroj schopen změřit. Obvykle to bývá více než 33mmol/l. Je zapotřebí akutně upravit léčbu cukrovky, pokud si nevíte rady tak kontaktovat svého lékaře.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

9. 3. 2021 Petra

Dobrý den,
v úterý 16.2. jsem byla na měření těhotenské cukrovce a všechny odběry byly z prstu, jelikož se sestřička nemohla trefit do žíly (mám je slabé a chce to zručnost). Hodnoty vyšly na lačno 4,6, po 1hod. 10,00 a po 2hod. 9,47 a na diabetologii jsem měla být poslána až na další kontrole na gyndě (tudíž za měsíc). Obvodní lékař mě však raději poslal už teď v pondělí na diabetologii, kde jsem dostala glukometr. Od výsledků pozitivní cukrovky jsem z jídelníčku ubrala veškeré cukry a jedla normálně po dvou hodinách. Po návštěvě diabetologii (kde jsem měla na lačno po 13h. měření 2,1) jsem začala jíst po 3h a měla si vážit jídlo a pravidelně se měřit. Po přečtení jídelníčku co by se mělo jíst a kolik přibližně, jsem měla včera tento jídelníček a hodnoty: snídaně (55gchleba,vajíčko, máslo,100g okurky - hodnota 1hod. po jídle 5,2), svačina (150g bílý jogurt, 30g borůvky, 20g sluneč.semínka - hodnota 2,1), oběd (250g kuř. vývar s těstovinou, 80g losos, 100g brambor a 100g fazolí se slaninou - hodnota 2,8), svačina (4x knackebrot, 2xplátek šunky, 100g paprika), večeře (150g kuř. vývar, 150g kuř. steak, 150g gril. zelenina, 100g vař. brambor - hodnota 5,3). A musím říct, že mi bylo divně. Dnes to samé a udělalo se mi lépe až když jsem si dala ke svačině jogurt s banánem a oříšky ve větším množství než předchozí den a hodnota byla 5,2. Glukoměr je nový a je možné, že dělám něco špatně při měření nebo co mám dělat, abych měla správnou hodnotu na glukoměru, neublížila mimču, ale nebylo mi špatně? Děkuji

Odpověď ordinace

Dobrý den,

podle hodnot naměřených jen z prstu při zátěžovém testu nelze bohužel přesně říci, zda se jedná o těhotenskou cukrovku. Diagnóza má být stanovena podle odběru ze žíly. Krev tzv. kapilární (tedy ta z prstu) totiž zejména po jídle (tedy po vypité glukoze ve vašem případě) může být o 1-4mmol/l vyšší, než kdyby byl odběr proveden správně ze žíly.
O tom, že se možná nejedná o cukrovku svědčí i skutečnost, že hodnoty měřené glukometrem máte zcela  v normě. Navíc tam popisujete dvě hodnoty extrémně nízké. (2,8 a 2,1). Může se jednat o nižší glykémii, ale takto nízké hodnoty jsou ale spíše chybné měření.

Závěrem: hodnoty, které měříte, jsou zcela  v normě, vaše miminko nemůže být ohrožené. Diagnóza těhotenské cukrovky s Vámi již asi zůstane, protože kdybyste se chtěla ujistit, je potřeba udělat odběr ze žíly. Zkontrolujte si, zda správně nanášíte krev na proužek při měření glukometrem. Zvyšte příjem cukrů (zejména těch složených, tedy příloh) na den cca na 200-225g /den.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

8. 3. 2021 Ferdinand Alt

Dobrý den. Dovoluji si využít vaší nabídky. Mám cukrovku II. typu a
užívám Glyclada 1 tabletku ráno. V poslední době asi tak dvakrát do měsíce
vždy po obědě se mi dostaví takový stav, že se cítím jako by mi ubylo sil a
dobré pohody až skoro malátně nebo slabě. Když jsem se změřil tak jsem měl
poprvé 4,5 a po druhé 5.2 cukru. Vždycky jsem to řešil třeba štamprlí
slivovice po které se mi hned ulevilo, nebo jsem snědl trochu polévky či
jiného jídla a bylo mi během chvilky zase fajn. Po změření se cítím velmi
dobře při cukru cca 8,mmol. Přikročil jsem tedy k měření před hlavními
jídly a po, s výsledkem 8 + 11.2; 8,5 + 9,1; 7,5 + 11.2. Krevní tlak mám
celkem stálý 135/84/69. Můžete mi prosím vyhodnotit můj stav, případně
poradit jak mám postupovat: Děkuji za laskavost Alt Ferdinand

Odpověď ordinace

Dobrý den, 

podle toho jak stav popisujete, se nejspíše jedná o lehkou hypoglykémii. Tedy stav, kdy cukr klesá. Obvykle se příznaky dostavují pokud cukr klesne pod 4,0mmol/l, u některých pacientů, kteří mají hodnoty cukru dlouhodobě vyšší, se příznaky hypoglykémie mohou projevit při hodnotách 4-5mmol/l.
Glyclada jé lék, který po dobu 24 hod způsobuje uvolnování inzulínu ze slinivky. Pokud během dne máte větší pohyb nebo menší jídlo, může se stát, že Váš cukr klesá  a pak vám není dobře. Hypoglykémii (tedy nízký cukr) léčíme nikoliv "štamprlí", ale např banán, sklenička džusu, jablko.
Lepší je ale hypoglykémii předcházet, lze též upravit léky na cukrovku. To ale musíte probrat s Vaším lékařem.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

5. 3. 2021 Pavla

Dobrý den , měla jsem těhotenskou cukrovku , nyní po 9 měsících jsem šla na OGT a na měřili lačná 5,9 , pak 12,1 a 11,1.Da se toto řešit dietou nebo je to na inzulín? A inzulínové léky jsou pero? Ještě se zeptám když jsem po odběru neseděla v čekárně a šla se projít má to vliv na výsledek? A když by se zhublo upravili by se hodnoty? A po jaké době se chodí opět na OGt. Mají tyto hodnoty vliv na další těhotenství? Děkuji moc za odpověď.

Odpověď ordinace

Dobrý den,

hodnoty zátěžového testu (tzv oGTT) ukazují, že máte cukrovku. Jakého typu vaše cukrovka jen z toho výsledku nelze soudit. Proto také nelze říci, zda potřebujete inzulín či nikoliv. Pokud máte nadváhu, je určitě dobře zlepšit stravu, zhubnout. Toto může výrazně zlepšit hodnoty krevního cukru.
Pokud jste během testu neseděla, mohou být hodnoty trochu nižší než by byly, kdybyste byla celou dobu na místě. Na výsledku to ve vašem případě nic nemění, jedná se o cukrovku.

Způsob léčby a dalšího sledování ale musíte probrat na diabetologii.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

4. 3. 2021 anonymní

Dobrý den mam prosbu cukrovku mam 5 let nikdy jsem na jidlo po pichnuti nečekal
Od ledna mam apidra a noční tresiby a mam po pichnuti
Čekat
bohužel se mi nedaří prijit na to jak dlouho mam počkat
A během půl hodiny me glykemie klesá a snažím se něco jist
Ale nic v tu dobu ne pomáhá trvá to od půl jedné pomalu do dvou a to samé mam po večeři v18 hodin kdy do půl sedmé mi klesne glykemie a mohu jist a pít i Cocakolu i dvě skleničky a nic až tak za hodinu to začne stoupat nekdy mam pak glykémii vysokou a nekdy vůbec nevíte čím to muže byt

Odpověď ordinace

Dobrý den,

Inzulin Apidra se vstřebává asi za 15 az 20minut, jeho maximální účinek je za 1 az 2 hodiny. Pokud máte normální glykémií před jidlem a plánujete obvyklé jidlo např.maso a brambor, doporučuje se cekat s jidlem cca 15minut po aplikaci inzulínu. Pokud máte vyšší glykémii můžete čekat dele napr 20 az 30minut. Delší dobu cca 20 az30min čekejte pokud plánujete sladké jidlo. Naopak luštěniny můžete aplikovat inzulin a jist cca po 10minutach.Vychytat to dobře neni jednoduché. Můžete požádat lékaře ještě o jiný druh inzulinu,který lze podávat těsně před jidlem. Podrobněji vše proberte na diabetologii.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

3. 3. 2021 Michaela

Dobry den chtela bych poprosit o radu, vysvetleni...pri potvrzeni tehu( prosinec) mi byla brana krev, jako vsem tehu. Pak pred prvnim screeningem. Cukr mam psany 5,7 v prukazce. Vcera (11/2) jsem byla na poradne kde mi doktorka rekla ze druhy dne rano znovu na lacno na krev. dnes (12/2) rano na lacno(od 9 hodin vecer bez jidla, do odběru pouze voda) byly výsledky 5,8
Jsem v 15tt,okamzite me poslala na dia poradnu kde meli nejdriv termin na 17/2.ale jeste me poslali na krev. Vysledky maji pravdepodobne v poradne.
Chtela bych s ezeptat co to pro me znamena? Mam z toho strasne nervy, u prvniho tehu sem. Nic takového nemela, cukrovku normalne taky nemam. Mohu se zeptat co mam nebo nemam dodrzovat nez se dostanu do dia poradny? Je to zivotaohrozujici jak pro mne tak pro dite? Dekuju moc

Odpověď ordinace

Dobrý den, 

podle výsledků je zřejmé, že máte těhotenskou cukrovku. Je důležité a je dobře, že se na ni přišlo včas, protože správnou léčbou lze všem komplikacím předejít.
Léčba těhotenské cukrovky není obtížná a komplikace vídáme vyjímečně.

Podívejte se na www.tehotenskacukrovka.cz a nastudujte dietu cca 200-225g na den. Je to tam velmi pěkně vysvětleno.
Na diabetologii pak dostanete glukometr, abyste mohla sledovat vývoj vašich hodnot a podle toho Vám lékař doporučí vhodný způsob terapie.

S pozdravem


MUDr. Dagmar Bartášková

26. 2. 2021 Peter

Dobry den,

prosim Vas,zaujima ma Vas nazor ako odbornika na tuto temu,budem strucny...Pri vyske 175 cm som vazil 96 kg,v pase 106 cm,bol som na preventivke,dopadla mi celkom dobre ale mal som zvyseny tlak,tep a cholesterol,cukor som mal 5,03...V minulosti som cvicil s cinkami,behaval,robil rozne kardioaktivity ale zacali mi problemi s driekovou chrbticou,diagnostokovali mi prasknutu platnicku a asi 5 rokov som nesportoval,pribral som na spominanych 96 kg,svali uplne odisli a bol som doslova tucny,denne som jedol kvantum sladkosti to bola moja zavislost,ked som prestal cvicit nedokazal som si udrzat taku kvalitnu stravu ako pocas cvicenia,stratil som motivaciu...Tak som sa rozhodol konecne pre restart,zo dna na den som prestal jest akekolvek sladke veci,ani pocas vianoc,uplne som vylucil sladkosti a teraz mi vobec nechybaju,prilohy som zmensil na polovicu,denne zjem maximalne jedno jablko,zeleninu a ovsenne vlocky jem normalne plus maso,polievky bez zaprazky,ziadne udeniny,vyprazane,vsetko zo zakladnych surovin a zacal som slapat na rotopede,tak 5-6 krat do tyzdna..Ked som doma tak na lacno asi 60 minut a po robote niekedy vecer 70-90 minut...Asi po 4 mesiacoch som schudol 13 kg a dal som si spravit testy ako samoplatca,keby bolo treba tak Vam ich preposlem...Cakal som ze sa zvysi senzitivita buniek na inzulina cukor bude este nizsi ako predtym ale ostal som doslova sokovany ked som zbadal vysledky,cukor mi stupol na 5,63..A toto je moje otazka,ako je mozne ked som jedol denne pol kila sladkosti som mal nizsi cukor ako ked som sa 4 mesiace stravoval racionalne, slapal na rotopede a schudol 13 kg,ved to nema logiku malo by to byt predsa uplne opacne...Som dost rozcarovany,makal som a vysledok ziadny,14 hodin pred odberom som nic nejedol,len pil cistu vodu.Ladviny,pecen,zapalove markery som mal v poriadku aj minerali,aspon mi klesli lipidy,cholesterol aj trygliceridy,plus mam ovela lepsi tlak aj tep-to je velke plus ale ten cukor ma stve,bojim sa aby som neskoncil ako

Odpověď ordinace

Dobrý den,

tak především je potřeba Vás pochválit, protože jste udělal pro sebe velký kus práce. Zlepšil jste hodnoty tuků, zhubl jste 13kg, to je výborné.
Z toho co píšete soudím, že se pro cukrovku neléčíte. Hodnota glykémie je nalačno ovlivněna pohybem, stravou (proto jste asi čekal lepší výsledky) ale pozor také tím, že si játra přes noc sama vyrábí cukr, protože organizmus jej potřebuje. Pokud v těle vše funguje správně (slinivka, produkce inzulínu, správná citlivost na inzulín), tak je ranní cukr regulován v rozmezí mezi  cca 4-5,5mmol/l.  

To že je vaše hodnota glykémie nalačno  lehce vyšší,  může být způsobeno horší citlivostí těla na inzulín, která vznikla za tu dobu co jste přibral. Zlepšení citlivosti na inzulín může trvat delší dobu. Pokračovala bych v režimu, který jste začal a nechala si cukr zkontrolovat znovu cca za  3-6 měsíců.
Pokud to bude opakovaně je možné, že se citlivost již nevylepší a bude nutné hlídat aby nedošlo k rozvoji cukrovky.


