Intenzifikovaná inzulínová terapie je léčba diabetu 1. nebo 2. typu, kdy léčbou napodobujeme činnost zdravé slinivky. Tak dosahujeme nejlepších výsledků ve smyslu snížení kolísání hladiny krevního cukru. Obvykle je podáván jednou nebo dvakrát denně dlouhodobý inzulín (nejčastěji před spaním), který pomáhá udržovat v normě hladinu glykémie nalačno. Napodobujeme tak činnost slinivky, přes noc, kdy není příjem sacharidů, tělo stejně potřebuje nějaké malé množství inzulínu, aby pokrylo vzestup glykémie, který je dán jaterní produkcí. Zdravá slinivka pak do krve vypustí nárazové množství inzulínu vždy k jídlu podle toho, kolik cukrů jsme jídlem přijali. Tak, aby po jídle glykémie nekolísala a byla v normě. V reálné praxi pak pacient aplikuje bolusový inzulín (aplikuje jej inzulínovým perem nebo inzulínovou pumpou) před každým větším jídlem v odstupu cca 10-20 minut podle výše hladiny glykémie před jídlem. Pro účinek inzulín je totiž nutné čekat, než dojde k jeho vstřebání a dostatečnému ovlivnění glykémie, která po jídle stoupá.
Pro většinu pacientů, kteří si aplikují inzulín před jídlem je velmi obtížné tento odstup dodržovat, protože životní realita je obvykle jiná, než ideální doporučení z úst lékaře. Pokud ovšem bolusový inzulín (nebo-li inzulín k jídlu) je aplikován těsně před jídlem nebo v průběhu jídla, dochází k situaci, kdy za 1-2 hodinu po jídle je glykémie zbytečně vysoká (protože inzulín prostě ještě nefunguje) a za 3 hodiny po jídle zase může klesat zbytečně dolů, protože inzulín už funguje, ale cukry získané potravou v krvi už zase nejsou. Toto kolísání vede k nedostatečné kompenzaci diabetu a k riziku hypoglykémií.
Od roku 2018 máme nově k dispozici inzulíny, které se po aplikaci vstřebávají do 5 minut (inzulín aspart, inzulín lispro). Lze tak výrazně zlepšit kompenzaci diabetu jenom tím, že snížíme vzestupy glykémií po jídle. Doporučený čas aplikace tohoto inzulínu je 0-10 minut před jídlem podle výše glykémie, kterou si před jídlem naměříme. Pokud je glykémie v normě, tedy cca 5-7 mmol/l, aplikujeme inzulín a za 5 min je ideální doba k jídlu. Při glykémii vyšší je dobu možno prodloužit, naopak pokud je téměř hypoglykémie je možno aplikovat až v průběhu jídla nebo těsně po jídle.
V praktickém životě to může vypadat takto: spočítáme si gramy cukrů v jídle (např. 40g cukrů), změříme glykémii (např. 6,0 mmol/l). Zhodnotíme plánovanou pohybovou aktivitu (např. žádná). Vím, že 1 jednotka inzulínu pokryje 8g cukrů.
Pak vypočtu ideální dávku inzulínu: 40:8=5j. Protentokrát budu aplikovat 5j inzulínu. Pokud si chci být jistý, že byl výpočet správný, změřím si
glykémii 2 hod po jídle. Dávka inzulínu byla správná, pokud je vzestup po jídle max o 1-3 mmol/l proti hodnotě glykémie nalačno.
Každý má jinou citlivost na inzulín, někomu stačí 1j inzulínu na 10g cukrů někomu jenom na 3g cukru, proto má každý jinou potřebu inzulínu k jídlu.
Tyto rychle se vstřebávající inzulíny jsou vhodné pro všechny pacienty, kteří si aplikují inzulín k jídlu včetně těhotných žen.
MUDr. Dagmar Bartášková
První zkušenosti s léčbou inzulínem Fiasp aneb zeptali jsme se našich pacientů, jak se sžívají s novým krátkodobě působícím inzulínem:
Zkušenosti pacientky JK:
„Nový inzulín Fiasp mohu jen pochválit. Má velmi rychlý účinek na snížení glykémie, bolusové dávky píchám až těsně před jídlem, nemusím čekat půl hodiny jako u předchozího inzulínu. Po 30 letech s diabetem I.typu hodnotím tento inzulín jako velkého pomocníka s udržováním dobré kompenzace“.
Zkušenosti pacientky JD:
Fiasp jsem začala používat cca před 10 dny. A první co mě hned napadne je,že naše „přátelství“ je stále v procesu…
Ráno na snídani rozhodně čekám cca 10min, než po aplikaci inzulínu snídám. I tak mi ale glykémie začne stejně přes 2 šipky lézt nahoru, kde se pravidelně cca na 10 mmoll zastaví a začne postupně a sama klesat do normálu, či někdy prudce klesat. Přivodila jsem si takhle pěknou hypoglykemii, poněvadž 3 šipky po snídani se mi zastavily u 12 mmoll a já si samozřejmě přidala minibolus. Přes 3 šipky jsem pak padala dolů jak o závod 😊 Rozhodně neumím po jídle „rovnou“ křivku… Asi bude potřebovat více kontrolovat jaké druhy cukrů snídat. Během dne aplikuji inzulín do 5min před jídlem s celkem uspokojivým výsledkem. Noci jsou poměrně vyrovnané…, tak jako jsem mívávala, bez velkého kolísání glykémie.
