Články o cukrovce a novinkách ze světa diabetu

Odborník odpovídá na dotazy

Naše diabetologická poradna je tu pro Vás. Nebojte se, napište nám. Na Váš dotaz se už těšíme.

Napsat nový dotaz


Filtrovat dotazy podle oblasti:

5. 12. 2022 Ilona

Dobrý den jsem 2,5 roku dia ll. když mi zjistili cukrovku měla jsem hodnoty dlouhého cukru 94 byl mi předepsán Janumet hodnoty klesly na 51 jenže lékařce se to nelíbilo a napsala mi inzulín jenže trpím už od dětství fobií z jehel ale jí to nezajímá stále víc mě nutí si pichat a vyhrožuje mi hospitalizací kde mě to prý naučí at chci nebo ne je to pro mě velmi stresující už jen to že držím to pero je strašné zvyšuje se mi tep i tlak motá se mi hlava a hrozně se třesu můžete mi poradit co mám dělat prosím?

Odpověď ordinace

Dobrý den,

neznám přesně důvody, které vedly Vaší lékařku k předepsání inzulínu. Existují situace, kdy je pro léčbu cukrovky inzulín nutný. Například některé další nemoci, postižení ledvin či nedostatek inzulínu. Pokud jej Vaše tělo nevyrábí a inzulín potřebuje, bývá nutno se s tím smířit. V laboratoři lze vyšetřit produkci inzulínu slinivkou a podle toho stanovit nutnost podávání inzulínu.

Závěrem: doporučuji Vám probrat Vaše obavy s lékařkou, popř. nechat si zkontrolovat zda Vaše slinivka inzulín vyrábí. Pokud ano, lze navrhnout i další způsoby léčby.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

2. 12. 2022 Klára P.

Dobrý den. Prosím o radu. Byla jsem u svého gynekologa na odběru krve ve 12tt. Po odběru jsem měla glykémii 5,1, tak jsem šla druhý den ráno znovu a měla jsem 5,3. Ještě, než jsem znala výsledek prvního odběru,dala jsem si k snídani banán a větrák. Poměrně dost sladkého,pak volal doktor, že musím druhý den ráno znovu na odběr. Je možné, že ten druhý odběr byl ovlivněn stravou? Zítra mám jet na diabetologii. Prosím o Váš názor. Děkuji Klára P.

Odpověď ordinace

Dobrý den,

jedla jste sice vydatnou snídani, ale ten druhý odběr byl až další den ráno. Pokud jste před odběrem lačnila podle doporučení více než 8 hodin, tak se s výsledkem musíte smířit.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

1. 12. 2022 Stanislava

Dobrý den rada bych se zeptala ohledně cukrovky . Chodím na pravidelné kontroly cukru a dalších věcí a po každý mám zvýšený cukr.Pani doktorka už mi dělala zátěžový test s glukozou a po 2 hod.mi to to vylezlo přes 9 tak rada bych se zeptala co se bude dít. Před 14 dní mi bylo špatně ráno a odpoledne mne změnila babička a mnela sem 9.2 .můžu Vas poprosit o radu dekuji

Odpověď ordinace

Dobrý den, 

nepíšete jaké máte hodnoty nalačno. Pokud je to nad 7,0 již se jedná o cukrovku a je možno zahájit léčbu. Hodnota v zátěžovém testu ve 2 hodině byla v normě, ale mohou být diabetici, kteří mají po zátěži normu a nalačno již ne. Ke zhoršení hodnoty po zátěži pak dojde později.
Měření domácím glukometrem nepoužíváme pro stanovení diagnózy cukrovky (pro nepřesnost glukometrů), ale pokud jste byla nalačno a máte 9,2, pak bych doporučila kontrolní odběr v laboratoři nalačno. U hodnoty nad 7,0 mmol/l již obvykle zahajujeme léčbu cukrovky. Záleží ale i na dalších okolnostech (věk, kompletní laboratorní testy, přidružená onemocnění). Finální léčbu je vždy třeba domluvit s Vaším lékařem.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

30. 11. 2022 Šafářová

Dobrý den,
Jsem ve 26tt a jsem již delší dobu vedená jako diabetička 2. Typu. Píchám si inzulín 3x denně. Můj gynekolog mě poslal na test OGTT. Myslela jsem, že tento test se neprovádí u diabetiků? Nemůže mi být po testu zle?
Děkuji za odpověď

Odpověď ordinace

Dobrý den,

pokud jste léčená diabetička navíc inzulínem, je provedení testu oGTT naprosto zbytečné. U diabetiků jej pochopitelně neprovádíme.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

29. 11. 2022 David

Dobrý den, chtěl bych se s dovolením zeptat na dávkování léku Mulado Prolong 1000 ve spojení s přerušovaným půstem, který ověřeně snižuje hmotnost i hyperglykémii. Nyní užívám 0-0-1 a čeká mě rozšíření na 1-0-1. Jelikož se však metformin musí brát s jídlem, a já chci vyzkoušet půst 16 hodin bez jídla + 8 hodin s jídlem (první jídlo 12:00, poslední jídlo 20:00), mohu užívat metformin ve schématu 0-1-1? Velmi děkuji za odpověď.

Odpověď ordinace

Dobrý den, 

po dobu půstu je lepší Metformin zcela vysadit. Můžete jej ale užívat i ve schématu 0-1-1 nebo i 0-0-2 (pokud se jedná o tablety o síle 1 gramu a pokud nebudete mít při dávce 2g najednou zažívací potíže). V režimu, který navrhujete by asi bylo optimální jej užívat ve 12 a ve 20 hodin.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

28. 11. 2022 David

Dobrý den, ve svých 18 letech mi zjistili cukrovku, zajímalo by mě, co by se stalo kdybych omylem usnul a zaspal bych svoji večeři, tím pádem nedodám sacharidy a ani inzulín a budu spát dát, jaké jsou všechny varianty toho co by jste mohlo stát, předem děkuji.

Odpověď ordinace

Dobrý den, 

inzulínový režim, který máte nastaven a který je obvyklý pro většinu diabetiků 1. typu napodobuje funkci zdravé slinivky. Bazálním (neboli dlouhodobě působícím) inzulínem, který si aplikujete 1x denně napodobujete pozvolné uvolňování inzulínu slinivkou, které je nutné i v noci, když organizmus spí a to proto, aby byla ranní glykémie v normě. Pokud nemáte zbytečně vysokou dávku nebo jste extrémně necvičil, pak hypoglykémie nehrozí. Další druh inzulínu, který používáte napodobuje další funkci slinivky a tou je nárazové podání krátkodobě působícího inzulínu před každým jídlem, které obsahuje cukry (třeba 4-5x denně).

Proto pokud nejíte cukry k večeři, protože jste ji zaspal nebo protože nemáte hlad, pak není nutné si k tomu podávat krátkodobý inzulín (také říkáme bolusový). Nemělo by se tedy nic dramatického stát, kromě toho, že se může lehce zvýšit glykémie večer, protože jste spal a nehýbal se.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

22. 11. 2022 Aneta

Dobrý den,

včera jsem se dozvěděla, ze mi byla v srpnu naměřena hladina cukru v krvi 9. Nicméně v lednu byly výsledky naprosto v normě a doma na glukometru mi dnes vyšla hladina 4,7.
Je možne, ze to mohl být jen nějaký výkyv, nebo je jiste, ze mám cukrovku, pokud jednou testy vysly takto vysoké?
A pokud bych měla cukrovku, mohly by mi testy vyjít tak nízké jako dnes?
Děkuji

Odpověď ordinace

Dobrý den,

cukrovku obvykle potvrzujeme dvěma testy nalačno nad 7,0 mmol/l. Zejména pokud těch 9,0 bylo měřeno glukometrem není výsledek jistý. Pokud to bylo v laboratoři, doporučujeme kontrolu. Závěrem pokud by to byla cukrovka, byly by hodnoty opakovaně vyšší. Doporučuji tedy udělat kontrolu v laboratoři (nikoliv osobním glukometrem) cca za půl roku, ev. provedení oGTT (zátěžový test s glukozou), který odpoví jasně na otázku cukrovka ano nebo ne.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

21. 11. 2022 Miluše

Dobrý den paní doktorko, mám dotaz beru 2x denně stadamet a chtěla jsem se zeptat jestli je možno že mám po 2 hod. stále hlad když hodnoty na lačno do 6 a po snídani 6.5 až 7 jestli maji takový velký vliv tablety na jídlo. Jestli by nebylo možné třeba slabší tablety. Děkuji za odpověď.

Odpověď ordinace

Dobrý den,

hodnoty nalačno i po jídle máte celkem v pořádku. Tedy pokud máte pocit, že máte po Stadametu hlad, můžete zkusit nižší dávku. Není ale obvyklé, že by Stadamet vyvolával hlad. Doporučuji snížit celkovou denní dávku cca o 1/3. Nepíšete ale jak silné tablety užíváte.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

16. 11. 2022 František Pokorný

Dobrý den
Jsem 4 měsíc po transplantaci langerhovych ostrůvků, doposud jsem držel hladinu glikemie v relativní normě pomocí inzulínu. Nyní se vyskytl problém s tím, že mi hladina cukru kolísá dolů a to i přes to, že jim casto. Inzulín jsem zatím vysadil. Poradíte mi čím by to mohlo být?

Odpověď ordinace

Dobrý den, 

Váš dotaz je velmi specifický, s transplantacemi ostrůvků se v běžné ambulanci nepotkáváme. Doporučuji Vám obrátit se na IKEM, kam jistě chodíte pravidelně na kontroly. Proč se situace najednou změnila Vám určitě vysvětlí.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

31. 10. 2022 Josef Rada

Dobrý den , mám dotaz mám cukrovku 2 typu, lékař ke kterému docházím bude končit tak sháním kam přejít. Chci se zeptat jestli berete nové pacienty a spolupracujete z pojištovnami. Děkuji Rada

Odpověď ordinace

Dobrý den, nové pacienty bereme. Kontaktujte prosím naši ambulanci: 272 917 011

Pojišťovny, se kterými spolupracujeme: VOZP, OZP, VZP a ZPMV

S pozdravem

Diabetologická ambulance

15. 11. 2022 anonymní

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Jsem diabetik 1.typu už 16 let. Mám stále ještě částečně zachovanou funkci beta buněk, takže malé množství inzulínu se ještě tvoří. Věkem samozřejmě méně a méně. Nicméně jsem na low carb dietě, což mi vyhovuje z hlediska celkem stabilní glykémie. Aplikuji si tedy jen bolusové dávky inzulínu fiasp, což je asi 2-3 jednoty před jídlem. Jím asi 3-4 krát denně. Bazální inzulín tedy zatím podle lékařky nepotřebuji, jelikož mám ještě částečně svůj. Nicméně můj problém je ten, že ráno po probuzení mám celkem vysoké glykémie. Alespoň pro mě jsou vysoké. Cca 7-8 mmo/l. Během dne mívám těch 6-7 mmo/l na lačno, po jídle trochu vyšší. Glykovaný hemoglobin mívám kolem 40 mmo/l. Napadlo mě, jestli pro mě není lepší si 1x denně aplikovat bazální inzulín např. Tresibu a neaplikovat si bolusové dávky inzulínu. Mám ovšem obavy, zda bych během dne neměla časté hypoglykémie. Děkuji za radu Markéta.

Odpověď ordinace

Dobrý den, 

pokud Vám přes noc glykémie stoupá, aniž by byl důvod, příjem sacharidů na noc nekrytý inzulínem, pak přichází čas na podání malé dávky bazálního inzulínu, jak jste sama správně vyhodnotila. Například Tresiba. Tento inzulín se uvolňuje velmi pomalu a dodává tělu základní potřebu inzulínu, která je nezbytná i během lačnění. Vaše obavy z hypoglykémie během dne jsou oprávněné, ale to vyzkoušíte. Začala bych malou dávkou cca 4j večer (mezi 18-24 hod) a podle nočních a ranních glykémií doupravila. Tedy zvyšovat + 1jednotka pokud jste hubená, +2j týdně pokud máte normální nebo vyšší hmotnost.

Cílová ranní glykémie je 4,5-6,0 mmol/l. Po jejím dosažení zůstává dávka inzulínu stejná. Snižuje se po pohybu jako prevence noční hypoglykémie. Během dne je nutno přemýšlet a při pohybu dojídat sacharidy protože může docházet k poklesu.

Je pravděpodobné, že Vám klesnou dávky inzulínu k jídlu cca o 10%, ale nelze očekávat jeho úplné vysazení (dávka bude kolísat podle toho, kolik bude ve stravě cukrů a tuků). Doporučuji při této změně si nechat aplikovat senzor pro kontinuální měření glykémie, pokud jej již neužíváte. Lépe se pak stanovuje dávka inzulínů.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

14. 11. 2022 D.

Dobrý den,
mám menší dotaz. Jsem ve 28tt a před týdnem jsem podstoupila ogtt test. Na lačno mi vyšla hodnota 4,4, jednu hodinu po vypití roztoku 10,2 a 2h po té 8,4. Doktorka mě tedy poslala do DIA poradny. Pan doktor mi toho moc neřekl, jen mi dal glukometr, že se nemusím píchat ani každý den. O dietě ani slovo, když jsem se ho ptala na stravu, tak řekl, že si mám sama vypozorovat, co mi cukr zvedne a co ne. Kdyby byl nějaký problém, ať mu napíšu email, jinak na kontrolu chodit ani nemusím. Jen hodnoty nesmí přesáhnout 10, jinak bych dostala inzulin. Tak jsem si tak nějak sama musela vše načíst a tak. Snažím se dodržovat nějakou dietnější stravu, ale tím, že dietu určenou nemám, tak zkouším, co můžu. Dnes jsem třeba zkoušela k snídani celozrnný rohlík s máslem a trochou marmelády. Po hodině jsem si z glukometru naměřila 7.6. Hranice by měla být do 7.8. Takže to znamená, že tohle jídlo občas k snídani zařadit můžu? K obědu jsme u rodiny měli třeba kachnu, bramborový knedlík a zelí. Po hodině jsem měla hodnoty 7.6. Takže jsem se opět vešla. Dokonce jsem zkusila sladký štrůdl a po hodině hodnota 5.9. Chtěla jsem se zeptat, je u mě nutné dodržovat dietní stravu, která se běžně u diabetiků dodržuje, nebo pokud si to takhle vychytám, tak de můžu stravovat, jak chci, když cukr bude v normě?
Děkuji za odpověď

Odpověď ordinace

Dobrý den, 

hodnoty glykémie se u žen s těhotenskou cukrovkou mohou v průběhu gravidity měnit. Placenta totiž vyrábí hormony, které snižují účinek Vašeho inzulínu. Proto se může stát, že se hodnoty po jídle zprvu drží v normálu a postupně po stejných jídlech cukr najednou stoupá. Chci tím vysvětlit, že pokud nyní po větších nebo sladších jídlech máte cukr hraniční nebo v normě (jako je to nyní u Vás), nemusí to platit trvale a ve dnech kdy si cukr nekontrolujete mohou být hodnoty vyšší.

