Podle doporučení České diabetologické společnosti by měl každý diabetik přijmout 45–60 % denního energetického přijmu ve formě sacharidů. Měli bychom preferovat hlavně takový zdroj sacharidů, který je bohatý na vlákninu a má nízký glykemický index. Do této skupiny potravin lze zařadit především zeleninu, luštěniny, ovoce a celozrnné potraviny (např. pečivo, těstoviny, rýži natural).
Víte, že vyšší příjem vlákniny je vhodný nejen pro správnou funkci našeho zažívání, ale také napomáhá snižovat glykémii po jídle, a dokonce hladinu cholesterolu v krvi? Její vyšší příjem je také spojen s nižším rizikem srdečního onemocnění, diabetu 2. typu a obezity.
Pro mnohé z nás může být složité zorientovat se hlavně v pekárenských výrobcích, které patří k nejčastěji konzumovaným sacharidovým potravinám. Obvykle totiž nerozumíme názvům, pod kterými nám pekaři své výrobky nabízejí a které i určuje česká legislativa. Výrobci se dokonce často uchylují ke klamání spotřebitele a své výrobky označují jako celozrnné či žitné, i když tomu tak ve skutečnosti není. Ani obchodní řetězce nám mnohdy tento výběr neulehčují. Jejich nabídka, zejména nebaleného pečiva, nebývá dostatečně označena, ačkoliv poslední dobou tento problém pomalu mizí.
Z těchto důvodů se při výběru toho správného pečiva mnohdy orientujeme pouze podle barvy. Tmavé pečivo ale nemusí být vždy to správné, spíše naopak. Může se totiž jednat pouze o pšeničný výrobek obarvený např. karamelem, melasou či ječmenem. Správná barva celozrnného pečiva je pouze mírně tmavší, šedobéžová až lehce nahnědlá, ale ne až výrazně tmavá.
Většina běžného pečiva na českém trhu bohužel není celozrnného ani žitného složení, ačkoliv tak mohou působit právě barvou, přidanými semínky v pečivu či dosypanými na jeho povrch.
Pokud to lze, nespoléhejte se pouze na název pečiva, který může být někdy klamavý. Dívejte se hlavně na složení výrobku. Jednoduchou pomůckou je fakt, že na první místo ve složení výrobku se vždy udává nejvíce zastoupená složka, a dále v sestupném pořadí.
TIP: V Obchodních řetězcích bývá zavěšený seznam, ve kterém je uvedena kompletní nabídka prodejny, složení jednotlivých výrobků a někdy i výživové hodnoty. Pokud seznam nenajdete, nebojte se vyžádat si ho u obsluhy. Tyto dokumenty musí být na prodejně vždy k dispozici.
Při výběru pečiva bychom se také měli zaměřit na jeho obsah soli, který je vždy uveden na obalu. Obsah soli se výrazně zvyšuje, pokud je pečivo viditelně posypáno krystalovou solí na povrchu. Takové pečivo může být příčinou vašeho vysokého krevního tlaku! Náš denní příjem soli by neměl překročit 5g.
Podle současné legislativy musí být v těsné blízkosti nebalené potraviny vždy uveden údaj obsahující název, místo původu, množství hlavní složky, třídu jakosti a název potraviny, kterým se rozumí zákonný název a neexistuje-li zákonný název, uvede se název popisný nebo vžitý.
Podle zákona č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích, se rozděluje chléb i běžné pečivo podle těchto názvů:
- Pšeničné pečivo
Obsahuje nejméně 90 % pšeničné mouky.
(např. rohlík tukový, rohlík grahamový, houska ražená, veka, bageta světlá, toastový chléb světlý, toastový chléb tmavý, cereální raženka, kaiserka natural, kaiserka cereální, hamburgerová žemle) - Žitné pečivo
Obsahuje nejméně 90 % žitné mouky.
(např. chléb žitný, žitný bochánek Lidl, žitná bulka, žitný chléb pekárna Kabát) - Žitno – pšeničné pečivo
Obsahuje více než 50 % žitné mouky a více než 10 % mouky pšeničné.
(např. Penam Fit Celozrnný žitný chléb, Penam Fit Žitno-slunečnicový chléb celozrnný) - Pšenično – žitné pečivo
Obsahuje více než 50 % pšeničné mouky a více než 10 % mouky žitné.
