Udělejte například sušenky, banánové lívance, banánovou nutellu, bábovku …
Samozřejmě v DIA provedení.
1. Ovesné sušenky (cca 10 ks)
Suroviny:
- 1 banán 90 g – rozmačkaný
- 4 lžíce rozmix. ovesných vloček 50 g
- 1 lž. dia marmelády / stevie 20 g
- chia, dýňová, slunečnicová semínka – vyberte podle chuti 5 g + 10 g
- 1 lžička kypřícího prášku 5 g
- rozinky – dle chuti 20 g
Postup:
Vše smícháme a vytvarujeme na pečící papír kolečka, která následně pečeme při 150°C, 10-15 min. Jsou jen na chuť – nejíme je ve velkém!
Výživové hodnoty pro 1 ks
E: 46,3 kcal / 194,5 kJ
B: 1,3 g
S: 7,7 g
T: 1g
Vláknina: 1g
2. Banánové lívance (2 porce)
Suroviny:
- 1-2 banány
- mléko
- 1 hrnek špaldové mouky
- 1 lž. jedlé sody / kypřícího prášku / sušeného droždí
Postup:
Postupujeme jako při běžných lívancích – smícháme rozmačkaný banán s mlékem a moukou, přidáme droždí a necháme vzejít. Místo droždí můžeme dát i kypřící prášek a tím pádem nemusíme čekat až nakyne těsto.
Výživové hodnoty pro 1 porci:
samotné lívance + 50 g bílého jogurtu a 50 g borůvek + 10 g čekankového sirupu
E: 192,5 kcal / 806,5 kJ, E: 254,7 kcal / 1070 kJ
B: 10 g, B: 12,1 g
S: 30 g, S: 35,5 g
T: 2,4 g, T: 4,4 g
Vláknina: 6 g, Vláknina: 13,4 g
Přidáme-li k nim bílý jogurt a pár borůvek, můžeme také dochutit kapkou čekankového sirupu a máme skvělou sladkou snídani i pro diabetiky.
3. Banánová nutella (4 porce)
Suroviny:
- 90 g zralý banán
- 200 g avokáda (1 ks)
- 3 lž. holandského kakaa (20 g)
- čekankový čoko sirup na dochucení (10 g)
Postup:
Banán a avokádo rozmačkáme, smícháme dohromady s kakaem a dochutíme sirupem.
Sladká pomazánka pro mlsné jazýčky.
Výživové hodnoty pro 1 porci:
Energie: 119,3 kcal / 501 kJ
B: 2,15 g
S: 8,7 g
T: 7,2 g
Vláknina: 6,7 g
Hrnková mramorová bábovka s banánem
(12 ks)
Suroviny:
- 1 ks banán
- 1/2 hrnku jablečného pyré
- 1 vejce
- 3 hrnky rozmixovaných vloček
- 1 hrnek bílého jogurtu nebo ½ hrnku mandlového mléka
- 3 lžíce oleje
- dýňová semínka, rozinky, brusinky
- ½ pytlíčku kypřícího prášku
- skořice, kakao
Postup:
Předem si připravte banán, který rozmačkejte a smíchejte s pyré, vejcem, jogurtem (mlékem), olejem a ovesnými vločkami. Poté je postup velmi podobný jako u běžné bábovky – vše smícháme a nalijeme do vymazané formy. Pečeme při 180°C, 30-40 min. dokud se těsto nelepí na špejli. Upečenou bábovku necháme chvíli zchladnout a poté vyklopíme. Jen pro vzácné příležitosti, abychom si mohli dát kousek a nemít velké výčitky.
Výživové hodnoty pro jednu 1 porci / 50 g:
E: 99,2 kcal / 416,6 kJ
B: 3,25 g
S: 10,2 g
T: 4,5 g
Vláknina: 3 g
Pro porovnání sem přidávám jaké má výživové hodnoty běžná domácí bábovka pro 1 porci / 50 g:
E: 156,1 kcal / 653 kJ
B: 2,5 g
S: 22,6 g / cukry: 15,8 g
T: 6,1 g
Vláknina: 0,5 g
Napsat komentář