Z toho vyplývá, že Vám doporučuji držet dietu, tak jak je vysvětleno např. na www.tehotenskacukrovka.cz. Menší sladkosti určitě zařazovat můžete (cca do 20g cukrů), ale zbytečně bych to nepokoušela. Glykémie 1 hod po jídle by se měla držet do 7,8 mmol/l. U zdravých je to obvykle kolem 6-7 mmol/l, hodnoty blížící se 8 jsou již hraniční. Tento režim byste měla držet minimálně do 37 týdne těhotenství. Pokud budou hodnoty po jídle nad 8,0 nebo nalačno nad 5,5 opakovaně i při dobré stravě, kontaktujte Vašeho lékaře, pak je čas zahájit léčbu.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

11. 11. 2022 Vaclav

Dobry den mam cukr v krvi 30-34 nalacno i vecer

Odpověď ordinace

Dobrý den,

pokud skutečně máte cukr 30-34 mmol/l, jedná se o mimořádně vysoké hodnoty a je třeba kontaktovat neprodleně Vašeho lékaře a upravit nebo zahájit léčbu. Nepíšete o sobě nic dalšího, nemohu Vám tedy nic konkrétního doporučit.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

10. 11. 2022 Andrea

Dobrý den,před 3 týdny mi můj prakticky lékař oznámil z výsledků z laboratoře že mám cukrovku 29.5 a okamžitě mě poslal na diabetologii. Dostala jsem inzulín na večer 10jednotek a prášky ráno a večer, můj problém je jídelníček, zkouším co můžu a co ne...stále se měřím, hodnoty po ránu kolem 17...během dne kolem 20,nevím co muži čím sladit a psychicky na tom taky nejsem zrovna nejlépe,léčím se štítnou žlázou, teď mi můj prakticky lékař řekl že mám vysadit léky, budu měnit lékaře, protože můj bývalý doktor už před rokem dělal laboratoř a teď se zjistilo že už tenkrát můj cukr byl na 29.7 a on to nijak neřešil...můj problém je že nevím jak přesně se stravovatjak snížit cukr a čím sladit...moc mi chybí sladké za ten rok jsem zhubla skoro 50 kilo..prosím o radu...a kam se obrátit pro pomoc....že dne na den se mi změnil život..a já mám z toho obrovský strach...

Odpověď ordinace

Dobrý den, 

ano, nahrnulo se toho na Vás tolik, že odpověď nelze napsat na několika řádcích.

Doporučuji Vám:

1. naučit se správně stravovat. Ideální je kontaktovat nějakého nutričního poradce nebo si můžete sama najít na internetu dieta diabetická cca 200 g cukrů na den.
Viz např: https://www.cukrovka.cz/zivotosprava-2, https://www.dobrycukr.cz/diabetická dieta
Lékař by Vám měl stanovit kolik gramů cukrů na den potřebujete, moje doporučení 200 g je pouze orientační, neznám Vaše výsledky.

2. dávka inzulínu se postupně navyšuje tak, aby bylo dosaženo ranní glykémie v první fázi alespoň kolem 8 mmol/l, dále během dalších 3 měsíců do ranního cíle kolem 6 mmol/l. Viz:  https://www.dobrycukr.cz/úpravy inzulínu

3. hladiny glykémie by se měly postupně snižovat v průběhu 1-2 měsíců, nečekejte že to bude do týdne vyřešené.

4. opakovaně se ptát lékaře, který Vám inzulín předepsal, měl by Vám vše podrobně vysvětlit.

Držím Vám palce.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

9. 11. 2022 Vladislava

Dobrý den,

byla mi zjištěna cukrovka II.typu. Je mi 39 let, 177 cm/124 kg. Hodnota na lačno vyšla 8. Asi po několika měsících měření mám 6,5 a dlouhodobý cukr 47 . Neberu zatím léky. Mám jít na kontrolu k paní doktorce. Chtěla bych se Vás zeptat, mám přijmnout léky, pokud mi je předepíše? Nebo mám zkusit zhubnout, držet dietu? Je to pořád cukrovka?
Děkuji za odpověď.
(Mám také sníženou funkci štítné žlázy - beru Letrox - 1 tabletu - 100 mg na lačno)

Odpověď ordinace

Dobrý den,

ano, je to pořád cukrovka. Ano, pokud bude lékař nabízet léky, berte. Je to proto, že léky snižují riziko zhoršování kompenzace diabetu do budoucnosti, což se Vám dnes možná nezdá významné, ale za 10 let to již můžete ocenit. Pokud výrazně zhubnete (odhaduji že cca 20kg), lze předpokládat, že se hodnoty glykémie dostanou do normálu (HbA1C pod 40mmol/mol) a pak lze obvykle zůstat jen na dietě.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

8. 11. 2022 Jaroslav Hoffmann

Dobry den, mam diabetes tipu 2 a trpim nespavosti otazka zni jestli mohu uzivat prasky na spani treba neospan bylo mi doporuceno.dekuji predem za odpoved.

Odpověď ordinace

Dobrý den, 

když máte cukrovku, je řešení nespavosti obdobné jako pro všechny ostatní, kteří cukrovku nemají. Je určitě vhodné dobře spát, protože nevyspání (ať je již příčina jakákoliv) vede ke stresu a to může zhoršovat kompenzaci diabetu.
Můžete tedy vyzkoušet všechny doporučené postupy pro řešení nespavosti tedy i Neospan. Preparát obsahuje silnou dávkou kozlíku lékařského a další bylinné extrakty, není tedy škodlivý ani návykový.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

4. 11. 2022 Markéta Poslušná

Dobrý den, můj muž(68) se asi před měsícem začal léčit na diabetologii, resp. začal si píchat inzulín, 12 jednotek vecer. Další dávky má po 4 dnech zvyšovat o 2 jednotky. Dnes je na 20 jednotkách a glukometr mu po 12 hodinách lacneni stále ukazuje hodnotu nad deset. Snažím se mu dávat i dietu, cukrem nic nesladim, ale jsem znepokojena. Co máme dělat, aby se hodnoty snížily anebo kdy by se po podávání inzulínu měly snizit? Perorální léky na diabetes bere již několik let. Děkuji za pochopení mých obav.

Odpověď ordinace

Dobrý den,

léčba inzulínem v jedné denní dávce je velmi často užívaná, vede ke snížení zejména ranní glykémie, přes den pak pacient obvykle užívá léky.
Pro dosažení optimální ranní hladiny glykémie je důležité následující:

1. Vhodná strava a to zejména večer. Je důležité mít správnou zdravou večeři a vyvarovat se večerního pojídání či ochutnávání (ovoce, pochutiny jako tyčinky, oříšky, salámy apod.)
2. Pravidelný pohyb během dne. Pohyb totiž vede ke zvýšení citlivosti těla na inzulín, vede tedy k poklesu lačné glykémie. Ideální je 60 minut chůze.
3. Správná titrace inzulínu. Každé tělo k ovlivnění ranní glykémie potřebuje totiž jinou dávku inzulínu. Obvykle to bývá mezi 20-40 jednotkami. Dávku vyšší než 0,6 j/kg již nedoporučujeme. Proto navyšujte dávku inzulínu tak, jak Vám lékař doporučil. Obvykle zvyšujeme +2j inzulínu 1x až 2x týdně (ne dříve než za 3 dny).
Dávku zvyšujeme dokud není dosaženo cílové ranní glykémie (obvykle kolem 5-6mmol/l), toto Vám stanoví Váš lékař podle věku a přidružených nemocí.
Navyšování dávky inzulínu zastavíte, až se bude ranní glykémie pohybovat v cílovém rozmezí. Tato dávka pak zůstává stejná. Může se změnit při nemoci (zvýšit), při váhovém přírůstku (zvýšit) nebo naopak při větším pohybu (dovolená v horách) či při váhovém úbytku (poklesnout).

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

3. 11. 2022 Petr Žofka

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat o kolik se zvyšuje dávka inzulinu při infekčnch onemocnění, např. chřipka, nebot i hladina glykemie při chřipce je vysoká. Děkuji. Petr Žofka

Odpověď ordinace

Dobrý den, 

navýšení dávky inzulínu při nemoci je velmi individuální. Obvykle se navyšuje o 20-50%. Je možné, že v počátku nemoci budete potřebovat i o 100% inzulínu víc. Nezbývá než měřit glykémii glukometrem (alespoň 4x denně) a inzulín přidávat tak, aby byla glykémie pod 10,0mmol/l. Většinou se jendá o první 2-4 dny nemoci a poté se potřeba inzulínu vrací postupně do normálu.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

3. 11. 2022 Jitka

Dobrý den.Doktorka mi brala krev na cukr a byl vyšší 7.8 a pak mi dělala ten zátěžový test a prý je to v pořádku.Moje mamka ma cukrovku a má ten test z krve,kterým si měří cukr ,je to z kapky krve.Ta si ho obcas taky udělám a pořád ten cukr je vyšší třeba na poslední 9.7.pořád se cítí m divně a unavená.Prosím můžu se objednat k diabetologovi i bez doporučení.Moje doktorka tvrdí,že mi nic není a posílá mě na psychiatrii.Děkuji

Odpověď ordinace

Dobrý den,

hladiny glykémie se mohou v průběhu času vyvíjet. Tedy pokud jste měla zátěžový test v normě, ale máte v rodině cukrovku a dochází k vzestupu glykémie měřené glukometrem, je možné že došlo k rozvoji diabetu. Domluvte se s Vaším lékařem a provedení kontrolního odběru v laboratoři nalačno.
Některé ambulance Vás možná vyšetří i bez doporučení Vašeho lékaře, to ale nemohu dopředu specifikovat.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

1. 11. 2022 Pavla

Dobrý den, jsem ve 24.tt a ogtt mi vyslo 4,58 - 11,72 - 8,99. Muj dotaz zni, beru euthyrox, dopegyt, anopyrin a utrogestan. Mohl prave utrogestan zpusobit spatne hodnoty? a druha otazka zni... ze strachu jsem radeji nejedla sladke(i kdyz ani normalne cokolady moc nejim) a je fakt, ze jsem nekdy mela hlad... hodne jsem pila vodu s citronem a caj z boruvkove nate... mohlo se stat, ze se organismus tak zblbnul, ze by na zatez glukozy zareagoval takto blbe a proto ty spatne hodnoty? dekuji za objasneni

Odpověď ordinace

Dobrý den,

ano, Utrogestan mohl výsledek zkreslit, ale že nemáte cukrovku bych si netroufla tvrdit. Protože tak, jak působí hormon v Utrogestanu, stejně tak působí i zvyšující se hladina normálních těhotenských hormonů, zejména v druhé půlce těhotenství. Tedy ať vlivem léku nebo těhotenských hormonů, došlo u Vás k rozvoji těhotenské cukrovky. Na druhou půlku dotazu odpovídám ne, je velmi málo pravděpodobné, že by se organizmus zmátl změnou stravy a došlo k rozvoji gestačního diabetu.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

1. 11. 2022 Dalibor Plch

Dobrý den chtěl bych se zeptat kolik krabiček metforminu mi může diabetolog maximálně napsat? Už půl roku se handrkuju se svym diabetologem že chci 2 krabičky abych tam nemusel 2x za měsíc. Děkuji za odpověď

Odpověď ordinace

Dobrý den, 

počet předepsaných krabiček není pojišťovnou nikterak limitován. Záleží pouze na lékaři a na jeho zhodnocení zdravotního stavu pacienta.
Obvykle nekomplikovaný diabetes (tedy velmi dobře kompenzován) dostává od nás léky na půl roku, protože je předpoklad, že nebude nutno léčbu dříve měnit.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

21. 10. 2022 Miroslav Vojtíšek

Dobrý den chtěl bych se zeptat jestli máte může diafabi sacharidy 54 g a cukr 22 g glykémie hodnota 13.4 mmol Děkuji za odpověď Vojtíšek

Odpověď ordinace

Dobrý den, 

bohužel nerozumím přesně na co se chcete zeptat. Můžete svůj dotaz formulovat jasněji?

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

27. 10. 2022 Petr

Dobrý den,

Chtěl bych se zeptat jak dlouho vydrží diabetik typu 1 bez cukru ,když upadne do diabetického komatu a leží na zemi bez vědomí.tzv kolik má času na pomoc do podání glukózy.

Odpověď ordinace

Dobrý den, 

odpovědět na tuto otázku je velmi obtížné. Každý jedinec jinak reaguje na hypoglykémii, jeho tělo v této kritické situaci vyrábí cukr z vlastních zásob, snaží se hypoglykémii řešit. Nicméně platí, že mozkové buňky ke své činnosti potřebují. V různých částech mozku je však spotřeba glukózy rozdílná, proto se při těžší hypoglykemii (obvykle cca pod 2,0mol/l) mohou objevit neurologické příznaky, které vypadají jako mozková příhoda (poruchy hybnosti, poruchy řeči, poruchy barevného vidění, závratě). Zpravidla jde o stavy, které jsou léčbou vratné do původního stavu, ale při delším trvání hypoglykemie (více než 30 minut) může dojít i k nevratným změnám. Jestliže se hypoglykemie dále prohlubuje a neléčí, vznikají poruchy vědomí. Léčba v této fázi musí být akutní. Času zde není nazbyt cca do 30 minut od počátku těžké hypoglykémie.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

24. 10. 2022 Radka

Dobrý den.Jsem kardiak a brala jsem na cukrovku Metformin 500.Od té doby mám bolesti na hrudi,ale jen venku při chůzi.Vyšetření srdce,plic a žaludku nic neprokázalo.Při pohledu zpětně bolesti nastaly po užívání Metforminu.Paní doktorka mi tedy napsala Glyclada 30mg.Mám obavy že mi cukr může klesnout moc.Může se to stát? Děkuji.

Odpověď ordinace

Dobrý den,

lék Metformin může mít řadu nežádoucích účinků, jen je důležité je odlišit od jiných příčin. Pokud tyto potíže skutečně nejsou původu srdečního (protože bolesti na hrudi při chůzi venku jsou typické pro kardiaky) a máte to Vaším kardiologem vyloučeno, je možné léčit cukrovku i jinými léky než Metforminem.
Glyclada 30mg je silnější preparát než Metformin, uvolňuje ze slinivky více inzulínu a to po dobu 24 hodin po požití. Pokud tedy budete mít větší námahu nebo méně jídla, hrozí hypoglykémie, tedy pokles cukru pod 3,9mmol/l. Proto pokud užíváte Glycladu doporučuji Vám kontrolovat si pravidelně glykémie glukometrem a pravidelně se stravovat abyste hypoglykémii předcházela.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

21. 10. 2022 Jana

Dobrý den,
jiz pul roku beru 1x denne Metformin 750 s postupnym uvolnovanim, ale je to bez vysledku. Cukr v krvi porad mam okolo 9.1. To same jsem mela i pred Metforminem. Doktorka mi to porad predepisuje, ale zacala jsem pochybovat o ucinku. Nema mi cukr v krvi klesnout? Nema se zvysit davka nebo zmenit lek?

