Vánoce už klepou na dveře a pomalu nás obklopuje sváteční atmosféra. Ve vzduchu je cítit vůně jablíček, sušených pomerančů, skořice či vanilky. Ne jeden diabetik se možná trápí myšlenkou, že si zase bude muset odpírat výborné vánoční cukroví. Nebo nemusí?

Vánoce jsou pohodové rodinné svátky a pro mnohé z nás jsou spojené s dobrým jídlem a pitím. Kromě štědrovečerní večeře jsou i jiné, mnohem nebezpečnější nástrahy –nedostatek pohybu, chlebíčky, jednohubky a cukroví. S vánočními jedlíky se poté nutriční terapeuti setkávají v nutričních ambulancích i v dubnu.

Jeden kousek vánočního cukroví obsahuje přibližně např.:

  • Linecké kolečko –  230kJ
  • Vosí hnízdo – 350kJ
  • Vanilkový rohlíček –  200kJ

Zejména sladké cukroví je pro diabetiky velkým tématem kvůli jeho vlivu na cukr v krvi. Proto jsme si pro váš připravili 5 receptů na cukroví, které obsahuje minimální množství sacharidů. Některé z nich jsou inspirovány z receptů na tzv. lowcarb neboli nízkosacharidovou dietu.

Více o nízkosachridové dietě zde.

Lowcarb cukroví obsahuje výrazně nižší množství sacharidů v porovnání s původní recepturou. Je to dáno tím, že je klasická pšeničná mouka nahrazena moukou mandlovou, kokosem a jinými ořechy. Ořechy a semena jsou především složeny ze zdraví prospěšných tuků. Tyto tuky jsou ale stále zdrojem energie. Proto není lowcarb cukroví v porovnání s klasickým cukrovím výrazně méně kaloričtější. Obsahuje ale stejné či i vyšší množství tuků a minimální množství sacharidů (cukrů).

To je pro nás prospěšné v krátkodobém horizontu. To znamená, že si můžeme o Vánocích dopřát sladké bez nárustu glykémie. Z dlouhodobého hlediska, při nadměrné konzumaci, by ale mohlo dojít k nárůstu tělesné hmotnosti také.

V našich receptech je cukroví slazeno pomoci čekankového sirupu. Můžeme ho ale nahradit jakýmkoliv jiným oblíbeným nekalorickým sladidlem, který je vhodný na pečení.

Přehled náhradních sladidel zde.

Věděli jste že, čekankový sirup obsahuje z 91 % výtažek z kořene čekanky, dále karamel a náhradní sladidlo sukralózu. Jeho kalorické složení je o 45% nižší a obsahuje o 95 % méně cukru v porovnání s jinými přírodními sladidly. Vyniká mimořádně vysokým obsahem prospěšné vlákniny a velmi nízkým glykemickým indexem.Čekankový sirup lze přidávat do studených i horkých nápojů, sladit s ním veškeré pokrmy, lze jej použít na vaření i pečení. Dokonce výrobce uvádí, že jím lze při pečení nahradit pokrmový tuk. Dávkování je při slazení stejné jako u medu, při náhradě tuku v potravinách nahrazuje 1g sirupu zhruba 4 g tuku.

Jako tuk na pečení je zvoleno přepuštěné máslo neboli také GHÍ. Toto máslo můžeme jednoduše vytvořit doma. Podrobný návod na výrobu GHÍ i jiné recepty na lowcarb vánoční cukroví najdeme zde.

Věděli jste, že se GHÍ vyrábí pomalým přepouštěním másla ve vodní lázni? Tím se z tuku odstraní voda a další látky včetně mléčných bílkovin. Oproti klasickému máslu se nepřepaluje (bod přepalování 250 °C oproti máslu 150 °C), není nutné jej chladit a má trvanlivost v řádu mnoha měsíců. Díky absenci mléčných bílkovin je ghí vhodné i pro lidi s intolerancí laktózy a kaseinu.

Abychom dodali receptům více důvěryhodnosti, zeptali jsme na názor čtyř diabetiků 2. typu. Tito pánové se tento půl rok pravidelně setkávali na skupinové edukaci v diabetologické ambulanci v Hradci Králové pod dohledem MUDr. Jozefíny Štefánkové, Ph.D. Všem pánům a paní doktorce děkujeme za milou vánoční spolupráci.