S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

2. 3. 2021 Antlová

Dobrý den

*prosím o radu, co si počít  s rostoucí nadváhou*.
Loňského roku  jsem byla hospitalizována  v  PL  Bohnice dva měsíce.Byla
jsem  léčena z důvodů , že jsem  dlouhodobě
nebyla  schopna  spát a  trpěla uzkostnou poruchou, tam jsem z e 60ti
kg(dlouhodobých), zhubla na 50kg.
Po nasazení několika léků a jejich postupné výměně , jsem byla propuštěna.
váha se upravila, já totiž získala  chuť k jídlu... Doma jsem pokračovala v
konzumaci několika léků ,  a byla jsem velmi aktivní a  energická .
.*Bohužel cca před 8.mi  či něco více  týdny,  jsem začala přibírat* , což
jsem  si z počátku neuvědomila, začala jsem kontrolovat váhu  až podle
oblečení, A stalo se , že dnes *nejsem aktivní ,nohy mě bolí, těžko unese
váhu 77kg , snažím se  sice méně jíst, již nepřibírám, ale váha dolů
nejde..*Těžko se mě chodí,  a nevejdu se pochopitelně  do oblečení. Rada
více se pohybovat koliduje s tím,že to na bolavých nohách dlouho nejde..
Lékaři,   kteří mě t.č.sledují na:   *cévním, kardiologii , pychiatrii, a
PL*,a předepisují mi léky, mě ujistili, že  *z jejich*
*hlediska* můj problém * není řešitelný*,medikaci mi *z tohoto důvodu
neupravují,(ač u některých léků z nich je můj problém zařazen mezi
nežádoucí účinky. Faktem ovšem zůstává,že před medikací v Psych.léčebně
jsem nikdy žádné léky po desítky let neužívala,a váhu měla po celý život
stabilní,cca 60 kg při výšce 166cm).*

*Můžete mě prosím pomoci ?*

zdraví a děkuje   N.  Antlová  Tůmová

Odpověď ordinace

Dobrý den, 

odpověď na Váš dotaz je složitější. Pokud máte zájem dané probrat, objednejte se prosím na vstupní konzultaci, tel. 272 917 011 

S pozdravem

MUDr. Klaudie Hálová

23. 2. 2021 Santalova

Dobry den, moje mamka je cukrovkarka na diete a minule prisla z
kontroly domu s novou informaci, ze jedobre merit cukr i po jidle nejenom
predtim. Chtela bych se zeptat na doporuceni ohledne mereni cukru po jidle
- mamka rikala, ze ji kazali po jidle. cca 1 hodinu. Na internetu jsem ale
nasla i clanky, ze je lepsi pockat do 2 hodin a pak zmerit. Co je tedy
lepsi? Dekuji pekne Santalova

Odpověď ordinace

Dobrý den, 

je normální, že hladina cukru v krvi kolísá podle množství a kvality přijímaného cukru, podle pohybu a také podle toho, jak dobře pracuje slinivka popř. jak jsou zvolené léky na cukrovku. Pro kontrolu správnosti léčby dnes používáme posouzení hladiny glykémie nalačno a po jídle. Měříme obvykle 2 hodiny po jídle, kdy by hladina cukru měla být ideálně mezi  7-9mmol/l. Lze měřit i za hodinu, zde by měl být cukr 8-10mmol/l.
Kontrolování hladiny cukru po jídle je vhodné zejména k ověření dodržování správné diety. Pokud stoupá glykémie po jídle i když je dieta  v pořádku, je to pro lékaře důležitý údaj, protože podle toho vybírá nejvhodnější léky.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

22. 2. 2021 Martina

Dobrý den, chtěla jsem.se zeptat jak to funguje s tehotenskou cukrovkou. Ziju v zahraničí a bohužel jazyk nemám na takové úrovni abych kolikrát pochopila lékařské výrazy apod. Zacinam 36 to a před zhruba 2 měsíci mi byly naměřené vyšší hodnoty cukru v krvi , takže jsem byla poslána do poradny. Doktorkou mi bylo jen sděleno , že mám.jist jak jsem zvyklá jen hlidat cukr a sacharidy, dietu držet nemusím, dokonce mi řekla, že si občas můžu dát trošku čokolády a jediné co musím je merit si cukr glukometrem. Z 90% mám hodnoty v pořádku , na papíře mam uvedeno, ze hodinu po jídle je povolena hodnota max 140mg/dl což by mělo být cca 7,78 mmol/l. Obcas se mi ale stane , že je hodnota vyšší, pak vim ze danou potravinu bych měla vyřadit, omezit. Muze se něco tedy stát, když je občas hodnota vyšší? Třeba jednou za 2 dny? Před jídlem bych měla mít 80-90mg/dl jenže často mi cukr pp obědě neklesne pod 100 mg/dl a já už pak třeba jim ovoce a pak večeři a potom druhou.. sice nepřesáhnu těch 140 mg/dl ale pod 90 to taky nejde.. je tedy problém že po obědě se mi to drží kolem 100-120 mg/dl ? Děkuji za odpověď. Hezký den

Odpověď ordinace

Dobrý den, 

hodnoty cukru kolísají podle toho, kolik cukru v potravě a jaké kvality sníte. Je důležité, aby cukr kolísal v přijatelných mezích. Nalačno je to pro Vás do 5,1-5,3mmol/l (do 95mg/dl). Po jídle za 1 hodinu do 7,8mmol/l (do 140mg/dl) a pokud měříte 2 hod po jídle, měl by se cukr pohybovat do 6,7mmol/l (do 120mg/gl).

Z toho jak píšete je vidět, že většina Vašich glykémií se pohybuje v normálním pásmu. Pokud Vám to občas vyskočí nad normu, tak se nic špatného s miminkem nestane. Občas myslím cca 2-3x za týden. Předpokládám že si cukr měříte minimálně ob den. Navíc jste nyní již v 36 týdnu těhotenství, proto lze očekávat, že se hodnoty již budou snižovat, což je před porodem obvyklé.

Závěrem: pokud tedy máte hodnoty nad normu 2x do týdne, tak je vše v pořádku.


S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

18. 2. 2021 René Gabriel

Dobrý den. Mám prosbu včera jsem byl na odběru krve na cukr a dnes mi sestřička řekla že mám 5,35 a dlouhý cukr 44 což vůbec nevím co to je. Mám se začít hodně bát? Je mi 65 let a vážím 82 kg. Děkuji za odpověď.

Odpověď ordinace

Dobrý den,

dozvěděla jste se dva údaje.

První hodnota 5,35 mmol/l je aktuální hodnota Vašeho krevního cukru v čase odběru. Tato hodnota se ale může během dne měnit podle jídla a pohybu. Vaše hodnota se pohybuje v normálních mezích
Druhé číslo tzv. dlouhý cukr (nebo také glykovaný hemoglobín)  udává průměrnou hodnotu všech jednotlivých glykémií za určité časové období před odběrem.

Hemoglobin je bílkovina, která v červených krvinkách přenáší kyslík do tkání. A během života krvinky (cca 12 týdnů) na sebe váže cukr, který je přítomen v krevním řečišti. Říkáme, že je hemoglobin glykován, tedy glykovaný hemoglobin. A protože odráží průměrnou hladinu glykémií za dobu života krvinky, vžil se pro něj název dlouhý cukr. Znalost dlouhého cukru pomůže lékaři odhadnout jak vypadá stav cukrovky delší dobu před odběrem, pokud tedy držíte dietu jen 2-3 dny před kontrolou a v den kontroly máte normální cukr, tak to dlouhý cukr odhalí.

Zdravý člověk má hodnotu pod 40mmol/mol. Vaše hodnota 44mmol/mol je jen lehce nad normou, nemusíte se tedy bát žádných komplikací cukrovky

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

18. 2. 2021 Iveta Valentová

Dobrý den , prosím o radu . Staráme se doma o 86 letou maminku, poslední dobou nám začala hubnout (z 57 kg na 53) bez výrazného omezení stravy . Pro jistotu jsem ji začala měřit glykemii a potřebuji jen poradit, zda hodnoty, které jsme naměřili jsou v jejím věku zcela normální a nebo opravdu už vyhledat pomoc odborníka. Přiznám se, že ji nechceme zbytečně stresovat , ale ani nic zanedbat.
Hodnoty jsou měřeny opakovaně po dobu několika dní.
Nalačno - 6,2 6,8 6,9
2 hodiny po snídani - 7,8 8,3, 7,6
odpoledne namátkově - 8,3 8,9 7,8

Odpověď ordinace

Dobrý den,

hodnoty, které měříte jsou jen lehce zvýšené. Rozhodně nejsou důvodem hubnutí Vaší maminky ani důvodem k návštěvě lékaře.
V tomto věku považujeme za uspokojivé hodnoty nalačno 6-8mmol/l a po jídle 7-10mmol/l.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

8. 2. 2021 Lubos kuvik

Dobry den nemohu srazit cukr pod normalni hodnoty mam 13 na lacno a z 17 beru tablety metformin,gliclazide

Odpověď ordinace

Dobrý den,

Vaše hodnoty nalačno 13 až 17mmol/ nejsou opravdu vůbec v pořádku. Nevím jakou dávku Metforminu a Gliclazidu užíváte. Pokud ale dobře držíte dietu a máte tyto hodnoty krevního cukru, doporučuji Vám navštívit svého diabetologa, aby Vám upravil léčbu cukrovky

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

3. 2. 2021 Pavel Černohous

Dobrý den, mám sníženou funkci štítné žlázy a vpravo v dolní části laloku hypoechogení uzlík 4mm.
Chodím cvičit do posilovny a zajímá mě jestli můžu brát přípravky na cvičení kde je velké množství- kofeinu, l-citrulinu, beta alaninu, taurin,dmea, bcaa nebo ctreatinu.??

Odpověď ordinace

Dobrý den,

tyto přípravky by neměly ovlivňovat štítnou žlázu, je nutné dodržet minimální 30-ti minutový odstup od užití hormonů štítné žlázy a určitě o tom informujte i svého endokrinologa. 

S pozdravem 

MUDr. František Loos

2. 2. 2021 Marie

Dobrý den,paní doktorko.Potřebovala jsem se Vás zeptat na jednu věc.U praktického lékaře mi před 4 dny zjistili zvýšený cukr 6,5.Po dvou dnech jsem šla na OGGT jenomže jsem byla ve velkém stresu a odběr na lačno jsem měla 7.1.Následně po dvou hodinách byla hodnota 6.8.Doma si často měřím cukr,ale nikdy jsem neměla více jak 6.5,tak mě to dost překvapilo.Paní doktorka mi dala kartičku diabetika,ale já se s tím prostě nedokážu smířit a nejraději bych celý test opakovala.Můžete mi prosím poradit co mám dělat?

Odpověď ordinace

Dobrý den,

hodnoty jsou hraniční, nicméně v normě nejsou. Takže pokud to ještě není diabetes jedná se o tzv prediabetes, který je potřeba rovněž hlídat.

Pokud chcete mít jistotu, nechte si to zkontrolovat.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

1. 2. 2021 František Berka

Dobrý už víc jak mě trápí nadměrné pití vody časté močení zhorseny zrak,a ztráta tělesné váhy každý mi říká že jsou to příznaky cukrovky děkuji s pozdravem František Berka

Odpověď ordinace

Dobrý den,

příznaky, které popisujete opravdu mohou být projevy cukrovky. Nejlépe uděláte, když popíšete potíže Vašemu obvodnímu lékaři a necháte si udělat odběry, které ukáží příčinu vyšich potíží.

S pozdravem


MUDr. Dagmar Bartášková

28. 1. 2021 Stanislava Wojnarová

Dobrý den, jsem diabetiků I.typu již skoro 34let, jsem dobře kompenzovaná a během posledních4 let se mi podařilo porodit 2 zdravé děti.Bohužel od sledování před prvním otěhotněním jsem začala přibývat na váze, aktuálně mám cca 15 kg nadváhu, se kterou neúspěšně bojuji. Diabetologa měnit bych nechtěla, lze se k vám objednat na dietologii a poradenství ohledně výživy s inzulinem?

Odpověď ordinace

Dobrý den,

pokud máte svého diabetologa a měnit ho nechcete, na diabetologii Vás objednávat nebudeme.
Nicméně pokud máte zájem o poradenství ohledně výživy, objednat se lze. Pro objednání k nutriční poradkyni volejte 272 917 011.
Prosím poslední zprávu z diabetologie vezměte sebou.  

S pozdravem

Diabetologie

22. 1. 2021 Libuse ILlkova

Dobrý den, před časem jsem Vám posílala dotaz, s veškerým popisem sve zdravotní situace. Odpoced jsem nedostala. Glykovany hemohlobin mám v roce 47,%před covidem.
Minule před půl rokem jsem měla 45. %A před rokem 42 Občas si merim cukr během celého dne. Nejvíce hodinu po jídle jsem poslední mesic měla. 7.2. Po2-3 hod. Mam 5.3, 5.4 ale i 6.2. Ráno ovšem mám 5.9-6.2. Špatně toleruji léky, zkoušela jsem na noc metformin, nelze.prujem zavrate ....
Ptám se jestli neexistuje ten můj prediabetes léčit malym množstvím nějakého inzulínu na noc. Před casem jsem to cetla v nejakem clanku prof. Kvapila. Je 74 let, beru jen 10 mg atorvastatinu denně. Merim 166 cm.vazim 68kg. Jsem po prodelane urazove endoproteze kycle. 3 roky , moc pohybu venku nemam,bojím se chodit ven sama, kvuli urazu. ale snažím se denně jezdit půl hod.na rotopedu. A doma se nabeham dost, mam velky byt.Jsem z Brna. Děkuji za odpověď. Illková 736793399

Odpověď ordinace

Dobrý den,

paní doktorka odpovídala na Váš dotaz dne 16.10.2020. Níže uvádíme odkaz, kde odpověď naleznete:

https://ocukrovce.cz/poradna/

S pozdravem

Diabebetologie

25. 1. 2021 Nicoll Poláčková

Dobrý den chci se zeptat mám tehu cukrovku sem teprve 14tt takže mě čeká dlouhá cesta, ovšem cukr v pohodě nejvyšší hodnoty zatím 6.0 a to jen jednou, jenze mam problem odstup by neměl být delší jak 10 hodin když jdu spát, ted je 10 hodin večer cukr mám 6.0 po večeri která byla v půl 7 tak hodinu na to byl 5.3 mela bych se jeste najest, jediné co takhle do sebe narvu je třeba půlka jablka ale ne hned když se vzbudil v noci psc blbě spavam od 4 od rána můžu si dát kousek toho jablka? Nevím co mi zvýšilo cukr na 6 že by hrnek mlika? Děkuji ranní hodnoty na lačno mívám kolem 5.2 a to pak mívám prakticky celý den dokonce i 4,7 sem mela dneska hodinu po obědě děkuji Poláčková jde mě o to ze kdyz v noci(k ránu) hladovím tak cekam do rána jenze hladovet se nema, dietu mám teprve ani ne týden

Odpověď ordinace

Dobrý den,

těhotenskou cukrovku lze cca v 80% případů dobře řešit dietou. Jak správně říkáte hladovět se nemá, měla byste dodržovat jídelníček, který jste dostala, je to cca 225-250g cukrů na den. Blíže např. na: www.tehoteskacukrovka.cz.

Přes noc nemusíte dodržovat 10 hodin hladovění, to platí pouze před prvním testem v laboratoři. Takže můžete jíst cca intervalech 3-4 hod přes den a přes noc, jak máte pocit hladu. Důležité je i nadále měřit hladiny krevního cukru, protože není vyloučené, že i při dobré stravě se Vám cukr zvýší. Nejvyšší hladina těhotenských hormonů, které mohou ovlivňovat výši glykémie je mezi  26-34 týdnem těhotenství. Pokud ke zvýšení dojde, budete jej řešit na diabetologii. Cíle jsou nalačno méně než 5,1-5,3mmol/l.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

22. 1. 2021 Libuše Veberová

Dobrý den.Jsem z Kutnè Hory,scháním lékaře diabetologa a endokrinologa.Je mi 60let a nemohu sehnat v okolí lékaře ke kterému bych mohla chodit na kontroly.Už rok jsem bez kontrol a u nás v okolí mě nikdo nechce převzít.Paní doktorka odešla z ambulance den ze dne a nemašli za ní náhradu.Děkuji Veberová Libuše.

