Průzkumy ukazují, že většina populace přibere o vánočních svátcích 2-4 kg.
Na vině je pochopitelně přejídání, nevhodná skladba jídelníčku, méně pohybu a konzumace alkoholu, popř. sladkých nápojů. Pro řadu z nás to znamená nadbytečné kilogramy, kterých se těžko zbavujeme a zejména u diabetiků mohou vést ke zhoršení celkového zdravotního stavu.

Připravili jsme pro Vás jídelníček na vánoční svátky, který je chutný, ale i zdravý.

Vyzkoušejte!

Mirka Hylenová – nutriční terapeut
MUDr. Dagmar Bartášková – diabetolog


Vánoční menu ke stažení (PDF)

vanocni-menu-24-12vanocni-menu-25-12vanocni-menu-26-12

24. 12. Štědrý den

Recepty:  normy jsou na jednu porci

Tradiční houbový kuba

90 g krup
25 g sádla
30 g cibule
25 g sušených hub
Kmín, majoránka, pepř, česnek

Kroupy propláchneme vodou a vaříme v osolené vodě s kmínem. Mezitím si namočíme sušené houby do vody a necháme nabobtnat. Nakrájíme cibuli na drobno, česnek rozmačkáme. V hrnci osmahneme na sádle cibulku a houby. Vše smícháme s kroupami a dochutíme kořením podle chuti. Poté připravenou směs vložíme do pekáče vymazaného sádlem a pečeme cca 15 minut. Můžeme podáváme s kyselou okurkou.

E: 595 kcal B: 19 g T: 26 g S: 81 g

Rybí polévka

1 ks rybí hlava nebo 50 g filé
50 g mrkev
50 g celer
50 g petržel
30 g cibule
Pepř, sůl

Hlavu nebo kousky ryby a očištěnou zeleninu dáme vařit do studené vody. Přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni 45 minut. Vývar přecedíme (v případě, že jsme použili hlavu). Maso z ryby i vařenou zeleninu nakrájíme nadrobno a vložíme zpátky do vývaru.

Pro lepší chuť můžeme do polévky přidat i jikry a mlíčí, ale vnitřnosti jsou dosti tučné a proto nejsou započítané v receptuře. Jiní si mohou polévku doplnit o chlebové kostičky sušené v troubě.

E: 95 kcal B: 12 g T: 1 g S: 15 g

Kapr na kmíně

150 g filet kapra
3 g olej
7 g máslo
8 g hladká mouka
Česnek, kmín, sladká paprika, sůl, pepř

Pokud koupíme celého kapra, tak vykucháme, zbavíme šupin a seřízneme filátka. Pokud kupujete nachystaný kapří filet, tak na tuto úpravu je určitě lepší filet s kůží. Stranu s kůží osolíme, opepříme a pouze tuto stranu lehce obalíme v mouce s rozmíchanou paprikou. Ideální je použít pánev, která je vhodná i do trouby. Rozpálíme olej a máslo, vložíme rybu kůží dolů a opékáme 3-4 minuty.

Mezitím si rozmáčkneme a nadrobno nasekáme česnek.  Rybu z vrchní části osolíme, opepříme, zasypeme lehce kmínem a česnekem, rybu neotáčíme a i s pánví dáme do vyhřáté trouby na 200° C. Podle velikosti a tučnosti filetu dopékáme 20 -25 minut. Podáváme s vařenými bramborami a zeleninovou oblohou.


25. 12. Boží hod

Recepty: normy jsou na jednu porci

Rybí polévka – stejné jako 24. 12.

1 ks rybí hlava nebo 50 g filé
50 g mrkev
50 g celer
50 g petržel
30 g cibule
Pepř, sůl

Hlavu nebo kousky ryby a očištěnou zeleninu dáme vařit do studené vody. Přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni 45 minut. Vývar přecedíme (v případě, že jsme použili hlavu). Maso z ryby i vařenou zeleninu nakrájíme nadrobno a vložíme zpátky do vývaru.