Porota:

  • Bedřich, 61 let, -neuvedl-, užívá prášky, GLP1 a inzulín
  • Jarda, 66 let, diabetes má 7 let, užívá prášky a GLP1
  • Jindřich, 61 let, diabetes má 2 roky, užívá prášky
  • Petr, 58 let, diabetes má 15 let, užívá prášky a inzulín

1. Mandlové vanilkové rohlíčky

Přibližný počet: 16 ks

Suroviny:

  • 65 g mandlová mouka (jemně mleté mandle bez slupky)
  • 50 g máslo GHÍ
  • 1ks vejce
  • Prášek do pečiva bez fosfátů (špička lžičky)
  • 20 g (asi 2 lžičky) Čekankový sirup
  • Vanilkový prášek (špička lžičky)

Postup:

Ze všech surovin vytvoříme těsto, které necháme v ledničce odležet a ztuhnout. Na pečícím papíru tvarujeme z těsta rohlíčky. Těsto není tvárné ani tuhé (jako původní receptura) a v teplých dlaních se rychle rozpouští na kaši. Proto je dobré s ním pracovat po částech a zbylé části nechávat v lednici.  Pečeme v troubě 10-15 minut na 160 C.

Energie (kJ) Sacharidy (g) Bílkoviny (g) Tuky (g) vláknina(g)
těsto 3737 16 25 82 19,5
1ks 234 1 1,5 5 1,2
Vanilkové rohlíčky původní recept 3500 80 11 52 3

Porota

Bedřich: rohlíčky jsou celkem dobré, jsou v nich hodně cítit mandle, dal bych více vanilky.  *5

Jarda: rohlíčky jsou jedlé a chutné. *2

Jindřich: oproti klasickým rohlíčkům je zde cítit výrazná mandlová chuť. *3

Petr: rohlíčky mají dobrou chuť, oceňuji ve složení čekankový sirup. *3

*celkové hodnocení pomocí pořadového čísla od 1 – 5 , kdy 1 je označeno nejlepší cukroví a 5 cukroví nejhorší.

2. Špaldové rohlíčky máčené v čokoládě

Přibližný počet: 30 ks

Suroviny:

  • 70 g špaldová mouka jemná
  • 60 g jemně mleté vlašské ořechy
  • 30 g mandlová mouka
  • 50g máslo GHÍ
  • 1ks vejce
  • 40 g čekankový sirup
  • Vanilka

Na ozdobu:

  • 50g Čokoláda hořká 70%
  • 10g kokos

Postup:

Ořechy, popřípadě i mandle bez slupky nameleme na mouku. Se zbylými surovinami vytvoříme těsto. Těsto necháme v ledničce odležet a poté tvarujeme rohlíčky na pečící papír. Pečeme na 160C asi 20minut.

V horké lázni rozpustíme čokoládu, do které na půl rohlíčky namáčíme. Poté posypeme trochou kokosu.

Energie (kJ) Sacharidy (g) Bílkoviny (g) Tuky (g) vláknina(g)
těsto 7040 75 35 130 52
1ks 235 2,5 1,2 4,3 1,6

Porota

Bedřich: Ta část rohlíčku s čokoládou je dobrá, bez čokolády už horší, ale ujde. Doporučil bych dát čokoládu po celém obvodu nebo rohlíček čokoládou po celém obvodu pocákat. Přidal bych více vanilky.  *1

Jarda: Část namočená v čokoládě je mnohem lepší než ta bez. V neočokoládované části jsou cítit ořechy. *1

Jindřich: Je zde rozdíl v chuti v části s čokoládou a bez. *2

Petr: Čokoládu bych dal po celém obvodu, i menší množství, např. pokapat. Těsto už nemusí být sladší. *1

3. Kokosky

Přibližný počet: 16 ks

Suroviny:

  • 50 g kokos (ne jemně strouhaný)
  • 1 vejce – bílek
  • Sůl
  • Vanilka
  • 10 g čekankový sirup (1lžička)

Postup:

Oddělíme bílek, který se špetkou soli vyšleháme do sněhu. Poté zašleháme i čekankový sirup. Jemně vmícháme lžící kokos. Poté tvarujeme hrudky na pečící papír. Pečeme na 170 C asi 15 minut do zlatavé barvy.

