Léto je ideální doba, kdy začít do svého jídelníčku zařazovat zeleninové saláty. Pokud budou saláty na našem jídelníčku pravidelně dlouhodoběji, je poté pravděpodobnější, že si je budeme rádi dělat i mimo sezónu, kdy máme zeleniny nedostatek. Zeleninové saláty jsou v horkých letních dnech skvělou volbou. Osvěží a nezatíží náš žaludek.
V jídelníčcích našich pacientů bohužel vídáme dvě chyby, které se tohoto pokrmu týkají. A to je nízký obsah bílkovin a příliš mnoho tuků. To je dáno tím, že jsou naše saláty povětšinou bohaté na oleje, semínka, oříšky a sýry. Bílkoviny obsahují sice také, bohužel ale ne vhodné množství.
Proč jsou bílkoviny v salátu důležité?
Bílkoviny mají vysokou sytící schopnost. Když v jídle chybí, velmi brzy po jídle pocítíme hlad. Pokud si dopřejeme zeleninový salát bez bílkovin nebo s jejím malým množstvím k obědu, velmi pravděpodobně budeme zbytek odpoledne unavení. To můžeme kompenzovat sladkým mlsáním (čímž tělo žádá rychlý zdroj energie) a také hrozí „vlčí hlad“ večer.
Jak poznáme, kolik gramů bílkovin potřebujeme k obědu?
Doporučený příjem bílkovin za den je 20 %, tuků 30 % a sacharidů 50 %. Na oběd se doporučuje 30 % energie z celkového denního energetického příjmu.
Jídlo | % z CEP | Množství energie | |
---|---|---|---|
kJ/kcal | sacharidy / bílkoviny / tuky | ||
Snídaně | 25 | 1750/ 418 | 50 S / 20 B / 14 T |
Svačina | 10 | 700/ 167 | 20 S / 8 B / 5,5 T |
Oběd | 30 | 2100/ 502 | 60 S / 25 B / 16 T |
Svačina | 10 | 700/ 167 | 20 S / 8 B / 5,5 T |
Večeře | 25 | 1750/ 418 | 50 S / 20 B / 14 T |
strava (kJ) | Množství bílkovin na oběd |
---|---|
6000 | 21 |
7000 | 25 |
8000 | 28 |
9000 | 32 |
V tabulce níže je vyobrazen seznam potravin, které jsou bohaté na bílkoviny a jsou vhodné do salátů. Každá potravina obsahuje 10 g bílkovin na její uvedené množství.
Např. pokud tedy máme přijmout 20 g bílkovin k obědu, musíme si z tabulky zvolit 2 potraviny udaného množství. Zároveň se snažíme kombinovat takové potraviny, abychom zbytečně nepřekračovali tuky. Pro přehlednost jsou potraviny označené zeleně – ideální množství, oranžově – vhodné množství a červeně – pozor, zde jde třeba být opatrnější a kombinovat danou potravinu s takovou, aby se zbytečně krizová oblast (tuky či sacharidy) nenavyšovala.
potravina | množství(gramy) | energie (kJ) | Sscharidy (g) | tuky (g) |
---|---|---|---|---|
Maso a vejce | ||||
vaječný bílek | 90 | 189 | 1 | 0 |
krůtí prsa syrová | 43 | 189 | 0 | 0 |
kuřecí prsa syrová | 44 | 195 | 0 | 1 |
sušené maso hovězí | 16 | 199 | 1 | 1 |
králičí maso syrové | 46 | 205 | 0 | 1 |
Pršuto karé | 30 | 214 | 0 | 1 |
hovězí plec syrová | 47 | 248 | 0 | 2 |
vepřová panenka syrová | 49 | 268 | 0 | 3 |
Šunka nejvyšší jakosti 95% | 53 | 343 | 1 | 4 |
vejce slepičí | 82 | 518 | 1 | 9 |
párek debrecínský | 67 | 560 | 1 | 10 |
Ryby | ||||
tuňák ve vlastní šťávě | 44 | 186 | 0 | 0 |
krevety | 50 | 193 | 0 | 1 |
Sardinky ve vlastní šťávě Giana | 35 | 258 | 0 | 3 |
losos syrový | 46 | 377 | 0 | 6 |
makrela uzená | 50 | 544 | 0 | 10 |
Mléčné výrobky | ||||
Řecký jogurt bílý 0.3% | 100 | 241 | 4 | 0 |
Eidam 20% tuku | 32 | 315 | 1 | 4 |
Mozzarella light | 53 | 366 | 1 | 5 |
Eidam 30%tuku | 34 | 375 | 0 | 5 |
cottage | 93 | 462 | 3 | 7 |
Hermelín Figura | 48 | 480 | 0 | 8 |
Luštěniny | ||||
černé fazole v nálevu | 132 | 586 | 17 | 1 |
pšeničné klíčky | 43 | 691 | 22 | 4 |
čočka červená vařená | 112 | 632 | 23 | 0 |
červené fazole v nálevu | 158 | 727 | 25 | 1 |
cizrna ve slaném nálevu | 240 | 1062 | 31 | 3 |
Alternativy masa | ||||
Robi plátky | 42 | 244 | 2 | 1 |
Klaso jemné | 40 | 246 | 2 | 1 |
Ďobáčky rostlinné nudličky | 54 | 451 | 7 | 4 |
Seitan Special | 58 | 389 | 4 | 4 |
sójové maso vařené | 57 | 424 | 4 | 5 |
tofu | 49 | 386 | 1 | 5 |
Tempeh | 51 | 390 | 1 | 5 |
Tofu párky | 90 | 826 | 4 | 15 |
Ořechy, semena, obiloviny | ||||
quinoa | 72 | 1 109 | 46 | 4 |
semínka dýňová loupaná | 28 | 681 | 1 | 13 |
konopné semínko loupané | 33 | 783 | 4 | 16 |
arašídy | 39 | 1 029 | 7 | 19 |
mandle neloupané | 50 | 1 284 | 4 | 27 |
A co sacharidy?