(např. Kornspitz, Dr. Popov Colorado chléb pšenično-žitný s obsahem psyllia, Hradecká Pekárna Žitný chléb) - Vícezrnné pečivo
Pekařský výrobek, do jehož těsta jsou přidány mlýnské výrobky z jiných obilovin než pšenice a žita – luštěniny nebo olejniny v celkovém množství nejméně 5 %.
Vícezrnné pečivo obsahuje podíl výživově vhodných látek pouze v takovém rozsahu, jaký druh zrna byl na jejich výrobu použit. Nemusí být zaručen vyšší obsah vlákniny a minerálních látek.
(např. Rustikální bageta pohanka, chléb tmavý slunečnicový, chléb dýňový, Penam Chléb himalájský) - Celorznné pečivo
Obsahuje nejméně 80 % celozrnné mouky nebo odpovídající množství upravených obalových částic z obilky.
(celozrnná houska pekárna Kabát, Žitánek celozrnný pekařství Kabát, Mestemacher chléb trvanlivý speciální 100 % celozrnný, Mestemacher Trvanlivý chléb celozrnný se slunečnicovými semeny, celozrnný bochník Kaufland, Celozrnná bagetka Fit Kaufland, Celozrnná bageta s ovesnými vločkami Kaufland, Bandur celozrnný Albert, Chléb Fit celozrnný Penam, Chléb slunečnicový celozrnný Penam, Chléb žitný celozrnný Penam, Ličenský zrník) - Speciální pečivo
Obsahuje kromě mlýnských výrobků ze pšenice a žita další složku, zejména obiloviny, olejniny, luštěniny, vlákninu, suché skořápkové plody, zeleninu, mléčné výrobky nebo brambory, v množství nejméně 10 % z celkové hmotnosti použitých mlýnských výrobků, nebo netradiční druhy chleba typu pita chléb, arabský chléb apod.
Do této skupiny lze zařadit i novinku na trhu „VEČERNÍ PEČIVO“. Toto pečivo obsahuje snížené množství sacharidů, které je zde nahrazeno bílkovinami a tuky. Jeho celková energetická hodnota, zejména kvůli vysokému obsahu kalorických semínek, ale zůstává zachována nebo může být i mírně vyšší.
Toto pečivo se v poslední době stává oblíbenou potravinou diabetiků.
(večerní pečivo Kaufland, večerní chlebík Penam)
Víte, že název „cereální pečivo“ není legislativně definováno? Slovo „cereální“ je synonymem slova „obilný“. Pod takovým názvem se většinou skrývá pšeničné obarvené pečivo. Cereální pečivo rozhodně nezaměňujte s pečivem celozrnným!
Pro označování skupin chleba dále platí:
- staročeský chléb nebo tradiční chléb
Chléb, který je kypřen vitálním žitným kvasem, s minimálním obsahem 70 % žitné mouky. - selský chléb
Chléb s charakteristickými velkými i nepravidelnými póry, tvarovaný do kulatého bochníku o hmotnosti nejméně 2 kg, s obsahem nejméně 60 % žitné mouky. - chléb trvanlivý
Chléb, jehož trvanlivost musí být nejméně 21 dní. - chléb kyjevský
Chléb, který obsahuje 80 % žitné mouky, přičemž 27 % má tvořit mouka celozrnná. - chléb moskevský
Chléb obsahující pouze mouku žitnou, z toho polovina je celozrnná a druhá polovina chlebová mouka. - Chléb graham
Chléb obsahující 80 % žitné mouky celozrnné a 20 % pšeničné mouky světlé.
TIP: Zejména ze začátku můžete být z výběru vhodného pečiva zmateni. Chvíli může trvat, než objevíte to správné pečivo pro vás. Výběr vám mohou výrazně usnadnit online obchody (jako např. rohlik.cz, itesco.cz, kolonial.cz, potravinydomu.cz, kosik.cz a další), kde si můžete nastudovat složení pečiva v klidu z domova.
