Jak se přeměňuje potrava na energii?

Uvolnění energie z potravin záleží na čtyřech základních pochodech:

1. Trávení

Po spolknutí přechází sousto do zažívacího traktu. Potrava se tráví již při žvýkání a v ústech již proces přeměny na energii začíná. V žaludku je potrava rozkládána kyselinou a trávicími enzymy do forem využitelných pro získání energie. Trávení pokračuje a dokončuje se v tenkém střevě, takže mnohé živiny se mohou do krevního řečiště vstřebávat již ze střevní stěny.

2. Zažívání

Molekuly živin absorbované do krve ze střeva jsou transportovány do jater. Některé molekuly jsou zde dále štěpeny, jiné představují potenciální zdroje energie v těle.

3. Transport

Po zpracování živin v játrech jsou živiny dopravovány na různá potřebná místa v těle a to tak, že pomocí srdeční činnosti proudí krev obohacená živinami z jater k buňkám v celém těle.

4. Metabolismus

Je to proces, při němž buňky vychytávají molekuly živin a okysličováním „spalováním“ – získávají energii. Tělo je tvořeno triliony buněk, které mají schopnost absorbovat živiny potřebné pro získání energie z chemických reakcí. K tomu je zapotřebí velké množství různých druhů živin.

Každý člověk potřebuje denně získat tímto procesem jiné množství energie a jedná se o tzv. Bazální metabolismus organismu

Výživa

Lidský organismus potřebuje ke krytí svých metabolických potřeb určité množství základních živin. V každém jídle jsou určité škodlivé, ale i užitečné látky. Může se však stát, že když jíme například moc ovoce nebo hodně vitamínových věcí může to mít i špatné následky.

  • Největší energetickou hodnotou, mají tuky(1g tuku obsahuje 38,9kj).
  • Nejdostupnější energii pro organismus představují sacharidy (1g sacharidů 17,2kj),
  • Nejhodnotnější a nezbytnou složkou jsou bílkoviny rostlinného i živočišného původu(1g bílkovin 17,2kj).
  • Neukládají se v těle do zásoby a jsou jinými živinami nenahraditelné (pro růst, obnovu buněk a enzymů).

Základní živiny jsou cukry, bílkoviny a tuky.

Také voda je nezbytná složka potravy. Důležitými doplňky naší stravy musí být i minerální látky a vitamíny.

Minimální množství energie, to je energii nasbíranou k životu, například k činnosti srdce, dýchání, střevní peristaltice, zabezpečuje základní látková přeměna-tzv. bazální metabolismus. Energetická spotřeba u dospělého člověka je tedy závislá na namáhavosti vykonávané práce.

Ke zdravotním poruchám v době tělesného růstu může dojít především u vegetariánů, pokud nebude alespoň v omezené míře zajištěn přísun živočišných bílkovin. Bílkoviny nesmějí chybět v žádné potravě.

Zdravá výživa musí obsahovat dostatečné množství vody.

Člověk by měl vypít denně asi dva litry tekutin. Nahrazuje se tak voda vyloučená močí, dechem, potem.

Potrava také musí obsahovat pro organismus důležité látky-vitamíny. Nedostatek vitamínů může vést k onemocnění organismu. Vitamíny označujeme velkými písmeny abecedy. Vitamíny rozpustné v tucích by neměli být přijímány v nadměrných dávkách (zejména v tabletách). Mohlo by dojít k poruše některých orgánů, neboť se mohou v těle hromadit.

Co se stane, když proces přeměny potravin na energii selže?

Jestliže některý z uvedených pochodů selže, energie se v těle nevytváří. Například špatné zažívání vede k nedostatečnému vstřebávání živin ze střev, což má za následek spalování tělových tkání. Nedostatky ve výživě mohou způsobit špatnou produkci energie uvnitř buněk. V normálním stavu záleží udržování tohoto mechanismu a správných biochemických funkcí v trávicím i oběhovém systému těla.

Základem rovnováhy celého organismu, jeho správného fungování včetně spalování tuků je tedy správně sestavený jídelníček, který obsahuje optimální množství energie i důležitých mikro a makro živin.

 

5/5 - (2 votes)