Energie (kJ) Sacharidy (g) Bílkoviny (g) Tuky (g) vláknina(g)
těsto 1603 5 7 32 15
1ks 100 0,3 0,4 2 0,9
Těsto původní receptura 2500 55 7 32 15

Porota

Bedřich: Vůně je stejná jako u normálních kokosek. Přidal bych více sladidla. Je tam hodně kokosu, dal bych o bílek více a nanášel těsto na plech pomocí sáčku s dírkou. *3

Jarda: Obsahuje hodně kokosu. Dlouho se to kouše. Osobně říkám ne! *5

Jindřich: Obsahuje hodně kokosu. *5

Petr: Chybí mí sladká chuť a těsto je hodně hutné. *5

4. Mrkvové hvězdičky

Přibližný počet: 30 ks

Suroviny:

  • 100 g mrkev
  • 40 g špaldová mouka jemně mletá
  • 20 g mouka pšeničná hladká
  • 40 g lískové ořechy
  • 50 g máslo GHÍ
  • 30 g čekankový sirup
  • Prášek do pečiva bez fosfátů (půl lžičky)
  • Vanilka

Postup:

Mrkev nastrouháme najemno nebo rozmixujeme. Pokud chceme vykrajovat tvary je vhodnjěší mrkev jemně rozmixovaná. Také můžeme z těsta tvarovat rohlíčky, v takovém případě je lepší mrkev strouhaná. Ze všech surovin vytvoříme těsto. Necháme odležet v ledničce asi 30 minut. Vezmeme dvě vrstvy pečicího papíru, mezi ně těsto po částech vkládáme a válečkem vyválíme plát. Poté vykrajujeme tvary. Pečeme na 160 C asi 20 minut do zlatavé barvy.

Energie (kJ) Sacharidy (g) Bílkoviny (g) Tuky (g) vláknina(g)
těsto 3772 55 15 67 13
1ks 125 1,8 0,5 2,2 0,4

Porota

Bedřich: Přijdou mi až moc sladké. *4

Jarda: Přidal bych více lískových ořechů. Překvapivě vůbec necítím mrkev. *3

Jindřich: Chutné. *1

Petr: Bez výrazné chuti. *4

5. Linecká mrkvová kolečka

Přibližný počet: 17 ks

Suroviny:

Těsto:

  • 70 g pšeničná mouka hladká
  • 50 g mandlová mouka
  • 50 g máslo GHÍ
  • 50 g mrkev
  • 10 g čekankový sirup
  • Prášek do pečiva bez fosfátů (špička lžičky)

Náplň:

  • 50 g rybízová marmeláda (cca 3g na 1ks)

Postup:

Mrkev rozmixujeme. Všechny suroviny smícháme a vytvoříme těsto. Necháme odležet v ledničce asi 30 minut. Vezmeme dvě vrstvy pečicího papíru, mezi ně těsto po částech vkládáme (zbylé části necháme v lednici) a válečkem vyválíme tenký plát. Poté vykrajujeme tvary – plné kolečko a kolečko s vykrojenou hvězdičkou. Pečeme na 160 C asi 20 minut do zlatavé barvy. Po vychladnutí slepujeme kvalitní marmeládou s nízkým obsahem cukru.

Energie (kJ) Sacharidy (g) Bílkoviny (g) Tuky (g) vláknina(g)
těsto 4288 72 21 71 20
1ks 252 5 1,2 4 1,4
Původní recept linecká kolečka 1ks 270 10 0,9 3 0,1

Porota

Bedřich: Výborné! Marmelády bych dal i méně. *2

Jarda: Dobrá chuť, není cítit mrkev. Přidal bych vanilku. *3

Jindřich: Dal bych více mrkve. *4

Petr: Cukroví má dobrou chuť, věřím, že až se odleží bude ještě chutnější.  *2

 

Rate this post