Odpověď ordinace

Dobrý den,

pokud Vám nebude vadit dojíždět na kontroly do Prahy, nové pacienty do péče přijímáme. 
K objednání prosím volejte 272 917 011.

S pozdravem

Diabetologická ambulance

19. 1. 2021 Krista Suderová

Dobrý den, mám trvalý problém se zarůstajícím nehtem palce nohy u kterého již dlouhodobě dochází k deformaci, nehet narůstá do tloušťky a tvaru ,,C,, a dle diagnostiky lékárnice i pedikérky léčeno Exoderilem cca 14 dní, ovšem bez úspěšně. Poslední tři dny je okolí nehtu i celý palec nateklý, zarudlý a značně bolestivý i na dotek, vadí mi i ponožka. Dělám si koupele z přesličky, heřmánku, karlovarské soli, aplikovala jsem i AloeVera SOS spray a vše bez jakékoliv alespoň úlevy.
Je možné vás takto pořádat o radu jak dále postupovat?

Moc děkuji za vaši odpověď a pevné zdraví přeji.
Krista Suderová, Hradec Králové

Odpověď ordinace

Dobrý den,
podle vašeho popisu již máte v okolí nehtového lůžka zánět. Doporučuji Vám co nejdříve vyhledat chirurgickou ambulanci, která Vám nehet ošetří pokud je tam přítomen hnis.

S pozdravem


MUDr. Dagmar Bartášková

18. 1. 2021 Macura

Dobrý den,je možnost nadměrného nočního močení při používání nově Tresiby,?Při aplikaci Humulinu N tomu tak nebylo.Lze kombinovat Humulin N s Novorapidem?Děkuji Macura

Odpověď ordinace

Dobrý den, 

Inzulín Tresiba i inzulín Humulin N patří mezi inzulíny s pomalým uvolňováním a delší dobou účinku. Rozdíl mezi nimi je v době trvání. Zatímco Humulin N účinkuje cca 8-10 hodin, inzulín Tresiba vydrží 24 i více hodin. Má tedy lepší vliv na dosahování cílových hladin glykémie v průběhu celého dne. Ani jeden z těchto inzulínu by neměl mít vliv na močení. Častější močení pozorujeme zejména při vzestupu glykémie. Zkuste si zkontrolovat hladinu cukru před spaním a v noci (až půjdete na záchod). Je možné, že nemáte dobře nastavenou dávku inzulínu Tresiba a vyšší cukr Vás nutí častěji k močení.

Odpověď na druhou část dotazu. Ano inzulín Novorapid lze kombinovat s inzulínem Humulin N i s inzulínem Tresiba. Lze ale očekávat, že pokud je v kombinaci Humulin N, bude docházet k vzestupu glykémie před hlavními jídly a v odpoledních hodinách. Pokud tedy inzulín Humulin N aplikujete večer. A to proto, že jeho účinek končí v ranních hodinách.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

15. 1. 2021 Cimbuková

Dobrý den,
léta mám diagnostikovanou chronickou autoimunitní thyreoditidu, vysoký thyreoglobulin a protilátky proti TPO, hormony v normě, bez potíží. Je mi 74 let.¨
Chtěla bych vědět, zda se mohu nechat očkovat proti Covidu 19, je-li tam zvýšené riziko reakce na očkování? Jsem více ohrožena těžkým průběhem nemoci, pokud bych se nakazila?

Odpověď ordinace

Dobrý den,

bohužel informace jsou prozatím sporé. Obecně se udává, že pacienti s chronickými zánětlivými onemocněními, mezi které se počítá i chronická autoimunitní tyreoiditida, jsou ohroženější skupinou pacientů. Vážnější průběh Covid-19 byl pozorován u pacientů s nízkou i vysokou hladinou hormonů štítné žlázy, proto je nutné udržovat hormony štítné žlázy ve fyziologickém rozmezí, tudíž pravidelně užívat medikaci dle ordinace lékaře. Vhodné je též užívání dostatečného množství vitamínu D, který podporuje funkci imunitního systému.

V neposlední řadě je dodržování preventivních opatření 3 R (rozestup, rouška, ruce) a omezit kontakt na minimum. 

Vzhledem k výše uvedeným rizikům a Vašemu věku bych nad očkováním neváhal. Opět rizika očkování se dopředu nemohou odhadnout i z důvodů, že se s očkováním teprve začalo a nejsou prozatím robustní data o všech komplikacích a o tom, kdo má vyšší riziko, že komplikace vyvine. 

S pozdravem

MUDr. František Loos

14. 1. 2021 LD

Dobrý den,

čeká mě test na tehotenskou cukrovku, před testem nemám jíst a pít, a proto teď přemýšlím zda ráno před testem můžu užít letrox 150?

Děkuji

Odpověď ordinace

Dobrý den,

před testem byste měla minimálně 8 hodin lačnit. Letrox si ráno také nevezmete, až před dalším hlavním jídlem po návratu domů, cca 20min předem tak jak jste zvyklá.

S pozdravem


MUDr. Dagmar Bartášková

13. 1. 2021 Lengyelová Lenka

Dobrý den,

prosím o radu. Moje maminka (ročník 1934) se léčí s diabetem u praktického
lékaře. Měla by navštěvovat diabetologickou ordinaci či poradnu ?

Užívá  2x denně metformin, drží přísnou dietu, není obézní, má pravidelný
pohyb, přesto se nám nedaří snížit hodnoty. Na lačno ráno má hodnoty
v rozmezí 8,4 – 9,8 (měříme 1x týdně domácím glukometrem ). Proto se ptám,
zda je tato léčba dostačující ( pouze u praktického lékaře). Maminka je po
mrtvici, léčí se s vysokým tlakem a nevím, zda to nejsou v jejím
případě nebezpečné hodnoty cukru.

Děkuji za odpověď.

Lengyelová Lenka

Odpověď ordinace

Dobrý den, 

hodnoty cukru nalačno, které popisujete jsou o něco vyšší, než je doporučováno, ale nejsou nebezpečné.

K definitivnímu posouzení, zda by bylo vhodné upravit léčbu, je ale potřeba znát ještě dalších laboratorních testů (tzv dlouhý cukr= HbA1C  (tedy průměrná hodnota všech glykémií za delší čas, funkce ledvin). Vaší mamince je 86let, její cílové hodnoty nalačno jsou o něco vyšší, než kdyby jí bylo např 40 let. Tedy mezi  6-8mmol/l nalačno a 2 hodiny po jídle by se měla pohybovat mezi 8-10mmol/l. Je řada pacientů, kteří mají ráno cukr o něco vyšší (např 7-9mmol/l), ale během celého dne se drží dobře a průměrný cukr mají v normě (pro Vaši maminku by se hodnota HbA1C měla pohybovat mezi 55-60mmol/mol)

Závěrem: zkuste ji změřit i během dne (např. před hlavními jídly a 2 hodiny po hlavních jídlech). Pokud bude před jídly do 8 a po jídle do 10mmol/l a hodnoty hbA1C bude do 60mmol/mol, pak není třeba léčbu upravovat.

Pokud bude i přes den nalačno nad 8 a po jídle nad 10mmol/l, a hodnota hbA1C bude nad 60mmol/mol, pak by bylo vhodné léčbu upravit.
Vyšší hladina cukru může mít za následek např. vyšší únavu.

Úpravu léčby může provést praktický lékař nebo lékař v diabetologické ambulanci.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

8. 1. 2021 anonymní

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda-li léčíte i „diabetickou nohu“.
Pokud „ANO“, tak zda používáte např. metodu MDM, ozonoterapii či každodenní intenzivní léčbu.

Odpověď ordinace

Dobrý den,

ano, diabetickou nohu léčíme na našem druhém pracovišti. Bližší informace Vám podá kolegyně na uvedeném telefonním čísle.

https://www.diabetologiepraha4.cz/sluzby/podiatrie.html

S pozdravem
Diabetologická ambulance

5. 1. 2021 anonymní

Prosím o radu,manžel 73 let má cukrovku typu 2...užívá lék Xiduo,při kterém se vůbec nevyhýbá sladkostem a cukr má v normě,je možný že se to někde neprojeví ?děkuji vesela petra

Odpověď ordinace

Dobrý den, 

pokud rozumím dotazu správně, tak se ptáte na to, zda i když Váš manžel nedrží dietu a má cukr v normě, tak nebude mít komplikace cukrovky.
Má-li Váš manžel dobrý cukr, tedy nalačno kolem 6 a po jídle 7-9mmol/l, tak by neměl mít žádné komplikace od cukrovky. Toto ale neplatí zcela, protože pro prevenci komplikací diabetu je zapotřebí mít pod kontrolou také hladinu cholesterolu a krevní tlak.
Nyní užívá velmi účinnou léčbu (preparát Xigduo), který mu nepochybně pomáhá. Nicméně nikde není psánu, že to takto bude trvat napořád. Proto by měl dodržovat alespoň základní režimová opatření (nejíst větší porce sladkostí, nepít sladké nápoje). To proto aby účinek této léčby přetrvával.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

18. 12. 2020 Monika Kroková

Dobrý večer, jdu jsi k vám pro dotaz jsem ve 25tt těhotenství a 3 dny zpět jsem byla na vyšetření kde mi našli cukrovku v těhotenství. Paní doktorka mi domů dala glukometr na kontrolu teď se mám hlídat 3 dny a 4 den mám jít na kontrolu. Hodnota snídaně po jídle 6.1 oběd po 5.3 večeře po 9.3 oběd jsem neměla byla to jakoby taková svačina protože jsem měla nějaká zařizování. Hodnota byla vždy hodinu po jídle jdu jsi k vám pro radu jsem stále hladová držím se jak mohu ale necítím se že bych se nasytila na večeři jsem měla jednu housku s máslem šunku, okurku po večeři mám stále hlad a hodnota byla 9.3 hodnota 9.3 je nějak extra vysoká? Přeci nemohu být
celý den na vodě abych měla nižší hodnoty jsem stále hladová paní doktorka mi řekne že jsi mám vzít krajíc suchého chlebu to mě určitě s tím se určitě nenasýtím. Nevím jak mám postupovat jsem prvně těhotná na netu jsem se dočetla všelijaké zprávy že miminko může být nemocné že rychle roste a podobně dost mě to vystrašilo inzulín, prášky užívat doopravdy nechci :(  Děkuji za jakoukoliv radu a jestli hodnota 9.3 je přiliš vysoká a může miminko nějak ohrozit s pozdravem Monika Kroková.

Odpověď ordinace

Dobrý den,

hodnoty krevního cukru v těhotenství se mají (pokud je vyšetřujete doma glukometrem) pohybovat nalačno do 5,3 a za 1 hodinu po jídle pod 7,8mmol/l. Při tom je třeba dodržovat dietu tak, jak vás učili, tedy cca 200-225g cukrů na den. Informace o dietě jsou k dispozici např na www.tehoteskacukrovka.cz. Není nutné držet dietu redukční, tzn. že byste neměla mít hlad.

Pokud při dodržování diety máte stejně hodnoty cukru opakovaně po jídle nad 8,0 je potřeba zahájit léčbu. Léčba by se měla zahájit včas právě proto, aby miminko moc nevyrostlo. Obvykle užíváme inzulín, který podáváme jen do porodu.

Pokud jste měla jen jednu hodnotu nad normu, inzulín Vám paní doktorka ještě nejspíše doporučovat nebude. Kdyby se to mělo opakovat, tak již nejspíše ano. Není třeba se jej obávat. Krátkodobě zvýšený cukr nad 9,0 miminko neohrozí.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

17. 12. 2020 Zina

Dobrý den, mám štítnou žlázu která se posledních půl roku zvětšila,můžu se k vám objednat? Děkuji za odpověď
S pozdravem Švejdová

Odpověď ordinace

Dobrý den, samozřejmě objednání je možné. Prosím zavolejte do ordinace, tel.: 602 216 130 a domluvte si termín se sestřičkou.

S pozdravem

Oddělění diabetologie a endokrinologie

15. 12. 2020 anonymní

Mám vysoký cukr ,15 až 18 mudr mě zvyšuje inzuli nechápu léčbu

Odpověď ordinace

Dobrý den,

Váš dotaz je bohužel příliš nejasný pro jednoznačnou odpověď.

Pokud máte vysoký cukr, který není zapříčiněn dietními chybami a špatným režimem, může být nutnost zvyšovat dávky inzulínu.
Glykémie 15-18mmol/l rozhodně není pro Vaše tělo optimální a může vám způsobit komplikace. Volba léků na cukrovku (ať už inzulín nebo tablety) vychází z Vašeho typu diabetu, věku, produkce inzulínu a dalších onemocnění pokud nějaká máte. Protože nepíšete podrobnosti, nelze zde říci, co je správné a co ne.

Doporučuji Vám prodiskutovat vaše nejasnosti na diabetologii.

S pozdravem


MUDr. Dagmar Bartášková

10. 12. 2020 Jan LS Pudil, MVDr, CSc.

Dobrý den,
Při pravidelné kontrole diabetu II, mi byl nalezen Index "antiTPO" 340.20, TSH (tyreotropin) 0.85O, vše ostatní až na močovinu a kyselinu močovou bylo v normě. Dg. Autoimunita, Doporučení návštěva endokrinologa.

Odpověď ordinace

Dobrý den,

pozitivita protilátky antTPO by opravdu mohla značit na rozvíjející se autoimunitní thyreoiditidu, hladina hormonů je prozatím v normě a tudíž není nutná v tuto chvíli žádná léčba. Endokrinologické vyšetření je vhodné. 

S pozdravem

MUDr. František Loos

30. 11. 2020 EvaV.