Odpověď ordinace

Dobrý den,

dávka Metforminu se obvykle navyšuje na 2 g denně (tedy 2000 mg) a to pokud ji pacient toleruje a nemá jiné důvody proč nelze dávku navýšit (např. onemocnění ledvin). Pokud tedy nemáte žádné jiné nemoci, lze dávku zvýšit. Cílem je hodnota nalačno kolem 5-6 mmol/l. Pokud se po navýšení do 3-6 měsíců glykémie neupraví, při další kontrole léky již obvykle kombinujeme.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

20. 10. 2022 Kateřina

Dobrý den, jsem v 5. týdnu těhotenství a TSH mám 4,7, lékař mi ještě nechce předepsat léky a počkat 3 týdny. Jsem po 2 potratech a bojím se i nadále čekat. Jak byste prosím postupovali vy?
Děkuji

Odpověď ordinace

Dobry den,

na tuto otázku je těžké odpovědět, protože nepíšete více podrobností, např. jestli již byly potíže se štítnou žlázou, máte onemocnění štítné žlázy, hladinu fT4, protilátek proti štítné žláze apod. Hrubě řečeno, bez dalších znalostí Vašeho zdravotniho stavu bych pri uvedeném TSH malou davku hormonu dal, ale není chybou opakovat odber s odstupem 3 týdnů.

S pozdravem

MUDr. František Loos 

19. 10. 2022 Robert Duba

Dobrý den je mi 47 let přestal jsem kouřit před pěti lety nabral jsem 30 kg takže vážím 153 kg a udělal jsem si test glukometrem a mám po ránu nalačno 6,7 samozřejmě se snažím zhubnout ale jde to pomalu. Chci se zeptat jestli stačí zhubnout nebo si už mám zajít k lékaři

Odpověď ordinace

Dobrý den, 

vzhledem k Vaší váze máte větší riziko nejen cukrovky, ale i zvýšené hladiny cholesterolu či krevního tlaku. Proto bych Vám již nyní doporučila preventivní kontrolu těchto parametrů u lékaře (tedy odběry v laboratoři). Odběry v laboratoři jsou totiž přesnější, než vyšetření glukometrem a navíc můžete zkontrolovat více veličin. Ještě bych k tomu zahrnula vyšetření činnosti štítné žlázy.
Nicméně již nyní začněte dietou a pohybem. Cílem, který pravděpodobně sníží hladinu krevního cukru je cca 15-20kg.
Držím palce.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

17. 10. 2022 Michaela

Dobrý den, mému muži došly léky na vysoký tlak, které dostal nově na vyzkoušení, zda budou účinkovat lépe. Bohužel se střetla doba, kdy má lékař dovolenou a nemá mu kdo vystavit nový recept. Nově mu byl předepsán perindopril tosilate/amlodipin Teva, který mu vyhovoval. Ale jelikož došel, tak si vzal předchozí prestarium neo, ale ten nevystačí. Ráno si vzal 1 tabletu a večer už mu nebylo dobře a měl tlak okolo 150/90. Navíc je po operaci srdce a takové hodnoty ho vysloveně ohrožují. Můj dotaz je, zda si prozatím může vzít třeba jednu a půl nebo dvě ty tablety prestarium forte a pomohly by od těch nepříjemných stavů při vysokém tlaku a aby samozřejmě normálně mohl fungovat. Manželovi je 45let. Podle přiloženého letáku je možné po nějakou dobu užívat dva prášky jednou denně, ale rádi bychom znali důsledky. Moc děkuji za odpověď. Přeji příjemný den.

Odpověď ordinace

Dobrý den, 

Prestarium forte by měla být tableta o síle 10mg, i když nepíšete o jakou sílu se jedná. Pokud manžel má tabletu o síle 5mg a má vyšší tlak, může ji bez obav navýšit na 2 tbl denně, ideálně ráno a večer, celkem tedy 10mg. Pokud je tableta, kterou máte doma o síle 10mg, tak maximální doporučená dávka je 10mg tedy 1x denně. Ve vyjímečných případech, kdy není k dispozici jiná léčba, je možno na krátkou dobu užít 1,5tbl tablety o síle 10mg.

Vzhledem k tomu, že je manžel kardiak je velmi důležité kontrolovat stav léků a včas si je opatřit. Pokud má specialista, kardiolog nepřítomnost, má svého praktického lékaře. V případě jeho nepřítomnosti má vždy zajištěn zástup tak, aby byla léčba pro pacienty dostupná.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

13. 10. 2022 Andrea Pánková

Dobrý den mám dotaz každé ráno mám lacnou glykemii přes 6 někdy až 6.9 pohybuje se pořád 6,4 6,5 6,1 ale nikdy ne pod 6 myslíte že bych mohla mít prediabetes? Děkuji moc za odpověď a ještě dodám že po jidle mívám i 8,6

Odpověď ordinace

Dobrý den,

pokud měříte hodnoty glykémie osobním glukometrem, není zde jistota v přesnosti. Tyto strojky mohou mít rozptyl měření až 10%. Proto bych Vám doporučila alespoň 1x za rok kontrolu glykémie nalačno v laboratoři. Zdá se ale, že Vaše hodnoty opravdu lehce nad normu budou. Hladina 5,6 - 6,9mmol/l je prediabetes, hladina nad 7,0 je pak cukrovka. Blíže o léčbě a sledování prediabetu jsme opakovaně odpovídali v naší poradně nebo též např. na www.cukrovka.cz

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

27. 9. 2022 Davies

Please do you accept international patients?

Odpověď ordinace

Yes we do accept international patients.

If you want our care, please write the message to the email adres: info@diabetologiepraha4.cz

MUDr. Dagmar Bartášková

11. 10. 2022 Ada Votrubova

Dobry den,
Chtela bych podsoupit vysetreni pro zjisteni Inzuˇlinomu, je mozne to resit pres vasi ambulanci? Nekolik let trpim na hypoglykemie bez zjevneho pricineni (vysetreni na cukrovku je negativni)
Predem dekuji
Votrubova

Odpověď ordinace

Dobrý den, 

vyšetření na inzulinom je velmi speciální, většina ambulancí jej neprovádí. Doporučuji Vám kontaktovat tým profesora Škrhy z 3 interní kliniky VFN Praha, který se toto problematikou léta zabývá. Viz: https://vstj.cz/diacentrum/?pg=zivotopis&kdo=skrha

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

10. 10. 2022 anonymní

Manžel je diabetik a po změně inzulínu na jiný mu stoupl cukr na 17 , co dělat

Odpověď ordinace

Dobrý den,

Váš dotaz je velmi stručný, nevím o jaký typ inzulínu se jedná, kdy jej manžel aplikuje, jaké jsou ostatní hodnoty krevního cukru přes den, jaké jsou jeho ostatní léky. Nelze tedy doporučit nic jiného než co nejdříve kontaktovat lékaře, který Vám inzulín předepsal.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

6. 10. 2022 PETR FOHNAL

Petr Dohnal Dobrý den chci se vás zeptat mám zvýšený cukr 6,7 to bych měl brát prášky nebo mám cukrovku nebo jak to je

Odpověď ordinace

Dobrý den, 

jednorázová hodnota glykémie 6,7mmol/l ještě nesvědčí o diabetu. Může se jednat o tzv. prediabetes (informace o prediabetu např. https://www.cukrovka.cz/?q=prediabetes), ale může již jít o cukrovku. K tomu, abyste měl jasno, se dodělává tzv. oGTT (tedy zátěžový test glukózou), který podle hodnot glykémie nalačno a ve 2 hodině po vypití sladkého roztoku rozhodne, zda-li se již jedná o cukrovku či ne. K posouzení toho, zda již potřebujete léky je nutné vyhodnotit další parametry (hodnotu HbA1C, krevní tuky, celkový stav, věk, přidružené nemoci).

Závěrem: doporučuji Vám konzultaci s Vaším praktickým lékařem, který podle dalších výsledků může doporučit léčbu, podle jedné hodnoty glykémie se o léčbě nerozhodujeme.


S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

5. 10. 2022 Petra K.

Dobry den,

Chtela bych se zeptat ohledne tehotenstvi a uzivani leku Ozempic 1. Tento lek uzivam z duvodu nadvahy, nicmene se chci zeptat, co v pripade tehotenstvi. V letaku jsem se docetla, ze okamzite lecbu prerusit, coz je logicke. Zaroven ale, ze neni doporucovan tehotnym a pri planovanem tehotenstvi vynechat alespon 2 mesice predem, coz se nestalo, jelikoz se nejedna o planovane tehotenstvi. Muze lecba ozempicem nejak narusit vyvoj ditete v prvni fazi vyvoje, nebo je ooravdu lepsi 2 mesice vyckat? S gynekolozkou samozrejme proberu, nicmene bych rada znala nazor i Vas. Dekuji za odpoved

Odpověď ordinace

Dobrý den,

pokud plánujete těhotenství, je lepší, když v těle nejsou žádné zbytky léků. Proto se doporučují 2 měsíce léky vysadit.
Lék Ozempic nebyl kontrolovaně podáván těhotným ženám, proto Vám přesně nemůžeme odhadnout, co by mohl způsobit. Nejsou známy informace o jeho možném tzv. teratogenním vlivu (tedy to, že by určitě způsoboval závažné vývojové vady), ale informací a žen, které jej užívaly v těhotenství je velmi málo.

Proto rada zní: těhotenství raději plánujte a lék vysaďte. Pokud již těhotná jste, není užívání léku důvodem k přerušení gravidity, ale budete podrobněji sledována s ohledem na kontrolu možných vývojových vad.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

4. 10. 2022 Stáňa

Dobrý den, delší dobu mi je dost špatně, pořád jsem to dávala za vinu zablokované kr.páteři ale po dnešním zapůjčení glukometru to asi tak nebude. První měření bylo 1,1 mmol/l. Po užití 2x hr.cukru po 30 min měření 1,3 mmol/l. To už asi není nejlepší hodnota. Musím hned na krev nebo si dokážu zvednout cukr sama?a čím? Děkuji

Odpověď ordinace

Dobrý den,

to jsou hodně nízká čísla. Zvýšit cukr můžete přísunem minimálně 20-40g cukrů (tedy alespoň 6 tbl. hroznového cukru, alespoň 2 dc džusu). Pokud užíváte léky na cukrovku, je potřeba změnit jejich dávkování. Po poradě s Vaším lékařem. Pokud se na cukrovku neléčíte, je potřeba stav konzultovat s Vaším praktickým lékařem a dovyšetřit metabolizmus cukru.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

30. 9. 2022 Láďa Botlo

Dobrý večer jsem diabetik 2 stupeň chtěl jsem se zeptat na týdení inzulín a jestli takový existuje děkuji za odpověď a přeji vám příjemný večer Láďa

Odpověď ordinace

Dobrý den, 

inzulín, který se aplikuje 1x týdně je v současné době ve vývoji. Probíhají klinické studie a jsou velmi nadějné, inzulín dobře funguje. Je předpoklad že v průběhu 1-3 let bude k dispozici.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

29. 9. 2022 JIří Mastil

Dobrý den, při běžné prohlídce u praktického lékaře mi v krvi naměřili glykémii 5,7 nmol/l, což už je v pásmi prediabetes (5,6-6,9). na internetu jsme sinašel doporučení, jak mám předcházet blížícímu s evzniku cukrovky. V lékárně jsem si koupil sadu na testování cukru v moči (gluko phan). Ale několika testy jsem naměřil vždy nulové hodnoty. Nevím jak si to vysvětlit. Mám cukrovku v rodině a nechci situaci podcenit. Prosím o radu, jak mám ověřit, jak na otm skutečně jsem. Děkuji.

Odpověď ordinace

Dobrý den, 

ano, 5,7mmol/l je lehce nad normou. O prediabetu je mnoho informací, např: https://www.cukrovka.cz/
Jak sám říkáte, je důležité stav nepodcenit. Již v této fázi doporučujeme stravu racionální, pokud máte nadváhu, tak zhubnout cca 10% váhy, zkusit se hýbat (3x týdně hodina, např. chůze).

Kontroly vývoje glykémie Vám ale nedoporučuji provádět testem moči, protože do moče se obvykle cukr dostává až když je v krvi nad 8,0mmol/l a hodnoty jsou nepřesné. Proto si raději kupte glukometr a sledujte vývoj glykémie v krvi. Vaše cíle jsou nalačno 5-5,5. Při vzestupu nad 7,0mmol/l obvykle zahajujeme léčbu.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

26. 9. 2022 Miluše

Dobrý den. Paní doktorko asi jsem se špatně vyjádřila ale je mi 45 let nejsem těhotná jen jsem to špatně napsala. Myslela jsem 7.měsic jako červenec že mi byl zjištěn prediabetes.

Odpověď ordinace

dobrý den, 

pokud nejste těhotná, řešila bych Vás pochopitelně jinak :-)

Metformin se doporučuje podávat v maximální dávce, kterou tělo tolerujete. Zkuste užívat Metformin s prodlouženým uvolňováním například Glucophaxe XR (toto je originální preparát s nejmenším rizikem vzniku nežádoucích účinků typu zažívacích potíží). Dávku bych postupně navyšovala 500mg 1x denně, s navyšováním + 1 tbl po 14 dnech. Tedy 0-0-1, po 14 dnech 1-0-1, po 14 dnech 1-0-2, užívat během jídla. Obvykle podáváme 1,5 až 2g denně. Pokud Vám po něm nebude dobře, užívejte maximální tolerovanou dávku (třeba jen 1 nebo 2 tbl denně). Dle výsledků glykémie se poté přidávají další léky do kombinace.

K inzulínu obvykle při takto nízkých glykémiích (5,6-6,2) nesaháme. Je ale možné, že Vaše tělo vyrábí málo inzulínu, a proto jej Vám lékařka doporučila. To se dá zjistit z laboratoře. Máte totiž nízkou váhu a zde často vídám nižší produkci inzulínu slinivkou.

