Než začneme počítat sacharidy ve stravě, měli bychom vědět, proč je to důležité. Hlavním cílem je především to, abyste Vy i Váš lékař věděli, jaké množství sacharidů za den sníte a toto množství měli každý den přibližně stejné. Nelze totiž určit správnou léčbu (hlavně správné množství inzulinu), aniž by lékař věděl, jaký je váš stravovací režim. Není správně to, když vám lékař naordinuje velké množství inzulinu a vy pak musíte jíst víc, i když nemáte hlad, abyste neměli hypoglykémii. Případně druhá situace, kdy lékař nastaví malé dávky inzulinu, jíte k tomu adekvátně málo jídla, ale vy pak máte stále hlad. Obě situace se bohužel stávají a ani jedna z nich není dobrá. Pro sebe (ale i pro lepší komunikaci s lékařem) uděláte nejlépe, když si veškeré jídlo a pití budete zapisovat. K tomu nejlépe poslouží diabetický deníček, případně jakýkoliv sešit. Teprve z těchto záznamů lze vyčíst množství snědených sacharidů, případně denní energetický příjem nebo množství a velikosti jednotlivých porcí.

Když si jídelníček zapíšete, pak mnohem snadněji podle různých pomůcek vypočítáte množství sacharidů v jednotlivých potravinách, případně pokrmech.

U balených potravin se množství sacharidů dozvíte snadno z nutričních hodnot uvedených na obalu.

POZOR! Nutriční hodnoty jsou uváděny (většinou) na 100 g výrobku. Pokud má například jogurt 150 g, musíte i sacharidy přepočítat na 150 g. Případně přepočítat to množství, které jste snědli.

Příklad: 100 g bílého jogurtu obsahuje 4 g sacharidů. Celý jogurt váží 150 g. Celý jogurt tedy obsahuje 6 g sacharidů.
(Vzor výpočtu: 4 : 100 = 0,04 g sacharidů na 1 gram výrobku a 0,04 × 150 = 6 gramů sacharidů)

U nebalených potravin je počítání sacharidů trochu složitější. Tady vám ke snadnější orientaci pomohou papírové tabulky se sacharidovými jednotkami. Dříve se říkalo také chlebové jednotky. Tyto tabulky jsou k dispozici jak v diabetologické ambulanci, tak u nutriční terapeutky.

Systém sacharidových jednotek je takový, že 1 sacharidová jednotka je takové množství potraviny, které odpovídá 10 g sacharidů. V ČR se běžně používá zkratka SJ (sacharidové jednotky) nebo VJ (výměnné jednotky). Sacharidové jednotky tak vytvářejí systém rozdělení potravin podle obsahu sacharidů, který vám usnadní sestavení jídelníčku s povoleným množstvím sacharidů na den. Stejné množství sacharidů ovlivní hladinu cukru v krvi stejně. To znamená, že porce jídel se shodným obsahem těchto cukrů, můžeme v jídelním plánu navzájem vyměňovat. Když nahlédnete do těchto tabulek, zjistíte, že v nich zdaleka nejsou zastoupeny všechny skupiny potravin. Potraviny živočišného původu, jako je maso, některé masné výrobky, tvrdé sýry nebo vejce, poskytují tělu energii, ale na samotné stoupání glykemie vliv až tak moc nemají, a proto je do sacharidových jednotek nepočítáme. Mluvíme o bílkovinových potravinách s obsahem tuku, což je kombinace dvou základních živin, které mají schopnost glykemii „podržet“ na delší dobu. Do skupiny započitatelných živočišných potravin se řadí mléko a tzv. tekuté mléčné výrobky.

Co tedy započítáváme:

  • obilí, mouku a všechny výrobky z nich,
  • brambory a výrobky z nich,
  • luštěniny a výrobky z nich,
  • ovoce, ořechy, mák,
  • slazené nápoje, mléko a mléčné výrobky.

Abychom mohli určit přesné množství sacharidů v jednotlivých jídlech, musíme znát jejich hmotnost. Všechny pokrmy, které obsahují sacharidy, musí pacienti vážit. Tzn., že BEZ KUCHYŇSKÉ VÁHY TO NEPŮJDE!

Podle tabulek pak zjistíte, kolik sacharidů obsahuje Vámi zvolená potravina. U vařených pokrmů je základem vědět, z čeho se daný pokrm připravuje. Pro nekuchaře je tato část nejsložitější. Pokud uvedu jako příklad k obědu vepřové výpečky, dušené zelí a bramborový knedlík, jak to tedy v praxi bude vypadat? Maso vážit nemusím a sacharidy připočítám pouze v případě, že do výpeku přidám mouku. Na každou jednu lžíci mouky na zahuštění do polévky nebo omáčky musím započítat 1 sacharidovou jednotku. Dále u dušeného zelí opět započítám pouze použitou mouku. Bramborový knedlík přepočítám dle tabulek. Jiný příklad může být pečené kuře, vařené brambory a okurkový salát. V tomto případě počítáme pouze brambory.

Jaké množství sacharidů za den mám jíst?

Většinou Vám lékař sdělí, kolik sacharidů za den můžete sníst a také v jakém rozdělení mezi jednotlivé denní dávky. Tedy pokud cílem je 200 g sacharidů za den, pak rozdělení může vypadat například takto:

Snídaně Svačina Oběd Svačina Večeře 2. Večeře
Sacharidy [g] 40 20 50 25 45 20
Sacharidové jednotky [SJ] 4 2 5 2,5 4,5 2

Další způsob počítání sacharidů může být pomocí různých webových kalkulaček a databází potravin. Jednou z takových kalkulaček je například www.kaloricketabulky.cz. Existují i aplikace do mobilního telefonu, kde máte možnost dlouhodobého sledování.

 

 

Rate this post