Na manzelově měřiči ráno nalačno 5.6 večer hod. Po jídle 4.6 zdají se hodnoty divné. Léky :Amicloton 1/2obden Isoptin 1/2 ráno denně cilkanol 1 ráno chybí sodik-naordinovana 1 kapsle denně. Děkuji. Věk 75

Odpověď ordinace

Dobrý den, 

podle toho, jak píšete, neužíváte žádné léky na cukrovku. Hodnoty, které měříte jsou v mezích normy a to jak nalačno tak po jídle.
Cukr může během dne kolísat a i pacienti bez cukrovky jej mohou mít proměnlivý. Pokud jste nalačno do 5,6 a po jídle do 7,5mmol/l je to v pořádku.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

25. 11. 2020 Diana Viktorie

Dobrý den.
Je mi 53 let a mám 29 let DM II.typu.
Léčba Ozempic 1mg, Tresiba 40j.
Art. Hypertenze Triplixan 5/1,25/10mg, Betaloc SR 200
Na cévy Detralex
Od března letošního r. neustále přibývám na váze. Jsem schopna za den přibrat kilogram i více. Neustále otékám. Tedy stehna a v oblasti břicha a i v obličeji. Lýtka a kotníky ani ne. Chtěla jsem něco na odvodnění. Inap nebo tak nějak nemá žádný efekt. Nic jiného jak jsem pochopila k této léčbě není vhodné.
Byla jsem i hospitalizovaná, ale bez efektu. Na dia.
Jsem zaměstnaná. Pracuji i ve 14 ti h. směnách. Má práce je manuální i u pc a kasy. Jsem tak vyčerpaná, že jsem schopna den prospat. Pokud budu neustále přibývat na váze neprojdu za chvíli ani dveřmi.
Glykémie kolem 10, 12, 15 někdy 9.
Prosím o radu jak se alespoň zbavit těch otoků a co k jídlu. Pokud jsem na zelenině mám pořád hlad, přidám kousek masa přiberu a nevyprazdňuji se.
Vím po třiceti letech s touto nemocí, že není něco v pořádku. Potím se v noci, trpím nespavostí a celkově mám pocit naprostého vyčerpání. A nevím si rady. Amb. funguje na telefon. A vzhledem k tomu, že mám strach se opět ptát co s tím a jak se zbavit otoků a je to pořád dokola. Já dělám špatně to jak jím a nemám vhodnější práci. Jenže já jsem samoživitelka a musím udržet nějaký standart. Mám syna na střední. Děkuji. Diana

Odpověď ordinace

Dobrý den, 

léčba, kterou užíváte je velmi moderní a užívaná právě u pacientů, kde potřebujeme váhový úbytek. Ozempic v dávce 1mg týdně je nejúčinnější z léků na cukrovku, které pomáhají ve váhové redukci. Takže pokud nehubnete a otékáte, může se na tom podílet více faktorů, které je potřeba zkontrolovat

1. funkce štítné žlázy, snížená funkce vede často k nárůstu hmotnosti
2. funkce ledvin: zhoršení funkce ledvin může vést k otokům
3. srdeční činnost: srdce, které není dostatečně výkonné, rovněž může vést k zadržování vody
4. léková kombinace. V léku Triplixam je jedna složka, která někdy vede k otokům . Zkuste si vzpomenout, zda-li zhoršení otoků není od té doby, co užíváte tento lék.
5. jídelníček není možné v krátkosti probrat, ale určitě existují v místě vašeho bydliště nutriční terapeuti, kteří se správným jídelníčkem poradí. Ideální je hlídat si energii, kterou přijímáte tak aby byla kolem 5-6000Kj za den. Je možno používat aplikaci v telefonu, např. kalorické tabulky, které Vám pomohou stravu hlídat.
6. snažte se chodit na procházky, pohyb pomáhá správné cirkulaci krve.

Závěrem: bude potřeba zajít znovu k Vašemu lékaři, nechat si zkontrolovat výše popsané (je pravděpodobné, že to Váš lékař pravidelně kontroluje) nebo to necháte prověřit ještě jednou.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

12. 11. 2020 Dana Jonasova

Dobrý den,

Měla bych otázku ohledně hodnot pri těhotenske cukrovce.

Jsem v 26 tt. Dnes jsem mela glukozovy test.

Do ted jsem vždy mela pri normálním měření hladinu glukozy v krvi v pořádku
. Dnes jsem na lačno měla zvýšenou hodnotu 5,5mmol/l  další dve měření jsem
podle tabulek mela v normě. Po hodině 8,9 mmol/l a po 2 hodinách 6mmol/l.

Žiji ve Švýcarsku a moje gynekologicka mi řekla, že mam těhotenskou
cukrovku a poslala mě k vyzivovemu poradci.

Normálně se několik posledních let stravuji víceméně nizkosacharidove. Jen
pisledni 2-3 týdny jsem se nemohla stravovat pro me běžně a jedla jsem
potraviny s vysokým Gl. Indexem.. Potraviny typu bílá rýže, bílé pečivo,
sladkosti, sušené ovoce a take jsem byla ve větším stresu. Před 3 týdny
jsem také dostala sirup který sem musela brát a byl extreme sladký.

Žádné predizpozice, nadvahu ani jiné příznaky symptomy nemam. Žádná nadváha
ani diabetes v rodině. Nikdy a v žádném rozsahu.

Jedna se o me první těhotenství, 26tt,a moje vaha od počátku šla z 64,5 na
70,3..

Chtěla bych se zeptat, jestli ta první zvýšená hladina může byt pouze
náhodná reakce na moji situaci behem posledních 3 týdnů a nebo zda se
opravdu už může jednat již o těhotenskou cukrovku?

Další měření mám naplánované az za 5 týdnů. Coz mi přijde celkem pozdě v
případě, ze by opravdu šlo o těhotenskou cukrovku.

Předem děkuji za odpověď, s pozdravem Dana Jonášová

Odpověď ordinace

Dobrý den, 

hodnoty zátěžového testu (oGTT) mohou být ovlivněny zejména nedodržením podmínek provádění: tedy před testem 8 hodin lačnění, dále může hodnoty zhoršit akutně probíhající nemoc.

Pokud jste ale zdráva, Vaše tělo by mělo dostat do normálu hladinu cukru i když nejíte zrovna vzorně.

Jestliže jste tedy před testem byla 8 hodin nalačno, domnívám se, že se  jedná o těhotenskou cukrovku a že byste měla opět začít držet dietu s omezením volných cukrů a začít si kontrolovat hladiny krevního cukru (glykémie) glukometrem.

Více viz www.tehotenskacukrovka.cz


S pozdravem


MUDr. Dagmar Bartášková

16. 11. 2020 Blanka

Dobrý den,
může nějak výsledek ogtt v těhotenství ovlivnit braní Anopyrinu nebo Euthyroxu? Měla jsem zvýšenou jen jednu hodnotu a to 2 hodiny po vypití glukózového nápoje. Děkuji

Odpověď ordinace

Dobrý den,


tady je odpověď jednoduchá: nemůže

S pozdravem


MUDr. Dagmar Bartášková

19. 11. 2020 anonymní

Dobry vecer se chci zeptat mám cukrovku 1 typu a mám ji 10 let a doktor mi říkal že si mám před jídlem čekat 10 15 minut a pýcha si apidra a lantus w stehy se mi že když mám třeba 10 a pichnúť si 5 a čekám 10 Minut a najím se tak mám po jidle tak za 30 Minut nisi hodnotu třeba i 2 nebo 3 a nic na to nebom a asi tak za dalších 10 Minut my to leze samo nahoru tak jsem zkusil čekat 5 minut a měl jsem to za 30 mi už na 14 a nevím jak to mám dělat nevím jak mám odhadnout správnou dávku inzulinu jedině co vím že si pýcham lantus na noc 9 a dění moc nevím někdy potřebuji víc někdy min od 4 do 6 a každej den mám jiné hodnoty jeden den jsou normální další den nisi a dál si vysokej a ráno snídám 40 sacharidu na oběd 60 večeře 60 a ráno si většinou počkam 4 pak 4 nb 5 nb 6 na oběd večeře a nejde mi to odhadnout a ještě mám problémy s lantusem když nemám druhou večeři tak pak po půl jedné ráno my to pokaždé leze dolu tak jim až v noci někdy musí i 2 krát 3 krát za noc a jsem pořád nevyspalej a nevím jestli mám ještě snížit lantus omlouvám se jestli něco bude nesrozumitelné děkuji zatím naschle

Odpověď ordinace

Dobrý den,


vaše tělo je citlivé na inzulín, máte velmi nízké dávky, proto také větší sklon ke kolísání glykémie
Dotaz bych rozdělila na dvě poloviny

1. Dávka dlouhodobě působícího inzulínu (u Vás Lantus) by měla být taková, aby  pokud jdete večer spát s glykémií  6-8mmol/l  nezpůsobila  v noci hypoglykémii a ráno bylo kolem 5-7mmol/l. POkud máte opakovaně hypoglykémie aniž by příčinou byla větší dávka inzulínu Apidra před spaním nebo nějaký sport, bylo vhodné informovat vašeho diabetologa, protože existují jiné inzulíny, které nedělají v noci hypoglykémie.  (např. inzulín Tresiba nebo Toujeo)


2. Dávkování inzulínu k jídlu.

Odhad dávky inzulínu k jídlu záleží na několika faktorech

1. jaká je vstupní hodnota glykémie (tedy cukr před jídlem)
2. kolik gramů cukru leží na talíři, vy máte snídaně: 40gramů,, oběd: 60gramů, večeře: 60g cukrů
3. jaké kvality jsou přijímané cukry (bílá rýže nebo čočka bude rozdíl),dále jestli k tomu máte hodně tuků (třeba řízek). Cukr po jídle stoupá jinak rychle když jíte například banán a jinak když máte smažený sýr.(tady bude cukr stoupat pomalu a dlouho a také dlouho vysoký vydrží třeba 4 hodiny)
3. co budete po jídle dělat (pohyb, práce z PC, ) pokud se budete po jídle hýbat je potřeba dávku inzulínu k jídlu snížit u vás o 1 jednotku

Každý diabetik by měl vědět kolik mu 1jednotka inzulínu zpracuje g cukrů. U vás se to jeví , že 1j zpracuje 10-12g cukrů. Tedy že když sníte  40g   aplikujte 3 až 4j inzulínu. To jestli je tento odhad správný zjistíte tak, že 2 hodny po jídle změříte cukr a ten je stejný nebo o 1-2mmol/l vyšší, než před jídlem

Důležité také je správně aplikovat inzulín. Inzulín Apidra se začne vstřebávat až po 15-20minutách, takže jej podáváte správně, pokud máte ale po jídle cukr kolem 2-3mmol/ll,, pak je vaše dávka moc vysoká a je potřeba jí snížit

Odpověd na Váš dotaz je rozhodně poměrně široká a doporučovala bych vám jej ještě probrat s vaším diabetologem.
bylo by rovněž s výhodou zkusit kontinuální monitoraci krevního cukru, která vám ukáže jak přesně se váš cukr chová po jídle podle toho kolik sníte g cukru a kolik jednotek inzulínu si aplikujete.


S pozdravem


MUDr. Dagmar Bartášková

10. 11. 2020 anonymní

Dobrý den. Sestra 57 let přestala brát léky na cukrovku.... A nechodí už 0 ani k doktorovi.... Nebere léky 2 roky a odmítá i doktora i když dřív léky brala...... Zajímá mě, jaké jsou následky neléčené cukrovky... Děkuji

Odpověď ordinace

Dobrý den, 

následky neléčené cukrovky mohou být různé. Záleží na tom, jak dlouho trvá zvýšená hladina krevního cukru a do jaké výše dostoupá. Takže odpověď není jednoznačná.

V každém případě dlouhodobě zvýšená glykémie ( například více než rok trvající) může vést k postižení nervů, očí, cév ledvin a může se projevit následujícími potížemi: bolesti nebo křeče nohou, zhoršení zraku, kožní infekce, zvýšená únava. Pokud cukr stoupá nad 15,0mmol/l většinou se přidává žízeň, časté močení, hubnutí, velká slabost. V dalších fázích může docházet k postižení velkých cév, tedy zhoršení činnosti srdce, cév na dolních končetinách.
Je toho hodně, ale ne každý má stejný průběh.

Rozhodně bych Vaší sestře doporučovala se o sebe více starat. Protože pokud bude mít dobrý cukr, žádná z komplikací přijít nemusí. Bohužel ale platí, že když už se komplikace objeví, cesta zpět do plného zdraví bývá nemožná. Proto je velmi důležité komplikacím předcházet.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

5. 11. 2020 Renáta

Dobrý den,měla bych dotaz ohledně testu na těhotenskou cukrovku.Ve 26 týdnu těhotenství jsem podstoupila test a hodnoty mi vyšli takto:
Nalačno 5,0
Po 1 hod 9,3
Po 2 hod.7,4
Chci se tedy zeptat,zda jsou hodnoty v pořádku.Děkuji za odpověď s pozdravem

Odpověď ordinace

Dobrý den,

ano, hodnoty jsou v pořádku.

glukosa na lačno ˃ 5,1 mmol/l
glukosa za 1 hodinu ≥ 10 mmol/l
glukosa za 2 hodinu ≥  8,5 mmol/l 


S pozdravem

MUDr. Bartášková Dagmar

29. 10. 2020 Václav

Dobrý den,
Chtěl bych se jenom zeptat zda mohu do jídelníčku zařadit jáhly. Všude čtu o jejich prospěšnosti zdraví, ale nikde jsem se nedočetl zda je mohu zařadit do jídelníčku diabetika. Děkuji

Odpověď ordinace

Dobrý den, 

jáhly vhodné pro diabetiky určitě jsou. Jsou předchůdci rýže a mají velkou výživovou hodnotu. Pro porovnání uvádím nutriční hodnoty: 100 g vařené jáhly - 498 KJ, 4 g bílkovin, 24 g sacharidů, 1 g tuku. 100 g vařené bílé rýže (mohou být ale různé druhy) - 526 KJ, 3g bílkovin, 28 g sacharidů, 0,28 g tuku. Pro pestrost stravy je tedy možné je zařadit do jídelníčku.  

S pozdravem

Mirka Hylenová, nutriční terapeutka

23. 10. 2020 Michaela

Dobrý den, DM1 mi diagnostikovali před 35 lety. Celou dobu, i přes veškerou snahu, jsem špatně kompenzovaná a stále na perech (inzulíny Novo Rapid a Toujeo). Za posledního půl roku jsem přibrala 10 kg, dle mého názoru, zcela bezdůvodně. S touto nadváhou se necítím dobře a chci zhubnout. Nikdo mi však neporadí a nepomůže. Prosím o radu. Děkuji

Odpověď ordinace

Dobrý den, 

jednoduchá a rychlá rada je velmi obtížná.

Pacienti s diabetem 1. typu mají obvykle stejné důvody pro přibírání váhy jako ti ostatní: málo pohybu, hormonální změny, stresy, nespavost, špatná skladba jídelníčku (větší příjem energie než výdej). Navíc se k tomu u vás může přidávat vysoká dávka inzulínu (nevím kolik jednotek za den si aplikujete, ani kolik kilogramů vážíte) nebo poruchy funkce štítné žlázy.

