Skvělá potravina červená řepa:

  • obsahuje vitamíny skupiny B, včetně kyseliny listové, a vitamín C, a také provitamín karoten
  • obsahuje také minerální látky jako je vápník, hořčík, draslík, zinek, železo a antioxidanty
  • posiluje imunitu
  • zlepšuje činnost ledvin, žlučníku a jater
  • popisuje se u ní také pozitivní vliv na prevenci rakoviny
  • velmi důležitý je vliv na tzv. civilizační choroby – snižuje hladinu krevních tuků, krevní tlak a podporuje funkci srdce
  • zlepšuje funkci nervové soustavy a mozku
  • díky vláknině zlepšuje trávení a vyprazdňování

Jak správně uvařit červenou řepu?

Řepu před vařením dobře umyjeme, abychom odstranili zbytky zeminy. Očištěnou řepu vložíme do studené vody, kterou můžeme mírně osolit. Vaříme do změknutí. Zda je uvařená, zjistíme zapíchnutím špejle. Uvařenou řepu zchladíme ve studené vodě. Ještě vlažnou oloupeme! Tak se dobře loupe.

Recepty z červené řepy

Brownies z červené řepy (8 porcí)

1 porce obsahuje: 766 kJ/182 kcal, Sacharidy: 16 g, Bilkoviny 7 g, Tuky: 10 g

Suroviny:

250 g červené řepy (lze použít i předvařenou)
50 g špaldové mouky (pro bezlepkovou variantu lze použít i kokosovou či sojovou mouku)
20 g třtinového či běžného cukru
2 lžičky prášku do pečiva
2 lžíce kakaa holandského typu
špetka soli
1 lžíce oleje (kokosový/ řepkový, apod.)
100 g hořké čokolády (70% kakaa)

Na ozdobení:
250 g polotučného tvarohu
1 – 2 lžičky čekankového sirupu – dle chuti
50 g oříšků – kešu, mandle, para

Postup:

Červenou řepu oloupeme a najemno nastrouháme. Smícháme sypké ingredience – mouku, cukr, prášek do pečiva, sůl a kakao. Dále přidáme řepu, olej a rozpuštěnou čokoládu. Vše velmi dobře promícháme.
Těsto vložíme do pekáčku ideálně (20×20 či 15×25 cm), vyložené pečícím papírem nebo vymazané a vysypané sušeným kokosem. Pečeme na 160 ‘C asi 45 min. Po vychladnutí nakrájíme a ozdobíme tvarohem a sekanými oříšky.

Typ: pro navýšení bílkovin a zvláčnění můžeme opatrně vmíchat sníh ze 2 bílků jako poslední krok.

Salát z červené řepy s kozím sýrem (4 porce)

1 porce obsahuje: 2217 kJ/528 kcal, Sacharidů 12,8 g, Bílkovin 32 g, Tuků 35 g

Suroviny:

550 g červené řepy
125 g salát polníček/ rukola – dle chuti
100 g semínek piniové/ dýňové
400 g měkkého čerstvého kozího sýra/ lze nahradit sýrem cottage
6 lž olivového oleje, 4 lžíce octu balsamico a 1 lžíce medu
pepř a sůl

Postup:

Příprava dresinku – v misce rozšleháme oliv. olej, ocet balsamico, med, pepř a sůl.
V míse promícháme nahrubo nastrouhanou vařenou řepu, salát a dresink.
Naservírujeme na talíř či misku (cca 175 g) a přidáme nadrobený sýr (100 g na porci) a semínka (25 g).

Tatarák z červené řepy/ pomazánka (4 porce)

1 porce obsahuje: 260 kJ/62 kcal, Sacharidů 7,7 g, Bílkovin 1,4 g, Tuků 2,7 g

Suroviny:

250 g vařená řepa
1-2 stroužky česneku
1 střední červená cibule
dle chuti omáčka sojová a worcester
1 lžíce pikantní hořčice a pikantního kečupu
2 lžíce oleje olivového
pepř a sůl

Postup:

Řepu umyjeme, neoloupanou uvaříme doměkka a necháme vychladnout. Cibuli nakrájíme na hodně drobné kousky, česnek prolisujeme. Řepu oloupeme, nastrouháme najemno a přidáme cibuli, česnek, hořčici, kečup a postupně omáčky i koření. Vše řádně promícháme a dochutíme. Pomazánku necháme alespoň půl hodiny uležet.
Podáváme na topinkách smažených na sádle (nebo opečených na sucho) potřených česnekem.

Rate this post