K zeleninovému salátu, jako k plnohodnotnému hlavnímu jídlu, je důležité zařadit i složené sacharidy. Můžeme zvolit kousek celozrnného či žitného pečiva nebo knäckebrotu. Dále se nabízí salát těstovinový, kuskusový, quinový, luštěninový, pohankový atd.
Sacharidy nikdy z jídelníčku nevyřazujeme, pouze omezujeme jejich množství. Jejich úplné vyřazení může opět vést k rychlejšímu vyhladovění a zbytečným chutím na sladké.
Detailně o sacharidech najdete zde: Sacharidové přílohy | O cukrovce nebo Sacharidové přílohy II. | O cukrovce
Oleje do salátu?
Ano, můžeme si salát dochutit různými oleji, ale jen velmi opatrně. V tabulce výše je vidět, že pokud máme v salátu dostatek bílkovin, zároveň již nějaké tuky obsahuje. Tedy, když si dáme do salátu porci semínek, již není olej potřeba.
Detailně o tucích najdete zde: Tuky a oleje ve stravě | O cukrovce
Salát s fazolemi a vejcem
Suroviny na 3 porce:
- ¼ ledového salátu (125 g)
- 2 hrsti polníčku (70 g)
- 2 rajčata (200 g)
- ½ okurky salátové (150 g)
- 1 konzerva červené fazole ve slaném nálevu – podíl pevné složky 255 g
- 100 g kuřecí prsní šunka 92%
- 6 vajec
- 6 ks knäckebrot žitný
- 2 lžíce balzamikový ocet (aceto balsamico)
Postup:
Vejce dáme vařit natvrdo. Zeleninu očistíme, saláty natrháme, rajčata a okurku nakrájíme na malé kousky. Fazole propláchneme vodou. Šunku nakrájíme na kostičky. Vše smícháme v misce a zalijeme 2 lžicemi balzamika. Osolíme.
Jednu porci salátu podáváme se 2 vejci a 2ks knäckebroty.
Energie 1 porce (kJ) | Bílkoviny (g) | Sacharidy(g) | Tuky(g) | Vláknina(g) |
---|---|---|---|---|
1633 | 30 | 33 | 13 | 5,5 |
Tento salát je plnohodnotné jídlo, obsahuje bílkoviny, tuky i sacharidy. Je vhodný např. na večeři.
Tento salát zvolený na oběd obsahuje (podle rámcového jídelníčku na 200 g sacharidů) o 20 g sacharidů méně – je proto možné doplnit více knäckebrotů, či je zaměnit za jiné pečivo.
TIP! Načatý polníček překryjte navlhčenou (papírovou) utěrkou, vydrží tak déle čerstvý.
Česnekový salát se šunkou a hermelínem
Suroviny na 2 porce:
- ½ ledového salátu (250 g)
- 2 hrsti polníčku (70 g)
- 3 rajčata (300 g)
- 2 stroužky česneku
- 200 g šunka nejvyšší jakosti
- 50 g hermelín Sedlčanský Figura
- sůl
- pepř
Postup:
Zeleninu očistíme, saláty natrháme, rajčata nakrájíme na malé kousky, česnek nasekáme na tenké plátky. Šunku a hermelín nakrájíme na kostičky. Zalijeme olejem.
Energie 1 porce (kJ) | Bílkoviny (g) | Sacharidy(g) | Tuky(g) | Vláknina(g) |
---|---|---|---|---|
1170 | 28 | 12 | 13 | 4,5 |
K tomu salátu je potřeba doplnit sacharidy, např. v podobě celozrnného pečiva či knäckebrotu.
Salát z pečené červené řepy s cizrnou a sýrem Halloumi
Suroviny na 2 porce:
- 2 ks střední mrkev
- 2 ks střední červená řepa
- 120 g vařená cizrna/ve slaném nálevu
- 1 lžíce ocet balzamico
- 1 balení sýr Halloumi (250g)
Postup:
Červenou řepu omyjeme a zabalíme každou zvlášť do alobalu. Dáme péct do trouby asi na hodinu na 200 stupňů. Necháme vychladnout. Čerstvou mrkev i upečenou řepu nastrouháme na struhadle nahrubo, přidáme cizrnu a lžíci balzamikového octu. Dochutíme solí a pepřem. Na grillu opečeme na sucho sýr Halloumi.
Salát je vhodné doplnit celozrnným či žitným pečivem.
Energie 1 porce (kJ) | Bílkoviny (g) | Sacharidy(g) | Tuky(g) | Vláknina(g) |
---|---|---|---|---|
2028 | 28 | 28 | 28 | 13 |
Napsat komentář