Pro lepší chuť můžeme do polévky přidat i jikry a mlíčí, ale vnitřnosti jsou dosti tučné a proto nejsou započítané v receptuře. Jiní si mohou polévku doplnit o chlebové kostičky sušené v troubě.

E: 95 kcal B: 12 g T: 1 g S: 15 g

Vepřová panenka ve slanině

100 g vepřové panenky
20 g anglické slaniny
5g olivový olej
černý pepř, nejlépe čerstvě drcený

Vepřovou panenku ze všech stran osolíme a opepříme. Pak ji potřeme olivovým olejem. Plátky slaniny narovnáme vedle sebe, položíme na ni panenku a zamotáme, svážeme potravinářským provázkem. Na pánvi panenku zprudka opečeme ze všech stran. Potom ji přendáme do pekáče a vložíme do rozehřáté trouby na 170°C a pečeme 20 minut. Pečení by nemělo být delší jak 20 minut, protože by mohla být panenka vysušená. Po upečení panenku rozkrojíme a podáváme se bramborami na jakýkoli způsob.

Brambory na cibulce

150 g brambor
10 g olej
20 g cibule
Sůl, pepř

Brambory uvaříme ve slupce. Po vychladnutí oloupeme a nakrájíme na kostičky. Rozpálíme olej a nadrobno nakrájenou cibuli osmahneme do zlatova. Přidáme pokrájené brambory, osolíme a opepříme a krátce opečeme.

Pomazánka kedlubnová s pórkem

30 g pórku
30 g kedlubna
50 g tvaroh polotučný ve vaničce
20 g tavený sýr
Sůl

Pórek omyjte, nakrájejte na nudličky a v cedníku spařte horkou vodou. Kedlubnu nastrouhejte nahrubo, osolte a nechte pustit tekutinu. Pak ji vyždímejte a spolu s pórkem smíchejte s tvarohem a sýrem. Osolte dle chuti. Podávejte s oblíbeným pečivem.


26. 12. svátek sv. Štěpána

Recepty:  normy jsou na jednu porci

Španělský ptáček

150 g hovězí kýty
15 g vařené vejce
15 g nakládaná okurka
10 g plnotučné hořčice
35 g cibule
20 g gothajský salám
5 g hladká mouka
10 g olej
Sůl, pepř, vývar

Plátky masa naklepeme, řádně osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Na plátek naskládáme špalíček gothaje, vejce, okurku a výseč cibule (cca 15 g). Řádně zabalíme a převážeme kuchyňským provázkem. V kastrolu na oleji maso opečeme ze všech stran dohněda. Vyndáme na talíř a do výpeku dáme nakrájenou cibuli a orestujeme dohněda.

Zalijeme vývarem, můžeme přidat lák z okurek, promícháme, vrátíme maso do kastrolu a přivedeme k varu. Stáhneme oheň na minimum, přiklopíme pokličkou a zvolna dusíme zhruba 1,5 h do měkka. Před servírováním odstraníme provázek, podáváme s dušenou rýží.

Plněná rajčata

150 g rajčat
5 g olivový olej
20 g cibule
30 g vejce
15 g eidam nebo jiný tvrdý sýr
Pažitka, sůl, pepř

Rajčata omyjeme a shora odkrojíme tak v 1/3 rajčete, vydlabeme i odříznuté části a dáme stranou. Na oleji osmažíme nakrájenou cibulku, přidáme dužninu z rajčat, osolíme, opepříme a dusíme do zhoustnutí (asi 5-10 minut). Přidáme rozšlehaná vejce a zamícháme 3/4 strouhaného sýra a nakonec 3/4 posekané pažitky, všechno promícháme a stáhneme z plotýnky.

Zapneme troubu na 180°C, směsí naplníme lžičkou rajčata, dáme na pekáček pomazaný olejem a navrch posypeme zbylým strouhaným sýrem smíchaným se zbytkem pažitky a dáme na 10 minut zapéct do trouby.

 

 

Ohodnoťte článek