Závěrem: vyzkoušejte tedy léčbu Metforminem (Glucophage), pokud nebude uspokojivá kompenzace, zkontrolujte v laboratoři produkci inzulínu a dle výsledků Vám lékař upraví terapii. Ať již kombinace léků nebo inzulínu cílové hodnoty nalačno jsou 5-6,5mmol/l, po jídle do 8-9.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

21. 9. 2022 Magda

Dobrý den,
ráda bych se zeptala, měla jsem cukr nalačno při odběrech dvakrát v hodnotě kolem 7, tedy 7 a 7.3. Podle toho, co jsem četla, mi už neměl při těchto hodnotách být proveden test OGTT, ale proveden byl, s výsledky 7.0 nalačno a 7.2 po 120 minutách. Beru psychiatrické léky, 1 antipsychotikum a 1 antidepresivum. Při kontrolních odběrech jsem už měla hodnotu nalačno v pořádku 5. 1 a "dlouhý cukr" 37. Bylo mi řečeno, že o diabetes nejde, nicméně nyní mám přes týden virózu a cukr mi povyskočil kromě 8 dokonce na 10 nalačno (mám domácí glukometr). Nechápu, co to znamená, jednak ty hodnoty OGTT kontra 7 nalačno, jednak vysoké hodnoty při viróze. Mohla bych se na to zeptat? Děkuji moc.

Odpověď ordinace

Dobrý den,

o cukrovku se jedná pokud:

1. je dvakrát po sobě nalačno cukru vyšší nebo roven 7

nebo

2. je ve 2 hodině oGTT glykémie nad 11,1mmol/l

Tedy ano, oGTT jste již nemusela podstupovat, jedná se o diabetes. Dle výsledků je na počátku a je velmi dobře kompenzován.
To rovněž vysvětluje, proč Vám glykémie při viróze vyskočily. Je to jev velmi častý u diabetiků. Nemoc (ať již chřipka, úraz nebo stres) zhoršují citlivost těla na inzulín. Zdravé tělo dokáže hodnoty normalizovat, tam kde je nějaká porucha metabolizmu cukrů, může dojít k vzestupu glykémie, který se většinou po nemoci opět vrací na původní hodnoty.

Doporučení tedy zní: začněte se stravovat racionálně, omezte příjem volných cukrů. Zařaďte do svého programu pohyb. Nepíšete kolik vážíte, ale váš BMI by měl být 24-28kg/m2. Kontrola glykémie za půl roku.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

20. 9. 2022 Jana

Dobry den zítra mam jít na OGTT ale beru penicilin. Zkresluje to ty testy nebo ne?

Odpověď ordinace

Dobrý den, 

ano, nemoc by mohla výsledky ovlivnit. Doporučuji odložit a jít na testy, až budete zdravotně v pořádku.


S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

14. 9. 2022 Miluše

Dobrý den mám prosbu. V 7 měsíci mi byl zjištěn prediab. Paní doktorka mi nasadila mulado večer po měsíci mi přidala stadamet. Na další kontrole kdy mám cukr na lačno od 5.6 do 6.2 oběd do 8 někdy i míň a večer do 7 má tělesná vaha byla 58kg paní doktorka mi nasadila inzulin vydržela jsem týden kdy má tělesná vaha spadla na 51kg.Po domluvě s nemocnici jsem inzulin vysadila a zůstala zpátky na tabletách. Prosím o radu protože mi všichni říkají že je to s prominutím hloupost takové hodnoty řešit inzulinem. Teď vážím aspoň 54kg mám jen stadamet ráno a večer, ale po jídle mám pocit hladu a jako bych měla knedlik v krku.Prosim o radu.Děkuji

Odpověď ordinace

Dobrý den, 

pokud u Vás došlo ke zvýšení hodnot glykémie v těhotenství, jedná se o těhotenskou cukrovku. Říkáte, že v 7 měsíci jste dostala Mulado, poté Stadamet. V obou lécích je obsažena účinná látka metformin, která zlepšuje citlivost těla na inzulín. Citlivost je v průběhu těhotenství totiž zhoršena s maximem od 26. až 28 týdne. Pokud nestačí tablety, a hodnoty glykémie nalačno jsou opakovaně nad 5,3 až 5,5 zahajujeme léčbu inzulínem. Dávka inzulínu je taková, aby glykémie nalačno byly ideálně pod 5,1 ale alespoň pod 5,3mmol/l. Podle doporučení odborných společností, byl tedy postup správný. Během gravidity není nutné držet přísné diety, pro zdárný vývoj miminka se doporučuje alespoň 200g cukrů na den. Nevím proč jste tolik zhubla, možná jste se chtěla vyhnout inzulínu a držela přísnou dietu?

V praxi inzulín v léčbě těhotenské cukrovky často užíváme (je to až 10% všech těhotných). Inzulín je pro miminko neškodný, dokáže dobře zlepšit hladiny glykémie a maminka se může najíst tak, aby miminko mělo dostatek energie pro správný růst. Lék Stadamet často působí četné zažívací potíže typu tlaku  v břiše, může to být i ten knedlík v krku.  Na vašem místě bych se inzulínu nebránila. Je to opatření jak mít cukr do porodu pod kontrolou. Po porodu se léčba inzulínem ukončuje.

Více např. na: www.tehotenskacukrovka.cz

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

9. 9. 2022 Martina

Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu ohledně očkování proti Covid-19. Jsem od r. 2015 diabetik - DM I LADA, Apidra 4-5 - 4 - 7, Lantus 12, Prenessa 1/2-0-0. Příští kontrola 5. 10.
3. posilovací dávku očkování proti Covid (Pfizer) jsem dostala v prosinci loňského roku. Měla bych se objednat na čtvrtou? Děkuji.

Odpověď ordinace

Dobrý den, 

všem pacientům s diabetem doporučujeme očkování proti COVID 19 v termínech, které jsou platné i pro ostatní populaci. Pokud tedy uplynulo více než 6 měsíců od Vašeho posledního očkování a neprodělala jste COVID, je pro Vás očkování vhodné.

I když má nemoc COVID 19 nyní obecně mírnější průběh, je očkování důležitou součástí prevence proti další pandemii COVID 19. Pokud jste očkována, bude mít event. nemoc COVID u vás mírnější průběh se všemi důsledky (mírnější rozkolísání diabetu, kratší průběh, menší riziko vzniku vážných komplikací).

Závěrem: doporučuji Vám tedy již nyní 4. posilovací dávku očkování proti COVID 19

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

6. 9. 2022 Marie Chaloupková

Mam cukrovku 2 roky v normě beru glucophage XR 1 ráno dnes při kontrole cukr na lacno 5,8 a dlouhy cukr 24 .chtěla bych vědět jestli dlouhy cukr není nízký?

Odpověď ordinace

Dobrý den, 

ano, dlouhý cukr je "podezřele" nízký. Takové hodnoty někdy vidíme u pacientů s chudokrevností. Je to proto, že cukr se váže v krvi na červeného krvinky. Pokud je jich málo, je hodnota dlouhého cukru falešně nízká. Není to ale pravidlo, u některých pacientů je proces tzv. glykace (tedy obsazování červené krvinky cukrem) snížen a hodnoty také neodpovídají. Nicméně bych Vám doporučila pro jistotu nechat si zkontrolovat krevní obraz.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

5. 9. 2022 anonymní

Kdys má cukrovku číslo 2 tak a má koronavirus hrozí neco

Odpověď ordinace

Dobrý den, 

o cukrovce typu 2  a onemocnění COVID toho bylo hodně napsáno. Např: https://ocukrovce.cz/nejnovejsi-informace-o-diabetu-a-onemocneni-covid-19/

V současné době jsou k dispozici léky, které rychle léčí COVID a snižuji riziko komplikací u diabetiků. Je tedy velmi důležité co nejdříve po zjištění akutního onemocnění kontaktovat svého praktického lékaře, který Vám léky předepíše (pošle recept). Dále je velmi důležité snížit riziko nákazy. Proto je důležité očkování proti COVIDU podle doporučení. Domluvte se opět s Vaším praktickým lékařem.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

2. 9. 2022 Petra

Dobrý den,prosím Vás kde mě prosím sestaví dietní jídelníček při diabetes a slinivky břišní? Potřebuji to pro bratra,abych mu podle něj mohla vařit .Po propuštění z nemocnice dostal papír co může a nemůže jíst.No a taky kolik denně může sníst sacharidů atd.Budu mu vařit já .Moc děkuji za odpověď

Odpověď ordinace

Dobrý den, 

podrobná odpověď přesahuje možnosti této poradny. Doporučuji Vám obrátit se na nutričního terapeuta v místě bydliště. Obvykle bývají v rámci nemocnice nebo Vám poradí na diabetologii, kde je bratr léčen. Pokud jste z Prahy, můžete se objednat do naší nutriční poradny, viz: www.diabetologiepraha4.cz

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

1. 9. 2022 Lenka

Dobrý den, před třemi dny mi byl nasazen inzulín, po aplikaci inzulínu se mi zvedá na 20,co mám dělat? 4 roky jsem brala tabletky inzulín mi byl nasazen z důvodu špatných jaterních vysledků. Prosím o radu

Odpověď ordinace

Dobrý den, 

nepíšete bohužel o jaký typ inzulínu se jedná a jaké máte dávky. Nemůžu Vám tedy takto poradit. Doporučuji Vám co nejrychleji se obrátit na lékaře, který Vám inzulín předepsal nebo pro správnou odpověď potřebuji znát:

1. jak se jmenuje inzulín
2. v kolik hodin ho aplikujete
3. jaká je dávka
4. užíváte ještě nějaké tablety na cukrovku
5. jaké jsou glykémie nalačno, jaké jsou glykémie 2 hod po jídle

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

31. 8. 2022 Vladimíra Kratinová

Dobrý večer mám dotaz mamince našli cukrovku nasadili prášky,ale cukr litá 13,10,18,v červenci byla hospitalizován měla v nohách dírky otevřené dodnes se jí to nelepší ma se nechat vyšetřit revmatologie ,bohužel bez úspěchu nikde ji nechtějí vzít napribiraji podle výsledků ma málo bílých krvinek do dia poradny ji nikdo neposlal nevim uz si rady co sni dělat.

Odpověď ordinace

Dobrý den, 

hodnoty krevního cukru opravdu nejsou ideální, zejména pokud má defekt na noze. Cukrovku lze léčit u obvodního lékaře, pokud se nedaří dosáhnout uspokojivých hodnot, posílá obvodní lékař pacienta na diabetologii. Požádejte tedy Vašeho lékaře, aby poslala maminku na diabetologii.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

30. 8. 2022 anonymní

Dobrý den ,stále bojují s váhou vždy se mi podařilo zhubnout ale za poslední dobu se nedaří .Přestala jsem jíst bílé pečivo ,tmavé si dávám výjimečně.Překopalabjsem jídelníček jim 5 x případně 4 x denně malé porce většina jídla je zaměněna za zeleninu a váha mi stále nejde dolů naopak vylezla nahoru .Mám obezitu prvního stupně při výšce 165 cm vážím 88.4.Muj hlavní problém je že nechodím pravidelně na záchod praktická doktorka mě poslala na vyšetření střev .Bylo mi předepisovaná laktuloza .Nejím žádné sušenky ,bonbóny zákusek jen když je oslava narozenin už skoro ani doma nepeču v práci chodím každý den mám 12-15 km chůze chodíme každý rok Prčice alkohol jen příležitostně kávu čaj nesladím a s váhou stejně dolů nejdu .Babička a Maminka měla operaci štítné žlázy.Kdyz se rozhodnu navštívit vašeho nutričního poradce co vše obnáší návštěvy.Platí něco pojišťovna ,či si pacient hradí sám .Děkuji za info přeji pěkný den

Odpověď ordinace

Dobrý den, 

ve Vašem případě navrhuji nejdříve navštívit lékaře, obezitologa. Zkontroluje Vám metabolizmus, rozložení tuků a svalů v těle a ev. doporučí nutriční konzultaci. Vyšetření obezitologem hradí pojištovna, nutričního terapeuta ale ne. Zde je vstupní konzultace 600 Kč kontrolní za 300 Kč.
Ceník nutričních konzultací a vyšetření lékařem se ale v celé ČR velmi liší. Toto jsou pouze ceny naší ambulance.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

25. 8. 2022 Jana

Dobrý den,
už necelý měsíc si každé ráno na lačno měřím cukr. Je v rozmezí 5,4 - 6,9 (nejčastěji je to kolem 6,5), dnes ráno poprvé 7,4. Dvě hodiny po jídle je do hodnoty 7 (měřeno asi 3x). Máma má cukrovku, teta kvůli cukrovce umřela.
O prediabetes jsem si přečetla teprve nedávno, pohyb přiměřený, mírná podvýživa (za to mohou psychické problémy).
Měla bych si pro jistotu nechat změřit hodnoty laboratorně nebo bude stačit upravit jídelníček a vývoj dále sledovat?
Děkuji za odpověď.

Odpověď ordinace

Dobrý den,

pokud chcete mít jistotu, je lepší si nechat cukru zkontrolovat v laboratoři po alespoň 8 hod. lačnění. Glukometry jsou pomocné přístroje a číslo, které naměří, může kolísat +- 10% od reálné glykémie. O cukrovku se jedná, pokud je glykémie nalačno nad 7,0 nebo v zátěžovém testu ve 2 hodině nad 11,0mmol/l.
Nicméně je jisté, že máte poruchu metabolizmu cukrů (jak správně říkáte prediabetes). Určitě je dobré začít s racionální dietou, pohyb alespoň 3x týdně např. chůze. Léčbu doporučujeme, až když máte cukrovku s hladinou HbA1C cca nad 50mmol/mol.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

23. 8. 2022 Dana

Dobrý den, je mi 44let se standartní váhou, pravidelným pohybem atd.Byl mi před 4 měsíci naměřen cukr s verdiktem - prediabetes.. Beru 2*denně standamet.. Nyní mám převážně hodnoty ráno 6,4 a po jídle 7,3(občas večer skočí na 8,6)Myslíte si, že vydrží léčba léky? Děkuji

Odpověď ordinace

Dobrý den, 

Vaše aktuální hodnoty jsou v normě, ale jak to dlouho vydrží, nelze přesně odhadnout. Obecně platí, že cca 30% pacientů s prediabetem přejde do cukrovky, 30% se zlepší (to platí ale pro ty, kteří mají velkou obezitu a zhubnou, tedy  ne pro Vás) a cca 30% zůstává.
Pro to, aby Vaše hodnoty zůstaly dlouho setrvalé je velmi důležitý pravidelný pohyb (3x týdně 60min např. chůze) a racionální strava. Zbytek jsou geny, stresy, to nejde dost dobře ovlivnit.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

18. 8. 2022 Lucka

Dobrý den,
celá moje rodina má buď cukrovku nebo trpí hypoglikémií. Před sedmi lety jsem brala antidepresiva kvůli průjmům a po vysazení jsem v háji, uplně jsem přestala chápat svoje tělo i emoce. Nevím, jestli trpím záchvaty úzkozti, paniky nebo hypoglikémií. Po jídle vždy úzkozt zmizí. Na internetu je napsáno, že pacienti s panickou poruchou si stěžují na kolísající hladinu krevního cukru, ale po naměření je jejich cukr normální. Jenže je jasné, že pokud jsou ve stresu, tak i když mají nízkou hladinu cukru, tak přeci při stresu se jim trochu zvýší. Takže podle psychiatrů je to nemoc, která vychází z mozku. Já si ale myslím, že je to problém nadledvin. Přemýšlím o antidepresivech, protože se bojím kamkoliv jít kvůli těmto stavům. Jenže u antidepresiv zase píší, že vedlejší účinky mohou být cukrovka a nebo že zvyšují množství hypoglikemických záchvatů. Opravdu nevím, co mám dělat. Krevní testy na cukr mám dobré. Testy ze slin na kortizol dobré nemám, ráno mám méně kortizolu, než by mělo být. Ale doktoři tyto testy neuznávají. Neuznávají žádnou nadledvinovou únavu. Uznávají pouze addisonovu chorubu a Cushingův syndrom a nic mezi tím. Moc děkuji za radu.

