Co je přerušovaný půst a jak ho držet?

Přerušovaný půst neboli přerušované hladovění je souhrnný pojem pro více postupů založených na restrikci jídla. Na rozdíl od většiny ostatních diet nám neříká, co máme jíst, ale kdy máme jíst. Během tohoto typu stravování se střídají daná časová okna, kdy jíme a kdy se postíme.

Nejčastější časová okna jsou:
16:8 (16 hodin půstu a 8 hodin na jídlo) – doporučené spíše pro muže
14:10 (14 hodin půstu a 10 hodin na jídlo) – doporučené spíše pro ženy

Ve studii z roku 2013 bylo dokázáno, že není zcela jedno, kdy potraviny přijímáme. Poukazuje na to, že když přijmeme více kalorií v první polovině dne, zvýší se inzulinová senzitivita a může dojít k vyšší redukci hmotnosti, než když stejné množství kalorií přijmeme ve druhé polovině dne. Je tedy vhodné si časové okno posunout tak, aby jeho větší část zasahovala do dopoledních hodin.

Pro koho je vhodný a pro koho nevhodný?

Tento způsob stravování může vyhovovat například lidem, kteří jsou během dne velmi časově zaneprázdnění a je pro ně výhodné vybrat si časové okno, během kterého se budou stravovat. Ostatním ale může tento způsob navozovat velký hlad, spojený s následnou únavou během dne. Není tedy jistě vhodný pro každého.
Je celkově nevhodný pro těhotné a kojící ženy, děti, osoby s onemocněním jater, ledvin nebo srdce, osoby s historií poruch příjmů potravy, při podváze nebo po operaci či hospitalizaci.

Nevýhody přerušovaného půstu:

Během časového okna, které si zvolíme, bychom měli zkonzumovat doporučený denní příjem živin. V krátkých časových úsecích je to ale poměrně obtížné, proto se často volí vysoce kalorické, průmyslově zpracované potraviny, které nejsou vhodné, pokud se snažíme o zdravý životní styl. Zároveň je složité přijmout dostatečný příjem bílkovin, což může vést k úbytku svalové hmoty. Důsledkem nepravidelného hladovění může být zpomalení metabolismu a následné přibírání na váze. Jako i u běžného racionálního stravování je i zde důležitá pravidelnost a dodržování předem nastavených časových oken.

Výhody přerušovaného půstu:

Benefity přerušovaného hladovění nejsou v současné době dlouhodobě monitorovány, proto nevíme přesně, jaké s sebou nese. Avšak při pravidelné restrikci jídla se v našem organismu nastartují různé metabolické procesy, díky kterým je naše tělo schopno krátkodobě čerpat energii ze zásob organismu, a to zejména tukových.
Nová studie z roku 2020 ukazuje, že přerušovaným půstem se v krvi snižují hladiny CRP neboli proteinu, který souvisí se zánětem nebo infekcí v těle. Může také snižovat krevní tlak, cukr a cholesterol. U osob s nadváhou nebo obezitou je touto cestou možno poměrně efektivně zredukovat hmotnost.

Přerušovaný půst a diabetes:

Přerušovaný půst může také zvyšovat inzulinovou senzitivitu a snižovat krevní cukr, proto může být vhodný pro lidi s predispozicemi pro diabetes II. typu nebo u lidí, kde už se diabetes mellitus II. typu rozvinul, ale je stále dobře řešitelný určitým dietním omezením. U pacientů s medikací na zvyšování hladin inzulinu je v případě přerušovaného půstu nutný dohled diabetologa a individuálně nastavený režim. Špatně nastavený režim může vést k rizikové hypoglykémii.

Shrnutí:

Výhody přerušovaného půstu:

  • Efektivní redukce hmotnosti
  • Snížení krevního tlaku
  • Snížení cholesterolu
  • Protizánětlivé účinky
  • Zvýšení inzulinové senzitivity -> snížení cukru v krvi

Nevýhody přerušovaného půstu:

  • Je obtížné “ujíst” potřebné kalorie v daném časovém okně
  • Konzumace energeticky náročných a nevhodných potravin
  • Nedostatečný příjem bílkovin -> úbytek svalové hmoty
  • Možný negativní vliv na psychickou pohodu
  • Hlad a s ním spojená únava

Na závěr:

Přerušovaný půst může být vyhovující pro spoustu lidí díky své flexibilitě. Dokáže ušetřit čas, stres i peníze a může být pro Vás nejjednodušším způsobem, jak efektivně redukovat hmotnost a podpořit svůj metabolismus.
Výhodou je, že můžete snadno zjistit, zda je tato metoda právě vhodná pro Vás jednoduchým vyzkoušením režimu na určitý čas – například týden nebo měsíc. Základem je provádět ho způsobem, který zapadá právě do Vašeho životního stylu a je tím pádem pro Vás udržitelný. Pro nejúspěšnější průběh je ale nutné kontrolovat si nejen dobu, kdy jíte, ale zároveň nutriční složení přijatého jídla, aby nedocházelo k nedostatku živin a s tím spojenými problémy.
Není to dietní styl vhodný pro každého, a ne na všechny má ty stejné účinky. Pro nejlepší výsledek je proto vhodné poradit se s Vaším lékařem či nutričním terapeutem.

4/5 - (8 votes)