Články o cukrovce a novinkách ze světa diabetu

Nejnovější informace o diabetu a onemocnění COVID 19

Není pravda, že by lidé s diabetem byli častěji nakaženi COVID-19 než běžná populace.

U pacientů s diabetem je horší prognóza a těžší průběh onemocnění, nikoliv „větší šance“ na nakažení.

Je pravda, že pokud je diabetik bez komplikací, jiných onemocnění, je dobře léčen a jeho diabetes je kompenzován, riziko těžkého průběhu COVID-19 je jako v běžné populaci.

Diabetik s onemocněním srdce nebo dalšími komplikacemi je ohrožen vážnějším průběhem COVID-19, ostatně jako u jiných virových onemocnění. Schopnost těla vyrovnat se s infekcí je oslabena.

Pokud mají diabetici virovou infekci, zvyšuje se také riziko DKA (diabetické ketoacidózy). Pacienti by tedy měli o riziku DKA být znovu poučeni. Platí pro diabetiky 1. typu.

Riziko komplikací i nákazy je stejné u diabetiků 1. i 2. typu.

Obecně lidé s diabetem (ať už 1. nebo 2. typu) jsou rizikovými pacienty a očekává se u nich horší průběh tohoto onemocnění.

Klíčová je dobrá kompenzace diabetu a spolupráce pacienta.

Aktuální doporučení ke COVID-19 a diabetu na stránkách ADA

Co nám říkají nejnovější studie pacientů nakažených COVID-19?

Bylo potvrzeno, že větší riziko k závažnému průběhu onemocnění COVID-19 mají pacienti vyššího věku (medián 56 let) a s komorbiditami jako je hypertenze, DM a koronárním onemocněním srdce

Hypertonici a diabetici 1. i 2. typu jsou zřejmě více ohroženi vážným průběhem onemocnění COVID-19.

Praktická doporučení do života

1. ověřte si že:

  • máte aktuální kontakt (telefon, e-mail) na lékaře, který Vám může poradit
  • máte dostatek léků, popř. inzulínu a materiálu (proužků, jehel, setů na inzulínovou pumpu) na 1–2 měsíce, můžete požádat o zaslání elektronického receptu

2. přístup k cukrovce

  • jezte pestrou stravu, nezvyšujte ani nesnižujte příjem jídla
  • v případě nemoci bude glykémie pravděpodobně stoupat (Pozn.: pokud užíváte inzulín, bude stoupat i spotřeba inzulínu)
  • i při onemocnění je cílová glykémie 6–10 mmol/l, maximálně do 15 mmol/l
  • pijte dostatečné množství neslazených tekutin
  • měřte pravidelně glykémii, při horečce po 2–4 hodinách (pokud máte glukometr)
  • pravidelně měřte tělesnou teplotu alespoň ráno a večer
  • při léčbě inzulínem a hyperglykémii nad 17 mmol/l změřte ketolátky (pouze pro diabetes 1. typu)

3. kdy kontaktovat lékaře?

  • kontaktujte lékaře při zhoršování stavu nejprve telefonicky pokud nemůžete jíst a pít pro nevolnost – pokud máte příznaky ketoacidózy (opakované zvracení, bolest břicha, poruchy vědomí) nebo pozitivní ketolátky (pouze pro diabetes 1. typu)
  • pokud nezvladatelná vysoká glykémie trvá více než 24 hodin
  • pokud se zhoršují dechové či jiné obtíže
  • pokud nemáte závažné příznaky nebo dekompenzovaný diabetes, zůstaňte doma

Napsat komentář

Váš e-mail nebude zveřejněn.

*

© 2020 ocukrovce.cz. Coding / design by inspirum and Martin Seidl.

Nahoru ↑