Odpověď ordinace

Dobrý den,

bohužel nepopisujete svoje příznaky a zejména za jakých okolností se objevují. K vyloučení hypoglykémie je nejlepší stanovení aktuální glykémie při Vašich potíží a pokud není normální pokračuje se v komplexním došetřování, včetně provádění hladového testu za hospitalizace. Pokud se jedná o nadledviny, máme specializovaná vyšetření ukazující jejich správnou funkci, a zda Vám ve stresových situacích dodávají dostatečné množství kortizolu. Jejich nízká funkce může být příčinou hypoglykémií a zejména závažných slabostí až kolapsových stavů. Tato vyšetření se provádí na specializovaných pracovištích.

S pozdravem

MUDr. František Loos

17. 8. 2022 Eva Jančurová

Dobrý den, chtěla bych se zeptat...dostala jsem od 2 různých lékařů žádanku na krevní odběr na stanovení hladiny cukru. Odběr byl proveden v jeden den, na lačno, ze žíly, na jednom odběrovém místě - bylo to z jedné napíchnuté žíly (uděláno více odběrů dle 2 žádanek)...Každému lékaři byl odeslán výsledek a ten se lišil. Je skutečně možné, že se toto může stát nebo došlo k nějaké chybě? Jeden výsledek byl 5,37 a druhý 4,7. Z výpisu u zdravotní pojišťovny vidím, že každý výsledek byl stanoven v jiné laboratoři. Předem velice děkuji za odpověď, Eva

Odpověď ordinace

Dobrý dne,

bohužel je pravdou, že se výsledky z různých laboratoří se mohou lišit. Výslednou glykémii ovlivňuje:

1. nesprávné zpracování vzorku: čas jak dlouho stála zkumavka před vyšetřením (čím déle, tím může glykémie klesnout)

2. způsob zpracování krve (zde se jedná o žilní krev či plazmu, nebo tzv. kapilární krev: to je ale odběr z prstu)

Takže je těžké říci, která hodnota byla ta správná, jisté je že jsou obě v normě, a to je dobře.


S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

15. 8. 2022 Denisa

Dobrý den, byl mi v únoru diagnostikován prediabetes, věk 34, hodnota na lačno 6.2, hodnota dlouhodobého cukru je 37, v rodině několik cukrovkařů. Mám velkou nadváhu, že 112 se mi podařilo dát dolů zhruba 20 kg. Hodnoty po probuzení už jsou také lepší např. 5.2, 5.4, 5.5. Bylo mi doporučeno měřit se hodinu po jídle, jelikož tam je větší problém. To se mi také relativně daří už mít lepší hodnoty. Jen mě trápí jedna věc, a to když vstanu, mám cukr např. do 5.4 a jakmile dorazím do práce, tak před snídaní to vyskočí na 6.4. Upraví se to ještě trošku zhubnutím? Byla mi doporučena medikace, ale tu jsem prozatím odmítla s tím, že pokud bude nějaký problém, budu ho hned řešit s lékařkou. Stravu relativně dodržuji, s pohybem teprve se seznamuji. Dá se prediabetes opravdu zvrátit a vrátit se k normálním hodnotám? Děkuji za odpovědi a přeji hezký den

Odpověď ordinace

Dobrý den, 

chválím Vás jak se snažíte a máte pěkné výsledky. Odpovědět na Vaší otázku jednoznačně nejde, ale je pravdou že až u 30 % lidí s nadváhou lze prediabetes zvrátit do normálního stavu. Pohyb hodně pomáhá ve zlepšování glykemií, ale musí to být pravidelný a aerobní aktivity. Tedy např. 3x týdně hodina chůze nebo běhu, kola apod. Chce to čas. Vydržte v pohybu a udržte hmotnost jak píšete -20 kg alespoň 1 rok. Pak uvidíte.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

16. 8. 2022 Mirek

Nemůže mi letrox 75 zvisit glykemii?

Odpověď ordinace

Dobrý den, 

Letrox užíváte z důvodu snížené činnosti štítné žlázy tak, aby byly hormony štítné žlázy v normě. Tzv. hypothyreoza (tedy snížená činnost štítné žlázy), která není dobře léčená, může vést ke zhoršení kompenzace cukrovky. Tedy pokud užíváte letrox a máte normální hladinu hormonů štítné žlázy nepovede to ke zvýšení glykémie. Naopak nově zaléčená hypothyreoza může vést k mírnému zlepšení kompenzace diabetu.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

24. 8. 2022 anonymní

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat na názor při plánovém těhotenství a diagnostikované imunogenní hypertyreózy. V roce 2020 mi byly zjištěny velmi vysoké hormony až 2x tolik hormonů než by bylo třeba, byla jsem léčena thyrozolem z počátku 3 léky denně a poté jsme snižovaly dávky na základě odběrů. Z počátku mi má doktorka doporučovala jít na operaci štítné žlázy kvůli plánovanému těhotenství. Po roce léčby mi již operaci nedoporučovala z důvodu rychlého zlepšení výsledků. Ke konci léčby druhá polovina roku 2021 a začátek roku 2022 jsem brala půl léku euthyroxu a půl léku thyrozolu od den, aby se mi to nevrátilo. V únoru letošního roku jsem potratila - zamlklé těhotenství, v březnu mi byly léky vysazeny kvůli ukázkovým hodnotám. V květnu jsem potratila podruhé - chemické těhotenství. Teď na kontrole v červenci mi bylo zjištěno, že mám hodnoty opět horší FT4 23,89 pmol/ a TSH 0,024 mIU/I. Ptám se tedy je tedy šance otěhotnět, donosit a mít zdravé dítě, i když bych nešla na operaci? Podotýkám, že je mi bude v prosinci 29 let a momentálně nemám žádné příznaky hypertyreózy, cítím se velmi dobře. Už se cítím z celé té situace dost nešťastná - dva potraty, návrat zhoršení funkce ŠŽ, dle lékařky štítná žláza neměla za následek potraty kvůli dobrým výsledkům, chodím cca každé 3 měsíce na odběry. Momentálně mám od lékařky zákaz otěhotnět. Nevím, co tedy dělat, ráda bych, aby se vše dalo do pořádku jinou než operativní cestou, ale mám pocit, ze všech informací, které jsem dohledala, že operace bude nevyhnutelná, protože léky na léčbu hypertyreózy jsou v těhotenství nebezpečné. Předem děkuji za názory jiného lékaře.

Odpověď ordinace

Dobry den,

souhlasím s Vaším lékařem, štítná žláza s velkou pravděpodobností neměla souvislost s potraty. Teď bych chvíli počkal co štítná žláza udělá, jak se stabilizují hodnoty. Paní doktorka Vám často kontroluje hladinu hormonu a dle toho se s Vámi domluví, kdy bude možné plánovat těhotenství. 

S pozdravem

MUDr. František Loos

22. 7. 2022 MAREK

Dobrý den.Mám dotaz,před 3lety mi byl zjíštěn diabetes 2 tipu jsem léčen mým praktickým lékařem ale poslední 2 kontroly(co 3 měsíce) cukr 11,a ted při poslední 13(na lačno).Hodnoty sem míval celkem kompenzované ale poslední pul rok hodnoty 10-13 kdykoli během dne,čekal jsem že mě doktorka pošle na diabetologii ale pořád jen(mate to horší) kontrola za 3měsíce,Jsem na vážkách zda není něco zanedbáno.MEDIKACE(ráno GLUCOPHAGE 1000´,GLICLADE 60.večerGLUCOPHAGE1000XR,GLICLADE 60)Děkuji za radu

Odpověď ordinace

Dobrý den,

ve Vašem případě nezbývá než souhlasit. Hodnoty nejsou v normě, léky, které užíváte jsou již na maximu.
Poproste lékaře, ať Vás pošle na diabetologii. Diabetolog může používat jiné léky, které účinně mohou snížit glykémii a které praktičtí lékaři nemají od zdravotní pojišťovny povoleno předepisovat.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

22. 7. 2022 Miroslav Šindelář

Dobrý den,prosím o vyjádření se k mému problému.Mám diabetes ll st . Bral
jsem ráno 1tbl SIOFOR a 1tbl JANUVIA, na oběd 1tbl SOFOR,na večer 1tbl
SIOFOR.Tyto léky mě byly odebrány, protože poškozuji ledviny.Bylo to
nahrazeno ráno 1tbl GRURENORM a večer inzulin Lantus.Protože mě byly léky
změněny a píchám si inzulín mohu řídit motorové vozidlo?  

Děkuji  za odpověd´.

Odpověď ordinace

Dobrý den,

pokud užíváte inzulín, je možno řídit motorové vozidlo. Důležité je, abyste na kontrole na diabetologii prokázal, že si pravidelně kontrolujte glukometrem hladiny glykémie, že nemáte hypoglykémie a pokud ano, tak je umíte řešit.
Pouze pacienti, kteří prodělali závažnou hypoglykémii (tzn. byli v bezvědomí z důvodu poklesu krevního cukru), nemohou řídit motorové vozidlo. Vyjádření o možnosti řídit Vám pro obvodního lékaře vydá Váš diabetolog.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

22. 7. 2022 Adam

Dobrý den, mám asi 4 roky diangostikované autoimunitní onemocnění štítné žlázy (Hashimotova nemoc). Dočetl jsem se, že může posléze souviset i s žaludečním refluxem a cukrovkou. Jsem muž, matka to má tuto trojkombinaci už léta, bratr má onemocnění štítné žlázy též. Léčím jen menší dávkou euthyroxu. když jsem si nechal měřit množství protílatek, proti štítné žláze, byla hodnota opravdu vysoká (číslo už bohužel nevím).

Napadlo mě, mohl bych snížit riziko vzniku cukrovky, vyoperováním štítné žlázy? Logicky mě nadadá, že množství trvale přítomných protilátek proti štítné žláze v těle by šlo na nulu.

Odpověď ordinace

Dobrý den,

je pravdou, že diabetici mají častěji onemocnění štítné žlázy. Zejména když se jedná o autoimunitní proces, kdy tělo vytváří proti svým tkáním protilátky. Je pak o něco vyšší riziko vzniku diabetu. Nicméně vyoperováním štítné žlázy nezměníte nastavení svého těla, pouze odstraníte jeden orgán, na který autoimunita působí. Odpověď tedy zní vyoperováním štítné žlázy riziko vzniku diabetu nesnížíte, zůstává stále stejné.
Riziko vzniku diabetu snižujete pohybem, životosprávou.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

22. 7. 2022 Marian Adamec

Dobrý deň, pred asi 3 mesiacmi mi bola diagnostikovaná cukrovka 1 typu a pícham si inzulín. Po začatí užívania inzulínu sa mi zmenila stolica. Farba, zlozenie ako aj hustota. Vyprázdňovanie je ďaleko príjemnejšie, avšak ma aj špecificky zápach. Rád by som sa opýtal, či je to spôsobené dávkami inzulínu a deje sa to u vačšiny, alebo je to potrebné riešiť s diabetológom. Moc ďakujem.

Odpověď ordinace

Dobrý den,

zvýšené hladiny krevního cukru mohou ovlivňovat zažívání, tedy i kvalitu vyprazdňování. Pro diabetiky, kteří jsou dobře kompenzováni (mají tedy glykémie v normálu nebo se normálu alespoň blíží, tedy glykémie cca 4-12 mmol/l) platí, že jim zažívání funguje jako zdravým lidem, pacienti si na žádný zápach neztěžují.

Pokud máte cukrovku krátkou dobu, bude se tělo nějakou dobu vzpamatovávat než se po ustálení hladin glykémie dostane do normálu. Doporučuji počkat cca 3 měsíce poté co budou glykémie v normě. Pokud i nadále budete mít zažívací potíže, doporučuji již řešit s lékařem.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

19. 7. 2022 anonymní

Dobrý den, kamarádka se dostala do krizové situace. Ocitla se bez přístřeší po zlém rozchodu partnerem. Na cukrovku jí přišli před třemi měsíci při hospitalizaci, dostala inzulín a když jí pouštěli dali jí inzulín sebou. Ten jí vydržel do dneška do rána , ještě ani nenašla svého diabetologa. Mám o ní strach (poskytla jsem jí dočasně azyl), nevíme ani jedna co v takovém případě dělat. Je víkend a diabetologické ordinace mají zavřeno. Můžete poradit?

Odpověď ordinace

Dobrý den, 

inzulín může předepsat i obvodní lékař, je důležité hlídat si množství inzulínu a včas si zažádat o další. Doporučuji Vám tedy akutně kontaktovat diabetologickou ambulanci, kde Vás budou sledovat a požádat je o předpis inzulínu ještě před řádnou kontrolou. Pokud se dnes nedovoláte požádejte obvodního lékaře.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

22. 7. 2022 Tatana

Dobry den,

mam tehotenskou cukrovku na diete. Dnes jsem 39+1. Poslednich nekolik dni jsem
Mela nekolik atak migreny vcetne ocni aury. Bohuzel bolest hlavy mne nuti uzivat Paralen, s ohledem na dite z toho nejsem moc nadsena. Cukr si denne stale merim,i kdyz mne uz pred 5 tydny uvolnili z diabeticke poradny- lacne hodnoty mam kolem 4, ostatni hodnoty jsou take v poradku. V minulosti se mi pri migrenach velmi osvedcilo vzit si neco sladkeho( dzem s chlebem,cokoladu,..). Nevim, co je tedy vetsi zlo- podlehnout chuti a verit,ze posledni tyden tehotenstvi uz je placenta opravdu stara a skody pro dite by jiz byly minimalni nebo radeji sahnout po prascich. Poraditr, prosim?Dekuji.