Výživový rozdíl
Celozrnná mouka může být získána ze všech druhů obilovin (pšenice, špaldy, žita, ječmene apod.) a je vyráběna ze všech částí obilného zrna, obsahuje tedy otruby, endosperm i klíček. Zatímco světlá mouka je vyrobena ze zrn, která jsou svých obalových částí a klíčku zbavena. Tyto chybějící části zrna ale obsahují nejvíce vitamínu, minerálů a vlákniny.
Nejvíce zastoupenými vitamíny v obilovinách jsou vitamíny B1, B2 a B6, kterých však ve světlých moukách zbývá pouze 10–20 % z původního obsahu. Z minerálních látek je nejvíce v obilovinách obsažen fosfor, železo, vápník, hořčík, draslík a zinek, jejichž obsah ve světlé mouce ve srovnání s moukou celozrnnou klesá cca o 33 %.
Kromě světlého a celozrnného pečiva se setkáváme také s pečivem vyráběným ze žitné mouky, jejíž polysacharidy pentozany a arabinoxylany zpomalují vstřebávání látek v zažívacím traktu, včetně snadno využitelných sacharidů. Žitné pečivo, stejně jako pečivo celozrnné, má prokázaný efekt na snižování hladiny cholesterolu, glykemie a inzulínu v krvi.
Vliv na glykémii
Vstřebávání sacharidů z celozrnného pečiva zpomaluje jeho vyšší podíl vlákniny. Sacharidy se proto do krve uvolňují postupně a dochází k přirozené produkci inzulínu. Ten transportuje glukózu k jednotlivým buňkám našeho těla, kde se glukóza nadále využívá. Glykémie díky tomu zůstává vyrovnaná a my se cítíme zasyceni déle.
Po světlém pečivu, vlivem nízkého obsahu vlákniny, dohází k prudkému zvýšení glykémie. Abychom tento nárůst vyrovnali, vyprodukujeme vyšší množství inzulínu, který následně způsobí rychlý pokles glykémie nebo až hypoglykemii. Tento pokles má za následek dřívější pocit hladu. Poté máme nutkání dopřát si něco dalšího k jídlu a přijmeme tak více energie. Celý proces se následně opakuje a postupně začneme přibírat na váze.
Kalorický rozdíl
I když není pečivo celozrnné, ještě to neznamená, že z hlediska energetického příjmu není pro vás vhodné. Výrobci u některých produktů kompenzují nedostatečný podíl celozrnné mouky přidáním různých semínek, vlákniny, bílkovin a podobně.
Abyste měli jistotu, že volíte správné pečivo, vždy si porovnejte energetické hodnoty uvedené na obalu. Tyto informace lze také zdarma vyhledat např. na www.kaloricketabulky.cz.
Vybírejte takové pečivo, které má co nejnižší obsah energie (kcal, Kj), sacharidů a soli. A naopak co nejvyšší obsah vlákniny.
Váha pečiva (1 ks) |
Název pečiva |
Energie (kJ) |
Sacharidy (g) |
Vláknina (g) |
Bílkoviny (g) |
Tuky (g) |
Sůl (g) |
---|---|---|---|---|---|---|---|
42 g |
Rohlík bílý |
1262 |
57,5 |
4,5 |
9,8 |
3,7 |
1,2 |
50 g |
Chléb konzumní kmínový |
1020 |
45 |
4 |
8 |
1,1 |
1,1 |
65 g |
Kaiserka cereální |
1001 |
45,3 |
3,2 |
9 |
2,8 |
1 |
72 g |
Mastemacher chléb celozrnný |
883 |
32,3 |
9,6 |
6,2 |
4,1 |
1,27 |
75 g |
Večerní pečivo Kaufland |
1070 |
9,4 |
11,4 |
23 |
14 |
2,25 |
50 g |
Večerní chlebík Penam Fit den |
1261 |
3,6 |
13 |
28 |
17 |
1,3 |
108 g |
Celozrnný Žitánek pekárna Kabát |
917 |
46,5 |
Není uvedeno |
5,9 |
0,7 |
Není uvedeno |
50 g |
Celozrnná houska pekárna Kabát |
1320 |
64,7 |
5 |
10,8 |
1 |
1,64 |
52 g |
chléb Colorado Psyllium Dr. Popova |
1086 |
45,7 |
10,51 |
8,1 |
4 |
1,5 |
50 g |
Ličenský zrník |
1549 |
35 |
9,4 |
11,5 |
20 |
5,25 |
Dostupné z www.kaloricketabulky.cz
2.1.2019 at 16:59
Dobrý den, mohu se zeptat, jaké pečivo byste doporučila při Diabetu II.typu a ulcerozní kolitidě? Děkuji
15.3.2019 at 12:08
V dietě pro léčbu diabetu doporučujeme spíše tmavé pečivo, může se jednat o běžný chléb typu Šumava, či jakýkoliv jiný chléb (žitný, celozrnný).