Začala bych tedy cukrovkou:

1. obvyklá celková dávka inzulínu na den by neměla překročit 40-50j. Maximální dávka je do 0,8j/kilogram váhy
2. proberte se svým lékařem ev. onemocnění štítné žlázy
3. stáhněte si do mobilu kalorické tabulky a zkuste jíst tak, abyste měla na 5-6000 kilojoulů/den
4. zkuste 3x týdně 30 minut chodit venku bez přerušení

Když to nepůjde, obraťte se na specializované ambulance, kde Vám pomohou sestavit jídelníček a poradí se správným složením potravy.


Držím palce!

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

20. 10. 2020 Valentyna

Dobrý den, prosím vás o pomoc : mám cukrovku, problém se štítnou zlazou a bohužel obezita. Musím být na kontrole u diabetologa 26.10. Prosím, můžu přijít k doktorovi ve vaší ambulance, když to bude možné? Jsem cizinka, důchodce. Předem děkuji. S pozdravem Valentyna.

Odpověď ordinace

Dobrý den,

z Vašeho dotazu vyplývá, že již někde diabetologii navštěvujete. 

Pokud chcete změnit diabetologa, popřípadě endokrinologa, nové pojištěnce do péče přijímáme. V případě zájmu se prosím objednejte telefonicky na 272 917 011.
S pozdravem

Diabetologická a endokrinologická ambulance

12. 10. 2020 Martina

Přeji Dobrý den. Při prvním odběru jsem měla cukr v krvi 6.7. Po poradě s lékařkou jsem měla začít zdraveji jíst a přidat více pohybu. Po půl roce jsem měla výsledky cukru na 6.2. Nevím jestli ta poslední hodnota je pořád vysoká nebo už v normě. Lečím se také s hypofunkci štítné žlázy. Dekuji Černá M.

Odpověď ordinace

Dobrý den,

obě dvě hodnoty jsou v pásmu tzv. poruchy tolerance cukru nalačno, nejde ještě o diabetes, který je definován hodnotou nalačno nad 7,0mmol/l nebo nad 11mmol/l v 2 hodině při tzv. zátěžovém testu (vypití 75gramů čisté glukózy).

O poruše tolerance nalačno hovoříme, pokud je glykémie v rozmezí mezi 5,7-6,9mmol/l nalačno. Je to stav, který často předchází cukrovku. Životosprávou máte asi 30% šanci, že stav vrátíte do normálu, 30% riziko, že stav přejde do diabetu a cca ve 30% zůstává přítomna tato mírná porucha.

Pro pořádek dodám, že normální hodnota glykémie je 3,9- 5,6mmol/l nalačno.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

16. 10. 2020 Libuse ILlkova

Dobry den, protoze mam podezreni na prediabetes (merim se manz.glukometrem)
mám v planu po te koronavirove situaci, jít na kontrolu k lekari zatím se chci jen zeptat co znamená toto: po 1 hod po silnem obědě i se zakuskem stoupne glykemie tak na 7.3-7.7. Po 2 hod. na 5.7 -6.2. Ale ve třetí hodině už za 2.5h. opět stoupne glykemii na 7.3. Za dalších 15 min.na 6.5 a po 3 hod.5.8. Ranní glykemii 5.6.-6.2. Mám už 74 r. Poměrně štíhlá 166 cm 68 kg. Miluju tedy čokoládu , ale snad to zvládnu i Bez ní. Několikrát jsem zkoušela metformin, nemohu vubec.mam nesnášenlivost léků. To uz bych radeji inzulin. Poslední 3 roky jsem si nechala udělat glyk.hemoglobin. narůstá od 4.3-4.0, 4.2 a 4.7 v r.2019. Z léků beru jen atorvastatin 10mg
a Lamictal ne na epilepsii, ale na ranní smutky, od dětství. Výborný lek, pomohl mi i na všechny 3 fobie.Bydlím bohužel v Brně, jinak bych rozhodně přišla k Vam. Děkuji illkova

Odpověď ordinace

Dobrý den, 

Vaše ranní glykémie jsou jen lehce zvýšené, opravdu se jedná o tzv. prediabetes, neboť o cukrovku jde až od cukru nalačno nad  7,0mmol/l. Hodnoty cukru po jídle stoupají s maximem za  1-2 hodiny  v závislosti na složení přijaté potravy (cukry, ale také tuky). Pokud je jídlo hodně tučné, může zvýšení přetrvávat delší dobu 3-4 hodiny.

Vaše měření ukazují, že po 2 hodinách vám cukr již klesá což je v pořádku. Následné mírné kolísání již není zásadní. Pro Vaše zdraví je důležité aby byl cukr do 8,0mmol/l.
Sledovat po 15-30minutách jeho kolísání, které máte mezi   6-7,5 není nutné. Glukometry jsou navíc pomocné přístroje, nikoliv laboratorní, a jejich přesnost může kolísat až  k 10%. Proto pokud se opakovaně měříte, získáváte pokaždé trochu jiné číslo.
 

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

15. 10. 2020 Božena

Dobrý den, můj manžel má již 18let cukrovku 2typu, je na inzulínu. Snaží se ní bojovat , ale vzhledem k tomu, že má i jiné zdravotní problémy, není to jednoduché. Jeho ošetřující lékařka mu z nějakého , pro mě nepochopitelného důvodu , v červnu 2020, naordinovala lék trulicity a řekla mu, že bude denní inzulín postupně omezovat . Manžel začal mít nechutenství, což je vedlejší účinek trulicitu. Konzultoval to s ošetřující lékařkou a ta mu sdělila , že je to normální , ať pokračuje s užíváním. Dnes 8.10. manžel denní inzulín již nemá , píchá si pouze noční a při měření má hodnoty od 8 do 16, což je hodně . Manžel paní doktorce zavolal , že cukr má vysoký a požádal o zaslání e receptu na inzulín. Paní doktorka ho však velice nepříjemně okřikla, že měl v červenci 2020 předložit průběh denního měření cukru a dávkování inzulínu, že nespolupracuje atd. Nevím si rady . Manžel se bojí jíst, aby neměl vysoké glykemie a popravdě , ani mu moc nechutná. Zdá se mi nezodpovědné zkoušet experimenty na člověku , kterému je 64 let a má více zdravotních neduhů. Co si o medikaci nařízenou paní MUDR. Váchovou z Českých Budějovic myslíte. Děkuji.

Odpověď ordinace

Dobrý den,

zde není jednoduché hodnotit léčbu, kterou lékařka doporučila.

Lék Trulicity patří do skupiny moderních a velmi účinných léků. Nejedná se rozhodně o experimentální léčbu. Trulicity snižuje chut k jídlu, pomáhá ve snížení hmotnosti a velmi často při jeho užívání pacienti mohou přestat s aplikací inzulínu k jídlu. Navíc má další pozitivní vlastnosti ve smyslu ochrany srdce a ledvin. Bohužel ale toto neplatí pro každého člověka. Ze zkušenosti vím, že ne každý pacient reaguje stejně. Proto pokud Váš manžel opravdu drží dietu a stejně má po jídle glykémie nad 15mmol/l, je vidět že léčba pro něj není zcela vhodná a bude potřeba léčbu změnit

Doporučuji Vám probrat výsledky s paní doktorkou, určitě najde jinou vhodnou variantu.

S pozdravem


MUDr. Dagmar Bartášková

13. 10. 2020 Petra Pospíšilová

Dobry den,

Rada bych se preptala ohledne OGTT v tehotenstvi. Vsude jsem byla upozornovana, ze pred samotnym provedenim OGTT bych den dopredu mela snizit prijem cukru. Nicmene v druhem tehotenstvi jsem mela stanovenou tehotenskou cukrovku pro vyssi lacne hodnoty (5,3 a 5,4). Pote jsem dochazela do diabetologicke poradny kde za cele tehotenstvi kdy jsem byla sledovana merenim glukometrem (sledovani 3-4 dny v tydnu) jsem hodnoty temer neprekrocila. Takze prubeh bez diety a omezeni. Dokonce mi mudr sdelila ze naopak kdyz si dam vecer neco sladkeho, tak ty hodnoty budou lepsi. Co je na tom prosim pravdy? Velice dekuji za odpoved.

Odpověď ordinace

Dobrý den,

vyšetření oGTT v těhotenství má být provedeno nalačno po minimálně 8 hodinách lačnění. Nikde není doporučováno den před yvšetřením omezit příjem cukrů, je to zbytečné. Pokud v těhotenství je skutečně přítomná porucha metabolizmu cukrů žádné delší lačnění před testem jí neodstraní.

Zřejmě jste měla opravdu velmi mírnou těhotenskou cukrovku, kdy slinivka dobře pracovala. Zde totiž často po příjmu malého množství cukrů dojde k vyplavení inzulínu, který následně cukr normalizuje. Toto ale nebývá pravidlem a proto příjem sladkostí na noc nelze obecně každému doporučovat.

S pozdravem


MUDr. Dagmar Bartášková

7. 10. 2020 Lada Haplová

Dobrý den, moc vás prosím, zdali by se u vás mohl objednat syn, který je po léčbě Hodkinova lymfonu, léčil se na Vinohradech, nyní byl na kontrole a má doporučené vyšetření na štítnou žlázu, jelikož mu špatně pracuje. Je navíc i obézní. Já jsem matka, která má se štítnou žlázou také problémy. Moc děkuji za odpověď, Haplová

Odpověď ordinace

Dobrý den paní Haplová,

do péče stále nabíráme. Zavolte si na tel.: 602 216 130 a domluvte se sestřičkou Pilnou na termínu.

S pozdravem

MUDr. Loos František

5. 10. 2020 Hana Č.

Dobrý den, je mi 61 let a od roku 2014 mám zjištěný Diabetes Me¨llitus II. typu, užívám 2x Metformin Teva XR 750 mg, Rosucard a Prestarium Neo. Poslední dobou mě trápí trvalý pocit chladu v prstech dolních končetin a píchání v tříslech. Je vhodné posílit prokrvení přípravkem DioMax nebo Diosminol? Děkuji.

Odpověď ordinace

Dobrý den, 

cukrovka, zejména pokud není dlouhodobě dobře pod kontrolou může vést k zužování cév. Projevy jsou nejčastěji bolesti v nohou při chůzi, křeče, může být i pocit studených nohou. Ne vždy ale za tyto pocty může ucpávání cév. Proto je vhodné nechat si zkontrolovat zda máte cévy průchodné (ultrazvukem). Pokud jsou totiž cévy skutečně zúžené, pak léky, na které se ptáte nebudou mít velký efekt. Naopak pokud jsou vaše potíže způsobené žilní nedostatečností nebo se jedná pouze o mírnou poruchu prokrvení (poruchu prokrvení drobných cévek), tak by v léčbě mohly mít efekt.

DioMax obsahuje: diosmin, hesperidin, rutin a aescin. Řadíme je mezi látky označované jako flavonoidy. Flavonoidy jsou přírodní látky rostlinného původu. Aescin je extraktem z kaštanu koňského (jírovec maďal), působí proti otokům. Přispívá k normální činnosti cévní soustavy a pomáhá snižovat pocit těžkých nohou. Má antioxidační účinky. Diosminol obsahuje: extrakt koňského kaštanu, hespedirin. Efekt a složení obou léky je velmi podobný

Závěrem: léky, na které se ptáte používáme zejména při léčbě žilní nedostatečnosti (křečové žíly, hemorhoidy), při pocitech těžkých nohou, otocích způsobených žilní nedostatečností. Můžete je vyzkoušet na 3 měsíce, pokud nebudete pozorovat zlepšení vašich potíží, je další léčba zbytečná.


S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

30. 9. 2020 Emily

Vážená paní doktorko/ doktore,
jsem ve 24tt a před třemi týdny odeslána na diabetologii. První týden měření na lačno 5.6,5.7,5.3,5.9,6.2,5.9,6.3.. Další tři denní měření po všech jídlech v pořádku. Kromě 4 hodnot. V mé dietě bylo rozhodně co zlepšovat. Pohybu jsem neměla dostatek. Po týdnu jsem radši kontaktovala doktorku. Ta nebyla ve službě, vzal mi jiný doktor. Řekl, že musim nasadit inzulin. Několikrat jsem se mu snažila vysvětlit, že potřebuju poradit s dietou a režimem. Ale o tom se bavit nechtěl. Při předvádění a učení mě, jak si pichat inzulin, jsem celou dobu brečela. Probrečela jsem pak celý další týden. Myslím, že jsem jedla lépe. Tedy určitý počet sacharidů a žádné rychlé cukry. Více zeleniny. Hodnoty se zhoršily. Na lačno skoro všechny 6.0 - 6.3. Po jidle o něco horší než první týden. Třetí týden jsem se snažila hlavně uklidnit. Inzulin jsem zvýšila( měla jsem to udělat pokud nebude stačit nejmenší hodnota) ze 4 na 6 večer ( je to ten dlouhodobý ). Hodnoty měření mam stále nad 6.0. Dokonce i 6.4.. Je to dobrý postup? Nasadit inzulin hned po týdnu, když jsem měla jeden den střevní problémy a rozhodně jsem nejedla ještě správně a necvičila kolik bych měla? Předpokládám, že je to momentálně tím obrovským stresem. Ale byla jsem ve 22tt. Nebyl ještě trochu čas to srovnat? Mám 20kg nadváhu. Přesto řekl, že nesmím moc zhubnout. Že řešit to přísnou dietou bych mohla, kdybych měla třeba 130kg. Má sestra měla před třemi roky podobný problém. Inzulin odmítla a vše vyřešila dietou. Vše bylo v pořádku. Porod v normě, dítě zdravé, normální velikost. Ještě beru 100 euthyrox, před těhotenstvím 88. Přibrala jsem 2 kg za celé těhotenství.
Předem děkuji, pokud najdete čas, sdělit mi Váš názor.
S pozdravem Emily

Odpověď ordinace

Dobrý den,

na začátku bych Vás chtěla uklidnit, že aplikace inzulínu v těhotenství, pokud máte těhotenskou cukrovku není nic mimořádného a že miminku rozhodně nemůže uškodit. Inzulín v léčbě gestačního diabetu používáme cca u 10-20% všech těhotných.

Pokud se ptáte na to, zda-li by dieta a lepší pohyb mohla ve Vašem případě zlepšit hodnoty glykémie je to možné. Ale hlavním problémem v těhotenství, který řešíme, je čas. Je totiž doporučeno mít cukr pod kontrolou co nejdříve. Proto se nejspíše Váš lékař rozhodl neotálet při zahájení léčby inzulínem. V řadě případů se totiž vliv diety a pohybu projeví až za delší dobu. V těhotenství se opravdu nedoporučuje přísná dieta, protože miminko potřebuje energii (a to jsou také cukry) pro vývoj. Doporučuje se minimálně 175-200g cukrů na den. Pokud tato dietní opatření nevedou po 1 týdnu k normalizaci cukru, pak je třeba zahájit léčbu inzulínem.

