Blíží se Velikonoční svátky. Bohužel i tento rok budou opět kvůli koronaviru probíhat v omezeném režimu. Někteří z nás mohou mít díky zákazu společenských aktivit více času na sebe, své koníčky i své zdraví. Čas strávený doma můžeme také využít k rozšíření obzorů ohledně zdravého stravování. Díky tomu máme právě teď možnost naučit se upéct čerstvý chléb, připravit rostlinné pomazánky či naklíčit luštěniny!
A právě teď je také čas zařadit do svého života pravidelné svižné procházky!
Během velikonočních svátků se v rámci postu máme zdržet především konzumace masa, masných výrobků ale i ryb, vajíček a mléčných výrobků. Součástí půstu je i abstinence a celkově střídmý život.
Tento přísný půst bude nejspíš pro mnoho z nás nereálný a z výživového hlediska ani není potřebný. Ovšem OMEZENÝ příjem masa a masných výrobků nám jistě prospěje. Díky tomu snížíme příjem tuků, nasycených masných kyselin a soli. Pokud maso nahradíme luštěninami, navýšíme tak příjem vlákniny a mikronutrientů.
A právě proto jsme si pro vás v tomto článku připravili kromě receptu na chutný chléb plný vlákniny i 3 recepty na bezmasé pomazánky. Jedna z těchto pomazánek neobsahuje ani žádný mléčný výrobek.
Bramborový chléb s Psylliem
Suroviny na cca 650g bochníček:
- 150g pšeničná mouka hladká
- 150g brambory vařené bez slupky
- 120g špaldová mouka celozrnná
- 50 g žitná mouka
- 30g Psyllium Dr. Max
- ½ sáčku droždí sušené
- 1 lžička kmín drcený
- Kmín celý
- ¾ lžičky soli
- Vlažná voda
Postup:
Uvařené brambory nastrouháme na jemném struhadle. Smícháme s moukami, Psylliem, polovinou pytlíčku sušeného droždí, solí a drceným kmínem. Zalijeme 200ml vlažné vody. Vypracujeme těsto. Velkým pomocníkem s vypracováním těsta je kuchyňský robot.
Vypracované těsto překryjeme v míse utěrkou necháme alespoň 45 minut kynout na teplém místě. Z vykynutého těsta vytvarujeme bochníček, který uhladíme navlhčenou rukou, posypeme celým kmínem a necháme dalších 15 minut kynout.
Mezitím rozpálíme troubu na 220 stupňů. Na dno trouby vložíme pekáček s vodou a do trouby dáme rozpálit plech.
Těsně před vložením bochníčku do trouby ho pomocí žiletky podélně nařízneme. Můžeme si vyhrát s různými vzory řezu, které najdeme na internetu např. pod heslem scoring bread nebo chleba art. Tím docílíme křupavé kůrky a předejdeme natržení chleba.
Na rozpálený plech položíme pečící papír a bochníček. Pečeme 30 – 35 minut dozlatova.
Energie [kJ] | Bílkoviny [g] | Sacharidy [g] | Tuky [g] | Vláknina [g] | |
---|---|---|---|---|---|
1 bochník (650g) | 5300 | 45,5 | 252 | 6 | 49 |
1 plátek (50g) | 408 | 6 | 19,4 | 0,8 | 6,4 |
Chléb pšenično žitný Arizona Psyllium Dr. Popov | 395 | 3 | 17 | 1 | 2 |
chléb žitný | 505 | 4 | 24 | 0,5 | 3 |
chléb pšenično žitný | 482 | 4 | 21 | 0,6 | 2 |
Data dostupná z www.kaloricketabulky.cz
Co je to Psyllium?
Psyllium je rozpustná vláknina získaná z obalů semen jitrocele vejčitého (Plantago ovata). Ve střevě na sebe váže vodu a bobtná, zvětšuje objem stolice a pomáhá tak snadnému vyprazdňování. Přirozenou cestou odvádí z těla škodlivé látky. Jitrocel vejčitý přispívá k normální funkci střevního traktu a pomáhá udržovat správnou hladinu cholesterolu v krvi. Vhodné pro dospělé a děti od 6 let. Psyllium můžeme užívat dlouhodobě. Není návykové, neobsahuje cukry a je téměř bez kalorií.
Dr.Max Psyllium 200 g stojí 99 Kč.
Domácí Lučina
Suroviny:
- 500g jogurt bílý Hollandia 3,8% tuku
- Sůl
Postup:
Jogurt smíchaný se solí přendáme do cedníku, který jsme vyložili plátýnkem či gázou. Překryjeme např. pokličkou a cedník položíme na misku. Pod cedníkem by měl být prostor, kvůli odkapávající syrovátce. Necháme v lednici 24 hodin odležet.
Do jogurtu můžeme přimíchat i oblíbené čerstvé bylinky, pepř či jiné koření.
Z jednoho jogurtu odkapalo přibližně 185ml syrovátky. Získali jsme asi 300g lučiny (možné ztráty způsobené při přendáváním jogurtu či hotové lučiny do misek).
