Vánoce již ťukají na dveře a nejednoho z nás napadlo, jak to letos zvládnout lépe. Možná je to i u Vás každý rok stejné. Plánujeme si, že se o Vánocích nebudeme přejídat, že nebudeme péct cukroví a rozhodně ho nebudeme ujídat měsíc dopředu. Nedáme si bramborový salát a rozhodně si nepřidáme další řízek. Na návštěvě u příbuzných si nedáme vánočku ani chlebíčky a rozhodně odmítneme vaječný koňak. A díky tomu všemu nebudeme klopit zrak na povánoční prohlídce u svého lékaře.

Ale pak to všude tak voní, vánoční atmosféra houstne, stoly se probíhají pod dobrým jídlem i pitím…A veškeré předsevzetí jsou ta tam. Proč taky ne, celý měsíc předem jsme se stresovali a žili v negaci, tak si zasloužíme trošku té vánoční pohody.

Letos to uděláme jinak. Dejme stranou pocit viny a strachu, že opět selžeme. Je načase zvolit jiný úhel pohledu. Pozitivní.

1. Začíná to od nákupu

Předem si připravíme seznam potravin, které chceme na Vánoce koupit. Tohoto seznamu se striktně držíme. Do obchodu zajdeme po jídle, s plným žaludkem, díky tomu se vyvarujeme nákupu potravin, které jsme původně zakoupit nechtěli.

2. Pohyb, pohyb, pohyb!

Pohádky k Vánocům neodmyslitelně patří, ale určitě s nimi nemusíme strávit celé svátky na gauči. Využijme volno se svou rodinou. Svižná procházka na čerstvém vzduchu je to nejmenší, co můžeme pro sebe udělat.

3. Zlaté prasátko vidět netřeba

Celodenní hladovění vede k výkyvům glykémií, chuti na sladké a vlčímu hladu. Jeho následkem se nadměrně přejíme u štědrovečerní večeře a přijmeme podstatně více energie, než kdybychom si ten den dopřáli snídani, polévku k obědu i malou svačinu.

4. Cukroví

U cukroví máme více možností. Záleží na každém z nás, jak k tomu přistoupí. Můžeme upéct cukroví, tak, jak jsme doteď zvyklí – s pšeničnou moukou, cukrem i máslem. Protože víme, že na sladké moc nejsme a opravdu nám stačí jen kousek. Pokud se na cukroví těšíme celý rok, chceme si ho užít a víme, že ho sníme více, je dobré pouvažovat nad úpravou receptury.

  • Část pšeničné mouky nahradíme moukou celozrnnou či špaldovou (obsahuje více vlákniny, více zasytí) nebo moukou mandlovou či mletými ořechy (neobsahují sacharidy, ale obsahují tuky)
    Nízkosacharidové vánoční cukroví
  • místo cukru použijeme své oblíbené náhradní sladidlo nebo můžeme i náhradní sladidlo kombinovat s cukrem, díky čemuž můžeme množství cukru výrazně omezit
  • místo čokoládové polevy použijeme kvalitní hořkou čokoládu
  • Vybereme džem se sníženým obsahem cukru

5. Cukroví součástí vyvážené svačiny

Cukroví nám zvýší glykémii o něco méně tak, když jej nakombinujeme s kvalitní bílkovinou. Ideální je dopřát si pár kousků cukroví v rámci svačiny s bílým jogurtem, tvarohem či sýrem Cottage. Díky tomu si smlsneme na nutričně vyvážené svačině.

6. Na návštěvu s plným žaludkem

Před plánovanou akcí, kde předpokládáme velké množství jídla, se najíme plnohodnotného jídla ještě doma. Na návštěvě pak můžeme ochutnat od všeho kousek, ale nepřejíme se vysoko kalorickými pochutinami. Ty většinou obsahují příliš tuku a malé množství bílkovin. Navíc, pokud budeme dlouho před akcí hladovět, sníme pak větší objem jídla. Podle hesla – hlad má velké oči.

