Léto je ideální doba, kdy začít do svého jídelníčku zařazovat zeleninové saláty. Pokud budou saláty na našem jídelníčku pravidelně dlouhodoběji, je poté pravděpodobnější, že si je budeme rádi dělat i mimo sezónu, kdy máme zeleniny nedostatek. Zeleninové saláty jsou v horkých letních dnech skvělou volbou. Osvěží a nezatíží náš žaludek.

V jídelníčcích našich pacientů bohužel vídáme dvě chyby, které se tohoto pokrmu týkají. A to je nízký obsah bílkovin a příliš mnoho tuků. To je dáno tím, že jsou naše saláty povětšinou bohaté na oleje, semínka, oříšky a sýry. Bílkoviny obsahují sice také, bohužel ale ne vhodné množství.

Proč jsou bílkoviny v salátu důležité?

Bílkoviny mají vysokou sytící schopnost. Když v jídle chybí, velmi brzy po jídle pocítíme hlad. Pokud si dopřejeme zeleninový salát bez bílkovin nebo s jejím malým množstvím k obědu, velmi pravděpodobně budeme zbytek odpoledne unavení. To můžeme kompenzovat sladkým mlsáním (čímž tělo žádá rychlý zdroj energie) a také hrozí „vlčí hlad“ večer.

Jak poznáme, kolik gramů bílkovin potřebujeme k obědu?

Doporučený příjem bílkovin za den je 20 %, tuků 30 % a sacharidů 50 %. Na oběd se doporučuje 30 % energie z celkového denního energetického příjmu.

Rozložení jídel během dne při stravě 7000kJ
Jídlo % z CEP Množství energie
kJ/kcal sacharidy / bílkoviny / tuky
Snídaně 25 1750/ 418 50 S / 20 B / 14 T
Svačina 10 700/ 167 20 S / 8 B / 5,5 T
Oběd 30 2100/ 502 60 S / 25 B / 16 T
Svačina 10 700/ 167 20 S / 8 B / 5,5 T
Večeře 25 1750/ 418 50 S / 20 B / 14 T
strava (kJ) Množství bílkovin na oběd
6000 21
7000 25
8000 28
9000 32

V tabulce níže je vyobrazen seznam potravin, které jsou bohaté na bílkoviny a jsou vhodné do salátů. Každá potravina obsahuje 10 g bílkovin na její uvedené množství.

Např. pokud tedy máme přijmout 20 g bílkovin k obědu, musíme si z tabulky zvolit 2 potraviny udaného množství. Zároveň se snažíme kombinovat takové potraviny, abychom zbytečně nepřekračovali tuky. Pro přehlednost jsou potraviny označené zeleně – ideální množství, oranžově – vhodné množství a červeně – pozor, zde jde třeba být opatrnější a kombinovat danou potravinu s takovou, aby se zbytečně krizová oblast (tuky či sacharidy) nenavyšovala.

Nejbohatší zdroje bílkovin vhodné do salátu
* Každá potravina obsahuje 10 gramů bílkovin na uvedené množství
potravina množství(gramy) energie (kJ) Sscharidy (g) tuky (g)
Maso a vejce
vaječný bílek 90 189 1 0
krůtí prsa syrová 43 189 0 0
kuřecí prsa syrová 44 195 0 1
sušené maso hovězí 16 199 1 1
králičí maso syrové 46 205 0 1
Pršuto karé 30 214 0 1
hovězí plec syrová 47 248 0 2
vepřová panenka syrová 49 268 0 3
Šunka nejvyšší jakosti 95% 53 343 1 4
vejce slepičí 82 518 1 9
párek debrecínský 67 560 1 10
Ryby
tuňák ve vlastní šťávě 44 186 0 0
krevety 50 193 0 1
Sardinky ve vlastní šťávě Giana 35 258 0 3
losos syrový 46 377 0 6
makrela uzená 50 544 0 10
Mléčné výrobky
Řecký jogurt bílý 0.3% 100 241 4 0
Eidam 20% tuku 32 315 1 4
Mozzarella light 53 366 1 5
Eidam 30%tuku 34 375 0 5
cottage 93 462 3 7
Hermelín Figura 48 480 0 8
Luštěniny
černé fazole v nálevu 132 586 17 1
pšeničné klíčky 43 691 22 4
čočka červená vařená 112 632 23 0
červené fazole v nálevu 158 727 25 1
cizrna ve slaném nálevu 240 1062 31 3
Alternativy masa
Robi plátky 42 244 2 1
Klaso jemné 40 246 2 1
Ďobáčky rostlinné nudličky 54 451 7 4
Seitan Special 58 389 4 4
sójové maso vařené 57 424 4 5
tofu 49 386 1 5
Tempeh 51 390 1 5
Tofu párky 90 826 4 15
Ořechy, semena, obiloviny
quinoa 72 1 109 46 4
semínka dýňová loupaná 28 681 1 13
konopné semínko loupané 33 783 4 16
arašídy 39 1 029 7 19
mandle neloupané 50 1 284 4 27

A co sacharidy?

