Čočkový salát

(2 porce)
1 porce: 133g = 246 kcal, 13 g bílkovin, 11 g tuku, 20 g sacharidů, 6 g vlákniny

Ingerdience

hnědá nebo červená čočka 50 g
červená kapie 1 ks
vejce – natvrdo 1 ks
kyselé okurky 50 g
jarní cibulka a šalotka 60 g
citron, olivový olej, balsamico

Postup

Připravíme si krátkým vařením propláchnutou červenou čočku maximálně 10 minut, či hnědou čočku. Tu klasicky uvaříme do měkka, aby nebyla rozvařená (cca 40 min.). Můžeme přidat bobkový list proti nadýmání.

Všechnu zeleninu si nakrájíme na malé kousky. Smícháme zeleninu s čočkou a dochutíme citronem, olejem a dle chuti balzamikem, solí a pepřem.

Můžete si s tím trochu pohrát a vylepšovat dle vlastní chuti – přidat např. rajčata nebo červenou řepu, sýr, apod. Vejce můžete zamíchat dovnitř nebo dáte na vrch na ozdobu.

Můžeme jej jíst teplý i studený.

Ve 100 g salátu je 15 g sacharidů.

Pomazánka z cizrny

(2 porce)
1 porce: 150 g = 290 kcal, 12 g bílkovin, 15 g tuku, 25 g sacharidy

Ingredience

1 konzerva cizrny (o obsahu 425 ml)
3 lžičky sezamové pasty tahini (do 30 g)
2 lžíce cizrnového nálevu z konzervy
1 lžička olivového oleje
1/2 lžičky mletého římského kmínu
1 stroužek česneku
šťáva z půlky citrónu (někdy i víc)
hrst čerstvého koriandru (nemusí být)
sůl a čerstvě mletý pepř

Postup

Cizrnu slijte (nálev si ponechejte na později), propláchněte vodou a dejte do mixéru. Přidejte česnek, mletý římský kmín, olej, tahini, cizrnový nálev, (koriandr), sůl a pepř, zakápněte šťávou z půlky citronu a začněte mixovat. Pokud je směs moc hustá, přidejte buď cizrnový nálev nebo vodu.

Na závěr dochuťte solí, pepřem a citronem (je potřeba pořád ochutnávat a dochucovat). Pro vylepšení můžete přidat cibuli nebo sušená rajčata nebo medvědí česnek. Kdo nemá rád římský kmín může jej vynechat.

Ve 100g pomazánky je 16,7 g sacharidů.

Pomazánka z červené čočky

(4x porce – množství dle toho, jak čočka nabyde)
1 porce: 100 g = 267,8 kcal, 13,3 g bílkovin; 7,2 g tuku; 20,6 g sacharidů

Ingredience

200 g čočka červená loupaná
5 lžic olej olivový extra panenský
1 ks cibule
1 ks mrkev
2 stroužky česnek
1 lžička sůl mořská jemná
1 špetka curry sladké
600 ml voda
2 lžíce citronová šťáva

Postup

Červenou čočku propláchneme pod tekoucí vodou a necháme okapat. Na oleji orestujeme cibuli, po chvíli přidáme mrkev a za občasného míchání restujeme pár minut. Poté přidáme utřený česnek, lehce osolíme a ochutíme curry kořením. Ke směsi přidáme okapanou červenou čočku, zalijeme vroucí vodou a přiklopíme pokličkou.

Vaříme na mírném plameni asi 10 minut a za občasného míchání. Všechna voda by se měla vyvařit, čočka má být měkká a získat tak kašovitou konzistenci i bez mixování. Dochutíme solí, citronovou šťávou, lžící olivového oleje a necháme vychladnout, aby pomazánka ztuhla.

Pomazánku lze na místo curry kořením ochutit čerstvou bazalkou, petrželkou, česnekem a jiným kořením dle fantazie a chuti.

Ve 100g pomazánky je 20,6 g sacharidů.

Rate this post