Pan Tomáš je 42 letý, pracovně aktivní muž, který se do nutriční ordinace dostal na doporučení svého diabetologa a potřeboval mimo edukaci diabetické stravy také redukovat váhu. Sedavým způsobem života a nevhodnými jídelními návyky se dostal na pranýř diabetologů – měl zvýšené výsledky krevních hodnot – nejen cukr ale také cholesterol a kyselinu močovou.

Když se vyskytne diabetes druhého typu, je velmi častým jevem zvýšené množství viscerálního tuku v těle a také se přidružují další komorbidity jako jsou vysoká hladina cholesterolu, vysoká hladina kyseliny močové atd. říká se tomu souhrnně metabolický syndrom.

Přichází tedy do nutriční ambulance bezradný muž, který neví proč se to vše tak zkomplikovalo. Nyní ani moc nejí, pohyb má v zaměstnání. Ale mimo práci už nemá náladu se jít projít nebo cokoliv dělat. Má tedy problém se sedavým způsobem života, a přestože se nepřejídá, ani nejí moc sladkého a tučného, neustále pomalu nabírá na váze. Byl zvyklí, že váha sama klesla, když začalo hezké počasí a byl s rodinou více venku. Ale nyní už to nefunguje.

Všichni už dneska víme, že když se přejídáme a často konzumujeme sladké či tučné jídlo nabíráme na váze. To protože není v rovnováze výdej a příjem energie. Ale zdaleka ne všichni víme, že když jíme málo, také pomalu přibýváme na váze. Je to způsobeno tzv. “zpomalením metabolismu”. Pokud není pokryta bazální potřeba energie organismu, začne se tělo stresovat, a pro zachování energie si ji uloží.

Pan Tomáš je již rozhodnut se svým problémem pracovat a tak není složité jej motivovat. Vysvětlením základních principů – například složení potravin, princip glykemického indexu potravin, je pacientovi umožněn pohled do problematiky a tak můžeme začít s hledáním možností změn, co by mu pomohlo zlepšit jeho zdravotní výsledky a přitom také ztratit pár kilo viscerálního tuku. Společně vše probíráme a řešíme, kde by se dalo co zlepšit.

Zásadní je pravidelnost stravy a také propojení stravy a pohybu, tělo nefunguje jen na jedné rovině, ale celkově jsou všechny reakce propojené a různě spolu souvisí.
Velmi dobře takto reaguje hladina cukru na pohyb.
Pokud přidáme pohyb do každého dne – alespoň chvilku chůze,
sníží se citelně aktuální glykémie.

Zadáním základních pravidel a předáním rámcového jídelníčku byly nastaveny panu Tomášovi aktuální cíle. Soustředit se musí jen na pár nových pravidel, aby vše fungovalo.

Pro zachování motivace pana Tomáše, jsou nastaveny cíle, které zvládne a může být úspěšný. Malými krůčky se dostane k cíli bez větších potíží. Úkoly byly následující – hlídat množství sacharidů ve stravě – nepřekračovat povolené množství na den, což bylo 200g. Poté měl přidat více zeleniny – ideálně i třikrát denně hrst zeleniny. A pohybovou stránku měl vylepšit tím, že bude počítat v mobilní aplikaci kroky – přiblížit se k 7 tis. kroků. při každé konzultaci byly úkoly upraveny, podle jejich zvládnutí.

Není smysluplné dávat přehnaně vysoké cíle.
Nesplnění cíle rapidně sníží motivaci jedince.

Pro pana Tomáše je příjemné, když přichází již na třetí kontrolu a zjišťuje, že malou úpravou jídelníčku a zavedením pravidelné aktivity se snižuje váha každý měsíc o 1,5-3 kg a úbytek je zejména z množství tuku. Ano stalo se také, že ubyly svaly, je to ukazatel nedostatečného množství bílkovin ve stravě, proto se na tuto skutečnost včas zareagovalo a zvýšil se apel na příjem bílkovinných potravin. Dostalo se tak i na téma tzv. nutričního timingu – zjednodušeně: jak jíst před a po cvičení.

Měsíc na to přichází pan Tomáš i na kontrolu na diabetologii a tam zjišťuje, že dlouhodobý cukr, tzv. glykovaný hemoglobin klesá. Je tak pochválen a znovu motivován do pokračování ve změně ke zdravějšímu způsobu života. Příběh bude ještě několik měsíců pokračovat a věřím, že dopadne velmi dobře.

4/5 - (3 votes)