Odpověď ordinace

Dobrý den,

pokud jste již v týdnu 39+1 a máte zcela normální hladiny glykémie, je to tak jak říkáte. Placenta již nevyrábí mnoho hormonů, které by zvyšovaly krevní cukr, proto menší množství tzv. rychlých cukrů (sladkostí) pravděpodobně nepovede ke zvýšení glykémie. Proto si můžete dát kousek čokolády, ovoce, džem.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

21. 7. 2022 Hana Machková

Dobrý den, tchán má cukrovku 2.typu, v současnosti zhoršenou diabetickou nohu, nesmí chodit, navíc zánět žaludku, minimálně jí, chřadne. Mohu vědět, jaké mléčné výrobky mu mohu nakoupit? Ve všech i v bílých jogurtech je na etiketě cukr, ztrácím se v tom. Děkuji

Odpověď ordinace

Dobrý den,

pokud chcete pomoci s výživou, doporučuji Vám zakoupit speciální výživové doplňky tzv. nutridrinky. Jedná se o nápoj s obsahem speciálních bílkovin, sacharidů a vlákniny pro pacienty s diabetem nebo se sníženou glukózovou tolerancí. Ve 100 ml je obsaženo obvykle kolem 10-15 g cukrů. Můžete tedy podávat 2-3x denně obvykle mezi jídly jako svačinku.
Jogurt je možné též podávat, ale jeho výživová hodnota je výrazně nižší. Jeden bílý jogurt (cca 200 ml) obsahuje 5-7 g cukrů. Množství cukru najdete na každém výrobku na etiketě.

Diabetik by měl mít na jedno hlavní jídlo 40-50 g cukrů, na svačiny 10-20 g cukrů.


S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

21. 7. 2022 Vojta

dobrý den už 2 dny mám velikánské glykémie, večer jsem se chtěů změřit jenže hodnota byla tak vysoká že ji ani glukometr nezvládl změřit, píchl jsem si snížilo se mi to. R8no jsem měl gkyémii 8 ale aniž bych se najedl napil něčeho sladkého tak mám glykémii 15. Jak je ot možné? + hrozněm ě bolí záda kolem dokola. můžou to být ledviny?

Odpověď ordinace

Dobrý den, 

náhlý vzestup glykémií, který nemůžete vysvětlit dietní chybou, neužíváním léků nebo špatnou aplikací inzulínu je velmi často způsoben jiným onemocněním. Může to být začínající viróza, mohou to být ledviny. Pokud nezvládnete zkorigovat svoje glykémie, doporučuji Vám kontaktovat Vašeho lékaře a požádat o vyšetření.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

20. 7. 2022 Karel

Dobrý den, užíval jsem ozempic, přestože nejsem diabetik, abych shodil. Dostal jsem se na fajn váhu, a protože jsem si přečetl (doktora jsem se tedy neptal), že se nediabetickym pacientům doporučuje užívání pouze maximálně půl roku, přestal jsem si Ozempic píchat (upřímně jsem jel na dovolenou a bál jsem se, že mi tam bude blbě). Nyní, po 2 měsíční pauze (celkově po 3 měsíčním užívání), bych zase rád začal, ale můj doktor má dovolenou, abych se s ním poradil. Moje prosba zní:
Mám začít zase na 0,25mg nebo na 0,5mg na kterých jsem skončil?
Ten doporučovaný půlrok užívání se po pauze počítá odznovu? Nebo prostě je třeba mnohem delší pauza mezi opětovným užíváním? A nebo je ten půlrok pro nediabetiky hloupost?
A poslední dotaz - pokud mám pero cca 4 měsíce v lednici "otevřené", je ještě použitelné? Stál celkem dost, nerad bych jej vyhodil.
Děkuji mockrát za odpověď a Vaší ochotu. Řeším tu s Vámi veškeré své pochybnosti a vždy najdu laskavou odpověď. Vážím si toho.
K.

Odpověď ordinace

Dobrý den, 

vidím více dotazů, tak odpovídám postupně:

1. po půlroční pauze začněte znovu od začátku, je riziko že Vám bude  špatně pokud začnete vyšší dávkou
2. co se týče doby podávání - pacienti s diabetem tyto léky mohou užívat roky, neboť kromě snižování glykémie mají tyto léky další pozitivní vliv na cévy, tělu tedy delší doba užívání neuškodí. Ozempic ale není primárně určen pro osoby bez cukrovky, proto je tam doporučená doba podávání. Cílem léčby obezity pomocí Ozempicu je zlepšit jídelní návyky, začít se hýbat, zhubnout na cílovou hmotnost a pak již být bez léčby. A to je odhadováno na půl roku. Je ale možné lék užívat déle (např. 8m) pokud se Vám zhubnout nedaří. Po pauze začněte půl rok počítat znovu.
3. Pokud byl lék celou dobu v lednici, není zakalený ani jinak barevně změněný, můžete jej užívat. Může se ale stát, že bude mít menší účinnost. Osobně ale myslím, že bude normálně fungovat.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

18. 7. 2022 Marcela

Dobrý deň. Pri očnom vyšetrení mi zistili opakovane rannú hypoglykémiu nalačno. Mám problém, že keď sa najem (ľahké raňajky - nie sladké, skôr bielkoviny a zeleniny), mi prudko klesne energia a ja nedokážem robiť žiadnu činnosť. Asi hodinu mi to trvá, kým som schopná vyjsť z domu, alebo niečo robiť. Chcem sa opýtať, čo spôsobuje tento problém. Ďakujem

Odpověď ordinace

Dobrý den, 

z dotazu mi není jasné, zda se léčíte pro cukrovku či ne. Pokud nemáte cukrovku, může docházet k tomu, že Vaše tělo uvolňuje více inzulínu, což vede k projevům hypoglykémie. Zkuste k snídani přidat nějaký polysacharid (žitný chléb, ovesné vločky apod). Pokud se stav opakuje a jedná se skutečně o hypoglykyémii, požádejte lékaře o vyšetření. 

Pokud máte cukrovku, je potřeba změnit či upravit dávkování léků, a to po poradě s vaším lékařem.


S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

14. 7. 2022 anonymní

Dobrý den chtěla bych se zeptat jestli v ČR existuje diabetolog na dálku.Treba soukromý kde bych si léčbu hradila sama Jsem už starší a nechci docházet do ordinace.Dekuji

Odpověď ordinace

Dobrý den, 

nevím o diabetologovi, který by pracoval pouze na dálku. Nicméně v dnešní době, kdy lze posílat výsledky z glukometru či přístrojů na sledování hladiny glykémie do počítače, lze řadu věcí na dálku zvládnout. Chtít si ale péči plně hradit, by se Vám mohlo dost prodražit, protože cena moderních léků na cukrovku může jít až do několika tisíc korun měsíčně. Pokud Vám lékař předepisuje tyto moderní preparáty, tak je zodpovědný za to, že je správně doporučí a také za to, že je budete správně užívat. Toto vše Vám pojištovna hradí a to bez fyzické přítomnosti pacienta a jeho správného poučení nejde. Můžete se to pochopitelně naučit sama, ale co když budete mít nějaké komplikace, kdo za ně bude zodpovědný? Žádný lékař nechce toto podstupovat. Součástí kontroly diabetu je také kontrola nohou, stavu cév, očí, tlaku, ekg a to vše na dálku provést nelze.

Ze své praxe tedy péči pouze na dálku nedoporučuji. Pokud pacient léčbu dobře zvládá, jeho výsledky je možné zasílat online, nicméně kontrola celkového zdravotního stavu je minimálně 1x za rok doporučená.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

13. 7. 2022 Blanka Moulisová

Babička byla diabetik. Odpoledne jsem si glukometrem naměřila 7,8 cukru v krvi. Není vysoký?

Odpověď ordinace

Dobrý den,

pokud je hodnota měřena během dne glukometrem, tak jí nelze užívat pro hodnocení přítomnosti či nepřítomnosti diabetu. Ale 7.8 glukometrem je v normálním rozmezí. Nicméně glumometry nejsou úplně přesné. Proto pokud chcete mít jistotu, nechte si udělat preventivní odběr v laboratoři nalačno.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

12. 7. 2022 Karel Mík

Je něco v odborném světě známo o doplňku stravy Diaform + ? Doporučujete ?

Odpověď ordinace

Dobrý den, 

zmíněný potravinový doplněk nepoužíváme. Ale obecně v odborném světě je trend nepoužívat žádné potravinové doplňky. Nikdy totiž nenahradí pohyb, režim, dietu a správně zvolené léky na cukrovku. Řada mých pacientů různé doplňky zkouší, ale efekt na zlepšení glykémie vidím málokdy.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

11. 7. 2022 Jake B

Co se stane když použiji jehlu někoho jiného u testu cukrovky a pak on?.

Odpověď ordinace

Dobrý den, 

pokud byl daný člověk zdráv, tak se Vám nestane nic, což je velmi pravděpodobné. Je jen velmi malé riziko přenosu nějaké nemoci.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

8. 7. 2022 Daniela

Dobrý den ráno na lačno ma manžel naměřený cukr 3,5 až 3,8 večer 6.8 až 7.5 měřime už 14 dni měl by vyhledat lekaře
Děkuji

Odpověď ordinace

Dobrý den, 

nepíšete, zda se manžel léčí pro cukrovku či ne. Pokud se léčí pro cukrovku, je potřeba upravit léčbu tak, aby hodnoty nalačno byly nad 5,0 mmol/l. Pokud se neléčí pro cukrovku, a jedná se o měření glukometrem a je bez potíží, jedná se o hodnoty, které jsou ještě v normě. Glukometr totiž nemusí být přesný, hodnoty se mohou až o 15 % lišit od laboratoře. Pokud tedy je bez potíží, není vyšetření nutné.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

7. 7. 2022 Ilona Sladkova

Dobrý den,
dostala jsem Ozempic 0.5 mg.
Mám vysoky tlak, na který beru léky.
Tlak mi o dost klesl - dokonce jsem omdlela.
Mohl by to ovlivnovat Ozempic?
Mnohokrat děkuji.
Sládková

Odpověď ordinace

Dobrý den,

lék Ozempic především působí na snížení hmotnosti, krevního cukru. V praxi vidím i malý pokles krevního tlaku. Pokud ovšem došlo k většímu váhovému úbytku (například více než 10kg), je možné očekávat větší pokles krevního tlaku. Někdy snižujeme léky na vysoký krevní tlak.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

4. 7. 2022 Zuzana

Dobrý den, manžel trpí na náhlé záchvaty migrény. Najednou přestane vidět a začne ho bolet za očima a hlava. Stává se to i vícekrát za měsíc. Dnes na radu kolegy při záchvatu snědl tabulku čokolády a vypil sladké kafe a záchvat zmizel. Tak mě napadlo, jestli nemůže mít třeba cukrovku? Děkuji

Odpověď ordinace

Dobrý den, 

příznaky, které popisujete, svědčí spíše pro nižší hladinu cukru. Toto se může projevit např. bolestmi hlavy, pocitem hladu, pocením, bušením srdce. Nejedná se ale o cukrovku, ta je definována naopak vzestupem cukru v krvi. I zdravý člověk může mít příznaky poklesu cukru v krvi, např. po větší námaze, delším hladovění, či naopak větším příjmu sladkého jídla. Prevencí je racionální strava, tedy nenabízet slinivce potraviny sladké, které jí nutní ke zvýšenému výdeji inzulínu. Výsledkem pak mohou být zmiňované potíže. Radím tedy omezit rychlé cukry (sladkosti), zdravou stravu 3-5x denně. Pokud potíže nezmizí, doporučuji vyšetření metabolizmu cukru Vaším obvodním lékařem.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

30. 6. 2022 Květa

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je možné, řádnou dietou, zbavit se inzulínu. Děkuji.

Odpověď ordinace

Dobrý den,

v určitých případech to možné je, záleží ale na více faktorech a to z Vašeho krátkého dotazu nedokáži stanovit. Ale může Vám odpovědět Váš lékař na diabetologii. Posuzujeme dobu trvání cukrovky, produkci inzulínu slinivkou, jiná onemocnění, Vaší váhu, atd.

Pokud máte nadváhu a inzulín, doporučujeme shodit alespon 10 % výchozí váhy. Poté pokud budete mít dobré hladiny glykémie, můžete vyzkoušet inzulín snížit či zcela vysadit  a uvidíte zda to bude fungovat. Je potřeba toto ale učinit po domluvě s Vaším lékařem.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

29. 6. 2022 Martin

Dobrý den.Prosím ,na kolik se zvíší glikemie u zdravého jedince po aplikaci kortikoidů injekce do kloubů.,po opakování 2x do 14 dní.Dekuji.

Odpověď ordinace

Dobrý den,

u zdravého jedince by zvýšení mělo být krátkodobé, tedy cca do 1-2 dnů, kdy by se hodnota měla dostat do normálu, pokud byla vyšší.
Nelze přesně stanovit, do jaké výše se může cukr dostat, ale mělo by to být cca do 9-10mmol/l.

Pokud jsou hodnoty vyšší, není vyloučeno, že máte vyšší riziko vzniku diabetu v budoucnosti. Pokud si chcete nechat cukr zkontrolovat, je nutné to provést minimálně ve 14 denním odstupu od aplikace kortikoidů.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

28. 6. 2022 Jana

Dobrý den, omylem jsem si místo “denního” inzulinu píchla ten, co mám na noc. Co s tím?

Odpověď ordinace

Dobrý den,

pokud jste si místo denního píchla noční inzulín, budete mít v těle vyšší dávku dlouhodobě působícího inzulínu a to minimálně dalších 24-48 hodin podle typu inzulínu, po celou tuto dobu je vyšší riziko hypoglykémie.

Proto:
1. až budete podávat Váš dlouhodobě působící inzulín, ponižte dávku o to množství inzulínu, které jste již aplikovala omylem. Např. pokud jste k jídlu podala 10j dlouhého inzulínu a Vaše obvyklá dávka dlouhého inzulínu je 30j, podáte v ten den jen 20j ve Vaši obvyklou dobu.

2. kontrolujte si celý den cukr a to minimálně 4x denně, při poklesu glykémie pod 5,0 vezměte 20g cukrů (např. 1 kus pečiva, 1 kus ovoce: banán, jablko apod.)

3. inzulín k jídlu pokud si to uvědomíte hned můžete rovněž aplikovat ale jen v poloviční dávce


S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

22. 6. 2022 Jiři Stavarek


Dobry den.Chci se zeptat .Prvni vstupni prohlidka se plati ? A pokud ano kolik ?A každa dalši navštěva u Vas se take plati ? Děkuji za odpověď.

Odpověď ordinace

Dobrý den,

pokud máte smluvní pojišťovnu (https://www.diabetologiepraha4.cz/sluzby/cenik-sluzeb.html), tak návštěva u diabetologa či endokrinologa je hrazena z Vašeho veřejného pojištění.