Pevně věřím, že z toho nakonec ale bude pevné a věrné přátelství 😊 Jen se musím já a mé tělo více naučit pracovat s Fiaspem. Jinak se cítím dobře, potvrzuji rychlost účinku a žádné jiné „vedlejší“ účinky, alergie, či negativní vjemy nemám….“
13.6.2019 at 16:20
Nechapu paní, která uvedla druhý příspěvek, proč si měří glykémii po jídle.. Je automatické, že dojde k vzestupu hladiny cukru a poté k poklesu. Děje se to u zdravého člověka, tak i u nemocného.. Mozná nemám dostatečné info……..
3.7.2019 at 12:57
Je opravdu normální, že se hladina cukru po jídle zvyšuje. Je ale důležité, aby nepřekračovala nějaké limity. Je například prokázáno, že glykémie opakovaně po jídle nad 10,0 mmol/l urychluje aterosklerózu srdečních cév, podílí se na horší kompenzaci diabetu a může tak vést ke vzniku pozdních komplikací diabetu. Znalost glykémie po jídle pomáhá nastavit správnou léčbu cukrovky, je také kontrolou správného jídelníčku. Doporučujeme měřit 2 hodiny po jídle. Cíle jsou pro pacienty cca do 60 let bez komplikací diabetu mezi 6-8mmol/l, pro starší pacienty nebo s přítomnými komplikacemi může být hodnota o něco vyšší, obvykle do 10-11mmol/l.
14.3.2020 at 14:40
dobrý den mám inzulín apigru léčím se jím teprve týden mám nastavené dávky 10-10-10 ,ale po aplikaci apigru mi rychle padá cukr v krvi na 4-6 a je mi docela špatně.Je tedy dobré dávku apigri ubrat?Ptám se tady protože moje paní doktorka je nemocná a zástup zatím nemá.Moc děkuji za případnou odpověd.
16.3.2020 at 9:00
Dobrý den, inzulín Apidra je potřeba aplikovat cca 15 minut před jídlem. Jeho dávka závisí na hladině glykémie před jídlem, na množství sacharidů, které hodláte přijmout a na plánované pohybové aktivitě. Po zahájení léčby často dávka klesá, protože slinivka pomáhá regulovat glykémii. Neznám přesně Váš jídelníček ani hodnoty glykémie před jídlem, takže bych vám doporučila dávku Apidra podávat cca 6-8j na jídlo. Tzn. pokud je cukr nalačno 5-7 tak 6j, cukr 7-9 tak 8j, cukr nad 10 bych zkusila 10j. Cílová hladina glykémie po jídle by měla být cca o 1-2mmol vyšší než před jídlem (ideálně 7-9mmol).
S pozdravem
MUDr. Dagmar Bartášková
29.12.2022 at 10:05
Používám Fiasp už pátý měsíc, ale stále se mi nedaří vychytat správnou dávku před jídlem, ani čas kdy jíst po aplikaci. Ranní glykémie přes 10, po čase jsem se dostal na 6, tři hodiny po jídle 12 , úprava dávky vše jen zhoršila. Odpolední glykémie se zdála být v normě, ale po čase opět vystoupila k hodnotě kolem 10.
Po nějakém čase se zdálo, že se celkově hodnoty během dne ustálí na přijatelné výši kolem 6-8 , ale radost byla předčasná. Při stejných porcích jídla mi glykémie opět začala stoupat přes 10 i přes odložení času jídla po aplikaci.
Najím se víc, glykémie je 10 , snížím porci jídla a jsem na 12. Fiasp účinkuje naprosto nepředvídatelně, přesně naopak oproti příbalové informaci , kde je návod, jak postupovat při vysoké glykémii. Takže čím vyšší dávka , tím vyšší glykémie. Je to velmi demotivující a frustrující . Užíval jsem dříve Novorapid, který účinkoval plynule , budu žádat o návrat k tomuto léku.
9.1.2023 at 10:05
Dobrý den, ano, je možné že Vám vyhovuje víc Novorapid. Fiasp je totiž inzulín s velmi krátkým působením (do 1-2hodin) a pokud např. Vaše strava obsahuje víc bílkovin či tuků stává se, že glykémie po jídle více stoupá, tedy že se zdá, že to inzulín neutáhne. Do života je praktičtější, neboť jej můžeme podávat cca 0-10 minut před jídlem. Novorapid je inzulín, který účinkuje déle (2-3 hodiny) a může Vám víc vyhovovat. Návrat k novorapidu není cesta zpět. Na léčbě cukrovky jsou důležité výsledky, pokud jsou lepší s Novorapidem, je dobré u něj zůstat. Jen je potřeba myslet na to, že pro dobré výsledky se aplikuje 15 – 20 minut před jídlem.
S pozdravem
MUDr. Dagmar Bartášková