Tip na nízkotučný pochoutkový talíř najdete zde: Silvestrovský večírek? Užijte si ho bez strachu z kil navíc a ze vzestupu glykémie

7. Nepřejídat se a jíst pomalu

U švédského stolu využijeme dezertní talíř, na který si nabereme malou ochutnávku z dané nabídky. Díky dezertnímu talíři budeme mít představu, kolik jsme toho již snědli. Další dezertní talíř si třeba i rozmyslíme. Jak velká ta ochutnávka bude záleží na mnoha okolnostech (pohybová aktivita, počet ujitých kroků, již přijaté kalorie, aktuální glykémie atd.)

8. Volné oblečení

Známe to všichni, upnuté kalhoty i košile nám mnoho prostoru pro plné břicho nenabídnou. Volné oblečení i rozepnuté kalhoty po večeři naším přítelem tedy nejsou. I díky tomuto jednoduchému fíglu lépe poznáme, kdy už máme jídla dost.

9. Alkohol

Alkohol je na Vánoce všudypřítomný. Diabetici by měli volit spíše suché bílé víno a prokládat ho vodou. Destiláty obsahují vysoké množství energie (až 1200 kJ/100 ml), ale žádné sacharidy. Po jejich konzumaci může lehce dojít k hypoglykémii. Proto jsou při diabetu nevhodné. Likéry naopak obsahují vysoké množství cukru. Ani ty nejsou vhodné. Více o alkoholu najdete zde: Diabetes a alkohol

10. Smažený kapr a řízek

Smažený kapr neodmyslitelně k Vánocům patří a nemusíme si ho odříkat. Můžeme však zvážit, zda bychom ho neupekli v troubě nebo neogrilovali. Díky tomu snížíme množství přijatých tuků. Avšak není to třeba, můžeme i snížit množství oleje, na kterém kapra smažíme. Kapra v trojobalu lze upéct i na pečícím papíru v troubě. Postačí nám pouze zakoupit rozprašovač na olej, díky kterému bude mít řízek zlatavou barvu.

Ryba(150g) Energie (kJ) Sacharidy (g) Tuky (g)
Pečený kapr 980 0 10,5
Smažený kapr 1350 11 18
Pstruh pečený 961 0 7
Losos pečený 1236 0 19,5
Losos smažený 2012 11 30
Candát pečený 791 0 5

11. Bramborový salát bez salámu a majonézy

Protože existuje nespočet receptů na bramborový salát, je velmi těžké určitě jeho energetickou hodnotu.

  • Shodneme se ale na tom, že do bramborového salátu patří majonéza, ale už se neshodneme na tom, kolik ji tam dáme. Jednu lžíci nebo 1 kelímek?1 lžíce majonézy obsahuje 550kJ a 14 g tuku.
    Jedna lžíce selského jogurtu obsahuje 56kJ a 0,8g tuku. S majonézou proto opatrně, v receptu nahraďme její větší část selským jogurtem.
  • Rovněž si položme otázku, zda opravdu potřebujeme v bramborovém salátu mít i salám? Dokonce i podle profesionálních kuchařů salám do bramborového salátu nepatří! Na argument, že se díky salámu zvýší obsah bílkovin je odpověď velmi jednoduchá – 100 g salámu Gothaj obsahuje 1622 kJ, 10g bílkovin a 38g tuku. Navíc bramborový salát slouží jako příloha k rybě či masu, jejichž obsah bílkovin je dostačující.

12. Vánoční dárek pro diabetika

Máte chuť v novém roce změnit svůj životní styl? Zde najdete tipy na dárky od Ježíška, které Vám veVašem snažení pomohou: Vánoční dárek pro diabetika

Závěrem

Cukroví upečeme tak, aby obsahovalo méně sacharidů i cukru. Do bramborového salátu dáme majonézy jen trochu nebo ji nahradíme jogurtem. Kapra i řízky upečeme v troubě. Na návštěvách od všeho ochutnáme jeden kousek. Najíme se dosyta, s radostí, ale ne k prasknutí. A pohádky proložíme svižnou procházkou. Letos to zvládnete!

Celý náš diabetologický tým Vám přeje Veselé Vánoce a do nového roku pevné zdraví, spokojenost a osobní i pracovní úspěchy!

 

Rate this post