S pozdravem

Diabetologická ambulance

21. 6. 2022 Dana

Dobrý den,
dnes jsem byla na OGTT . Jsem ve 28.tt a 1. odběr nalačno byl přesně 5,1. Dle stanov, co jsem si četla v jejich ordinaci se s touto hodnotou dělá celý test dál. Jenže kamarádka mi hned řekla, že už mi nic dělat neměli, že to je těhotenská cukrovka. Co je na tom pravdy?Zbytek výsledků ještě nevím, ale mám hrozny strach abych teď nějak neublížila miminku. Můžete mi to objasnit, děkuji.A omlouvám se možná za hloupý dotaz

Odpověď ordinace

Dobrý den, 

doporučený postup, ve II. fáze screeningu fázi screeningu (tedy mezi 26-28 týdnem těhotenstvím), je podrobně popsán na https://www.diab.cz/dokumenty/DP_GDM_2017.pdf

Diagnostický postup: nejprve je stanovena glykémie nalačno a podle výsledku se postupuje následovně, jsou vypsány různé varianty, které mohou nastat:

1. Glykémie nalačno < 5,1 mmol/l  žena podstupuje 75 g oGTT: vypije roztok 75 g

2. Glykémie nalačno ≥ 5,1 mmol/l glykémii nalačno je nutné opakovat co nejdříve,ale ne ve stejný den

3.Glykémie nalačno ≥ 5,1 mmol/l a opakovaná glykémie nalačno < 5,1 mmol/l žena podstupuje 75 g oGTT

4. Glykémie nalačno ≥ 5,1 mmol/l a opakovaná glykémie nalačno ≥ 5,1 mmol/l= GDM, žena nepodstupuje oGTT


Z výše popsaného je zjevné, že pokud jste měla 5,1 (je to přesně hraniční hodnota, ale spadá do kolonky č. 2, tedy  ≥ 5,1 mmol/l.
Správně byste tedy měla mít opakování, pokud bude hodnota opět  ≥ 5,1 mmol/l  jedná se o GDM, pokud bude pod 5,1 provede se oGTT.


Pokud u Vás rovnou provedli test oGTT, není to velkou chybou a miminku to neublíží.


S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

20. 6. 2022 Zbyněk

Dobry den,
z krevnich testu mi namerili hodnotu cukru
6, 25. Mam to brat vazne nebo to muze byt jen nahle zvyseni hladiny cukru? Mam se pro svuj klid nechat vysetrit nekde na diabetologii?

Dekuji.

Hezky den.

Odpověď ordinace

Dobrý den, 

hodnota nalačno 6,25 je již mimo normální meze, ale ještě se nejspíše nejedná o cukrovku. Říkáme tomu porucha glukozové tolerance nalačno.
O cukrovku se jedná pokud máte nalačno více než 7,0mmol/l nebo ve 2 hodině zátěžového testu (tzv. oGTT) nad 11mmol/l.

Nicméně pokud máte např v rodině cukrovku, máte nadváhu, stres, vysoký krevní tlak, je u vás vyšší riziko cukrovky 2. typu. Vice viz na https://www.cukrovka.cz/prevence.

Proto bych Vám již nyní doporučovala jídelníček s omezením volných (tzv. rychlých cukrů) a nechala si krev nalačno zkontrolovat za půl roku. Pokud budete mít nad 7,0 jedná se o cukrovku, pokud budete znovu hraniční, doporučovala bych Vám provést oGTT, při kterém se vyšetří cukr nalačno a 2 hodiny po jídle.
Více viz na https://www.cukrovka.cz/diagnostika

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

17. 6. 2022 Iva

Dobrý den, po prodělání prvního covidu (závěr roku 2020) mi byla zjištěna cukrovka. Tehdy jsem měla glykémii na lačno 16 mmol/l. Diabetologem mi byla nasazena léčba v podobě těchto léků - Glyclada 60mg ráno a večer, Metformin 500mg večer. Po určitém čase se cukr stabilizoval. Kolikrát se mi i stávalo, že po dvou třech hodinách bez jídla mi klesl natolik, ze mě přepadala nevolnost a slabost.
Na konci února tohoto roku jsem se opět nakazila Covidem. Průběh byl těžší než u první nákazy, avšak bez hospitalizace. Po prodělání druhé nákazy se mi glykémie rapidně zhoršila. Na lačno mívám 10 - 11 mmol/l a hodinu až hodinu a půl po jídle ( jedná se vždy o menší porci stravy bez přidaných cukrů) je to často klidně již v hodnotách 20-22,5 mmol/l.
Léky si beru tak, jak mi byly nastaveny v počátku léčby. Prosím o radu jak mám v takovém případě postupovat. K mému lékaři se v nejlbližší době nedostanu. Děkuji.

Odpověď ordinace

Dobrý den, 

po onemocnění COVID často vidíme u diabetiků zhoršení kompenzace se vzestupem glykémie. Obvykle se během týdnů, někdy ale i měsíců, stav vrací do původních hodnot. Lehkou hyperglykémii lze po krátkou dobu tolerovat. Pokud ale udáváte hodnoty po jídle až kolem 20mmol/l bez dietních chyb, je potřeba třeba i jen dočasně upravit léčbu Vašeho diabetu. Pokud užíváte Glyclada 60mg ráno a večer, tuto dávku nelze navyšovat. Můžete navýšit metformin 500mg na 1 tbl ráno, 1 tbl večer. Nicméně se odmnívám, že to nebude dostačující. Bude potřeba kontaktovat Vašeho diabetologa, pokud do 2 týdnů po navýšení dávky Metforminu nedojde ke zlepšení a hladiny krevního cukru budou opakovaně nad 15mmol/l.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

16. 6. 2022 Vaclav

Dobry den,
je mi 75 let, 90 kg, 181 cm. Léčím diabetes 2. typu, vecer Glucophage XR 1000 mg. Glykemie nalačno od 6,4 do 6,9 mmol/l, 2 hod po jidle 5,2 az 6,7.
Chodim, cvičím, jezdim na kole, doma min 3x tydně intenzivně 30 min na rotopedu se zadýcháváním se. Od začátku užívání Glukophage mam ráno průjem, ale naučil jsem se s tím žít, nechtěl bych léčbu měnit, Glukophage je prý dobrý lék.
Je třeba medikaci měnit či zvyšovať?
Předem děkuji za radu.

Odpověď ordinace

Dobrý den, výsledky, které udáváte, tedy glykémie mezi 5-7mmol/ po celý den jsou výborné. Glucophage je dobrý lék, který ale někdy vede k průjmům. Obvykle je to otázka celkové dávky Glucophage na den. Doporučuji Vám probrat Vaše potíže na kontrole u lékaře, který Vám lék předepisuje, protože lze léčbu upravit tak, abyste byl bez zažívacích potíží a glykémie byly uspokojivé.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

15. 6. 2022 Anonym

Dobrý den mám na lačno 18,2 a zatím jsem na diabetické dietě jak to řešit aby glykémie klesla předem děkuji za odpověď

Odpověď ordinace

Dobrý den, 

pokud máte nalačno cukr 18,2mmol/l a neužíváte žádné léky, doporučuji Vám vyhledat co nejdříve lékaře diabetologa, aby zahájil léčbu cukrovky. Dietou to jistě nepůjde.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

14. 6. 2022 Lucie

Dobrý den. Po prodělání covidu mi byl zjištěn autoimunitní zánět Š. Ž. Jsem zaléčená euthyroxem. Nyní jsem v 7. měsíci těhotenství. Doteď mne léčí internista. Od počátku těhotenství mi bere pravidelně pouze TSH. Žádné jiné hodnoty nesleduje a ani na UZ mě neodeslal. Je tento postup správný? Byla bych nerada, aby se něco zanedbalo. Děkuji

Odpověď ordinace

Dobrý den, 

udáváte, že Vám byl zjištěn autoimunitní zánět štítné žlázy, předpokládám tedy že ultrazvuk Vám byl proveden. Pokud ano, pak se v těhotenství stav řeší podle hladiny TSH a kontrolní ultrazvuk se stanovuje podle vstupního nálezu, je to tedy velmi individuální.

Pokud jste dosud na ultrazvuku štítné žlázy nebyla, bylo by to vhodné. Dále je běžným standardem preventivní vyšetření glykémie v 1. trimestru těhotenství a zátěžový test tzv. oGTT v týdnu 26.-28., to provádí gynekolog.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

13. 6. 2022 Lubos

Dobry den od stredy mam inzulin ,zvedl se mi cukr vcera 28 po snidani na lacno kolem dvaceti bral jsem leky .Byl jsem ve stredu na zavedeni stentu jesli to ma vliv na cukrovku ,od vcera jsem nejedl jen rano ,jak mam pokracovat prosim dekuji KUVIK

Odpověď ordinace

Dobrý den,

bohužel nepíšete jakým způsobem a jakými inzulíny jste léčen. Jisté je to, že onemocnění, stresy, nemocnice (tedy Váš případ) může vést k vzestupu glykémie. Doporučuji Vám co nejrychleji se obrátit na lékaře, který Vám zahájil léčbu inzulínem a upravit dávkování.


S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

2. 6. 2022 Mell

Dobrý den, na diabetes mi přišli před 4 měsíci, od té doby jsem na inzulínu. Denní Novorapid, noční Touejo, hledala jsem diabetologii abych se mohla zaregistrovat ale objednali mne až na 21.6. (3,5 měs jsem byla hospitalizována) a dnes jsem zjistila že mi rapidně dochází inzulín ( myslela jsem si že mám v krabičce ještě jednu ampuli) a praktická lékařka mi ho odmítla napsat. Nevim co mám dělat. Mám cca ještě tři dávky, Zkoušela jsem obvolávat různé diabetologické ambulance s prosbou o předpis ale bezvýsledně. Můžete mi prosím pomoci a poradit ? Předem děkuji za odpověď, zoufalá Mell

Odpověď ordinace

Dobrý den, 

rozhodně se co nejdříve obraťte na ordinaci, kde jste objednána, recept na inzulín Vám jistě vydají.


S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

31. 5. 2022 Květa Kanalošová

Dobý den moc prosím, jsem na diabetické pumpě MiniMed780G, do pumpy je nutné zadat základní parametry, citlivost na inzulín, sacharidový poměr, doba aktivního inzulínu, cílová glykemie. Moc prosím, potřebuji pomoc, vím, že položka se kterou se dá pracovat je sacharidový poměr, jinak pumpa potřebuje určitý čas, aby případné změny zpracovala. Mám nastavený sacharidový poměr na celý den 12 gr, já si zadám sacharidy a pumpa sama spočítá dávku inzulínu, při hodnotách 7,7 si navolím 31 sach. a pumpa spočítá 2 jednotky inzulínu po necelé hodině se dostanu na 13.8 a pumpa Vám hlásí, že je vysoký cukr. Do cílové hodnoty se to nevrátí ani po několika hodinách. Protože, si myslím, že 2 jed. inzulínu jsou málo, tak si navolím více snědených sacharidů než je skutečnost, a i tak jsem tak vysoko a pumpa neustále houká, dává signál, že je něco špatně. Prosím, můj problém spočívá v tom, že mám pocit, že nastavený sacharidový poměr je nesprávný. Pokud mi napíšete na mou adresu moc mi to pomůže, Vaše stránky jsem našla náhodou a bojím se, že Vás už nenajdu, potřebuji pomoc, je to složité a často velmi stresující, děkuji moc a přeji hezký den Květa



Odpověď ordinace

Dobrý den Květo,

při práci s pumpou G 780 je důležitý správně nastavený sacharidový poměr (ICR). Inzulínovou citlivost si pumpa dopočítává sama. Dále se upravuje tak, jak se pumpa sama učí ze získaných výsledků, proto je důležité, abyste do pumpy nezadávala cukry navíc, které nesníte (říkáme tomu falešné sacharidy), protože sice krátkodobě problém vyřešíte, ale pumpa pak bude špatně dávkovat.

Řešení je tedy hledat správný sacharidový poměr a také správně počítat gramy cukrů v jídle. Pokud máte poměr 1j na 12g cukrů, tedy 12 a po jídle jste vysoko, zkuste snížit poměr na 10, počkejte týden a pokud budete po jídle stále nad 9mmol/l, zkuste ještě snížit, ale již jen na 9. Je také možné mít různé sacharidové poměry v průběhu dne podle toho jakou máte citlivost na inzulín. Podrobně také viz:

https://ocukrovce.cz/upravy-davek-inzulinu-pro-pokrocile-i/
https://ocukrovce.cz/upravy-davek-inzulinu-pro-pokrocile-ii/

Nebojte se probrat svoje výsledky na kontrole u svého diabetologa

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

10. 6. 2022 Vladimíra Grešlová

Dobrý den, jedu na dovolenou a potřebovala bych vědět jestli musím mít nový Insulin Passport. Poslední mi vystavili v roce 2019
Děkuji za odpověď a přeji hezký den. Vladimíra Grešlováá

Odpověď ordinace

Dobrý den,

doporučovala bych Vám mít pro každý rok aktuální datum, nicméně nikde toto není výslovně nařízeno.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

7. 6. 2022 anonymní

Dobrý den,
Přestěhovala jsem se k partnerovi a našla jsem si i v místě pobytu diabetologii. Na tu původní jsem volala zda by mi mohli předepsat dost inzulínu než budu moct nastoupit na diabetologii novou. Recept odeslali, zároveň mě i odhlásili ze systému stávajících pacientů. Bohužel přes jiné zdravotní komplikace jsem se nemohla dostavit ani na novou diabetologii, kde nejsem zatím ani registrovaná. Nikde jsem nenašla co můžu v této situaci dělat, když mi inzulín brzy dojde a já nejsem nikde vedená. Jak se dá v této situaci inzulín sehnat? Předem děkuji za odpověď.

