Články o cukrovce a novinkách ze světa diabetu

Dieta v léčbě diabetu a dny

Často se setkávám s názorem pacientů, že doporučení pro dietu v léčbě cukrovky a dny jsou naprosto odlišná a je těžké je skloubit dohromady. Někteří jedinci mohou být různými doporučeními demotivovaní a raději nedrží dietu vůbec. Diabetická dieta a dieta na snížení kyseliny močové v krvi nejsou ale příliš odlišné. Obě tyto onemocnění totiž vznikají v důsledku nadváhy či obezity, špatné životosprávy a snížené pohybové aktivity. Proto je pro léčbu obou těchto onemocnění základní doporučení mírná redukce hmotnosti, asi o 5-10 % z původní váhy.

Diabetes mellitus 2. typu

Neboli cukrovka 2. typu je stav, kdy vlivem nadváhy či obezity, ale i na podkladě genetické predispozice, nedokáže tělo správně zpracovat cukr v krvi. Je to dáno tím, že hormon inzulín se nedokáže skrz vrstvu tuku kolem buněk dostat k inzulínovému receptoru, a tím nedojde k otevření vstupu do buňky a následnému zpracování cukru v krvi.  Tento cukr posléze začne měnit vlastnosti cév.  Společně s vysokým cholesterolem a vysokým krevním tlakem může dojít k časnému rozvoji cévních a srdečních chorob.

Dna

Dna je onemocnění kloubů, které vzniká v důsledku zvýšené kyseliny močové v krvi.  Její množství v těle je dáno příjmem purinů z potravy, ale také vlastní produkcí. Pokud dojde k překročení hranice rozpustnosti kyseliny močové v tělních tekutinách nad určitý limit, tak začne krystalizovat. Tyto krystalky se ukládají v kloubech, šlachách a okolních tkáních.  Dna vzniká nejčastěji u mužů mezi 40. a 50. rokem života. Příčina vzniku dny, kromě obezity a vysoké hladiny kyseliny močové, může také být častá změna teploty či dlouhodobá traumatizace kloubu.

V minulých letech se doporučovalo, pro jejich vysoký obsah purinů, vyřadit ze stravy chřest, hrášek, růžičkovou kapustu, červenou řepu, luštěniny a houby. Výzkum publikovaný v roce 2012 ale neprokázal žádnou souvislost mezi příjmem těchto potravin a rizikem vzniku dny. Může to být proto, že prospěšné látky (např. vláknina) v těchto potravinách mohou kompenzovat vyšší obsah purinů. Ten je v těchto nízkokalorických a zdraví prospěšných potravinách mnohem nižší než v tučném mase, uzeninách a alkoholu.

Dietní doporučení při onemocnění diabetem a dnou:

  • Jezte pravidelně 3-6 x denně – svačiny zařazujte, pokud máte mezi hlavními jídly velký hlad a poté konzumujete velké porce. Svačiny jsou také vhodné pro jedince, kteří vstávají brzo do práce či mají pracovní podmínky náročnější.
  • Snídejte půl hodiny od probuzení, večeřte 2 hodiny před spaním.
  • Vyřaďte bílé pečivo – rohlíky, housky a veky. Vhodnější je žitný, žitno-pšeničný a celozrnný chléb, grahamové pečivo a knäckebroty.
  • Jezte dostatečné množství zeleniny a ovoce. Minimální příjem by měl být 500 g za den – 300 g zeleniny a 200 g ovoce.
  • Omezte tuky živočišného původu (tučné maso, sádlo, máslo, plnotučné mléčné výrobky a sýry), preferujte rostlinné tuky (olivový olej, avokádo, nesolené a nepražené ořechy).
  • Omezte porce příloh u hlavních jídel – talíř si rozložte na třetiny, z čehož 1/3 bude obsahovat sacharidovou přílohu (brambory, luštěniny, rýži, těstoviny atd.), na 1/3 talíře dejte zdroj bílkovin (maso, vejce, mléčné výrobky) a zbytek talíře doplňte zeleninou jakékoliv tepelné úpravy kromě smažení.
  • Maso (drůbeží, hovězí libové, vepřové libové) zařazujte 1x denně, asi 90 g před kuchyňskou úpravou. Vyřaďte vnitřnosti a masa mláďat kvůli vysokému obsahu purinů.
  • Bílkoviny doplňte z jiných zdrojů – polotučné mléko a mléčné výrobky, vejce, ryby, Tofu, Šmakoun a Robi.
  • Mléko vybírejte s obsahem 1,5 % tuku, jogurty neslazené 3-4% tuku, nízkotučný či polotučný tvaroh, nízkotučné kefírové mléko.
  • Vyřaďte veškeré uzeniny – salámy, párky (včetně „dietních“), klobásy a paštiky. Ke konzumaci je naopak vhodná šunka nejvyšší jakosti.
  • Vyřaďte masové vývary a extrakty. Používejte čerstvé bylinky a koření s nízkým obsahem soli.
  • Potraviny s vyšším obsahem purinů (maso, vnitřnosti a luštěniny) předvařte ve větším množství vody. Puriny se vyvaří do vody a tím se zmenšení jejich množství na porci.
  • Vhodná tepelná úprava je příprava na páře, vaření, dušení, pečení, grilovaní na sucho. Smažením ztrojnásobíte kalorickou hodnotu pokrmu.
  • Vyvarujte sladkostem – místo mléčné čokolády si dejte hořkou čokoládu, místo kalorických sušenek si dopřejte kvalitní sušenky bez náplně a polevy. Místo čokoládového máslového dortu tvarohový dort s ovocem.
  • Dodržujte pitný režim – 2–2,5 l čisté vody denně. Lze také pít slabé čaje a vodu s citronem. Nejsou vhodné ovocné džusy, sirupy a limonády.
  • Vyřaďte alkohol – zvyšuje riziko dnového záchvatu. Maximální možné povolené množství je 125 ml bílého suchého vína či 300 ml 10st. piva. Tvrdý alkohol je lepší vyřadit úplně.
  • Kávu lze zařadit až 5 šálků denně. Vyvarujte se kávám typu 3v1 apod.
  • Přestaňte kouřit.
  • Věnujte se, pro Vás vhodné, pohybové aktivitě každý den.