Nyní jste ve 24 týdnu těhotenství, lze předpokládat že hormonální činností placenty se hodnoty krevního cukru budou ještě spíše zvyšovat, proto bych s léčbou inzulínem rovněž souhlasila.

Zkuste dodržovat životosprávu, myslete na to, že inzulín je pouze do porodu a nebojte se upravovat dávky podle doporučení lékaře. Tento postup je obvyklý. Uvidíte že se vaše hodnoty glykémií zlepší.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

21. 9. 2020 Blanka

  • Diabetologie

Dobrý den, zajím alo by mě zda máte smlouvu a VZP jsem starší důchodce a mám zvýšený cholesterol na který dostávám od praktického lékaře prášky. Na kontrole jsem byla ? to si opravdu nepamatuji. Je možné se k vám objednat abych věděla jak na tom jsem?

Odpověď ordinace

Vážená paní Blanko,

ano, pokud máte cukrovku, není problém s převzetím do péče. Smlouvu s VZP máme.


Ale Vy zmiňujete, že užíváte léky na cholesterol ne na cukrovku. Ty Vám předepsal Váš praktický lékař a je tedy potřeba za ním dojít a domluvit se na další terapii s ním.


S pozdravem
Poradna Diabetologie

17. 9. 2020 Marcela

Dobrý den, je mi 73 let, mám předepsanou Trajentu,krom toho mám lék na cholesterol Sortis a lék na ředění krve Anopyrin 1000,nově jsem dostala inzulín Levemir. Po aplikaci inzulinu -1xdenně večer,mám problém se spaním,protože se mi náhle rozbuší srdce,což jsem předtím neměla. Také se mi po aplikaci dělají modřinky. Chtěla bych se zeptat,jestli tyto nežádoucí účinky jsou běžné a jak jim případně zamezit? Hodnotu glukozy jsem měla 7,5-9,9mmol/l(v době když jsem měla jen tabletky),cholesterol HDL 0,96,LDL 2,48,tryacelglyceridy 2mmol/l.
Děkuji za odpověď.

Odpověď ordinace

Dobrý den,

po aplikaci inzulínu byste neměla mít žádné potíže. Lékař Vám jej pravděpodobně předepsal, protože jste měla vyšší cukr ráno nalačno. Inzulín Levemir se vstřebává pomalu a v průběhu 16-20 hodin pomáhá snižovat krevní cukr.

Pokud máte po inzulínu bušení srdce, může to být protože Vám příliš klesá krevní cukr, tedy byste měla zkontrolovat hladinu glykémie při potížích. Pokud klesne pod 4,0 může to být příčinou bušení srdce.

Stejně tak vaše tělo nemusí na tento druh inzulínu dobře reagovat a toto se pak projevuje bušením srdce.

Doporučuji Vám tedy zkontrolovat cukr při potížích (bušení srdce), v případě cukru nižšího než 5,0mmmol/l, snížit dávku inzulínu.

V každém případě se telefonicky domluvte s lékařem, který vám inzulín předepsal, určitě vám pomůže najít vhodnou dávku inzulínu a vhodný inzulín

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

14. 9. 2020 Stloukalová

  • Diabetologie

Dobrý den, jsem v 7tt. těhotenství a náhodné mi byli brány odběry. No a glukóza mi vyšla 5,5. Jelikož jsem o ranních odborech krve nevěděla, tak jsem si večer snesla celou čokoládu a pila sladkou stavu. No v noci jsem popijela rozpuštěny vitamin C,kde píší,ze obsahuje uměla sladidla. Chci se zeptat zda tato hodnota je v tehu již zvysena(protože normálně ne) a zda to co jsem jedla a pila mohlo ovlivnit výsledek?

Dekuji

Stloukalova

Odpověď ordinace

Dobrý den,

vyšetření krevního cukru má být provedeno v ranních hodinách minimálně po 8 hodinách lačnění.

Vaše výsledky tedy mohou být tím, co všechno jste snědla, ovlivněny. Normální hladina krevního cukru v těhotenství nalačno je do 5,1mmol/l.

Nejjednodušší bude nechat si udělat kontrolní odběr glykémie nalačno.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

10. 9. 2020 Jaroslav Rezek

  • Diabetologie

Je diabetologická ordinace otevřená? A když není kam se mám obrátit? Kdo mi napíše léky. Děkuji za info. J. Rezek.

Odpověď ordinace

Dobrý den,

ano, naše diabetologická ambulance je otevřená dle ordinačních hodin. Ordinační hodiny zde.

Pokud jste náš pacient a docházíte k nám, pošleme Vám e-recept.  Bohužel Vaše jméno nevidím v našem systému. Tedy předpokládám, že jste sledován u jiného specialisty. 

Pokud Váš lékař má dovolenou, či je z nějakého důvodu nepřítomen, léky Vám může předepsat Váš registrující praktický lékař /PL/. Avšak může se stát, že léky půjdou k Vaší úhradě neb PL má omezenou preskripci léků od specialistů.

S pozdravem

Mgr. Gabriela Křečková

8. 9. 2020 Dara

  • Diabetologie

Dobrý den, byl mi diagnostikován gestační diabetes. Snažím se dodržovat veškerá dietní opatření, jen se mi nedaří držet hladinu glykémie ráno pod 5,3... nejméně jsem měla 5,4, běžně 5,8... Ostatní hodnoty hodinu po jídle jsou v pořádku. Snažím se vychytat jak se tedy stravovat večer, ale i když si dám druhou večeři, zeleninu, sýr, protein... hladina neklesne. Dle lékařky je třeba začít s inzulínem. Vím, že jde o dítě a vím, že mu inzulín neublíží, ba naopak se vyrovnanou glykémií zajistí jeho správný vývoj. Jen hledám ještě jiné varianty než jen inzulín.

Odpověď ordinace

Dobrý den,

těhotenskou cukrovku ve většině případů jsme schopni stabilizovat dietou. V některých případech (a je jich 10-20%) dieta nestačí a vlivem činnosti těhotenských hormonů, které produkuje placenta dochází ke zhoršení citlivosti na inzulín. Jedním z prvních projevů je právě vzestup glykémie nalačno a to i pokud na noc nic nejíte. Je to z toho důvodu, že játra i když v noci lačníte, vyrábí cukr, který tělo potřebuje a pokud není plně funkční váš vlastní inzulín, který by zvýšenou jaterní produkci cukru snížil do správných hodnot, je ráno vyšší hladina glykémie.

Pokud dietní úpravy nevedly ke snížení ranní glykémie, je  opravdu jediným řešením podání dlouhodobě působícího inzulínu v jedné denní dávce, aby pomohl vašemu tělu normalizovat ranní cukr. Léčbu inzulínem používáme v léčbě těhotenského diabetu často, není obtížná, ani nebezpečná.

Doporučuji Vám rozhodnutí neodkládat, protože prevencí komplikací je právě normální hladina glykémie po celou dobu gravidity.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

4. 9. 2020 anonymní

  • Endokrinologie

Dobrý den,

jsem v šestem týdnu těhotenstvi, a mám TSH 4.03. AntiTPO mám trvalé zvyšeně už tří roky. Před tim než jsem otěhotnela, TSH jsem měla pod 2.5 stabilní už několik let. Jakou pečí nabizite pro těhotne ženy s autoimunou hypothyreózou?

Odpověď ordinace

Dobry den,

vsem tehotnym pacientkam s autoimunitni thyreoiditidou s hranicnim TSH, coz 4.03 (ac neznam rozmezi u Vasi laboratore, muze se lisit od nasi) jiste je, zahajuji lecbu malou davkou hormonu stitnice a suplemenatci jodu v davce 100-150ug/ denne.

S pozdravem

MUDr. František Loos

31. 8. 2020 LIBOR

  • Diabetologie

Dobry den,potreboval bych radu...Byl jsem na krevnich testech v kvetnu a vysla mi hladina triacylglyceroly na cca 6,kyslenanu mocovou cca 600,-musim podotknout,ze behem koronaviroveho OCR -2 mesice co jsem doma hlidal deti pribral cca 5kg,nocni popijeni,prejidani,celkove nezrdavych jidel atd.Nasadil jsem prisnou dietu a schodil cca 9kg.Sel po cca 2 mesicich na testy a triacylglyceroly 1.8 a mocovou kys. na 400,za to mi ale vyskocil bilirubin.V cervenci 14 dni na dovolene ,kde jsem se da se rict opet cpal jen nezdravim,smazenym jidlem.Ted opet krev a triacylglyceroly na 4.Bilirubin se snizuje.

Ma otazka je takova- je mozne,ze telo temito soky ,, zadne mastne,tucne atd. A pak se na 14 "utrhnu od retezu" udela takovy vysledek triacylglycerolu?Po pripade,jestli za maximalne nezdave projedeny vikend se hodnota taky muze zvednout.Dekuji

Odpověď ordinace

Dobrý den, 

Ano. Hodnota triglyceridů je hodně ovlivněna aktuálním jídelníčkem. Proto není divu, že po velmi " nedietním víkendu"  máte vysoké triglyceridy.

Bylo by rovněž zajímavé vědět jakou máte hodnotu celkového cholesterolu a LDL a HDL cholesterolu.  Tyto parametry jsou spíše odrazem dlouhodobého nastavení metabolismu tuků, nejsou tolik ovlivněny krátkodobou dietní chybou, zato mají výrazně větší vliv na ukládání tuků do cévní stěny. Tedy na riziko ucpávání cév.

Cílové hodnoty pro prevenci cévních komplikací jsou následující: Triglyceridy pod 1 ,7mmol/l, LDL cholesterol pod 1,8mmol/l, HDL cholesterol ideálně nad 1,1mmol/l

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

24. 8. 2020 František

  • Diabetologie

Dobrý den,

8 let se léčím na diabetes, první 3 roky Glukophage, nyní 5 let 3x denně aplikace Fiasp insulin a večer Tresiba Flex mívám výkyvy hodnot, zakoupil jsem si Free Style Libre a byl jsem velice spokojen s možností kontroly hodnot, nevíte jestli mám nárok na úhradu senzorů od pojištovny /VZP/ je mi 63 let, léčím se ještě na vysoký krevní tlak/ prestance/ a chloresterol/tulip/ Děkuji za odpověď

Odpověď ordinace

Dobrý den,

Free style Libre je opravdu vynikající pomocník při kontrolování hladin glykémie, výrazně zlepšuje kompenzaci diabetu a snižuje riziko hypoglykémií. Zatím je hrazen pouze pro pacienty s diagnozou diabetu 1. typu, tedy takového, kdy tělo neprodukuje vlastní inzulín. Zároveň je možno předepsat pouze 2 balení proužků do glukometru na rok.

Doporučuji Vám zeptat se vašeho lékaře na diabetologii zda máte nárok a o jaký typ diabetu se u Vás jedná

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

18. 8. 2020 Lengyelová Lenka

  • Diabetologie

Dobrý den, je možné objednat maminku ( ročník 1934) na diabetologické vyšetření? Doporučení od praktického lékaře nemám. Maminka má již dlouho cukrovku 2., léčena Sioforem ( 2x denně) , ale nyní se nám nedaří dostat cukr pod 10.00 ( měřím ji glukometrem ráno na lačno). Proto bych ráda požádala o radu popř. možnostech další léčby. Momentálně je v péči praktického lékaře, obézní není, má pohyb a poctivě drží dietu. Je po mozkové příhodě, proto se bojím dalších komplikiací. Děkuji. Lengyelová Lenka

Odpověď ordinace

Dobrý den,

ano, pokud máte zájem přejít s maminkou do péče našeho diabetologa, určitě to možné je.

Prosím, zavolejte si na tel. 272 917 011 a sestřička Vám vše potřebné vysvětlí a dá termín kontroly. 

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

17. 8. 2020 anonymní

  • Diabetologie

Dobrý den,
Je mi 20 let a mám diabetes I.. Jsem dobře kompenzována. Před asi měsícem jsem začala chodit na pole dance fitness. Moc mě to baví, ale nejsem si jistá jestli je tenhle sport vhodný pro diabetičky. Na nohách se mi dělají modřiny od tyče, co je normální, dělá se to všem začátečnicím. Když jsem byla před lety na edukaci tak mi říkali, že diabetici by si měli dávat pozor na nohy a neměli by mít modřiny. Chci se zeptat, jestli si s pole dance nemůžu nějak poškodit nohy?

Předem děkuji za odpověď.

Odpověď ordinace

Dobrý den,

pokud máte cukrovku dobře kompenzovanou a nemáte postižení cév nebo nervů na dolních končetinách, tak se můžete chovat jako zdráva mladá dáma. Pole dance by Vám neměl ublížit. Nohy si budete kontrolovat a drobná poranění včas řešit.

Jen nezapomínejte kontrolovat glykémie během cvičení a po cvičení, ideálně kontinuální monitorací.

Pokud byste trpěla závažnější formou diabetické neuropatie (bolesti nohou, křeče, necitlivost) či poruchou prokrvení nohou, bylo by třeba postupovat opatrněji.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

13. 8. 2020 J.K.

  • Endokrinologie

Dobrý den,
od 16 let se léčím s hypotyreózou. Poslední asi 2-3 roky jsem zaznamenala prudké změny nálad (léčím se s hraniční poruchou osobnosti), návaly horka a zvýšené poceni, únavu, střevní potíže a celková nervozita, někdy až hyperaktivita. Beru Letrox 75mg denně, na prohlídky a sono chodím pravidelně. Mám malý uzlík, který je sledovaný. Poslední hodnoty byly - TSH 2,41; FT4 13,69; anti TPO cca 232. Vyšetření na TRAK a TROAb mi nebyly nikdy provedeny.
Netroufám si sama určovat diagnózu, ale přijde mi, že toto všechno jsou spíše příznaky hypertyreózy. Mohu znát Váš názor?
Mockrát Vám děkuji za odpověď.

Odpověď ordinace

Dobry den,

dle vysledku, ktere jste poskytla, se nejspise jedna o chronickou autoimunitni thyreoiditidu, ktera vyustila v rozvoj hypothyreozy (snizene hladine hormonu stitne zlazy). Odebrane hladiny hormonu jsou v poradku, jste v takzvane euthyreoze, kterou se snazime podavanim hormonu docilit - nahrazujeme to, co Vase stitna zlaza uz nedokaze v dostatecnem mnozstvi vyrobit. Priznaky, ktere popisujete jsou nespecificke, vyssi potivost a navaly horka mohou byt vedlejsim ucinkem uzivani hormonu, je to bohuzel neodstranitelny doprovod lecby. Nekdy zkousim pacientkam medikaci vice rozdelit ci lehce snizit davku, ale to pri pritomnosti uzlu ve stitne zlaze nevidim rad, protoze se snazime euthyroxem potlacit jejich rust a tvoreni novych uzlu.

