Vánočka se sníženým obsahem sacharidů krok za krokem
Vánoce nám již ťukají na dveře a my si můžeme začít promýšlet, co tento rok připravíme dobrého. Během vánočních svátků většina z nás přibere na hmotnosti. To může mít negativní vliv na glykémii. Pokud si chceme váhu udržet, máme několik možností, jak to udělat.
Můžeme vařit tak, jak jsme zvyklí, ale dávat si menší porce. Malé množství cukroví zařadit k jídlům, která obsahují bílkovinu jako třeba bílý jogurt. Do bramborového salátu dát méně majonézy a nahradit ji např. jogurtem. Ke smaženému kapru si dát jen trochu bramborového salátu atd.
Také můžeme navýšit pohybovou aktivitu, které je o Vánocích pomálu. Procházky s rodinou jsou ideální volba.
Nebo můžeme uvařit a napéct zdravější, méně kaloričtější pokrmy. Těch sice také nemůžeme sníst libovolné množství, ale mají řadu benefitů jako menší obsah sacharidů, méně tuků, více bílkovin, více vlákniny, delší sytící schopnost a nižší glykemický index.
Ohledně vánočního cukroví s nízkým obsahem cukru jsme vám již psali zde:
Může diabetik cukroví? Jak přežít Vánoce ve zdraví? (ocukrovce.cz)
Nízkosacharidové vánoční cukroví | O cukrovce
Dnes jsme se zaměřili na zdravější variantu vánočky.
Co je na naší vánočce jinak?
- Část pšeničné mouky jsme nahradili moukou celozrnnou. Díky tomu vánočka obsahuje více vlákniny, vitamínů a minerálů. Celozrnná mouka má nižší glykemický index. Proto lze u naší vánočky očekávat, že bude glykémii zvyšovat méně nežli vánočka klasická.
- Část pšeničné mouky jsme nahradili moukou kokosovou. Kokosová mouka obsahuje oproti pšeničné hladké mouce na 100 gramů o 53 gramů sacharidů méně, o 9,5 gramů bílkovin více a o 12,5 gramů tuků více. Proto se kokosová mouka využívá ve výrobcích, kde chceme snížit celkový obsah sacharidů.
- Protože je kokosová mouka bohatější na tuky oproti mouce pšeničné, ubrali jsme v receptu 20g másla.
- Místo části cukru jsme použili náhradní sladidlo Erythritol, který neobsahuje kalorie a nezvyšuje cukr v krvi.
Věděli jste, že je toto sladidlo plně vstřebáváno ze střeva, ale není dále metabolizováno. Vylučujeme ho v nezměněné formě močí. Jeho energetická hodnota je nulová. Rovněž nezvyšuje cukr v krvi ani sekreci inzulinu. Také má nejvyšší laxativní práh. Lze jej zakoupit ve formě bílých granulí nebo prášku, který je podobný běžnému cukru. Nedoporučuje se jím zcela nahradit cukr, spíše je vhodnější jeho kombinace s jiným sladidlem.
Jaká je její energetická hodnota?
1 porce (40g) | Energie (kJ) | Sacharidy (g) | Bílkoviny (g) | Tuky (g) | Vláknina (g) |
---|---|---|---|---|---|
Vánočka DIA | 604 | 16 | 5 | 5,7 | 4,5 |
Vánočka původní receptura* | 709 | 24 | 4,2 | 6 | 1,2 |
Chléb pšenično-žitný | 363 | 17 | 3 | 0,5 | 1,8 |
*původní recept: 350 g hladká mouka, 150ml mléko, 70g máslo, 70g cukr, 30 g rozinek, 30g mandle, 20g droždí. |
A jak chutná?
Tato vánočka je hutnější oproti verzi, kterou všichni známe. Ihned zasytí. Erythritol nemá žádnou pachuť a téměř není ve vánočce poznat. Kokosová mouka také není nijak chuťově výrazná. Naše vánočka chutná prostě opravdu dobře!
