Za seniora považujeme člověka od 60 let výše. V České republice je podíl seniorů přibližně 20 % z celkové populace. Je důležité si uvědomit, že v seniorském věku prožíváme čím dál větší podíl svého života. V dnešní době je průměrná doba života v seniorském věku 14 let pro muže a 20 let pro ženy. Jinak řečeno, v loňském roce byla tzv. naděje dožití 74,1 let pro muže a 80,5 let pro ženy.
Zdravotní stav a tím i kvalitu a délku života ovlivňuje z velké části strava a celkově životní styl. Svými životními návyky můžeme změny spojené se stárnutím významně zpomalit, snížit riziko některých onemocnění, zkvalitnit a prodloužit život. S přibývajícím věkem se potřeby našeho těla mění. Správné návyky z mládí tedy nestačí a je žádoucí je přizpůsobit potřebám stárnoucího organismu.
Velmi často se setkávám se staršími lidmi a nejčastějším tématem našich nutričních konzultací je redukční režim nebo diabetes, případně podvýživa. Při všech těchto konzultacích je třeba klást důraz na kvalitní a vyváženou stravu s dostatkem všech potřebných živin.
K nevhodnému způsobu stravování může vést mnoho různých příčin, ať už je to ztráta chuti k jídlu, špatný chrup, ekonomické důvody a mnoho dalších.
Hodnocení nutričního stavu seniorů je odlišné od osob v produktivním věku! A to proto, že mírně vyšší BMI u seniorů je spojeno s nižším zdravotním rizikem. Zatímco běžně je norma BMI 18,5 –25, u seniorů považujeme za normu BMI 24-29.
BMI | Hodnocení | |
---|---|---|
nad 65 let | nižší než 24 | podváha |
24-29 | normální váha | |
vyšší než 29 | nadváha |
Pokud BMI seniora ukazuje na nadváhu či obezitu, není vyloučeno riziko podvýživy!
Energie
Potřeba celkového energetického příjmu se s přibývajícím věkem mírně snižuje díky přirozenému úbytku svalové hmoty. Příjem energie přizpůsobujeme úrovni pohybové aktivity a zdravotnímu stavu. Naopak navyšujeme energetický příjem například v rekonvalescenci, při horečce, zánětu, průjmech, zvracení apod.
Bílkoviny
Ve stáří dochází ke snížení schopnosti bílkoviny vstřebat a využít, proto je důležité zvyšovat příjem kvalitních bílkovin. U dospělé populace je doporučený příjem bílkovin 0,8 g/kg tělesné hmotnosti/den, u osob nad 60 let se potřeba bílkovin zvyšuje na 1-1,2 g/kg/den. (Při zdravotních komplikacích se příjem mění navýšením či omezením příjmu bílkovin.)
Vhodné zdroje bílkovin: libové maso, ryby, vejce, luštěniny, mléko a mléčné výrobky, zejména tvaroh, ořechy a semena
Tuky
Potřeba tuků se nijak zvlášť nemění od osob v produktivním věku. Příjem tuků by měl tvořit 20-35 % celkového příjmu energie. Dbáme především na poměr jednotlivých tuků – nasycených mastných kyselin a nenasycených mastných kyselin. Příjem nasycených mastných kyselin by neměl přesáhnout 10 % energetického příjmu, zbytek příjmu tuků připadá na nenasycené mastné kyseliny.
Zdroje nasycených mastných kyselin: tučné maso, drůbeží kůže, masné výrobky, sádlo, tučné mléčné výrobky (např. šlehačka, máslo, smetanové jogurty, tučné sýry…), dorty, zákusky atd.
Zdroje nenasycených mastných kyselin: řepkový olej, olivy, ořechy, sója, losos, sardinky, tuňák, dýňová semínka, avokádo.
Sacharidy
Potřeba sacharidů se u seniorů významně nemění. Pro evropskou populaci je doporučený příjem sacharidů 45-60 % z celkového příjmu energie. Při dostatečném množství a správném složení přijímaných sacharidů nedochází k odbourávání tělesných bílkovin jako zdroje energie, naopak při nadbytečném příjmu se sacharidy ukládají ve formě tuku do zásobní tukové tkáně. Doporučený příjem jednoduchých cukrů je nejvýše 10 % z celkového příjmu energie.
Zdroje polysacharidů: obiloviny, luštěniny, brambory, ořechy
Plnohodnotná a vyvážená strava by měla obsahovat také dostatek minerálních látek a vitamínů. Krátce zmíním jen některé z nich.
Vápník
Denní potřeba vápníku po 60. roce života stoupá na 1200-1500 mg/den. Nedostatečný příjem vápníku může vést k osteoporóze, tím i k vyššímu riziku zlomenin.
Zdroje vápníku: sardinky, ořechy a semena, mák, mléko a mléčné výrobky, některé minerální vody
Hořčík
Potřeba se nezvyšuje, někteří senioři ho však nepřijímají dostatek. Nedostatek hořčíku se projevuje například křečemi, únavou, arytmií, osteoporózou.
Zdroje hořčíku: ořechy a semena, luštěniny, listová zelenina, brambory, celozrnné obiloviny, některé minerální vody.
Železo
Potřeba železa se u seniorů nezvyšuje, ale velká část seniorů má příjem železa nedostatečný. Příčinou může být například omezování některých potravin, zejména masa, vaječných žloutků a zeleniny.
Zdroje železa: maso – více v červeném mase, vnitřnosti, vaječný žloutek, droždí, luštěniny, kakao, zelenina, ořechy, obiloviny.
Vitamín D
Ve stáří dochází ke snížené schopnosti vytvářet vitamin D v kůži ze slunečního záření. Vitamin D je nezbytný pro zdravý stav kostní tkáně, svalů a imunitního systému. Významný je i v ochraně před srdečně-cévními a onkologickými nemocemi.
Zdroje vitaminu D: ryby, rybí oleje, máslo, vaječný žloutek, houby vystavené slunečnímu záření.
Napsat komentář