Odpověď ordinace

Dobrý den,

inzulín můžete získat na předpis nejrychleji u svého diabetologa, kde jste dosud byla vedená. Jistě o Vás mají nadále záznamy a inzulín Vám pošlou. Inzulín může rovněž předepisovat obvodní lékař.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

24. 5. 2022 Iveta

Dobrý den
chtěla bych se zaptat, zda přijímáte nové pocienty. Měla bych zájem.
Děkuji
Iveta Pekařová

Odpověď ordinace

Dobrý den, nepíšete do jaké ordinace. Všechny kontakty naleznete na našich stránkách, prosím informujte se telefonicky přímo v dané ordinaci.

https://www.diabetologiepraha4.cz/kontakty/

Hezký den

Diabetologická ambulance

8. 6. 2022 Radka

Dobrý den,při jaké hodnotě HbA1c (naměřili mi 46 HbA1c )se začne užívat Metformin,děkuji

Odpověď ordinace

Dobrý den,

zahájení léčby Metforminem se obvykle doporučuje co nejdříve po zjištění diagnózy diabetu 2. typu. Léčba totiž zabrání dalšímu zhoršování kompenzace cukrovky. Pouze u velmi dobrých hodnot glykémie (glykémie nalačno do 7,0mmol/l)  a HbA1C (pod 45mmol/mol) volíme pouze tzv. režimová opatření. Tedy dodržování diabetické diety a pravidelný pohyb. Dalším pravidlem pro zahájení léčby cukrovky je věk pacienta, přítomnost jiných zdravotních komplikací. Toto vše posoudí lékař u každého pacienta individuálně, protože nepíšete podrobnosti o Vašem zdravotním stavu, nelze ve Vašem případě zcela přesně odpovědět. Hladina HbA1C 46mmol/mol je lehce zvýšená, doporučuji držet dietu, 3x týdně 60 minut pohybové aktivity. Pokud při další kontrole bude hladina hb1C stoupat, doporučí Vám lékař pravděpodobně léčbu Metforminem.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

19. 5. 2022 Krskova

Dobrý den, chtěla bych se optat, zda může mít vliv na hodnotu cukru v krvi odběr vzorků.
Byla jsem včera na odběrech a první se sestře povedl na poprvé a měla jsem hodnotu 4,4. Druhý odběr po hodině se jí nepodařilo a odebrala jen trochu a hodnota byla 10,4. Třetí odběr po dvou hodinách taky moc nešlo a hodnota byla 9,6.

Jedná se o druhé těhotenství a v prvním jsem zvýšené hodnoty neměla, bylo to přesně před třemi lety.
Děkuji za odpověď, Krsková.

Odpověď ordinace

Dobrý den, 

pokud byl odběr proveden v laboratoři (a to jak píšete byl) tak výsledek může ovlivnit pouze strava, pohyb, nemoc. Kvalita odběru (tedy např. jestli byla po odběru modřina nebo jste měla pocit že je krve málo) nemá vliv na naměřenou hladinu glykémie. Laboratorní přístroje jsou schopné změřit hladinu glykémie i z velmi malého množství krve.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

25. 5. 2022 Radomíra

Dobrý den,před dvěma týdny jsem byla na kontrole krevního cukru,naměřili mi dlouhodobý cukr HbA1c 46 TG S3 cholesteol 4,9,cukr 0,ztráty cukru 0 aceton 0 a bílkovina 0.Pan doktor mi stroze sdělil,že mám cukrovku a že to bez léků nejde.Nasadil mi METROFORMIN TEVA XR jednu tabletu na noc.Zároveň beru léky na tlak,cholesterol AMEDO a štítnou žlázu.Vloni mi jiný lékař řekl při KO cukru,že cukrovku nemám,tak jsem ne úplně,ale přestala jsem dodržovat dietu,sice cukr a sladké vůbec,ale jídelníček jsem neměla jako při dietě.2020 jsem prodělala stř.těžký kovid,dlouhodobý stres.Vážím 103kg a zase jsem dietu nasadila a víc přísněji,než dřív.Lék na snížení cukru jsem ještě brát ani nezačala,bojím se vedlejších účinků,protože si nejsem jistá,jestli ta hodnota je už na to abych ho užívala.Chtěla jsem se zeptat,jestli ta hodnota HbA1c 46 je cukrovka a jestli mám ten lék brát.Děkuji za jakoukoliv odpověď,Radomíra

Odpověď ordinace

Dobrý den, 

hodnoty HbA1C mají normální rozmezí do 40mmol/mol, o diabetu hovoříme při hodnotách nad 48mmol/mol.

To co je mezi nazýváme prediabetem. Vaše hodnoty jsou přesně mezi. Většinou již v tomto období zahajujeme léčbu metforminem, aby nedocházelo k dalšímu zhoršování hladin krevního cukru a rozvoji cukrovky s komplikacemi.

Pokud jste měla velký stres a máte nadváhu (jak udáváte 103kg) , můžete redukční dietou, snížením hmotnosti stav cukru vylepšit. Léky tedy u Vás nejsou akutní, pokud ale při dietě, režimu pohybu nedojde k poklesu HbA1C pod 45mmol/mol, radila bych lék užívat. Je to totiž prevence budoucího zhoršení stavu.

Blíže např. viz www.cukrovka.cz, články o dietě redukční a prediabetu.


S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

17. 5. 2022 Hana

Dobrý den, měla jsem GD. V rodině máte též cukrovku - babička. Jsem štíhlá 41 let. Pokud budu chodit na pravidelné testy na cukrovku a budou výsledky dobré dá se oddálit či vyhnout se cukrovce 2.typu pokud budu jist a pít potraviny a bylinky, které umí snižovat hladinu cukru v krvi? Je možné dlouhodobě a preventivně jist či pít přírodní léky v tabletě volně prodejné v lékárně na snížení cukru v krvi či čaje? Pomůže to posílit slinivku a oddálit či úplně eliminovat riziko cukrovky 2. typu v budoucnu? Nebo to takhle při dobrých výsledcích testu je zbytečné? Při 2 dítěti lze stejným způsobem pití bylinných čajů a pojídání tablet z lékárny přírodního původu na snížení cukru před těhotenstvím a pak v průběhu se vyhnout tomu, že bych znovu dostala gestacni diabete?Děkuji. Hana

Odpověď ordinace

Dobrý den, 

pokud máte v rodině genetickou zátěž cukrovkou a navíc jste měla těhotenskou cukrovku, je riziko vzniku diabetu 2. typu až 50%. Prevencí je racionální strava (tedy s omezením rychlých cukrů, dieta jako jste držela v těhotenství), správná hmotnost a dostatek pohybu. V praxi to znamená cca 2-3 hodiny týdně aerobní aktivity ( dlouhá chůze, běh, kolo). Užívání bylinných preparátů neprokázalo vliv na rozvoj cukrovky, ale pokud chcete můžete je užívat.
Důležité jsou rovněž preventivní kontroly glykémie nalačno 1x ročně. Pokud totiž dojde k rozvoji cukrovky, je důležité začít s léčbou včas.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

12. 5. 2022 Jana Sajfrtová

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda může být vysoká hladina kortizolu způsobená pouze chronickým stresem,případně co kromě nemoci ho může zvýšit?
Děkuji :-)
Jana

Odpověď ordinace

Dobrý den,

vyšší hladina kortizolu bývá z několika důvodů mezi něž patří i několik endokrinologických onemocnění. Nejčastěji vídáme vyšší kortizol po ranním odběru a je způsoben vlastním stresem z odběru, dále pokud je odběr proveden brzy po probuzení - je fyziologicky vyšší a chystá tělo k vstávání. Abychom mohli říci, že je způsoben pouze stresem, musíme vyloučit endokrinologické onemocnění. Vyloučení těchto onemocnění se provádí dalšími specifickými odběry a endokrinologickými testy a v neposlední řadě i zobrazovacími vyšetřeními. 

S pozdravem

MUDr. František Loos

10. 5. 2022 Aneta

Dobry den,mam tehotenskou cukrovku,hranicni hodnoty,muzu uzivat Blokurimu? Beru preventivne jeden sacek vecer. Dekuji

Odpověď ordinace

Dobrý den, 

Blokurima obsahuje 2 g D-manózy v jednom sáčku. Používá se nejčastěji v rámci prevence zánětů močového měchýře. Blokurimu mohou užívat i těhotné a kojící ženy. D-manóza je tělu vlastní jednoduchý cukr, který je součástí ochranné bílkovinné vrstvy močového měchýře. Po užití se D-manóza vylučuje v nezměněné formě ledvinami právě do močového měchýře.

Užívání tohoto preparátu nepovede ke zvýšení hladiny krevního cukru, můžete jej užívat.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

4. 5. 2022 Hana

Dobrý den chci se zeptat měla jsem při 1 těhotenství gestacni diabetes pouze na dietě. Jaká je pravděpodobnost gestacni diabetes u 2 těhotenství? Jaká je pravděpodobnost, že po 2 porodu budu mít cukrovku 2 typu? Jsem štíhlá menší postavy rodiče cukrovku nikdy neměli pouze babička z tatovy strany cukrovku 2 typu - byla silnější postavy. Děkuji Hana

Odpověď ordinace

Dobrý den, 

pokud jste v prvním těhotenství měla gestační diabetes, je v druhém těhotenství pravděpodobnost vyšší. Odhaduji že asi 50-60%. Prevencí je racionální strava, přiměřená váha a pravidelná pohybová aktivita.

Pokud jde o riziko vzniku diabetu 2. typu po porodu. Největší pravděpodobnost cukrovky je prvních pět let po porodu. Zvýšené riziko mají ženy, které měly v těhotenství cukrovku s vyšší glykémií nalačno, s potřebou léčby inzulinem, s vyšší váhou před i během gravidity a ženy s cukrovkou v rodinné anamnéze. Pravidelná fyzická aktivita (5x týdně 30-45 min, stačí svižná chůze) snižuje riziko cukrovky 2. typu až o 50%. Nicméně stále platí, že cukrovka druhého typu se vyvine u 30-60% žen, které měly v těhotenství gestační diabetes.

Protože cukrovku je důležité léčit již od počátku, je nezbytné na ní myslet. Nezapomínejte tedy na kontroly po porodu. První kontrola by měla být za 3-6 měsíců po porodu, formou kontrolního OGTT (zátěžový glukozový test). Další OGTT se vyšetřuje za rok, následně 1x ročně glykémie nalačno a 1x za 3 roky OGTT.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

6. 5. 2022 Safeera

Dobry den, je mi 18 let a vyvoj mych prsu se zastavil kolem 10roku a podle toho to i vypada. Zajimalo by mě, zda je mozno projit hormonalni terapii, abych mela alespon nejaka prsa (nemam ani A). Vychazim z predpokladu, ze pokud je hormonalni terapie ucinna u muzu, kteří si chtějí zmenit pohlaví, ze by to mohlo fungovat i u mne, kdyz jsem zena. Mockrat dekuji za radu, protože na operaci jit nechci, prestoze se citim vyrazne handicapovana.

Odpověď ordinace

Dobrý den,

bohužel s léčbou estrogeny k zvětšení prsou nemáme v naší ambulanci zkušenosti, obraťte se prosím na specializovaná centra estetické medicíny.

S pozdravem

MUDr. František Loos

2. 5. 2022 Berta

Dobrý den,

nedávno mi moje obvodní lékařka objevila cukrovku, měla jsem hodnotu glukózy nalačno 12,8. O měsíc později jsem navštívila odborného diabetologa, ráno nalačno byla zaměřena hodnota 10,3. Byly mi předepsány léky Janumet 50/850 mg, 2 tablety denně.
První den ráno jsem si vzala 1 tabletu Janumetu. Poté jsem 2 hodiny dělala na zahradě. Hodinu a tři čtvrtě po obědě jsem si měřila glukózu v krvi a měla hodnotu 6,7, o 10 minut později pak 7,1.
Zdá se mi, že mi po tomto léku glukóza klesá moc rychle a mám strach, aby u mně při užívání 2 tablet Janumetu denně nenastala hypoglykémie a abych neskončila v nemocnici.

Děkuji Vám za odpověď

Odpověď ordinace

Dobrý den, 

hodnoty, které jste naměřila na začátku diagnózy cukrovky tedy 10-12 již vyžadují léčbu. Lék Janumet funguje tak, že zlepšuje citlivost těla na Váš vlastní inzulín a tak snižuje hladinu glykémie. Jeho výhodou je, že když klesne hladina cukru do normálu, tak účinek léku klesá. Pokud po pohybu máte glykémii kolem 6-7 je to uspokojivá hladina glykémie a není třeba se obávat. Je velmi málo pravděpodobné, že by vznikla takzvaná hypoglykémie, tedy pokles cukru pod 3,9 mmol/l. Navíc i pokud by hypoglykémie vznikla (a pacienti jí často při jiném typu léčby mívají), tak rychlým příjmem cukru vrátíte cukr do normálních hladin a rozhodně nepotřebujete nemocnici.

Závěrem: Lék typu Janumet jen vyjímečně vede k hypoglykémii (pokles krevního cukru). Můžete jej bez obav užívat. Cukr si kontrolujte cca 2x týdně nebo při potížích. Uspokojivé hodnoty jsou nalačno 5-6, 2 hodiny po jídle 7-8 (9) mmol/l. Pokud by Vám cukr klesal pod 5,0 je možné se domluvit s lékařem na snížení dávky léků.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

29. 4. 2022 Martin Dubec

Dobrý den,pokud mi vyšel Glikovaný hemoglobím 40mmol,je potřeba ještě provézt test na glukózu.?Nebo má glikovaný hemoglobin přednost před testem OGT.Dekuji

Odpověď ordinace

Dobrý den,

parametr HbA1C pomáhá při diagnóze diabetu. O cukrovku se jedná pokud je HbA1C nad 48 mmol/mol. Hodnoty pod 38 mmol/mol svědčí o normálním metabolizmu cukru. Pokud jste někde mezi tedy 39-47mmol/mol (a to je Váš případ), může se jednat o tzv. prediabetes nebo již nastupující cukrovku. To rozhodne tzv. zátěžový test tedy oGTT. Ve Vašem případě bych doporučovala provedení oGTT, aby bylo jasné, jestli již léčit či ne.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

21. 4. 2022 anonymní

Dobrý den, jaký je,prosím, rozdíl mezi hypoglykemii a hypoglykemickym šokem? O co se jedná v případě glykemie 2,2?Děkuji za odpověď

Odpověď ordinace

Dobrý den,

o hypoglykemii mluvíme tehdy, pokud cukr klesne pod 3,9 mmol/l. Tělo na to upozorní příznaky. Bušení srdce, hlad, opocení, rozmazané vidění. Pokud v této fázi nedodáte tělu cukr, potíže se horší a může přijít porucha vědomí. To je již těžká hypoglykemie. Někdo jí může říkat hypoglykemický šok. Do 3,0 nejsou hypoglykemie vážné. Hodnota 2,2 je již vážnější. Je lépe ji předcházet aby se neopakovala.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

26. 4. 2022 Dubec Martin

Dobrý den.Věk 72 let,váha 68,výška 167. Můj Glikovaný hemoglobín 40, glukóza 6.1.Prosím může být hodnota i vyšší v mém věku?Moje hodnoty jsou raní 4.7 až 5.3. někdy 2h po jídle 8.3.,ale za dalších 20 min už v normě.Dekuji.

Odpověď ordinace

Dobrý den, 

hodnota nalačno 6,1 je lehce zvýšená, HbA1C 40mmol/mol je horní hranice normálu. Cukrovka může přijít v každém věku, ale u Vás se o cukrovku nyní nejedná. Tento stav nazýváme prediabetem. Je vhodné držet zdravou stravu, snažit se chodit na procházky a udržovat váhu. Tu máte v normálu. 1x za rok si nechte hladinu cukru zkontrolovat, protože se stav může přehoupnout do cukrovky a pak je již nutná léčba.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

© 2022 ocukrovce.cz

Nahoru ↑