Je lépe vybírat v menších pekárnách, kde si vyberete podle svých chutí. A také přizpůsobíte požadavkům vašeho střeva (pokud jej tolerujete při onemocnění ulcerozní kolitis)
6.4.2023 at 6:42
Dobrý den, já mám tehotenskou cukrovku, můžete té mi říct jaký pečivo či chleba si kupovat. moc děkuji za odpověď.
27.4.2023 at 9:54
Dobrý den,
při těhotenské cukrovce se zaměřte na výběr celozrnného, žitného a klasického pšenično-žitného chleba. Vyvarujte se bílému pečivu, sladkému pečivu a velmi tmavému pečivu, které je dobarvováno např. karamelem. Ze zkušenosti mých pacientek pěkně prochází např. balený večerní chlebík, který naleznete ve všech větších supermarketech. Množství se samozřejmě řídí předepsaným množstvím sacharidů na porci. Více informací se vzorovými jídelníčky můžete nalézt na webu http://www.tehotenskacukrovka.cz.
S pozdravem
MUDr. František Loos
10.4.2023 at 18:04
Dobrý den, prosím o radu které pečivo vybírat při diabetu typu I.
Děkuji Jirka
27.4.2023 at 9:55
Dobrý den,
při diabetu 1. typu se zaměřte na výběr celozrnného, žitného a klasického pšenično-žitného chleba. Vyvarujte se bílému pečivu, sladkému pečivu a velmi tmavému pečivu, které je dobarvováno např. karamelem. Věnujte pozornost i gramáži kusového pečiva a opět zejména toho tmavého, které může vážit i 90 g. Sledujte složení na obale nebo přímo u volně loženého pečiva na etiketě u ceny.
S pozdravem
MUDr. František Loos
23.7.2023 at 9:41
chtěl jsem se zepat na nopalový chléb, jeho vliv na glykemii, obsach sacharidů a cukrů a jeho celkovou vhodnost k DM2
28.7.2023 at 10:33
Dobrý den,
děkuji za zajímavý dotaz. Nopal je mexické jméno aztéckého původu pro kaktus (Opuntia ficus indica). Po sklizni a očištění kaktusových listů následuje nařezání dužiny na malé kousky. Sušící proces probíhá v konvekčních pecích při teplotě 50° C a poté je sušina rozemleta. Vzhledem k šetrnému zpracování a sušení je v nopalové sušině uchován vysoký obsah všech přírodních látek. Nopálová mouka obsahuje vysoké množství pektinů a pestrého zastoupení minerálů a vitamínů, rovněž velké množství vlákniny. Proto je vhodná pro redukční diety neboť dobře sytí a má méně energie, než běžné mouky. Benefitem je i to, že neobsahuje lepek.
Pokud se podíváme na složení nopálového chleba, tak kromě nopálové mouky obsahuje pochopitelně i další druhy mouky a ostatní příměsi.
Složení: mouka pšeničná chlebová, mouka žitná, nopálová mouka (Opuncie fikus indica 100%), sůl, droždí, pekařský přípravek, kmín, mouka hladká pšeničná, škrob bramborový, pražený ječmen
A jaký je obsah cukrů v chlebu?
50 g běžného kmínového chleba obsahuje 23 g cukrů (neboli polysacharidy = škroby, které se v zažívacím traktu štěpí na jednoduché cukry).
