Epidemie virem COVID-19 je pro všechny nepochybně těžkou zkouškou

Jak všichni víme ze sdělovacích prostředků, pravděpodobnost nákazy je velmi vysoká. V současné době je nesmírně důležité, abychom se nenakazili všichni najednou, protože na tuto situaci není zdravotnictví připraveno a hrozí skutečnost, že se nebude moci postarat o všechny pacienty.

Diabetici jsou rizikovou skupinou v tom smyslu, že pokud se infikují, je větší riziko komplikací v průběhu nemoci. Toto platí bez ohledu na aktuální stav kompenzace cukrovky. Proto je významné nepodceňovat preventivní opatření.

Připravili jsme pro Vás 7 rad, jak předejít vzniku infekce

  1. Za všech okolností používejte při pohybu mimo domov ochranné pomůcky na obličej. I běžná maska (třeba ta doma ušitá) pomáhá filtrovat virové částice.
  2. Používejte rovněž ochranné pomůcky na ruce (ideálně jednorázové gumové rukavice), které po návratu zlikvidujete. Částice viru ulpívají na kovových předmětech až 12 hodin, na látce 6-12 hodin.
  3. Dodržujte důsledně hygienu, pravidelně si myjte ruce (zejména po návratu domů) a následně použijte desinfekci.
  4. Dbejte o pitný režim. Mějte stále po ruce hrnek čaje nebo vody a mějte sliznice zvlhčené. Snižujete riziko infekce a rovněž přispíváte zlepšení hladiny glykémie.
  5. Omezte vycházení mimo domov, ale i osobní kontakty na nezbytně nutné minimum. Nakoupit mohou děti nebo kamarádi.
  6. Ušetřený volný čas můžete věnovat zlepšování hladin glykémie. Konečně máte čas na to, abyste si přečetli něco o správné dietě, vyzkoušeli nové recepty a častěji si kontrolovali hladinu glykémie.
  7. Snažte se mít cukr pod kontrolou, protože dlouhodobě normální hodnoty glykémie zvyšují odolnost vůči infekci. Ideální je dosáhnout glykémie nalačno mezi 5-7mmol/l a 2 hodiny jídle mezi 7-10mmol/l.