Rada na zaver, pokuste se se svym endokrinologem domluvit na prechodne snizeni medikace, pokud ale potize neodezni, pokracoval bych ve stavajici davce.

MUDr. František Loos

11. 8. 2020 SH

  • Diabetologie

Dobrý den, mám dietou kompenzovaný prediabetes už asi 10 let, je mi 50, před týdnem jsem náhodně změřila glykemii mému 26 letému synovi, protože jsem měla nedůvěru k mému stávajícímu glukometru, synovi jsem naměřila glykémii 9 nmol/l, proto jsem hned objednala glukometr nový s tím, že toto určitě možné není. Bohužel syn má glykemii dvě hodiny po jídle 9 (celozrnná rýže), která mu navíc klesá velmi pomalu, 4 hodiny po jídle 7,8. ( Měřeno několikrát na obou glukometrech) Dnes glykemii na lačno 5,6. Doma vařím dietní jídlo, pečivo např. jen výjimečně a peču z celozrnné žitné mouky. Syn už je zvyklý a pečivo např. nejí ani sám několik let, když studuje přes týden v Praze. Nyní byl doma cca 5 měsíců. Nemá nadváhu. Ale od 17 let bere Enap na vysoký krevní tlak, což také nevíme, proč jej má. Co se mohlo stát, aby tak mladý člověk měl takové hodnoty glykemie? Když jsem mu měřila cukr také výjimečně a náhodně asi před rokem, měl hodnoty kolem 4, 2. Nyní jsem z toho opravdu vyděšená. Vždyť je mu probůh teprve 26 let.

Odpověď ordinace

Dobrý den

diabetes se může projevit v každém věku, zejména pokud se toto onemocnění u Vás v rodině vyskytuje.

Nejprve bych Vám ale doporučila navštívit Vašeho (rsp) jeho lékaře, aby provedl testy v laboratoři, protože jen z hodnot z glukometru se nedá soudit o typu diabetu, navíc hodnoty naměřené glukometrem nemusí být vždy úplně přesné i když hodnota 9 je již lehce za hranicí zdravých hodnot.

Podle výsledků z laboratoře bude mít jasnou představu zda se skutečně o diabetes jedná a o jaký typ jde. Pokud bude mít obvodní lékař nějaké pochybnosti, může Vás odeslat do diabetologické ambulance, která může podrobně dovyšetřit typ diabetu a vhodný způsob léčby.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

31. 7. 2020 Katerina Farnikova

  • Endokrinologie

Dobrý den, chci se zeptat, jestli má euthyrox stejně jako jodid vliv na vyvoj dítěte (demence apod,) , vím že v těhotenství obzvlášť v prvním trimestru je to velmi důležité, ale chci se zeptat, zda to má vliv na vývoj mozku u deviti měsíční kojene dítě? V těhotenství jsem brala 25 euthyrox a půlku stovky jodidu. Musím jít na kontrolní odběry, ale zajímalo by me jestli, když euthyrox vysadim, to bude mít vliv na vývoj mozku u kojeneho dítěte. Předem děkuji

Odpověď ordinace

Dobry den, nyni jiz hladina Vasich hormonu dalsi vyvoj ditete neovlivni, nebot si tvori vlastni hormony stitne zlazy. Stran jodidu jsem zastancem uzivani jodidu po celou dobu kojeni do doby prvniho prikrmu, jod prochazi do mleka a je nezbytny pro spravnou tvorbu hormonu ditete.

S pozdravem

MUDr. Loos František

27. 7. 2020 Helena Pilíková

  • Endokrinologie

Dobrý den,

na základě výsledků krve mi lékař dal žádanku na endokrinologii.
Požaduje: Konsiliární vyšetření
Důvod: parestezie DK, kromě více IgG PL je nízké FT3
Je možné se k vám objednat?

Helena Pilíková

Odpověď ordinace

Dobry den, dle provedene laboratore je zrejme snizena hladina volneho hormonu stitne zlazy. Ke komplexni diagnostice problemu vsak potrebuji znat cely rozbor hormonu stitnice. Ano, na vysetreni je mozne se u nas objednat. Tel: 602 216 130, mail: endokrinologiepraha4@gmail.com

S pozdravem

MUDr. Loos František

24. 7. 2020 Hana Sobotková

Od r.mam diagnozu Stiff person syndrom.Potrebovala bych zjistit jestly mam dobre leky.Protoze z toho tak spatne chodim dekuji.Sobotkova

Odpověď ordinace

Dobrý den, to je otázka pro neurologa. Dochází k ztuhlosti svalu a poruše motoriky vlivem patologie v oblasti neurotransmiteru GABA. U těchto pacientu, vzhledem k možné přítomnosti anyiGAD protilátky, může dojit k rozvoji diabetu se závislosti na inzulinu nebo k rozvoji chronické autoimunitní thareoiditidy se sníženou funkcí štítné žlázy. Tudíž za diabetologicko-endokrinologickou sekci je nuntná kontrola metabolismu glukosy s hladinou Inzulinu při patologii a kontrola hormonu štítnice včetně protilátek. Stran rigidity a potíží s pohybem je nutné se obrátit na neurologa.

S pozdravem

MUDr. Bartášková

23. 7. 2020 Jarka

  • Endokrinologie

Beru euthyrox 150 na sníženou funkci štítné žlázy, v poslední době se měnilo u euthyroxu složení pomocných látek a tak euthyrox síla 150nebyl nějakou dobu skladem a tak jsem měla užívat 2×75, jenže mnohokrát jsem na to zapomněla a vzala si jen jednu tbl pak zase dvě a tak mi TSH vyskocilo na 51,57... Teď si dávám pozor a beru každý den euthyrox 150. Může mi z té síly léků být špatně, když už jsem je užívala x let? Děkuji za odpověď Jarka

Odpověď ordinace

Dobrý den,
ano, potíže se dostavit mohou, jelikož si tělo odvyklo na normální hladiny hormonu štítné žlázy ve vašem tele. Po navýšení dávky se může objevit pocit bušení srdce, návaly horka a pocení a třes rukou, někdy také nespavost. Užívejte prosím nyní 14 dni Euthyrox 75 mg střídavě - jeden den dvě tablety, druhý den 1, po 14 dnech tohoto střídavého režimu již přejděte na 2 tablety, tedy Vašich 150 ug/den.

S pozdravem

MUDr. Loos František, endokrinologie

16. 7. 2020 Sobotková

  • Diabetologie

Dobry den, mam diabetes1.typu 38let, momemtalne tri mesice spatne chodim, tuhne me prava noha a padam je mozne, ze to mam od cukrovky? na kyčlích, rengenu me nic nezjistily a jediny co me daly byly rehabilitace ultrazvukem, injekce na bolest a dorsiflex na uvolneni cos ovšem nepomaha, pani doktorka na obvode si stoho nedela hlavu, jenze uz to trva dlouho a je to protivny. Parkrst jsem si pekne namlatila noha me stuhne a to ne při prudkem pohybu staci se spatne otocit a uz se bojim, kdyz se nemam ceho chytit, venku sama nechodim pokud me vede manzel, tak to jde. Zajimalo by me po kolika letech nastavaji komplikace s očima mam problém uz 17let se me utrhla sitnice po operaci a od te doby je to na pravem oku stejne , leve vizus 0, dekuji za odpověď Sobotkova

Odpověď ordinace

Dobrý den, pokud máte cukrovku 1. typu 38 let, je bohužel velké riziko vzniku pozdních komplikací cukrovky.

Vaše potíže by mohly být způsobeny tzv neuropatií, tedy postižením nervů dolních končetin. Potíže obvykle přicházejí po 10-15 letech trvání cukrovky. Jedním z projevů může být porucha citlivosti, klidové či noční bolesti, křeče, horší chůze. Nicméně je nutné se přesvědčit, co je opravdu příčinou vašich potíží. Je potřeba zkontrolovat cévní systém a neurologické vyšetření, které prokáže, zda opravdu trpíte diabetickou neuropatií

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

15. 7. 2020 Petr Č.

  • Diabetologie

Dobrý den! Chtěl bych znát váš názor na vodu obohacenou vodíkem a to ohledně kompenzace diabetu 1.typu. Jistý pán má 62 let, diabetem onemocněl asi pred 43lety, prodělal již řadu komplikací a každý rok byl několikrát hospitalizován. Má středně závažné selhání ledvin/ kreatinin 400/, je po amputaci dolní končetiny pro diabetickou gangrénu. Vodu sycenou vodíkem používá 1 rok v dávce 2 sáčky denně, glykovaný hemoglobin na počátku byl 72mmol/mol, nyní 39!!, ani jednou nebyl hospitalizován a dávka insulinu mu postupně byla snížena na 1/3 původní dávky, kterou aplikoval již mnoho let. Myslíte, že je to možné a že lze tuto vodu používat jako kompenzaci diabetu a prevenci pozdních komplikací? Děkuji za odpověď. Petr Č

Odpověď ordinace

Dobrý den,

s léčbou cukrovky pomocí vody sycené vodíkem jsem se nesetkala, ani nikde v odborné literatuře či na lékařských kongresech.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

14. 7. 2020 Eva

  • Diabetologie

Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat zda by mohla mít cukrovka vliv na menstruaci. Zda by mohla způsobit častější špinění či krvácení. S pozdravem Eva

Odpověď ordinace

Dobrý den,

spíše to bývá naopak. Menstruační cyklus (rsp. kolísání hormonů) může ovlivňovat hladiny glykémie. U některých žen dochází 2-5 dnů před menstruací ke snížení citlivosti na inzulín, což se projevuje vzestupem hladin glykémie. S nástupem menstruace pak glykémie a dávky inzulínu klesají.

Cukrovka nezpůsobuje častější krvácení.

S pozdravem
MUDr. Dagmar Bartášková

13. 7. 2020 D.K.

  • Diabetologie

Dobrý den, můžou některé bylinky pomoci při léčbě cukrovky typu 1? Mám možnost navštívit specialistku na čínskou medicínu, chce ale velké peníze za bylinky, které prý můžou zlepšit stav pacienta (dívka 12 let, zjištěno před měsícem). Máte nějakou pozitivní zkušenost s takovou léčbou? Děkuji předem za odpověď. D.K.

Odpověď ordinace

Dobrý den

zabývám se léčbou cukrovky více než 20 let. Svým pacientům nebráním ve zkoušení různých alternativních způsobů léčby. S jedinou výjimkou. Tou je diabetes 1. typu.

Pro cukrovku 1. typu je charakteristický nedostatek vlastního inzulínu, který je k životu nezbytný. Proto lze cukrovku 1. typu léčit pouze inzulínem. Není žádná možnost alternativní léčby. Nemám žádného pacienta s cukrovkou 1. typu, který by byl úspěšně léčen s pomocí bylinek.

Pro úspěšnou léčbu diabetu 1 typu je nutná správná aplikace ke každému jídlu, které obsahuje cukry. Je řada pacientů, kteří toto nedělají správně. Pokud by pacient správně dodržoval jídelníček a bylinky mu k tomu dopomohly, bude následně i lepší glykémie.

S pozdravem
MUDr. Dagmar Bartášková

20. 7. 2020 Karel

  • Diabetologie

Dobrý den,

jsem kompenzovaný diabetik typu1.Poslední dobou mám 2hod po jídle 6-8,ale často se mi stává,že za dalčí 1-2hodiny mi letí hodnoty nahoru,nevíte čím by to mohlo být?

Odpověď ordinace

Dobrý den, hladina glykémie po jídle závisí na více faktorech, ale zejména na přijatých sacharidech, jejich kvalitě (jestli se jedná u cukry pomalé, či rychlé), ale také na obsahu tuků a bílkovin.

Pokud se Vám delší dobu po jídle zvyšuje glykémie, může to být vyšším obsahem tuků nebo bílkovin v jídle. Tuky snižují citlivost na inzulín a bílkoviny se zase v průběhu několika hodin přeměňují na sacharidy. Zkuste se na to podívat. Event. doporučuji knihu jak si počítat sacharidy autorů Rušavý, Picková, kde je tato problematika hezky vysvětlena.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

10. 7. 2020 Orlová Monika

  • Diabetologie

Dobrý den,

na prvotrimestrálním screeningu zjistili, že místo 14+1tt jsem 15+2tt, což znamená, že bych se měla co nejdříve registrovat do některé z porodnic. Pan doktor říkal, že by bylo ideální, kdybych rodila v Praze kvůli neonatologické péči, tak bych se chtěla zeptat, jestli je vhodná například porodnice v Podolí.

Děkuji za Váš čas.
S pozdravem
Orlová Monika

Odpověď ordinace

Dobrý den


z vašeho dotazu není jasné, pro jaký typ cukrovky se léčíte, protože to je při výběru porodnice důležité.
Proto odpovím pro více možností

1. pokud jste léčena pro gestační (těhotenskou ) cukrovku a jste léčena pouze dietou, je minimální riziko komplikací. Není tedy třeba vyhledávat porodnice se specializovanou péčí.

2. pokud jste léčena pro diabetes 1. typu nebo užíváte v průběhu těhotenství inzulín k normalizaci hladin glykémie, pak je vhodné volit porodnici, která je vybavena pro péči o nezralého novorozence. Protože existuje malé riziko, že miminko po narození bude potřebovat speciální péči, kterou neposkytují všechny porodnice.

V Praze jsou specializované porodnice, které se zabývají vedením těhotenství a porodem žen s cukrovkou, které jsou léčeny inzulínem. Je to porodnice v Podolí, dále u Apolináře, FN Motol. Nejsou to ale jen pražské porodnice, které mohou poskytovat péči maminkám se závažnějšími formami cukrovky. Proto je vhodné konkrétní porodnici konzultovat se svým diabetologem a gynekologem.

S pozdravem


MUDr. Dagmar Bartášková

8. 7. 2020 Simona Pekárková

  • Diabetologie

Dobrý den. Nevím jestli se na Vás můžu obrátit s dotazem. Jedná se mi o test oGTT v těhotenství. Má se při tomto testu být v klidu. A zajímalo by mě, zda test může ovlivnit povídání si s doprovodem? Celou dobu jsem seděla, ale vedla jsem , od 2.naberu krve rozhovor. Mohlo by to ovlivnit výsledek? Mé hodnoty jsou 4,51; 9,67; 8,55. Předem se Vám omlouvám, že Vás obtěžuji. Děkuji Vám za případnou odpověď.

S.Pekarkova

Odpověď ordinace

Dobrý den

výsledky zátěžového oGTT může ovlivnit nedodržená doba lačnění před odběrem (8 hodin bez jídla) a nedodržení fyzického klidu po dobu celého testu.
Skutečnost, že sedíte a povídáte si s kýmkoliv nemá na výsledek testu vliv. Vaše výsledky jsou sice o málo, ale pozitivní, jedná se o těhotenskou cukrovku.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

7. 7. 2020 Jana

  • Diabetologie

Dobrý den, ráda bych vás poprosila o radu, omlouvám se na dlouhý dotaz.

