Ingredience:

  • Polotučný tvaroh 250 g
  • Polotučné mléko 6 lžic
  • Máslo 120 g
  • Vejce 2 ks
  • Špaldová mouka celozrnná jemně metá 250 g
  • Pšeničná mouka polohrubá 250 g
  • 1 odměrka proteinu s příchutí vanilka nebo perník – doporučuji syrovátkový protein značky Vilgain
  • Čekankový sirup 100 g
  • Kypřící prášek do pečiva 1 celý
  • Vanilka na ovonění
  • Mandle na posypání
  • Xylitol na “pocukrování”

Postup:

Smíchejte rozmačkaný tvaroh, mouku, vejce, máslo, prášek do pečiva, citronovou kůru, sirup a vanilková semínka, a zpracujte je na těsto na vále. Pokud bude těsto příliš tuhé, přidejte trochu mléka. Těsto rozdělte na 9 částí, z každé vytvořte tenký váleček a poté spleťte copánky. Začněte se čtyřmi válečky, pokračujte se třemi a zakončete dvěma. Copy vrstvěte na sebe, každou vrstvu potřete bílkem a zafixujte špejlemi, aby vánočka při pečení držela tvar. Troubu předehřejte na 180 °C. Povrch vánočky posypte mandlovými plátky a pečte přibližně 25 minut. Po upečení ji potřete máslem a lehce pocukrujte xylitolem.

Jak jíst nutričně vyváženou vánočku?

Vánočka obsahuje především sacharidy a tuky (mouka a máslo), proto není ideální kombinovat ji s dalšími zdroji tuků a cukrů, jako je máslo, marmeláda nebo med. Nejvhodnější je doplnit vánočku bílkovinou.

Tipy na vyváženou snídani:

Zvolte 100–120 g vánočky a doplňte ji jednou z následujících bílkovinných variant:

  1. 150 g tvarohu (můžete přidat čekankový topping nebo 1 lžíci marmelády bez přidaného cukru)
  2. 160 g řeckého jogurtu s 0 % tuku
  3. 140 g skyru
  4. 30 g čokoládového proteinu rozmíchaného ve 200 ml mandlového mléka bez přidaného cukru, ohřátého jako kakao
Rate this post