Závěrem

Dieta v léčbě cukrovky a dny není krátkodobou záležitostí. Tato onemocnění bohužel nevyléčí speciální dvoutýdenní dieta, či různé léky a doplňky stravy podporující redukci hmotnosti, o kterých se s oblibou píše v některých časopisech. Po krátkodobé dietě se totiž většina jedinců vrátí zpět k původním návykům a tím dochází k nechtěnému jojo efektu.

Je dobré si uvědomit, že nedržíte dietu, ale učíte se pravidelné racionální stravě. Tedy stravě, která je doporučována celé populaci. V běžném životě to znamená, že si můžete s klidným vědomím a svědomím občas dopřát i některé ze „zakázaných“ oblíbených potravin, pokud je započítáte do celkového denního příjmu a výdeje energie. Jednoduše, pokud máte večer v plánu např. oslavu narozenin a víte, že tam bude spousta lákavých pokušení, vykompenzujte je pohybovou aktivitou ještě ten samý den před oslavou nebo den poté. Také můžete ten den, či den poté, omezit celkový příjem energie v průběhu dne –  např. k hlavnímu jídlu si dát pouze zeleninový salát nebo si nedopřát zbytečně kalorické svačiny.  A pokud se jeden den zapomenete a zhřešíte, nezoufejte, nic není ztraceno, tímto způsobem to můžete zachránit nazítří.

A co je důležité si zapamatovat především? Není zdravé a nezdravé potraviny, ale pouze nezdravé množství.

 

2 Komentáře

Přidat vlastní

  1. Lubor Kovařík

    5.1.2019 at 14:36

    Dobrý den, moje žena má dnu, která se napoprvé projevila těžkým záchvatem, chce mimo léčby dodržovat i dietní opatření, ale to je velmi těžké, informace různých nutričních poradců, kteří nejspíš získávají informace ze stejně co do odbornosti pochybných stránek, jaké následně zakládají, bývají dost rozporné, i rady lékařů se dost liší. Na vaší stránce je uvedeno např., že lze jíst hořkou čokoládu a pít až pět šálků kávy denně. Podle jiných informací je ale kakao absolutním rekordmanem v obsahu purinů, kterých obsahuje 30x!!!!!! více, než vepřové maso, káva zase neobsahuje žádné puriny, ale je striktně zapovězena jako potravina, která zamezuje vylučování kyseliny močové. Za nevhodné naopak označujete tučné maso a živočišné tuky, podle tabulky obsahu purinů jich obsahuje anglická slanina cca 2x méně, než běžná libová masa. Můžete mi sdělit, jak to tedy, alespoň s tou čokoládou, je, případně mi poradit, kde lze sehnat hodnověrné a aktuální informace o doporučené dietě při dně? Děkuji moc za jakoukoliv odpověď.

    • MUDr. Dagmar Bartášková

      4.4.2019 at 6:06

      Popis diety dělaný pro pacienty zároveň s cukrovkou i DNOU – u obou těchto onemocnění je třeba redukce hmotnosti, a proto jsme se snažili najít zlatou střední cestu. Navíc, se nelze řídit pouze obsahem purinů. Dnes se již ví, že vysoký obsah purinů v některých potravinách (např. chřest a špenát) ještě neznamená, že jejich konzumace zvyšuje riziko dny nebo opakujících se záchvatů dny. Nevím, do jaké tabulky nahlížíte, ale tučné a červené maso je všude zmiňováno jako hlavní zdroj purinů. Kakao patří k vysokým zdrojům purinů, ale my nedoporučujeme jíst velké množství čokolády. Pouze doporučujeme preferovat kvalitní čokoládu před čokolády s vysokým obsahem přidaného cukru a tuku. Opět zde hraje roli množství.
      Systematický přehled udává, že mírná konzumace kávy je spojena s nižším rizikem dny.
      Naopak vyšší výskyt dny je způsobován příjmem masa, mořských plodů, alkoholem – zejména tvrdý alkohol a pivo, nealkoholických nápojů slazených cukrem a konzumace potravin s vysokým obsahem fruktózy.
      https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4104583/
      https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/gout-diet/art-20048524

Napsat komentář

Váš e-mail nebude zveřejněn.

*

© 2020 ocukrovce.cz. Coding / design by inspirum and Martin Seidl.

Nahoru ↑