Ve 13 tt jsme byla na odběrech krve z žíly, sestra mi řekla, že jsou výsledky v normě, takže jsem to dále neřešila, zhruba v 18týdnu jsem si ale byla náhodou vyzvednou výsledky z laborky a zjistila, že hodnota glukózy byla 5,6. Toto jsem diskutovala s gynekologem, který až poté co se koukl do nějakých tabulek připustil, že ta hodnota je vyšší. Poslal mě tedy až na moji žádost (po měsíci od prvního odběrů) na další odběry a vyšla mi hodnota 5,2. Dodávám, že jsem si mezitím sama koupila glykometr a výsledky ráno na lačno mám většinu dobré, pouze párkrát hodnota 5,2 na lačno. Ráno 5,0 – cca 1,5 h po jídle 5,6 (poté neměřeno); 4,6 – po 1,5 h 5,3 (poté neměřeno); ráno 5,0 (po jídle neměřeno); 5,2 (měřeno až po obědě 6,0); ráno 5,2 (cca 1,5 h po jídle 6,0, poté měřeno až po obědě 6,3; ráno 5,0 (poté neměřeno) ráno 5,0 (1 h po jídle 5,2) poté neměřeno; ráno 5,1 (do 1,5 h po jídle 6,3; ráno 4,7 (poté neměřeno); ráno 5,2 (do 1,5 h po jídle 5,3, poté
>měřeno až po obědě 6,2); ráno 4,7 (poté neměřeno); ráno 5,1 (do 1 h po jídle 7,7 – bylo měřeno 3 krát a rozdílné výsledky (6,5; 7,2!!!), poté před obědem 4,6 (1 h po oběde 7,1) ráno 5,0 (1 h po jídle 6,4), před obědem 4,3 (1 h po obědě 6,6), před večeří 4,9 (poté už neměřeno), ráno 5,0 (1 h po jídle 6,2), před obědem neměřeno (1 h po oběde 6,3), poté neměřeno, ráno 5,1 (1 h po jídle 5,8), před obědem 5,3 (1 h po jídle 4,9 a 5,0 – měřeno 2x). Pouze jednou jsem se měřila pro zkoušku večer (2 velké chleby se sýrem a dort se šlehačkou – ne moc sladký) – cca přes hodinu po jídle 6,5). Na sladký teď moc nemám chuť a moc je nejím, mám pořád dost žízeň, hlavně v noci. Měřák mám standard glukose free plus (sd biosensor), papírky standard codefree plus. Ted nevím, zda mám jít už teď do dia poradny nebo počkat na glukozový ogtt test v 24 tt (jsem nyní už v 22 tt). Můj doktor by to neřešil (až test v 24 tt),  i pro mě další vyšetření je dost stresující, u
>už jsem jich absolvovala opravdu hodně, tak bych nejradši počkala až na OGTT. Miminko má v 21 tt větší bříško – AC 173,9 mm, jinak vše v normě. Cukrovku máme v rodině (dědeček, mamka měla těhotenskou).  Děkuji moc za rady.

Pěkný den Jana

Odpověď ordinace

Dobrý den

podle doporučených postupů Mezinárodní asociace pro diabetes v těhotenství se screening gestačního diabetu provádí následovně

v I. trimestru se provádí glykémie nalačno - je-li glykémie nalačno více nebo rovna 5,1, vyšetření se opakuje následující den. Jsou-li obě hodnoty vyšší nebo rovny 5,1mmol/l jedná se GDM (gestační diabetes mellitus). Je-li jedna hodnota v normě a druhá nad 5,1  provádí se oGTT

Z  toho vyplývá, že již těhotenskou cukrovku máte a další testy tedy nejsou třeba. (měla jste 5,6 a následně 5,2mmol/l).
Bylo by vhodné se objednat do diabetologické poradny k dalšímu vedení.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

9. 7. 2020 anonymní

  • Diabetologie

Dobrý den,
Mám několik let bolesti dolních končetin, odběr likvoru - zvýšená glykokarchie pře s hodnotu 7. Cukr mi kolísá někdy 5,někdy 7,8. Potřebovala bych zjistit příčina bolesti nohou i rukou . Nohy stahující jako zmenšující se kozačky ,paliva bolest i v klidu, úleva trochu naboso, ale nemůžu chodit - špatná chodidla Rekonstrukce prednozi úlevu od bolesti nepřinesla, musím nosit volně boty na vysoké měkké platformě ,Z léků beru Pragiolu 300 mg ,Tramal ,Paralen. Bolesti se zhoršují při stání, teplo. Zmírňuje studená voda. Neznám vlastně příčinu těch bolesti - prodělala jsem boreliozu-nevim kdy. Je možné se k Vám objednat ?Žádala jsem obvodního, zatím mi nenapsal doporučení. Předepsal mi kyselinu valproovou, bohužel tento měsíc jsem musela koupit drahé boty ,abych mohla vůbec chodit. V lékárně mi řekli, že Pragiola je lék a KV jen doplněk. Já ho můžu příští měsíc zkusit, ale ráda bych nejdříve věděla zda nemám cukrovku 2.typu než investuji , není levná ACO jsem zjistila tak tablety pojišťovna nehradí.

Odpověď ordinace

Dobrý den, 

potíže, které popisujte mohou mít řadu příčin. Cukrovka může být jednou z nich. Můžete se objednat k nám na vyšetření, které Vám řekne zda máte cukrovku a zde hodnoty krevního cukru mohou mít vliv na vaše potíže.¨Z toho co píšete (hodnoty cukru kolem 5-7,8) je to méně pravděpodobné. Není ale jasné o jak staré údaje se jedná.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

1. 7. 2020 Růžena Vodičková

  • Diabetologie
  • Endokrinologie
  • Obezitologie

Dobrý den ,už několik let se snažím zhubnout a stále se mi to nedaří ,mám cukrovku i štitnou žlázu .dekuji

Odpověď ordinace

Dobrý den, 

na Váš dotaz nelze jednoduše odpovědět, vyžaduje rozbor Vašich zvyklostí, laboratorních testů a Vašeho celkového zdravotního stavu.
Pokud Vám nejde snížit hmotnost obvyklým způsobem (snížení příjmu potravy, větší pohybová aktivita) a máte zájem redukovat hmotnost, odkazuji Vás na řadu odborných obezitologických ambulancí, například ta naše:-) 

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

29. 6. 2020 Karolína

  • Diabetologie

Dobrý den, byla jsem na těhotenské cukrovce a hodnoty na lačno jsem měla 5,1 a hned mě z gyndy dala doporučení do diabetologicke poradny. Když to nemám tak zvýšené, je to povinné tam docházet nebo to je na rozhodnutí maminky.
Předem moc děkuji

Odpověď ordinace

Dobrý den,

podle doporučených postupů Mezinárodní asociace pro diabetes v těhotenství se screening gestačního diabetu provádí následovně:

1. v I. trimestru se provádí glykémie nalačno

je-li glykémie nalačno více nebo rovna 5,1, vyšetření se opakuje následující den. Jsou-li obě hodnoty vyšší nebo rovny 5,1mmol/l jedná se GDM (gestační diabetes mellitus) Je-li jedna hodnota v normě a druhá nad 5,1  provádí se oGTT

2. v týdnu 24.-28 těhotenství se provádí oGTT následujícím postupem nejprve se provede odběr krve nalačno.

Je-li hodnota méně než 5,1, provede se oGTT.  Je-li glykémie nalačno více nebo rovna 5,1, vyšetření se opakuje následující den. Jsou-li obě hodnoty vyšší nebo rovny 5,1mmol/l jedná se GDM (gestační diabetes mellitus) Je-li jedna hodnota v normě a druhá nad 5,1  provádí se oGTT

Ve Vašem případě není testování dokončené, takže nelze s jistotou říci že máte nebo nemáte těhotenskou cukrovku. Správně by měla být provedena ještě jedna hodnota glykémie nalačno a podle výsledků se dále rozhodnout, toto Vám měli udělat v laboratoři. (viz výše)

Doporučení lékařů kam chodit nejsou povinná.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

29. 6. 2020 Pavel Borgula

  • Diabetologie

Dobrý den, mám dotaz ohledně těhotenské cukrovky kterou má moje přítelkyně a nejsme si jisti s hodnoty. Nalačno naměřila 5,3 a po dvou hodinách jen 5,9 . nechci nic zanedbat a proto se chci optat zda tyto hodnoty jsou spatné nebo zda to takto může být. Předem děkuji za odpověd a přeji hezký den.

Odpověď ordinace

Dobrý den, 

pokud máte těhotenskou cukrovku a měříte si hodnoty glykémie glukometrem, pak za uspokojující hodnoty se považuje nalačno méně než 5,3mmol/l, hodnoty glykémie po jídle za 1 hodinu pod 7,8mmol/l, nebo za 2 hodiny pod 6,7mmol/l.

Takže vaše hodnoty jsou v pořádku

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

11. 6. 2020 Zděnka Vitoušková

  • Diabetologie

Dobrý den, mám DM 1. typu, používám Apidru a Lantus, 5x denně jídlo. Teď se mi pohoršila leukémie a jsem posílána na vyšetření a léčení, kde vyžadují abych byla na lačno. Jak se mám zachovat k ranní dávce inzulínu? Píchnout či nepíchnout? A některé ošetření může být i přes oběd. Co se stane s glykemiemi? Děkuji za odpověď.

Odpověď ordinace

Dobrý den

pokud máte být nějaký den nalačno, aplikujte dávku Lantusu den předem tak, aby ranní glykémie byla kolem 7 - 8 mmol/l. Tedy pokud při Vaší obvyklé dávce máte glykémie kolem  5 - 6, snižte dávku Lantusu o 2 jednotky. Ráno jste nalačno bez jídla tedy bez Apidry.
Inzulín Lantus Vám stačí na pokrytí základní dávky inzulínu po celý den a Apidru pícháte pouze, když budete jíst.
Je vhodné si v takový den více kontrolovat glykémie, takže pokud máte glukometr, tak cca po 3 - 4 hodinách nebo kontinuální monitoring glykémie to je jednodušší, snažte se cukr držet mezi 6-10mmol/l.
S pozdravem  

MUDr. Dagmar Bartášková

31. 5. 2020 Tereza

  • Diabetologie

Dobrý den, taky jsem si měřila glukometrem cukr v těhotenství. Své veškeré záznamy a hodnoty uvádím zde: bejmi.cz/tehotenska-cukrovka-se-mi-v-tehotenstvi-nevyhnula/ Mám se stejně měit i po porodu? Například 3 měsíc po porodu bych se chtěla z kontrolovat a změřit se. Mám použít stejný způsob měření a použít stejné hranice hodnot?

Odpověď ordinace

Dobrý den, zde jsou diagnostická kritéria pro stanovení těhotenské cukrovky, která používáme v týdnu těhotenství 24.-28.

Všechny 3 odběry musí být provedeny ze žíly, nelze použít kapilární krev z prstu. Test je proveden v ranních hodinách po min. 8 hod. lačnění. Po celou dobu testu zůstává vyšetřovaná žena ve fyzickém klidu a pod dohledem v laboratoři. Jednotlivé glykémie nesmí být stanoveny s časovou prodlevou delší než 1 hod. od odběru. Nejprve je stanovena glykémie nalačno, teprve podle jejího výsledku je rozhodnuto o pokračování testu podle následujícího postupu:

Je-li glykémie nalačno < 5,1 mmol/l, je dokončen tříbodový oGTT. Je-li glykémie nalačno ≥ 5,1 mmol/l, vyšetření se opakuje následující den. Je-li také druhá glykémie nalačno ≥ 5,1 mmol/l, je stanovena dg GDM a v testu se nepokračuje. Je-li druhá glykémie nalačno v normě, je dokončen tříbodový oGTT. O diagnozu GDM (těhotenské cukrovky) se jedná pokud je zvýšení alespoň jedné hodnoty oGTT: Glykémie nalačno: ≥ 5,1 mmol/l Glykémie v 60. min: ≥ 10,0 mmol/l Glykémie ve 120. min: ≥ 8,5 mmol/l Závěrem: Vaše testy nebyly provedeny zcela podle doporučení. Hladina glykémie nalačno se měla opakovat, protože pokud by byla i po druhé vyšší, jedná se o gestační diabetes, definovaný podle vyšší glykémie nalačno. Toto je v praxi velmi časté. Takže správně byste měla realizovat ještě 1x glykémii nalačno a pokud bude nad 5,1, jedná se o GDM, pokud bude podruhé glykémie v normě, je vše v pořádku.

S pozdravem
MUDr. Dagmar Bartášková

31. 5. 2020 Emanuel Brabec

  • Diabetologie

Dobrý den děkuji za informace. Jsem diabetik 2 stupně nyní jsem začal užívat lék Synjardy údajně jiný režim příjmu tekutin.

Odpověď ordinace

Dobrý den, lék Synjardy svým účinkem obvykle způsobuje zvýšený pocit žízně a vyšší frekvenci močení. Proto je při jeho užívání důležitý pitný režim. Doporučujeme přidávat asi půl litru tekutiny na den. Jinak není s toto léčbou ve spojitosti s koronavirem nutno zvláštních úprav terapie.

S pozdravem
MUDr. Dagmar Bartášková

31. 5. 2020 Pavel

  • Diabetologie

Dobrý den, mám inzulín apigru léčím se jím teprve týden mám nastavené dávky 10-10-10 ,ale po aplikaci apigru mi rychle padá cukr v krvi na 4-6 a je mi docela špatně. Je tedy dobré dávku apigri ubrat?Ptám se tady protože moje paní doktorka je nemocná a zástup zatím nemá. Moc děkuji za případnou odpověd.

Odpověď ordinace

Dobrý den, inzulín Apidra je potřeba aplikovat cca 15 minut před jídlem. Jeho dávka závisí na hladině glykémie před jídlem, na množství sacharidů, které hodláte přijmout a na plánované pohybové aktivitě. Po zahájení léčby často dávka klesá, protože slinivka pomáhá regulovat glykémii. Neznám přesně Váš jídelníček ani hodnoty glykémie před jídlem, takže bych vám doporučila dávku Apidra podávat cca 6-8j na jídlo. Tzn. pokud je cukr nalačno 5-7 tak 6j, cukr 7-9 tak 8j, cukr nad 10 bych zkusila 10j. Cílová hladina glykémie po jídle by měla být cca o 1-2mmol vyšší než před jídlem (ideálně 7-9mmol).

S pozdravem
MUDr. Dagmar Bartášková

© 2021 ocukrovce.cz. Coding / design by inspirum and Martin Seidl.

Nahoru ↑