Suroviny na 15 porcí (1 porce =40g)
- 150 g pšeničná mouka hladká
- 100 g pšeničná mouka celozrnná
- 100 g kokosová mouka
- 150 ml mléko polotučné
- 70 g erythritol
- 50 g máslo
- 2 vejce
- 25 g droždí
- 20 g cukr
- 20 g rozinky
- 20 g mandle loupané plátky
- 1 lžička citronová kůra
Příprava
KROK 1
- 150 g pšeničná mouka hladká
- 100 g pšeničná mouka celozrnná
- 100 g kokosová mouka
- 75 ml mléko polotučné
- 70 g erythritol
- 20 g cukr
- 25 g droždí
Do mísy prosejeme skrz síto všechny 3 mouky – pšeničnou hladkou, celozrnnou a kokosovou. Přidáme sladidlo erythritol a cukr. Vše pečlivě promícháme a spojíme v jednu sypkou směs. Ve středu této směsi uděláme důlek. Mléko (pozor, pouze 75 ml, tedy ½ z celkového množství 150ml) ohřejeme tak, abychom v něm lehce udrželi prst. Mléko nalijeme do vytvořeného důlku a rozdrobíme do něho droždí.
KROK 2
Mléko s droždím rozmícháme s částí mouky tak, abychom vytvořili řídké těstíčko. Mísu zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vzejít kvásek. To bude trvat 20 – 30 minut. Kvásek zvětší objem a bude dělat bublinky.
KROK 3
Takto vypadá vzejitý kvásek
KROK 4
- 75 ml mléko polotučné
- 50g máslo
- 1 vejce
- 1 lžička citronové kůry
Máslo rozpustíme. Ke kvásku a mouce přidáme druhou polovinu mléka, 1 vejce, rozpuštěné máslo a citronovou kůru.
KROK 5
- 20 g rozinky
Těsto pečlivě spojíme a vypracujeme. Hněteme alespoň 5 minut. Nebo kdo může, nechá těsto zpracovat kuchyňským robotem. Ke konci zapracujeme do těsta rozinky. Těsto by mělo být hladké a nelepit se. Mísu opět překryjeme utěrkou a necháme těsto na teplém místě kynout alespoň hodinu i déle.
KROK 6
Takto vypadá vykynuté těsto:
KROK 7
Vykynuté těsto zvážíme na váze a rozdělíme na 6 stejných dílů.
Z každého dílu vytvoříme kuličku a necháme chvíli odpočinout.
KROK 8
Kuličky dlaněmi rozválíme na prameny dlouhé asi 30 cm a rozložíme je na pracovní desku jako na obrázku. Prameny nahoře si můžeme zatížit např. miskou s vodou. Prameny budou díky tomu lépe držet.
KROK 9
Jdeme plést vánočku. Základním pravidlem je, že levé prameny držíme pravou rukou a naopak. Tedy musíme ruce překřížit.
Krok 10
Rukama křížem chytneme vnější prameny a zvedneme nahoru, tak, aby se prameny překřížily.
KROK 11
Pramen v pravé ruce položíme dolů na levou stranu a dovnitř.
KROK 12
Pravou volnou rukou uchopíme vnější levý pramen a opět ho zvedneme zpátky nahoru.
KROK 13
Levou ruku dáme dolů, dovnitř k pravým dvěma pramenům a pramen položíme. Levou volnou rukou uchopíme vnější pravý pramen opět ho zvedneme nahoru. A znovu celé opakujeme, dokud nebudeme na konci.
KROK 14
Poté prameny zmáčkneme a konec vánočky ohneme dolů pod ní.
KROK 15
Vánočku dáme na plech s pečícím papírem, překryjeme utěrkou a necháme opět alespoň hodinu vykynout. O něco později necháme předehřát troubu na 180 °C.
KROK 16
- 1 vejce
- 20 g mandle loupané plátky
Jakmile je vánočka vykynutá, potřeme ji rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi. Dáme do trouby a snížíme teplotu na 160°C. Pečeme 30 – 40 minut.
KROK 17
Upečenou vánočku dáme vychladnout na mřížku. Pokud chceme mít ještě vánočku hezčí, můžeme erythritol rozmixovat na jemný prášek v mixeru a vánočku jím posypat místo cukru. Na obrázku není cukr, ale erythritol.
Celý kolektiv Vám přeje příjemné prožití vánočních svátků.
Mgr. Bohnerová Beáta
Napsat komentář