Energie [kJ] | Bílkoviny [g] | Sacharidy [g] | Tuky [g] | Vláknina [g] | |
---|---|---|---|---|---|
Jogurt Hollandia bílý 500g | 1395 | 18,5 | 22,5 | 19 | 0 |
Syrovátka 185ml | 192 | 1,7 | 8,7 | 0,6 | 0 |
Domácí Lučina 100g | 401 | 5,6 | 4,6 | 6,1 | 0 |
Lučina čerstvá chuť přírody Savencia Fromage & Dairy, a. s. | 1280 | 8,2 | 1,8 | 30 | 0 |
TIP! Získanou syrovátku lze využít do mnoha receptů, např. do těst (syrovátkový chléb), mléčných i ovocných koktejlů, do polévek či pro kosmetické účely.
Falešná škvarková pomazánka
Suroviny:
- 65 g pohanky (1/4 hrnku)
- 1 cibule
- 1 lžíce řepkového oleje
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce hořčice
- 2kyselé okurky
- 1 vařené vejce
- Majoránka
- Česnek 2-4 stroužky
Postup:
Pohanku pomalu uvaříme na nižším stupni ve dvojnásobném množství vody. Na jedné lžíci řepkového oleje osmažíme dozlatova najemno nakrájenou cibuli a česnek. Cibuli s česnekem přimícháme k uvařené pohance, ve které už by neměla být voda. Přidáme hořčici, pokrájené vejce uvařené natvrdo, majoránku, sůl. Tyčovým mixérem rozmixujeme – ne úplně do hladka na kaši. Do směsi přidáme nakrájené kyselé okurky.
Energie [kJ] | Bílkoviny [g] | Sacharidy [g] | Tuky [g] | Vláknina [g] | |
---|---|---|---|---|---|
Cca 250g pomazánky | 2529 | 15,6 | 69 | 29,6 | 11,4 |
Cca 40g pomazánky | 421 | 2,6 | 11,5 | 4,9 | 1,9 |
Škvarková pomazánka 40 g | 933 | 7,5 | 0,9 | 21 | 0,1 |
Pomazánka z naklíčené čočky
Suroviny
- 120 g naklíčené čočky
- 30g Lučiny
- 15g jogurt bílý (zarovnaná lžíce)
- Jarní cibulka (asi 10 cm)
- Sůl
- 4ks sušená rajčata nakládaná v oleji
- česnek
Postup:
Čočku dáme klíčit 3 dny před přípravou pomazánky. Rajčata necháme okapat od přebytečného oleje. Naklíčenou čočku rozmixujeme společně s lučinou, jogurtem a sušenými rajčaty. Podle vlastní chuti dochutíme česnekem a solí.
Energie [kJ] | Bílkoviny [g] | Sacharidy [g] | Tuky [g] | Vláknina [g] | |
---|---|---|---|---|---|
Cca 200g pomazánky | 1119 | 13,5 | 25 | 11,3 | 6,1 |
40g pomazánky | 224 | 2,7 | 1,3 | 2,3 | 1,2 |
Naklíčené luštěniny
Podle organizace pro výživu a zemědělství je průměrná roční spotřeba luštěnin ve světe asi 7 kg na osobu. Ačkoliv se v ČR trend konzumace luštěnin v posledních letech zvyšuje, my Češi zkonzumujeme 2,7kg na osobu. To je podle dostupných informací dokonce historicky nejvíce.
Luštěniny obsahuju oligosachidy-galaktosidy, které jsou zodpovědné za nadýmání. To je, společně s nelákavými senzorickými vlastnostmi a dlouhou dobou namáčení i vaření, nejčastěji udávaný důvod nízké konzumace. Galaktosidy lze částečně odstranit namáčením, tepelnou úpravou a klíčením (klíčením na méně než 20% původní hodnoty). V průběhu klíčení dochází k navýšení nutričních hodnot, především vitaminu C a B2 a B3. Klíčení také mění senzorické vlastnosti luštěnin, a tak je možné, že zachutnají i celoživotním odpůrcům.
TIP: Naklíčené luštěniny po domácku jsou levnější než kupované!
Abychom dokázali naklíčit luštěniny sami doma, musíme si vytvořit nádobu, do které budeme luštěniny vkládat. Ideální a nejjednodušší způsob je asi PET lahev. Do dna lahve uděláme malé dírky, ne větší než luštěniny (to je důležité kvůli odtoku vody). Hrdlo lahve odřízneme.
Hrst vybraných semínek propláchneme a necháme přes noc nabobtnat ve vodě. Poté je vložíme do PET lahve a několikrát propláchneme. Láhev uložíme do temné místnosti a budeme ji ideálně až 4x denně prolévat vodou. Semínka nesmí být totiž ve stojaté vodě kvůli zahnívání a plísním. Třetí den jsou luštěniny připraveny ke konzumaci.
Naklíčené luštěniny konzumujeme v salátech, na pečivu či je můžeme i tepelně upravit.
23.3.2021 at 20:07
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat kolik stojí 30g Psyllium Dr. Max a jak to vypadá. Chtěla bych upéct chleba podle receptu, ale našla jsem 30g Psyllium Dr. Max i jako tablety nikdy jsem to nekupovala.
Děkuji za radu.
S pozdravem Horáková
24.3.2021 at 13:56
Dobrý den,
jedná se o sypkou směs, která vypadá jako malá semínka. Když se zalijí vodou, vytvoří rosolovitou hmotu.
Lze používat i do jiných receptů, můžete s ní nahradit určité množství mouky.
Není nutné kupovat pouze tuto značku, na trhu je ji více.
Určitě vám poradí ve zdravé výživě nebo i v lékárně.
Hezký den.
Beáta Bohnerová