Udělejte například sušenky, banánové lívance, banánovou nutellu, bábovku …
Samozřejmě v DIA provedení.

1. Ovesné sušenky (cca 10 ks)

Suroviny:

  • 1 banán 90 g – rozmačkaný
  • 4 lžíce rozmix. ovesných vloček 50 g
  • 1 lž. dia marmelády / stevie 20 g
  • chia, dýňová, slunečnicová semínka – vyberte podle chuti 5 g + 10 g
  • 1 lžička kypřícího prášku 5 g
  • rozinky – dle chuti 20 g

Postup:

Vše smícháme a vytvarujeme na pečící papír kolečka, která následně pečeme při 150°C, 10-15 min. Jsou jen na chuť – nejíme je ve velkém!

Výživové hodnoty pro 1 ks

E: 46,3 kcal / 194,5 kJ
B: 1,3 g
S: 7,7 g
T: 1g
Vláknina: 1g

2. Banánové lívance (2 porce)

Suroviny:

  • 1-2 banány
  • mléko
  • 1 hrnek špaldové mouky
  • 1 lž. jedlé sody / kypřícího prášku / sušeného droždí

Postup:

Postupujeme jako při běžných lívancích – smícháme rozmačkaný banán s mlékem a moukou, přidáme droždí a necháme vzejít. Místo droždí můžeme dát i kypřící prášek a tím pádem nemusíme čekat až nakyne těsto.

Výživové hodnoty pro 1 porci:

samotné lívance + 50 g bílého jogurtu a 50 g borůvek + 10 g čekankového sirupu
E: 192,5 kcal / 806,5 kJ, E: 254,7 kcal / 1070 kJ
B: 10 g,  B: 12,1 g
S: 30 g,  S: 35,5 g
T: 2,4 g,  T: 4,4 g
Vláknina: 6 g,  Vláknina: 13,4 g

Přidáme-li k nim bílý jogurt a pár borůvek, můžeme také dochutit kapkou čekankového sirupu a máme skvělou sladkou snídani i pro diabetiky.

3. Banánová nutella (4 porce)

Suroviny:

  • 90 g zralý banán
  • 200 g avokáda (1 ks)
  • 3 lž. holandského kakaa (20 g)
  • čekankový čoko sirup na dochucení (10 g)

Postup:

Banán a avokádo rozmačkáme, smícháme dohromady s kakaem a dochutíme sirupem.
Sladká pomazánka pro mlsné jazýčky.

Výživové hodnoty pro 1 porci:

Energie: 119,3 kcal / 501 kJ
B: 2,15 g
S: 8,7 g
T: 7,2 g
Vláknina: 6,7 g

Hrnková mramorová bábovka s banánem
(12 ks)

Suroviny:

  • 1 ks banán
  • 1/2 hrnku jablečného pyré
  • 1 vejce
  • 3 hrnky rozmixovaných vloček
  • 1 hrnek bílého jogurtu nebo ½ hrnku mandlového mléka
  • 3 lžíce oleje
  • dýňová semínka, rozinky, brusinky
  • ½ pytlíčku kypřícího prášku
  • skořice, kakao

Postup:

Předem si připravte banán, který rozmačkejte a smíchejte s pyré, vejcem, jogurtem (mlékem), olejem a ovesnými vločkami. Poté je postup velmi podobný jako u běžné bábovky – vše smícháme a nalijeme do vymazané formy. Pečeme při 180°C, 30-40 min. dokud se těsto nelepí na špejli. Upečenou bábovku necháme chvíli zchladnout a poté vyklopíme. Jen pro vzácné příležitosti, abychom si mohli dát kousek a nemít velké výčitky.

Výživové hodnoty pro jednu 1 porci / 50 g:

E: 99,2 kcal / 416,6 kJ
B: 3,25 g
S: 10,2 g
T: 4,5 g
Vláknina: 3 g

Pro porovnání sem přidávám jaké má výživové hodnoty běžná domácí bábovka  pro 1 porci / 50 g:
E: 156,1 kcal / 653 kJ
B: 2,5 g
S: 22,6 g / cukry: 15,8 g
T: 6,1 g
Vláknina: 0,5 g

Rate this post