50 g nopálového chleba obsahuje 19 g cukru (polysacharidy= škroby)
Z výše uvedeného je vidět, že i nopálový chléb obsahuje cukry, které pokud si hlídáte dietu musíte započítat do celkového příjmu cukrů. Má nižší glykemický index, proto bude po jídle méně stoupat hladina krevního cukru. Pro diabetiky tedy rozhodně dobrá volba. Na jednu porci ale doporučuji cca 60 – 80 g. Záleží na tom, jestli chcete hubnout nebo váhu udržovat. Je rovněž vhodnější pro redukční diety a nejen pro ně. Je totiž zdravější (dáno obsahem vlákniny, vitaminů a aminokyselin). Protože nopálová mouka v trávícím traktu zvyšuje svůj objem, snižuje lépe pocit hladu na delší dobu.
S pozdravem
MUDr. Dagmar Bartášková
28.9.2023 at 8:16
chci zhubnout můžu jíst himalájský chleba
11.10.2023 at 6:41
Dobrý den,
himalájský chléb obsahuje tak jako ostatní pečivo základní živiny: cukry, tuky, bílkoviny a navíc obsahuje plody Gojy (kustovnice čínská), které se říká elixír mládí pro svůj obsah antioxidantů. Ve 100g výrobku je energie: 968 kJ/230 kcal. Tuky: 3.1 g. Z toho nasycené mastné kyseliny: 0.3 g. Sacharidy: 38 g. Z toho cukry: 1.7 g. Bílkoviny: 8.6 g. Sůl: 1.5 g. Vláknina: 6.4 g.
Pokud tedy chcete hubnout, určitě je tento chléb vhodný, jen jej započítejte do celkového denního příjmu energie. Obvyklý příjem energie pro redukční dietu muže středního věku je 7-8000 kJ na den.
S pozdravem
MUDr. Dagmar Bartášková
18.1.2024 at 3:26
Já jim cerealni chléb a glykémie 11.4.Od Penami chléb fit dobre ráno a glykémie i 16.6. co je to za svinstvo.
29.1.2024 at 12:26
Dobrý den, kvalita pečiva kolísá a je potřeba si najít svého pekaře. Ideální je například kváskový chléb, či vybírejte z různých cereálních pečiv. Pokud držíte redukční dietu a chcete minimum cukrů v pečivu, sáhněte po večerním chlebíku. V jednom krajíci je jen cca 1,5g cukrů.
S pozdravem
MUDr. Dagmar Bartášková
18.2.2024 at 17:18
Při zvýšeném cukru na lačno 6,08 můžu chléb brisku mlynarska
26.2.2024 at 12:15
Dobrý den,
pokud máte namysli mlynářskou briošku, tak Vám zasílám odkaz na její nutriční data: https://nutridata.cz/potravina/mlynarska-brioska
Ve 100g výrobku je celkem 47g sacharidů, z toho 15,4g rychlého cukru. Předpokládám, že dodržujete racionální stravu s omezením rychlých cukrů. Proto byste měla vybírat pečivo, kde je rychlého cukru max do 20% z celkového množství sacharidů (tedy například ze 47g do 10g rychlých cukrů). Proto tento výrobek není ideální pro dietu redukční či diabetickou. Pokud si jej tedy dáte, tak doporučuji zařadit občas a v množství do 60g na porci.
S pozdravem
MUDr. Dagmar Bartášková
27.2.2024 at 11:40
Dobrý den, prosím který chleba je nejvhodnější při diabetu 2.typu?
10.4.2024 at 15:58
Pro diabetiky je vhodné vybírat pečivo s nízkým obsahem sacharidů a s vysokým obsahem vlákniny. Vláknina pomáhá zpomalit trávení a vstřebávání sacharidů, což může vést k pomalejšímu zvýšení hladiny cukru v krvi po jídle. Nízký obsah sacharidů také pomůže minimalizovat zvýšení hladiny glukózy v krvi. Obecně ale důležitější než typ pečiva je jeho množství.
Celozrnné pečivo: Obsahuje vyšší množství vlákniny a má nižší glykemický index než bílé pečivo. Hledejte vždy v názvu slovo „celozrnný“ – ne všechno tmavé pečivo nebo pečivo se semínky je právě celozrnné. Nenechte se zmást názvy jako „vícezrnný, sedmizrnný, cereální, atd.“
Pečivo vyrobené z ovesné mouky: Ovesná mouka obsahuje více vlákniny než běžná pšeničná mouka.
Chléb s nízkým obsahem sacharidů: Např. značka Low Carb, Penam fit den večerní chlebík, KetoDiet proteinový chléb a další.