V dnešní době je skvělé to, že máme k dispozici mnoho informací. Co nám však může život komplikovat je, že máme k dispozici mnoho informací. Co tím přesně myslím?
Velkou část informací si hledáme na internetu, něco slyšíme v televizi. Existují také časopisy a knihy o jídle a vaření. A někdy se najdou lidé v našem okolí, co jsou tzv. samozvaní odborníci na to, co máme správně jíst. Kdo se v těch informacích má vyznat? Jak asi tušíte, ne všechny informace, i když jsou třeba správné, jsou vhodné pro každého z nás. Dále pak nesmíme zapomenout na důležitou součást našeho života, a tím jsou obchody a reklamy. Přesněji řečeno výrobci potravin, a také výrobci různých kuchyňských robotů. Ti se nám pak snaží propagovat, proč je ten jejich výrobek pro nás nejvhodnější.
Všechny tyto získané informace bychom si ideálně měli ověřit u odborníka. Ať už u lékaře nebo nutričního terapeuta. Těm totiž na Vašem zdraví určitě záleží. Každý jsme jiný, někdo je zdravý a někdo jiný má nějaké zdravotní potíže. Proto i rada ohledně vhodné stravy bude pro každého jiná.
Dobré je také číst odborné články, zaměřené na danou problematiku. Níže uvedu několik často opakovaných nepravd, které slýchám od pacientů v ambulanci:
1) Dia výrobky jsou pro diabetiky vhodné. OMYL!
Vnímám to jako past na spotřebitele. Pokud člověk nerozumí problematice jako celku, snadno ho to splete. Je pravda, že řepný cukr v dia výrobcích opravdu nenajdete. Použita jsou jiná sladidla, nejčastěji fruktóza. Ta má ale stejnou energetickou hodnotu jako cukr. Náhradní sladidla vyvolávají dojem, že je můžeme jíst neomezeně. Konzumace umělých sladidel má však také svá omezení, jinak můžete čekat nepříjemné zdravotní komplikace. Dia potraviny bývají zpravidla tučnější, tím mají tedy i větší kalorickou hodnotu než běžné cukrovinky. Mnoho diabetiků 2. typu se potýká s nadváhou či obezitou. Z toho vyplývá, že nám dia výrobky nic dobrého nepřinesou.
2) Med je zdravá potravina, nemůže mi ublížit. OMYL!
Med sice obsahuje prospěšné látky, například stopy vitamínů, minerálů, aminokyseliny a flavonoidy. Tyto látky mají určitý příznivý vliv na zdraví člověka a tím odlišují med od jiných sladidel. Je prokázáno, že konzumace medu zlepšuje rovnováhu střevní mikroflóry, zmírňuje kašel a dýchací obtíže. Výživné látky v medu mají antibakteriální a antioxidační účinky. Ale…
Abychom však mohli získat dostatek těchto látek, museli bychom sníst velké množství medu, a tedy tím i kalorií. Na obranu této potraviny je ale nutno říci, že pokud si někdo dopřeje 1 lžičku medu do čaje, ostatní nápoje pije neslazené a celý den už sladkosti nejí, nelze tomu vůbec nic vytknout.
3) Cereální znamená zdravější. VELKÝ OMYL!
Zkusili jste si někdy zadat do slovníku slovo cereální? Cereálie znamená obilniny! To znamená, že i obyčejný rohlík je cereální, protože je jednoduše z obilí. Žádný jiný význam toto označení nemá. Nikde není psáno, že se jedná o zdravější (celozrnnou) variantu. Naopak, snídaňové cereálie či cereální sušenky mohou obsahovat hodně cukru, tuku nebo bílé mouky. Cereální pečivo vůbec nemusí obsahovat celozrnnou mouku a cereální müsli také nemusí být vhodnější (zvlášť pokud je zapékané). Pokud chcete zdravější variantu pečiva, sušenek nebo jiných výrobků z mouky, zaměřte se spíše na pojem celozrnná mouka.
4) Smoothie je zdravější než „obyčejné“ ovoce. OMYL!
V minulosti se tomu u nás říkalo obyčejně koktejl. Obchodníci a výrobci mixérů na smoothie umějí tento produkt natolik propagovat, že někteří lidé mohou získat pocit, že smoothie je zdravější než jen obyčejná zelenina a ovoce. Na smoothie vlastně nic špatného není, ale stává se, že někteří lidé smoothie trochu přeceňují. To, co je třeba v tomto bodě vysvětlit je, že ovoce a zelenina rozmixováním přichází o část vlákniny, která se tím značně poruší, ne-li zničí. Vláknina urychluje a prodlužuje pocit nasycení a zároveň zpomaluje vstřebávání glukózy. Taktéž snižuje glykemický index potravin. Pro diabetiky je rozhodně vhodnější kousat syrové ovoce nebo zeleninu. Žvýkání totiž dodává mozku patřičné informace o tom, kdy je žaludek skutečně plný a člověk sytý. Záleží také na množství. Určitě není problém, když si dáte jednou za čas sklenici smoothie.
Závěrem je vhodné k tomu dodat, že nic není jen špatné, nebo jen dobré. I nadbytek zdravého jídla škodí. Nadbytek vody tělu také škodí, přestože máme dostatečně pít.
Vlastně by stačilo držet se známého hesla, že všeho moc škodí (s mírou).
Napsat komentář