Není pravda, že by lidé s diabetem byli častěji nakaženi COVID-19 než běžná populace.
U pacientů s diabetem je horší prognóza a těžší průběh onemocnění, nikoliv „větší šance“ na nakažení.
Je pravda, že pokud je diabetik bez komplikací, jiných onemocnění, je dobře léčen a jeho diabetes je kompenzován, riziko těžkého průběhu COVID-19 je jako v běžné populaci.
Diabetik s onemocněním srdce nebo dalšími komplikacemi je ohrožen vážnějším průběhem COVID-19, ostatně jako u jiných virových onemocnění. Schopnost těla vyrovnat se s infekcí je oslabena.
Pokud mají diabetici virovou infekci, zvyšuje se také riziko DKA (diabetické ketoacidózy). Pacienti by tedy měli o riziku DKA být znovu poučeni. Platí pro diabetiky 1. typu.
Riziko komplikací i nákazy je stejné u diabetiků 1. i 2. typu.
Obecně lidé s diabetem (ať už 1. nebo 2. typu) jsou rizikovými pacienty a očekává se u nich horší průběh tohoto onemocnění.
Klíčová je dobrá kompenzace diabetu a spolupráce pacienta.
Aktuální doporučení ke COVID-19 a diabetu na stránkách ADA
Co nám říkají nejnovější studie pacientů nakažených COVID-19?
Bylo potvrzeno, že větší riziko k závažnému průběhu onemocnění COVID-19 mají pacienti vyššího věku (medián 56 let) a s komorbiditami jako je hypertenze, DM a koronárním onemocněním srdce
Hypertonici a diabetici 1. i 2. typu jsou zřejmě více ohroženi vážným průběhem onemocnění COVID-19.
Praktická doporučení do života
1. ověřte si že:
- máte aktuální kontakt (telefon, e-mail) na lékaře, který Vám může poradit
- máte dostatek léků, popř. inzulínu a materiálu (proužků, jehel, setů na inzulínovou pumpu) na 1–2 měsíce, můžete požádat o zaslání elektronického receptu
2. přístup k cukrovce
- jezte pestrou stravu, nezvyšujte ani nesnižujte příjem jídla
- v případě nemoci bude glykémie pravděpodobně stoupat (Pozn.: pokud užíváte inzulín, bude stoupat i spotřeba inzulínu)
- i při onemocnění je cílová glykémie 6–10 mmol/l, maximálně do 15 mmol/l
- pijte dostatečné množství neslazených tekutin
- měřte pravidelně glykémii, při horečce po 2–4 hodinách (pokud máte glukometr)
- pravidelně měřte tělesnou teplotu alespoň ráno a večer
- při léčbě inzulínem a hyperglykémii nad 17 mmol/l změřte ketolátky (pouze pro diabetes 1. typu)
3. kdy kontaktovat lékaře?
- kontaktujte lékaře při zhoršování stavu nejprve telefonicky pokud nemůžete jíst a pít pro nevolnost – pokud máte příznaky ketoacidózy (opakované zvracení, bolest břicha, poruchy vědomí) nebo pozitivní ketolátky (pouze pro diabetes 1. typu)
- pokud nezvladatelná vysoká glykémie trvá více než 24 hodin
- pokud se zhoršují dechové či jiné obtíže
- pokud nemáte závažné příznaky nebo dekompenzovaný diabetes, zůstaňte doma
Napsat komentář