K zeleninovému salátu, jako k plnohodnotnému hlavnímu jídlu, je důležité zařadit i složené sacharidy. Můžeme zvolit kousek celozrnného či žitného pečiva nebo knäckebrotu. Dále se nabízí salát těstovinový, kuskusový, quinový, luštěninový, pohankový atd.

Sacharidy nikdy z jídelníčku nevyřazujeme, pouze omezujeme jejich množství. Jejich úplné vyřazení může opět vést k rychlejšímu vyhladovění a zbytečným chutím na sladké.

Detailně o sacharidech najdete zde: Sacharidové přílohy | O cukrovce nebo Sacharidové přílohy II. | O cukrovce

Oleje do salátu?

Ano, můžeme si salát dochutit různými oleji, ale jen velmi opatrně. V tabulce výše je vidět, že pokud máme v salátu dostatek bílkovin, zároveň již nějaké tuky obsahuje. Tedy, když si dáme do salátu porci semínek, již není olej potřeba.

Detailně o tucích najdete zde: Tuky a oleje ve stravě | O cukrovce


Salát s fazolemi a vejcem

Suroviny na 3 porce:

  • ¼ ledového salátu (125 g)
  • 2 hrsti polníčku (70 g)
  • 2 rajčata (200 g)
  • ½ okurky salátové (150 g)
  • 1 konzerva červené fazole ve slaném nálevu – podíl pevné složky 255 g
  • 100 g kuřecí prsní šunka 92%
  • 6 vajec
  • 6 ks knäckebrot žitný
  • 2 lžíce balzamikový ocet (aceto balsamico)

Postup:

Vejce dáme vařit natvrdo. Zeleninu očistíme, saláty natrháme, rajčata a okurku nakrájíme na malé kousky. Fazole propláchneme vodou. Šunku nakrájíme na kostičky. Vše smícháme v misce a zalijeme 2 lžicemi balzamika. Osolíme.

Jednu porci salátu podáváme se 2 vejci a 2ks knäckebroty.

Energie 1 porce (kJ) Bílkoviny (g) Sacharidy(g) Tuky(g) Vláknina(g)
1633 30 33 13 5,5

Tento salát je plnohodnotné jídlo, obsahuje bílkoviny, tuky i sacharidy. Je vhodný např. na večeři.

Tento salát zvolený na oběd obsahuje (podle rámcového jídelníčku na 200 g sacharidů) o 20 g sacharidů méně – je proto možné doplnit více knäckebrotů, či je zaměnit za jiné pečivo.

TIP! Načatý polníček překryjte navlhčenou (papírovou) utěrkou, vydrží tak déle čerstvý.


Česnekový salát se šunkou a hermelínem

Suroviny na 2 porce:

  • ½ ledového salátu (250 g)
  • 2 hrsti polníčku (70 g)
  • 3 rajčata (300 g)
  • 2 stroužky česneku
  • 200 g šunka nejvyšší jakosti
  • 50 g hermelín Sedlčanský Figura
  • sůl
  • pepř

Postup:

Zeleninu očistíme, saláty natrháme, rajčata nakrájíme na malé kousky, česnek nasekáme na tenké plátky. Šunku a hermelín nakrájíme na kostičky. Zalijeme olejem.

Energie 1 porce (kJ) Bílkoviny (g) Sacharidy(g) Tuky(g) Vláknina(g)
1170 28 12 13 4,5

K tomu salátu je potřeba doplnit sacharidy, např. v podobě celozrnného pečiva či knäckebrotu.


Salát z pečené červené řepy s cizrnou a sýrem Halloumi

Suroviny na 2 porce:

  • 2 ks střední mrkev
  • 2 ks střední červená řepa
  • 120 g vařená cizrna/ve slaném nálevu
  • 1 lžíce ocet balzamico
  • 1 balení sýr Halloumi (250g)

Postup:

Červenou řepu omyjeme a zabalíme každou zvlášť do alobalu. Dáme péct do trouby asi na hodinu na 200 stupňů. Necháme vychladnout. Čerstvou mrkev i upečenou řepu nastrouháme na struhadle nahrubo, přidáme cizrnu a lžíci balzamikového octu. Dochutíme solí a pepřem. Na grillu opečeme na sucho sýr Halloumi.

Salát je vhodné doplnit celozrnným či žitným pečivem.

Energie 1 porce (kJ) Bílkoviny (g) Sacharidy(g) Tuky(g) Vláknina(g)
2028 28 28 28 13

 

Rate this post